Fråga från Anette från Lagan

Hej,
jag undrar om det är möjligt och vilka risker eller fördelar det finns med att installera vattenburen golvvärme i en källare i ett hus från 1967?

Källaren är murad med hålsten, tror jag det heter, vi har tänkt oss golvvärme och flytspackel inga övriga material förutom i ett dusch och toalettutrymme, där vill vi sätta klinker och kakel. Källaren har inga isolerade väggar varken ut eller invändigt i den del vi tänkt lägga golvvärme. mvh Anette

Svar från Micke

Hej Anette ,
Tack för frågan!

Fördelar med vattenburen golvvärme:
När man ska ha vattenburet golv i källaren betyder detta att du kommer att få ett torrare klimat. Det är värt mycket. Din källare torkar ur och det blir därför mycket positivt. Det man ska tänka på är att man vill ha en god
isolering ner mot marken eftersom att du har en ganska konstant låg temperatur i marken. Så om du inte vill värma upp marken under och bredvid väggarna så är det bra om du har isolering under golvvärmen.

Om din källare är fuktig kan du också behöva dränera. Det som är positivt med att dränera idag är att du också får utvändig isolering vilket är att föredra före invändig isolering. Dvs cellplast exempelvis eller andra isolerande material är kapillärbrytande (cellplastskivor) eller dränerande (isodrän). Då erhåller du en god isolering samtidigt som du får en dränering utförd.

Nackdelar med vattenburen golvvärme
Nackdelen med detta är väl då att vattenburen golvvärme bygger en del i höjd vilket gör att du kan få lite lägre takhöjd. Om man då gräver ur i en källare så kan man motverka det.

En annan nackdel är att vattenburen golvvärme kostar mer i inköp men det sparar du ofta in på sikt om du kopplar ihop med ett effektivt värmesystem. Ytterligare en nackdel är att du när det är riktigt varmt (somrarna) inte får någon värme eftersom systemet ofta slår av i hela huset om du inte delar inte det i olika zoner.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel