Fråga från Andreas från Göteborg

Hej Micke! Jag har ett hus från 70 talet med inredd källare. Plattan är först grovgjuten ca 10-15cm och därpå ligger 3-4cm sand och ovanpå det ligger 2-5cm oarmerad betong. Plattan känns ju väldigt vek och ihålig, iaf där den endast är 2-3cm. Det finns en del sprickor, de längre sprickorna 4-5m är troligtvis från tidigare lagning (kanske tagit ut ingjutet virke?). Från är om jag ska laga dessa sprickor eller om jag ska ta ut hela övre betongplattan. Betongen känns väldigt spröd och man kan lätt och ansträngt bryta sönder en kaka med händerna.

Jag har tänkt att sätta in ventilerat golv, och har först vart inne på platonvarianten men jag är lite orolig att övre plattan kan spricka och påverka funktionen av det ventilerade golvet.

Naturligtvis vill man inte göra onödigt arbete, så att bara laga plattan vore ju enklast. Dock om det inte är ett alternativ så kan man tänka:
1) Ta bort övre platta samt sand och gjut 30mm EPS och 20mm flyt, samt platon ovan på det.
2) Ta bort övre platta och sand och sätt in ett golv typ Nivell på den grovgjutna plattan.

Svar från Micke

Hej Andreas,

Kolla med killen jag skickat till dig. Han är grym, både på konstruktion och ventilerade golv (mm).

Fråga honom förutsättningslöst hur du ska gå vidare med detta. Kostar inget att rådfråga honom. Han reser mycket så enklast att nå honom via mail.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel