Fråga från Eva

Hej! Läste din artikel om grundblocken från Tjälden och tycker det låter intressant för vårt planerade växthus, ett mur plus 5 från Willab, 20 m2. Vi har fått offerter på mycket pengar för att göra en grundmur på 43 cm (med leca e dyl på gjuten syll) och färdigställa marken så att vi själva kan montera huset och lägga plattor invändigt. Vi behöver råd om hur man gör det enklare och billigare.
Några frågor:
Räcker det att gräva ut ett ”dike” lägga i makadam och komprimera den för att lägga på dessa isolerade block och montera växthuset ovanpå?
Går det att ta hål i blocken, så att man får ventilationshål i muren? Hur?
Är det idé att lägga ut isolering under golvet, för att om minska antalet frostnätter inne i huset?
Hur gör man med dränering/brunn för att få ut ”spolvatten” från rengöring och vattning?
Huset ska användas som kombinerat växthus/uterum.

växthusmur

Svar från Micke

Hej Eva ,

Att göra saker billigare är ofta att göra lite mer själv. Här är Tjälldens grundblock en bra kandidat för att lägga ut svåra saker (grävningen) och göra det enkla själv.

Jättesvårt dock att säga exakt kostnad för att montera dessa block. Men låter som att det går att göra billigare. Men det är extremt svårt att hitta byggare så de saftar på nuförtiden. Såklart ska ni ta diskussionen med Tjällden och höra med dem vad de tror.

Hade jag varit dig hade jag tagit in en offert på en grävning a 1 skopa bred gång (precis som du skriver ovan) och sedan fyllt med makadam. Packat väl. Sen gjort resten av grunden själv och sparat en slant. Det är verkligen ingen rocket science. Man kan också gräva lite för hand. Rätt jobbigt men kan också lejas ut. Någon dags grävjobb ala 400 kr / tim + några tusen kronor i makadam. Bör gå att spara pengar där. Fortfarande bra om all matjord ska bort under blocken. Till skillnad från betongplatta behöver dessa grunder inte markarbete under hela huset.

Några svar på dina frågor:
Går det att ta hål i blocken, så att man får ventilationshål i muren? Hur?
Du kan få blocken med färdiga ventiler. Säg till bara vid beställning så fixar de det. Krypgrunder som dessa block tagits fram för en gång i tiden ventileras alltid så det går att få vet jag. Även enkelt att göra hål själv. Även om blocken har riktigt god hållfasthet (man kan ställa hotell på dem) så har de en isolerande stomme vilket gör att de är enkla att borra hål i. Men som sagt. Ska inte behövas.

Isolering
Absolut kan du lägga ut cellplastisolering. Men inget som krävs men gör ju att fuktavgången stoppas också. 10 cm isolering så kan du ha ett sk flytande golv ovanpå det.

Hur gör man med dränering/brunn för att få ut ”spolvatten” från rengöring och vattning?
Bygg in en dräneringsbrunn inne i huset. Det är vanligt vid garage men också villor såklart att man har avlopp.
Om det är mer ”vatten som inte behöver renas” så kan du ju anlägga mer en dagvattenbrunn som kopplas på dagvattensystemet.

Vänliga Hälsningar
Micke