Fråga från Johan

Hej, Fantastisk sida! Bakgrund. Har en befintlig Carport som står på prickmark (Byggd 1980 samtidigt som huset då var det inte lika strikt). Vill bygga om till 2-bils garage som jag vill ska blir större. Fått nej. Fått ok på att göra fasad ändring och sätta in garageport. Men måste då göra platta. Får inte riva. Bef carport har grundläggning med stolpar skruvade i ”rörplintar” som luta år alla håll. Har redan 200mm isolering i överflöd (vill ev ha 300mm ev 400mm isolering samt att balken går upp över golvet i garaget).

Kan någon typ av kantbalk vara lösningen. Typ fixa bärlagret. Palla upp. Tabort plintar ersätta med kantbalk och jobba mig runt och gjuta på slutet.
L-Element som jag sågar upp runt plintarna och stoppar in känns inte bra. Tacksam för tips.

Svar från Micke

Hej Johan ,

Tusen tack för feedback 🙂

Det är nog mycket platsbyggt här är jag rädd. Att konvertera en carport till ett garage är ju ingen rocket science och bör gå. Men du behöver gräva ur mellan stolparna, bära av på ny grund, och sedan förflytta dig runt som du beskriver. Gör du mer själv med minigrävare är det inte så dyrt. men annars kan jag tänka mig att en byggare vill ha lite mer för att hatta omkring.

Kanske kan Tjälldens prefabricerade kantbalk (deras benämning är balkgrund tror jag) vara nåt för dig? Då löser du

  • avbärning under tiden (klarar rätt höga laster, kan gjuta emellan blocken och där ta upp lasterna från de nya carportstolparna
  • högre höjd på kantbalken då du först lägger balken (som bär i sig) sen när du är klar gjuter du plattan invändigt med isolering under, i en nivå som är lägre än kantbalkens högsta höjd. Balken kommer i olika höjd så det går. Du kan då jobba helt ostört därinne.
  • Mängd isolering är flexibelt då det finns olika höjder på kantbalkarna.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel