Fråga från Hans från Stockholm

Hej Micke, vi har ett radhus i suterräng byggt 1974 med direktverkande el som uppvärmning.
Nu fick vi en vattenskada i nedervåningen och funderar på att gå över till vatten/luft pump och installera vattenburen golvvärme.
Vi har en ca 40cm grundplatta i betong ovanpå det låg sand som det i sin tur låg regelverk med cellplast och ovan det plast och sen 25mm spånskiva. Ovanpå detta låg golvmatta.
Vi har inget förhöjt radonvärde och plattan verkar ha varit riktigt torr innan vattenläckan.
Det golvet som legat där byggde ca 12cm och min fråga är vad du föreslår för lösning till vattenburen golvvärme som inte bygger mer än 12-14cm.
Mvh/Hasse

Svar från Micke

Hej Hans ,

När man har mindre än 15 cm isolering samt golvvärme riskerar man sk omvänd fuktvandring. Vill man då ändå ha golvvärme rekommenderar jag mekaniskt ventilerat golv.
Och således – för din del – så mycket isolering som möjligt (jag gillar cellplast) . Om du sedan vill ha ett gjutet golv så får du gjuta minst 8 cm för ett normalt betonggolv. Ett mer flytgolvsliknande konstruktion går ju också. Den bygger mindre mig veterligen.

När det kommer till ventgolv så har jag ett par experter jag känner till som du får namnet på.

De verkar över hela Sverige
Lycka till med ditt projekt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel