Ska du bygga garage så är detta rätt ställe att starta. Till skillnad från andra hustyper så är detta ett enkelt beslut. Jag menar att det bara är aktuellt med betongplatta för garage eftersom lasterna är högre i garaget än i många andra fastighetstyper. Ju tyngre fordon desto mer talar det för en betongplatta. Ska man mer ha det som ett förråd kan man välja annan gurnd, men då bör man inte kalla det för ett garage så framtida ägare inte får för sig att använda huset som ett garage.

Många lockas att bygga garage – men få använder den för bilen

För många är ett garage mycket mer än en plats endast för bilen. Med ett garage erbjuds oändliga möjligheter och det som krävs är att man funderar över vad som passar just ens egen smak och hus. Vill man ha en plats för förvaring? Vill man kanske sätta dit fönster, dörrar eller andra portar? Kanske önskas ett garage med ett separat hobbyrum med egen entré? Tänk igenom dina behov och utnyttja och utforma garaget precis som du själv vill, för som sagt det finns många bra idéer som kan användas i ett garage.

Betongplattan vanligaste grundtypen – finns två typer

Många grunder är lite överdimensionerade inomhus. Dvs kantbalken är det som bär huset till största delen. MEn för ett garage är det faktiskt lite skillnad eftersom det ska köras en eller många bilar eller till och med tyngre fordon in och ut ur garaget. Det gör att lasterna är högre inne i plattan.

Därmed är betongplattan det enda raka för en grund. Om du inte har ett garage bara för att skydda bilen, då kan du ju ha ett öppet garagegolv, dvs inte betonggolv.

garagegrund med entreprenör

Bygga garaget med entreprenör

Entreprenörer bygger som de alltid har gjort. Då anlägger man oftast en garageplatta med vanliga kantelement. Är detta aktuellt – läs då denna artikel.

Läs mer
bygga garagegrund själv

Bygga garaget själv

Ska du bygga själv hade jag övervägt en grund som är speciellt framtagen för självbyggare. Den är enklare att förstå och har färre moment. Är detta aktuellt – läs då denna artikel.

Läs mer

Bygga själv eller bygga med entreprenör

Jag har sett ett par klara trender när det kommer till att bygga garage.

 • Ett garage är sällan jättebråttom
 • Ett garage kan byggas utan att störa boendet alltför mycket
 • Ett garage görs enkelt till en början men isoleras ordentligt för eventuella framtida behov för boende

Ovan gör att garage lämpar sig väl för att bygga stora delar själv.

Bygga garaget själv

Att bygga garaget själv lockar många.

Då lämpar sig denna grunden synnerligen väl.
Framförallt för att den är enkel att förstå. Läs artikeln ovan och se om du håller med.

Fundera igenom dina behov

Precis som i andra projekt är det viktigt att man först och främst tänker igenom och förstår sina behov. Vad är det man vill egentligen? Vill man uppgradera lagring och eventuella arbetsytor i garaget? Vill man ha en verkstad? Hur hållbart material söker jag för att det ska stödja arbetet i verkstaden? Behövs det en uppgradering av golv, tapeter och mekaniska system i garaget för att stödja arbetet? Ska jag köpa en färdig monterad arbetsbänk eller bygga en själv? Listan kan göras lång beroende på vad det är man önskas.
Men det är viktigt att detta steg är klart innan man påbörjar det riktiga arbetet.
Vad vill man egentligen använda verkstaden/garaget till?

Frågor och svar om grund till garage

Vi får in frågor via ”Fråga Micke” och vissa av dessa berör just ämnet att välja grund till sitt garage. Här finner du ett urval av dessa.

 • Alternativ för kantbalk
  Hej, Jag ska bygga ett förråd på 10-15 kvm, knappt tre meter brett med pulpettak, och behöver hålla nere höjden på grundplattan till ett minimum då jag gräver för hand och schaktbotten består av sprängsten och makadam. Vilket är jobbigt att gräva sig
  Läs mer
 • Vilken platta till garage
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hej passa Hybrid grund till ett dubbelgarage med loft ca 60 kvm , 31 meter i omkrets, med golvbrunn. och vad ligger prisskillnaden på om man jämför mot betongplatta
  Läs mer