Fråga från anonym

Hej Micke
Har idag inga fuktproblem (50%) men då vi ska ändra planlösningen drastiskt och därför kommer bryta upp alla golv funderar vi på att lägga ett ventilerat golv som försäkring. Byggår 1972, troligen ojämn oisolerad platta på mark. Uppreglad konstruktion ca 70-90 mm, ej kontrollmätt ännu. Vi tillträder huset den 2:a september. Håller nu på och ta in offerter från leverantörer som jape, subfloor och Nivell (enbart material) men funderar på att lägga ut arbetet trots allt, letar därför lämplig installatör. Kommer mest troligt lägga spårad golvspån och vattenburen golvvärme då hall, kök och badrum ska ha klinker. Har insett att det kan vara svårt att täta golvvärmerörens genomföringar med uppreglad lösning – vad tror du?

Har även läst att vissa leverantörers plastskruvar kan vara spröda. Har du några tips.

Mvh Anders

Svar från Micke

Hej ,

Ingen hemlighet att jag jobbar med Jape. Se här. Så viktigt att man ser mina råd här med det i åtanke.

Mycket för att Jape Ventgolv passar betongplattor från alla tidsepoker. Vissa betongplattor är grovgjutna och då behövs en avjämning innan man lägger det ventilerade golvet. Sedan lägger man en cellplast för att komma upp i rätt nivå.

Kostnadsmässigt behöver det inte bli dyrare eftersom materialkostnaden för de högbyggda golven generellt är högre och monteringstiden är betydligt längre. Så kolla med Jape vad det skulle kosta med deras lösning, en offert kostar inget.

Som du beskriver har de högbyggda golven en feature med att det inte finns något tätt skikt förutom övergolvet, och då är det som du skriver svårt att få rörgenomföringar och anslutningar mot mellanväggar täta. Då är det ju min åsikt att system med distansmatta som Jape har en säkrare lösning eftersom övergolvet byggs helt oberoende av det ventilerade systemet. Jag är som sagt inte oberoende så detta får man ta med det i åtanke.

Jag har också hört att vissa leverantörer har problem med sina plastskruvar. Antar att denna post är det du läst. Kolla om leverantören ifråga har åtgärdat bristerna, de borde ha gjort det vid detta laget.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS