Denna grundtyp har jag varit med och produktutvecklat fram. Grunden har många fördelar och är enkel men genialisk.
Den vänder sig till dig som bygger ett enklare hus och vill kunna göra mer själv. Grunden kan lätt läggas av dig själv om du bara tar in hjälp med grävning och ev. packning av makadam. Kan du göra detta också själv så är det såklart ett plus. För den oerfarne rekommenderar jag att du tar hjälp med grävning och paddning.

Navigera enkelt i artikeln med länkarna

Navigera nedan med länkarna som jag lagt in så du enkelt kan klicka dig fram till det stycke som intresserar dig.

Vem tillverkar och säljer denna grund

Tillverkning och försäljning: Tjällden AB – balkgrunden
Hälsa från mig 🙂

Hur fungerar grunden för självbyggare

Man gjuter en platta som vanligt men istället för att gjuta en kantbalk så ersätter man kantbalken med prefabricerade välisolerade grundbalkar (se bild). Dessa har funnits i olika dimensioner sedan tidigt 80 tal i Tjälldens sortiment. Det nya är att man fyller grunden dessutom med cellplast och gjuter ihop grunden med 5-10 cm betong i plattan. Du slipper därmed betong i kantbalken och eftersom plattan eg. inte behövs ur ett konstruktionsperspektiv så räcker det med 5-10 cm betong. Vi vill minimera betongen (därav 5) men då armeringen kräver en viss mängd för att samverka så siktar jag på 8 cm. Jag ska jobba för att få till 5 cm med speciell armering mm. Men mängden betong spelar ingen roll för upptagandet av lasterna i grunden då lasterna kommer ner på grundbalkarna.

Här bygger jag själv med denna grund.

Fördelar med självbyggargrunden

balk för betongplatta för självbyggare
Här är de fördelar jag ser med självbyggarplattan.
 • Du förstår grunden enkelt. Den är mycket okomplicerad vilket gör att du enkelt kan sätta dig in i grunden och därmed VÅGA bygga själv med de delar som är enkla och ta in hjälp för de andra delarna (gräva, schakta & VA/el).
 • Du kan spara MYCKET pengar genom att göra nästan allt själv. Läs mer om det här
 • Du får en grund som använder mindre betong – det är bra för miljön och det sparar tid på byggplatsen (läs mer här)
 • Grunden är helt fuktsäker
 • Finjusteringsmöjligheter i höjdled. Läs mer här.
 • Grunden är mer välisolerad då balken har mer isolering och mindre betong. Läs mer om det här.

Nackdelar med självbyggargrunden

Som med allt finns det också nackdelar med denna grunden.

 • Grundbalkarna kostar lite mer jämfölrt med normala kantelement (inklusive att man väger in betongen och armeringen som behövs i den vanliga plattan). Dock inte i närheten av vad ett projekt med byggare kostar. Denna grund för en attefallare kostar just nu någon tusenlapp extra (inklusive betongen). Det är på jobbet man sparar in pengarna samt alla de andra fördelarna med grunden.
 • Grunden är lite mindre flexibel för NYA laster vid en eventuell ändring i planlösningen. Man kan då ganska enkelt stärka upp de delar som behövs men man måste komma ihåg att göra det. Man behöver ex vid en hög punktlast (t.ex. öppen spis) även stötta upp denna del med en ”grundbalk”.
 • Grunden innehåller trots allt fortfarande betong, om än mycket mindre. Så grunden belastar ändå miljön men mycket mindre.

Förenklad konstruktion gör grunden mer lättbegriplig

Det är svårt att sätta ett värde på denna punkt. Jag kan bara intyga att när man förstår något så vågar man göra det själv. Jag förstår denna grund på ett övergripande sätt. Det gör att jag vågar bygga själv. Det är svårt att göra något själv som jag inte förstår.
Konstruktionen är förenklad på ett genomgripande sätt.

 • Balkarna tar upp alla laster. Konstruktionen blir enklare.
 • Ingen betong i kantbalken ger mindre behov av betong inne i grunden också. Mindre betong sparar miljön och sparar tid på byggarbetsplatsen
 • Mindre armering behövs då ingen armering behövs i kantbalken. läs mer här)
 • Grunden isoleras enkelt.

Mindre betong – sparar miljön

Betong har en påverkan på miljön. Det är bara att acceptera det. Förvisso står en grund i 100 tals år så livscykelanalysen på betong kan vara ganska god men här och nu drar det mycket energi att skapa/framställa cement. Det är också mycket transporter som krävs för betongen till arbetsplatsen.
Min ansats i detta är att använda mindre betong, inte utesluta det helt. Dvs använd betong där så behövs, en optimerad grund helt enkelt.

Läs mer här om att minska betongen.

Mindre betong – sparar tid på byggarbetsplatsen

Här är en stor fördel. Betongen torkar fortare och byggtiden minskar.

Minskad torktid
Betongens uttorkning beror av tjockleken på betonglagret i kvadrat. Dvs om en 10 cm betongplatta tar två månader innan man kan lägga plastgolv på, så tar 20 cm två i kvadrat (dvs 4 månader). Genom att få ner betongtjockleken bara lite inne i betongplattan och helt i balken så torkar denna grund mycket fortare.

Man kommer också ner i så lite betong så att man teoretiskt kan gjuta rum för rum själv om man vill. Ett rum i taget. Det gör att jag tycker projektet blir greppbart. Jag kan gjuta ett sovrum på en kväll. Sedan fortsätta nästa dag. Men i ärlighetens namn gjorde jag inte det när jag byggde själv. Jag gjorde allt med en betongbil.
Rent ekonomiskt är det nog ändå lönsamt att beställa en betongbil till bygget. Men du behöver inte många lika betongbilleveranser vilket är positivt. Varje transport innebär extra kostnader och synkningar på byggarbetsplatsen.

Detta betyder inte att torktiden för betong är noll. Man ska ändå inte gå på plattan för tidigt. Ge det en vecka. Planera lite så du inte behöver gå inne i plattan när plattan gjuts. Men torktiden går från månader till dagar eller max en vecka innan du kan gå vidare och börja bygga väggarna.

Ingen betong i kantbalken gör att du inte behöver återfylla innan gjutning
När man gjuter kantbalken i en vanlig betongplatta är det också viktigt att återfylla kantelementen innan man gjuter. Annars välter ofta kantelementen. Det behövs inte med denna grunden. Grundbalkarna väger så mycket att de inte välter men de är tillräckligt lätta för att enkelt kunna monteras av 2 personer.

Minskad byggtid
Man kan med denna grunden exempelvis bygga väggarna innan man gjuter (inget måste men man kan om man vill). Fördelarna är flera med minskad byggtid:

 • Pga den kraftigt minskade torktiden hindras inte byggprojektet nämnvärt av betongen. När man gjuter en normal platta på mark så ska den ”brinna” i cirka en månad minst innan man kantbalken inte minst har torkat tillräckligt så man vågar sätta syll och bygga en vägg. Detta kan man strunta i eftersom ingen betong behövs i kantbalken (förutom i pelaren).
 • Man kan snabbt komma vidare i bygget då balken inte behöver torka och därmed kan man resa väggarna bara du kan gå på betongen inne i grunden. Denna platta kan sen torka under god ventilation invändigt.

Spara pengar genom att göra mer själv

Genom att genomföra projektet själv kan du spara mycket pengar. Man sätter igång ”entreprenören” inom sig.
Och många som bor utanför någon av stadskärnorna kanske känner en kompis med grävare.

De moment man lätt kan göra själv är.

Viktigt när man gör allt själv är att man är jättenoga med måtten. Det är bra med denna grunden. Man kan finjustera grunden i höjdled (se nedan).

Minskad mängd markarbete för snabbare grävning

Grunden är framtagen för att kunna gräva snabbt, fylla på med makadam och sedan kunna skicka hem grävmaskinen.
Därför är grunden anpassad för att bara ha ett så enkelt schaktdjup som möjligt. Man gräver lite djupare vid kantbalken men sedan har man bara ett djup inne i grunden. Dvs man fyller på med makadam en gång, sen kan maskinen åka. Det minskar tiden för grävmaskinen på plats och därmed kostnaderna.

Enkel montering – lätt att göra själv

grundbalk enkel att ställa ut
Grundbalken väger bara 40 kg. Som du ser på bilden bär vi enkelt in balken i grunden från lastpallen.

Här är den monteringsordning jag funderar på för mitt bygge.

 • När makadamen är färdigpackad så ställer man bara ut monteringsplattorna underst där kantbalkarna ska stå.
 • Bygger upp grundbalken med kantbalkselementen.
 • Utplacering av cellplasten.
 • Eventuell golvvärme (vilket vi ska ha)
 • Armeringsnät placeras ut på cellplasten
 • Sen gjuter jag grunden.

Mindre armering

Konstruktionen är enklare med denna grund, inte minst då du behöver mindre armering.
Många armerar kantbalken med sk villabyglar. Det behövs inte här. All bärande konstruktion kommer färdig med balkarna.

Enkel att förstärka

Precis som en vanlig betongplatta på mark kan man förstärka grunden där så behövs.

Finjustera grunden i höjdled

Det är ganska pilligt att få makadamen helt i våg, dvs i exakt rätt höjd överallt. Och om man hamnar lite för lågt någonstans i grunden har man, om än små, justeringsmöjligheter uppåt. Detta då balken vilar på monteringsplattor. Så du kan justera lite mellan balken och monteringsplattorna. Det är dock svårt att justera nedåt såklart.

Välisolerad grund

balk för betongplatta för självbyggare
Ett vanligt grundelement har cirka 10 cm cellplastisolering. Denna grundbalk har 20 cm cellplastkärna.
Grunden kan sedan inne i grunden fås mycket välisolerad beroende på hur många lager cellplast man lägger innanför de isolerade grundbalkarna.
Grundbalkarna på bilderna ovan ser ”betongiga” ut men är faktiskt väldigt välisolerade. Men betongytskikten i en sandwichkonstruktion gör grunden mycket stark, men man har inverterat en normal grundbalk kan man säga. Man har mycket stark konstruktion, men man har mycket mer isolering än betong. I en normal betonggrund har man mycket mer betong än isolering.

Frågor från besökare om betongplatta för självbyggare

Här kommer frågor och svar vi fått över tid som är relaterat till betongplatta på mark för självbyggare.

 • Hur lägger man ut golvvärmeslingorna själv
  hej Vi ska gjuta en grund och ska göra mycket själv. Har du en bra beskrivning hur man monterar golvvärmerören själv. Förvirrad med shuntar, returer, fördelare mm. Hoppas du kan bringa klarhet i allt. Mvh Malte Hej Malte, Enklare än man tror. Här är
  Läs mer
 • Vilken husgrund passar mig?
  Hej Micke, Jag ska bygga ett attefallshus av lite högre kvalitet och undrar villken husgrund jag ska ha. Jag vill ha en husgrund av bästa kvalitet, har funderat på betong med ingjuten golvvärme men jag tänker att du antagligen kan det här bättre än m
  Läs mer
 • Betong eller cellbetong i hybridgrunden
  Hej Funderar på att bygga med hybridgrunden eftersom vanlig platta på mark ej får byggas pga av att det är koloniområde. Min fråga är om det är ok att gjuta en platta av betong eller cellbetong inne i hybridgrunden för att få ett bra underlag att läg
  Läs mer
Kontakta mig om denna grund