Vilken grund för rätt nivå på tillbyggnad

Fråga från Emil från Stockholm

Hej Micke! Du verkar vara rätt person att fråga. Vi planerar att bygga ut huset om ett par år men har redan nu börjat fundera på de byggnadstekniska bitarna.

Huset är ett 1,5 plans hus med källare, byggt 1937. Ca 65 kvm byggyta.

Planerar att bygga ut med ca 35-45 kvm. Just nu har vi källare under hela, källaren är inred och isolerad från insidan.

Vi är inte jätteintresserad av ännu mer källare, verkar dessutom ganska dyrt. Men vill ha det säkert och bra med dräneringen. Tror dessutom vår tomt är extra utsatt för fukt.

Platta på mark blir inte bra pga. höjdskillnaderna, så vi väljer mellan krypgrund och källare för att komma upp till samma höjd. Finns det något annat?

Vad är den ekonomiskt bästa lösningen som ändå är tillräckligt säker?

Krypgrund ner till samma nivå som befintlig källare? Blir isf. ca 2 meter i tak i krypgrunden..och kanske inte alls så mycket billigare?

Sen har jag även funderat på om utbyggnaden byggs väldigt fuktsäker medans befintlig byggnad inte är det. Den är som sagt inte isolerad underifrån. Kommer inte vatten/fukt från utbyggnaden tryckas bort till befintlig byggnad som kommer få ”ta hand” om ännu mer fukt än tidigare? För man dränerar väl inte mellan befintlig byggnad och utbyggnaden om man gräver ner på samma djup?

Jättetacksam för svar! Tack på förhand.

Mvh Emil

Svar från Micke

Hej Emil,

Det finns lösningar för detta, och det handlar om att bygga med tekniker som är fuktsäkra och är framtagna för att skapa just höga socklar som blir fallet när man har en källare men inte vill bygga till en källare. Då vill man ha en högre sockel.

Återkommer med en helt ny artikel om detta när min partner, Tjällden AB släppt detta officiellt. Men redan nu säljer de denna lösning, de har bara inte kommunikationsmaterialet klart ännu.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel