Fråga från Marie från Karlstad

Hej Micke!

Vi ska bygga ut vårt hus med start om cirka en vecka och satt och funderade på en sak innan vi ska beställa makadam till husgrunden. Vi har lermark och räknar med att gräva bort 50-60 centimeter samt höja marknivån till plattan med 30 centimeter = 90 centimeter fyll. Kan man använda en sorts makadam till hela fyllningen eller behöver man ha olika skikt och i så fall hur tjocka? Dräneringen ska ligga i botten. Tack på förhand!
Med vänliga hälsningar
Marie

Svar från Micke

Hej Marie,

Om man gräver ur väldigt mycket matjord för att ersätta det med dränerande material så går det utmärkt att använda samma material.
Du kan i vissa fall ha en meter eller liknande för att hantera problem på tomten t.ex. nära berg. Eller du vill av någon anledning fylla upp med en meter dränerande material eftersom man tagit bort väldigt mycket matjord. Att använda samma dränerande material som exempelvis makadam för hela ytan är ok. Det man behöver tänka på är att packa makadamen några decimeter i taget så att man får en stabil undergrund. Det tar nämligen tid för undergrunden att sätta sig annars.

Vänliga Hälsningar
Micke