Fråga från John från Lerum

Hej
Håller på med en utbyggnad (platta på mark) som kommer ha ett badrum. Använder 400mm kantelement och kommer således ha 300mm cellplast. Var brukar man lägga vv och kv rör? Har sett att vissa lägger mellan första och andra lagret cellplast. Isåfall behöver man då ha isolerad PEX eller räcker det med vanlig rir PEX?

Sedan en fråga angående vattenburen golv värme. Har sett att vissa lägger ovan armering med buntband och vissa lägger den under armering på långa plastskenor. Vilket är att föredra? plattan kommer bli 100mm tjock och amering kommer ligga ungefär i mitten då jag använder 50mm distanser.

MVH John

Svar från Micke

Hej John ,

Rörande PEX
Olika entreprenörer och VVS:are gör olika.

Här är ett sätt.
Kallvattnet dras in i plattan enligt bilden här. Den dras i det gula röret.

Sedan drar man in detta i vattenberedaren eller dylikt. Från denna dras det varmvatten i dubbelmantlade isolerade PEX rör mellan lager 2 och lager 3 i cellplasten.

Som du kan se i denna fråga drar endel vvs:are sedan varm- och kallvatten i samma skåra i cellplasten.

Rörande golvvärme
Men golvvärmen lägger de jag jobbar med (Tjällden AB) golvvärmen under armeringen, direkt på golvvärmedistanser som vilar på cellplasten. Armeringen ligger på sina distanser och ska skydda golvvärmen från åverkan.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel