Välja grund till vidbyggt isolerat uterum

Fråga från Ulla-Britt från Kungälv

Hej, vi har betongplatta på huset och platt tomt det är ca 15 cm ner till befintligt trädäck som ligger i nivå med gräsmattan. Vilken typ av grund kan vi välja på till vårt nya uterum som ska vara isolerat med tak av betongplattor, 2 sidor glaspartier och en vägg + befintlig vägg på huset?
Går det att göra någon annan variant än platta? Vilket val är bäst?

Svar från Micke

Hej Ulla-Britt,

Stora glaspartier ger punktlaster som kan vara bra att dimensionera grunden för
Oavsett lösning. Kontakta gärna en grundleverantör som kan ta fram punktlasterna som är aktuella vid sidan om glaspartierna. Anledningen är att glaspartier, precis som fönster gör att man får punktlaster vid sidan om dessa. Dvs man har bärande balkar över dessa partier som tar upp lasterna för hela denna väggdel. Då förs dessa laster sen ner vid sidan av detta parti. Dessa punktlaster kan, beroende på hur uterummet ser ut bli ganska stora. Jag kan också hjälpa till med detta.

Golvlösningen
Beroende på golvlösningen så har jag följande tankar

  • Keramiskt material (speciellt om du ska ha golvvärme) – så hade jag valt betongplatta. Du kan klara dig med en lite tunnare betongplatta.
  • Träbaserat golv. Om du väljer en krypgrunden så kan det vara ett bra alternativ då detta är lättare att göra själv. Och du slipper gjuta. Det finns bra isolerade krypgrunder att tillgå idag.

Glöm inte rörelsefogen
Tänk också på ha en rörelsefog mellan huskropparna, oavsett vilken grund du har. Det är också viktigt att tillbyggnaden/uterummet inte hänger på huset utan har grunden helt fristående.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel