Fråga från mattias från hultsfred

hej,
tänkte bygga nytt dubbel garage. vad kan man hamna i prissumma med garage mått på 7x10m, gör det mesta förarbetet själv, men vad kan de blir för skillnad om jag anlitar en firma att göra allt?

Vad är rimlig tjocklek på plattan?
mvh

Svar från Micke

Hej Mattias,

Garage är enkla i sin konstruktion men på grunden kan det ställas specifika krav.

Dimensionera ditt garage för lasten från bilar

När det kommer till laster från huset i sig så är det ofta så att själva konstruktionen på garaget inte kräver särskilt grov konstruktion. Dvs en normal kantbalk är god nog. Men däremot är lasterna på betongplattan ofta högre. Istället för att dimensionera husgrunden bara för människor som ska gå på betongplattan så måste betongplattan vara dimensionerad för att klara laster från bilar.

Använd grövre armeringsnät

Lasterna från bilar gör att vi rekommenderar att du ska använda lite grövre armeringsnät 650. Därmed så ökar betongplattans möjlighet att klara dessa laster.

Tjocklek på garageplattan

En betongplatta för garage följer annars konstruktionen för en vanlig betongplatta. Läs om hur du gjuter en betongplatta här.
Utifrån detta så gjuter du en garageplatta med en tjocklek om 10 cm.

Kostnad för en garageplatta

En garageplatta kan delas upp i två delar. Del ett är materialet och del två är arbetskostnaden. Många väljer att bygga sitt garage själva eftersom garage är en relativt enkel konstruktion. Man tar ofta hjälp med betonggjutningen men annars är det ett behändigt och enkelt projekt där du kan spara pengar genom att göra mycket själv.
Dessutom behöver du oftast inte ta hjälp av en konstruktör eftersom konstruktionen är relativt enkel. Behöver du bygga ihop garaget med ditt befintliga hus så kan du dock behöva en konstruktör.

Du behöver dock hjälp oavsett med att provtrycka golvvärmen.

Här finner du det du behöver för att kunna räkna ut vad en garageplatta kostar.
Läs här.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel