Fråga från anonym från Stockholm

Hej!

Vi har ett suterränghus byggt -79 där vi snart ska renovera suterrängvåningen. Vi vill lägga in ett trägolv i gillestuga, hall och två sovrum (ca 80kvm av planets totala 100kvm) och har förstått att det sällan är en bra idé om man har oisolerad platta på mark. Såvida man inte t.ex lägger in ett ventilerat golv 🙂 Då vi har radonvärden lite på gränsen tänkte vi slå två flugor i en smäll. Vi har inget konstaterat fuktproblem idag men vill ha en hållbar, långsiktig lösning när vi ändå ska till att renovera.

Nu till våra tre frågor:

1. Hur ska vi lösa toalett (liten gästtoa) och tvättstuga? Dessa ligger mot den vägg som är täckt av jord i suterrängplanet. Är det ventilerat golv som är bästa lösningen där med, eller kan man t.ex flytspackla och sen lägga diffunderbart tätskikt (för att undvika att stänga in ev uppträdande fukt och istället låta golvet andas i denna förhållandevis lilla yta) och tillsist klinker? Klinker är ju inte lika känsligt som trä för eventuell fukt. Och har vi ventilerade golv i övrigt borde vi väl få ner radonvärdena procentuellt? Eller är det ventilerat golv som gäller även under våtrum om vi inte vill gräva ut denna del helt och hållet?

2. Om vi inte vill renovera tvättstugan just nu men senare vill ansluta rummet till resterande ventilerade golvet, går det? Eller behöver man göra allt på en gång så det blir ett o samma system som sen inte får röras?

3. Vi har ett gammalt platsbyggt kök i ett av rummen. Detta skulle vi gärna låta stå kvar. Skulle man kunna lägga ventilerat golv i resten av rummet men låta golvet under köket vara kvar som det är nu (platta – cellplast – plastfilm – golvspån – ytskikt). Om man senare vill byta kök, kan man utvidga det ventilerade golvet så det då täcker hela rummet?

Till sist, skulle dina svar på frågorna ovan skilja sig åt beroende på om vi lägger in typ Nivell eller en matta typ Platon?

Tack på förhand!

Svar från Micke

Hej!

Den absoluta rekommendationen är att man plockar upp alla golv samtidigt när man ska lägga ett mekaniskt ventilerat golv. Det är knepigt att ansluta fler golv i efterhand till befintligt ventilerat golv.

Man kan gjuta upp ett golv i toa om man väljer en ventilerad Platon lösning.

Gällande tvättstugan så kan man om man vill montera en Dry top spärrlaminat om man önskar renovera detta utrymme vid ett senare tillfälle!

Jag rekommenderar en mekaniskt ventilerad platonmatta eftersom jag har partners om jag har stort förtroende för som arbetar med denna metod vilket för mig är jätteviktigt. Då hjälper jag mina besökare lyckas i projektet. Platon systemet är dessutom helt oorganiskt i jämförelse med vissa andra system som bygger på träreglar. Jag har mailat dig dessa kontakter.

Trevlig helg!

Micke

Fick du hjälp av denna artikel