Denna artikel behandlar hur du ska tänka när du vill välja husgrund till ditt timmerhus. De vanliga grunderna är betongplatta och någon form av balkgrund.

Navigera i artikeln nedan genom att klicka på länkarna

bygga timmerhus grund

Vad är speciellt med timmerhus för val av grund?

lastplan timmerhus
Timmerhus är ganska tunga. Därför är det viktigt att du tar reda på lasterna från timmerstugan/timmerhuset som grunden behöver ta upp.

Betongplatta som grund för timmerhus

Med en betongplatta får du en lägre grundsockel. Dvs du kan ha en högre invändig höjd i timmerhuset om du har begränsningar i tillåten nockhöjd.

Läs mer om betongplattan här.

Grund till timmerhus med bärande bjälklag

När du har ett bärande bjälklag så fungerar en platta sämre.
Då är följande grunder vanliga

Markarbetet

Markarbetet skiljer sig mellan de olika grundtyperna. Dvs det skiljer sig mellan t.ex. grunder som bygger på grundbalkar (hybridgrunden resp krypgrunden) såsom respektive betongplatta. Betänk tjälen som finns i Sverige. Eftersom timmerhus ofta är för fritidshus så är de inte alltid uppvärmda. Om du inte har ett hus som värms upp på vintern så måste du , för alla grunderna, gå ner till tjälfritt djup.

Frågor och svar om timmerhus och grunder

Jag får löpande frågor in till mig om grunder för timmerhus. Här är de frågor som är relevanta.

 • Krypgrund för timmer stuga
  Hej! Jag undrar vad din erfarenhet är kring krypgrunder och timmerstugor? Kan man använda en krypgrund enligt hybridmodellen tillsammans med bjälklag? Jag håller på att försöka sätta mig in i vad husgrunder innebär och hur det är konstruerade där din
  Läs mer
 • Grund timmerhus
  Hej. Ska bygga om timmerhus 10x4m till garage med platta. Kan jag använda sulblock och leca för att senare isolera och gjuta mot det? Hej Simon, Slå mig en pling så diskuterar vi val av grund till timmerhus. mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansva
  Läs mer
 • Grund för timmerstuga
  Hej Jag ska timra ett hus på 60m2 och går i tankarna om vilket grund jag ska göra. Huset kommer väga bra mycket. Inte bara för att det blir byggt i solit rundtimmer, men också för att vi ska lägga torvtak och här kan det även komma stora mängder snö.
  Läs mer