Fråga från Johan i Stockholm

Vatten tränger in i sprickor i berget.Jag har byggt pumpgrop i betong men vattnet sipprar in på nya ställen. Vi har ett souterränghus från 1965 som står på berget. När det kom 80 mm på ett dygn i Stockholm flödar vattnet in mot bostadsdelen och in under ett golv i en klädkammare. Läget är akut! Vad göra? Tacksam för tips.

Svar från Micke om vatten som tränger in från sprickor i berget

Hej Johan,

Sutteränghus har en utmaning. När stora skyfall och nederbörd i stora mängder faller mot ett berg så skapas stora vattenflöden.
De största delarna av denna nederbörd förs längs bergsåsen ner mot ditt hus. Denna ström av vatten kan vara nog så svår att få bukt med. Men det du beskriver låter som att berget har sprickor som också för vatten mot huset. Denna vattenström når ditt hus som ligger under markytan ofta. Då har man ett sämre läge.

Jag hade gjort följande:

  • Se till att alla normala åtgärder är genomförda. Dvs din dräneringslösning är fullgod. Vi återkommer till det nedan
  • Kontakta ett dräneringsföretag som utför så kallad ”dränering utan att gräva”. Deras teknik kan vara värd att utvärdera. Jag har själv ingen erfarenhet av den men de lovar resultat.
  • Undersök om du kan leda bort så mycket vatten som möjligt från bergshällen via dräneringsdiken ovanför ditt hus. Eftersom det är berg kan du behöva spränga antar jag. Tanken är såklart att du forslar bort vattnet innan det når ditt hus och via dräneringsrör leder vattnet på ett kontrollerat sätt runt ditt hus.

Fungerar inte detta så är jag rädd att jag inte har några fler bra svar. Återkom gärna med feedback så kan vi reda ut vad som fungerade för dig.

Hälsningar Micke