Fråga från Tord från Örnsköldsvik

Vi ska flytta en lösvirkesstuga i trä. Stugan är dock ganska stor (7,5m*4,5m och 5,5m hög) och står för närvarande lös på en betongplatta dit den ställdes på nån gång på 70-talet. Det finns inget vatten och avlopp indraget.

Det finns ingen dokumentation om stugan ö.h.t Jag antar dock att den står på golvreglar direkt på cementplattan (det kan finnas en isoleringspapp emellan) utan isolering i golvbjälklaget (man har klagat på att det är iskalla golv på vintern).

Jag har antagit att stugan inte kommer att väga mer än 10 ton. Hur bygger jag bäst en plintgrund för stugan och hur ska jag fästa den på bästa sätt när den har lyfts på? Stugan saknar skorsten och har inga innerväggar. Taket är ett enkelt sadeltak klätt i plåt.

Stugan ska stå på en plan gräsmatta. Jordmånen är svår att bedöma men pga närheten till en älv så gissar jag på att det är gammal sedimentjord.

Tack för snabbt svar. Har swischat.

Svar från Micke

Hej Tord,

Tack för swish

Oavsett val av grund så bör grundens konstruktion utgå efter en lastplan. Har du en sådan?

Kring val av grund så gillar jag ju isolerade grunder.
Jag hade valt denna typ av balk.
Behöver jämnt underlag men du får ju en mer isolerad grund. Tjällden har konstruktörer som kan rådgöra kring denna grunden.

Vill du ha plintgrund så kan du få en konstruktör att snacka med för plintplaceringar.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel