Fråga från Bosse från Sollentuna

Hej vi renoverar en källare till 40 m2 bostadsutrymme. Huset har isolerats med Isodrän sedan några år och ligger inom radonutsatt område. Källaren är nu utgrävd och det visar sig att det är torr sand i hela utrymmet.
Planen är nerifrån och upp:

 • fiberduk
 • Dränslang för ev radonpump
 • 20 cm isolering ev mellanliggande plastfolie
 • fiberduk
 • 10 cm armerad betong med ingjuten vattenburen golvvärme.
  • Frågan är val av isolering då det är stora prisskillnader. Isodrän, Pordrän Cellplast eller annat dimensionerat för föreskriven belastning? Fördelar, Nackdelar?

   Svar från Micke

   Hej Bosse,

   Om du surfar runt lite häromkring på min hemsida så ser du att jag är mycket ”pro” vanlig cellplast som isolering under grunder. Det är marknadsledande tekniken vid nyproduktion av grunder (till enplanshus men också till källare).
   Cellplast är kapillärbrytande och isolerande. Men om du har chansen, välj mer isolerande cellplastkvalitet än vanlig cellplast så du får in så mycket isolerande effekt som möjligt på så låg höjd som möjligt. 150 mm isolering bör också räcka för att undvika omvänd fuktvandring.

   Undrar också vad fiberduken mellan betongen och isoleringen gör för nytta? OFta gör den det men inte alltid. Hur ser marken ut?

   Du nämner att du har bra dräneringsförutsättningar. Men jag förtydligar ändå – vid utgrävningsprojekt av källare måste man säkerställa att dräneringen går tillräckligt djupt och ligger under underkant betongplattans understa del (isoleringen).

   Pga radon behöver du fundera över ett ventgolv eller en radonduk.

   Vänliga Hälsningar
   Micke

   Fick du hjälp av denna artikel