Fråga från Anonym

Hej! Jag ska bygga ett fritidshus på en vacker, bergig tomt 4 mil söder om Linköping. Jag har haft hjälp av en arkitekt som har ritat ett ca 100 kvm stort hus med året-runt-standard. Eftersom jag byggt en hel del tidigare och inte har någon brådska så tänker jag ta hjälp med grund och stomme, men sedan göra det mesta själv. Eftersom jag inte vill spränga sönder de fina berghällarna så har jag tänkt bygga på plintar, men jag kan förstås se de många fördelarna med en gjuten platta. Berget är mer eller mindre ojämnt och det är drygt en meter nivåskillnad mellan de högsta och lägsta delarna (det är delvis jordtäckt idag, men huset kommer i sin helhet hamna på berg). Går det att (till en rimlig kostnad) få till en gjuten platta utan att spränga? Gjuta en krypgrundsmur först och sedan en platta? Tips på bra entreprenörer i min trakt? Mvh Anonym

Svar från Micke

Hej Anonym,

Grattis till en bra ”undergrund”
Berg är om det inte lutar alltför mycket är optimalt för grundläggning .
Det du beskriver kallar jag för en terassering och är ofta mkt billigare än en sprängning.

Man placerar ut sk L stöd och fyller upp med sprängsten o makadam. Sen en vanlig betongplatta ovanpå. Lite återfyllnad sen. Relativt enkelt.

Min kollega ringer dig för förutsättningslös diskussion om potentiella entreprenörer.

Med vänlig hälsning, micke

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel