fråga micke

Val av golvvärme i uterum

Fråga från Stinabritt från Lund

Vi funderar på att bygga uterum ca 26 kvm av typen höst/ vinter med gjuten platta och 300 isolering. Vi har gaspanna o vattenburna radiatorer i huset.
Funderar på om vi ska satsa på vattenburen golvvärme eller golvelslingor. Tror inte att vi kommer att ha värme på året runt utan mest vid festliga tillfällen på vintern. Värmeväxlar man med husets uppvärmningssystem för att inte ha glykol i hela systemet? Är det bra att pumpar till vattenburen värme periodvis står stilla? Kan glykolen då verka ”aggresiv”? Hur mycket mer kan man grovt räkna att elvärme kostar i drift än vattenburen? Tacksam för hjälp att välja.

Svar från Micke

Hej Stinabritt,

Det finns många alternativ för dig för dig när du ska gjuta plattan för ditt uterum.

  • vattenburen golvvärme
  • elburen golvvärme
  • annan typ av uppvärmning

Om man börjar med vattenburen golvvärme så kan man absolut värmeväxla med husets uppvärmningssystem och som du säger har man glykol i uterumsdelen av golvvärmesystemet.
Jag tycker idag dock att el börjar bli mer och mer intressant. Direktverkande el börjar för mig bli intressant igen pga solenergi. Speciellt om du funderar på att i framtiden installera solenergi på taket. Då kan du ju värma upp denna del när det passar dig, med egen energi. Nackdelen med vattenburen golvvärme är att det tar flera dagar för systemet att komma igång.
El är också väldigt billigt idag bortsett från när det är extremt kallt (då blir elen mycket dyr över natten) men då använder man ju ofta inte sitt uterum.

Ska ta fram kalkylator för golvvärme förbrukning. HAr ingen sådan idag och kommer inte kunna göra det inom kort tyvärr.

Ta gärna en diskussion med mina partners på Tjällden AB, de kan detta bra och är bra på detta med värmeväxlare mm. Diskutera förutsättningslöst med dem. De är förvånansvärt positiva till elburen golvvärme fast de inte ens säljer det. Sånt gillar jag, man rekommenderar nåt som är bra för kunden, även om de säljer mindre av sina egna produkter.

Den tredje typen jag spontant tänkte på var en enkel luft luft som kan gå igång på en timer som ni sätter där ni har uppvärmt typ mars till oktober eller nåt sånt kanske kombinerat med golvvärme också. Då är elen mer en komfortvärme för golven.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com.
:DS

Artiklar

Micke svarar

Vision Husgrunder.com

Vår vision är att svara på de frågor som våra läsare har. Tveka därför inte att kontakta oss och meddela oss era frågor så tar vi upp dem här. Vi är dock inget forum. Husgrunder.com ska vara platsen på internet dit du vänder dig när du vill ha svar på frågor - inte bli förvirrad med fler frågor!