Fråga från Karin

Hej
Vi vill inte ha plast i vår husgrund som vi ska ha till vårt DD Hus!
Valt hasopor
Som är både kapillärbrytande och dränerande.
Vår kommun bromsar för de är vana vid cellplast som är diffussionstätt
De har snöat in på det och vill vi åtminstone lägger en matta av plast
Vi vill verkligen inte ha detta.
Har valt så mycket som 630mm hasopor ovanpå paddat storsten (urgrävt matjord så sand/hård jord under allt) …
Visst räcker hasopor? Man ”måste ” väl inte ha plast? Då känns det som vi lagt pengar på hasopor i sjön!
Med vänlig hälsning, Karin

Svar från Micke

Hej Karin ,

Har du hus med bärande bjälklag eller? Antog det i mitt svar nedan.

Hasopor fungerar bra i en hybridliknande konstruktion.
I hybriden så har fuktmätningar bara genomförts med diffusionstät plast (förutsätter Tjälldens grundbalkar). Då fick grunden bra resultat, förvisso med cellplast innanför grundbalkarna. Men säkert skulle även hasopor fungera bra. Funktionen hasopor har är ju rent isolerande. Men hasopor stoppar mig veterligen inte fukten. Det är det som den diffusionstäta plasten syftar till. Till viss del stoppar cellplast markfukt också.

Så jag håller med kommunen om att du behöver ett diffusionstätt skikt. Sedan om det är av plast eller nåt annat alternativ så spelar det mindre roll. Diffusionstät plast är standard idag.
Sedan är det så att isoleringen i bjälklaget också samverkar med hybridgrundens isolering. Så du behöver en bra kombo + diffusionstätt skikt.

Du får nog leta nåt alternativ, återkom gärna till mig om du hittar nåt. Finns ju asfaltskivor mm som säkert kan fungera. Jag vet dock inte så mycket om dessa. Sen har du ju ersatt 300 mm cellplast- så håller därmed inte med dig att du har lagt pengar på hasopor i sjön! Din lösning ersätter rätt mycket plast menar jag.

Kämpa på för det du tror på – och hittar du bra diffusionstätt material som kommunen köper så hojta till så ska jag skriva om det 😊

Trevlig helg!

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel