Jag får många frågor till min hemsida. Efter denna sommar har det varit mycket tydligt att sättningarna har ökat markant. Jag skulle säga att frågorna är ett par om dagen om sättningar medans det normalt är några i veckan. Den varma sommaren är boven i dramat. Enligt experter jag pratat med är anledningen till att sättningarna ökar att grundvattnet sjunker runtom i Sverige.

Många fler kontaktar mig denna sensommaren än året innan

Både antalet frågor och antalet personer som aktivt söker hjälp från mig rörande sättningar har ökat jämfört med förra året. Förra året var ändå det omvända, då var det många sättningar pga högt grundvatten då sommaren i princip regnade bort. Ändå var antalet sättningsförfrågningar mycket större i år.

Vad har hänt denna sommaren?

Sommaren 2018 har som alla känner till varit rekordvarm med mycket lite nederbörd. Något som inte minst har drabbat bönderna. Detta har också lett till lägre grundvatten runt om i landet. Enligt mina experter har det skapat stora förändringar i marken och påverkat markens bärighet. Om jag förstått det rätt har grundvattnet inte bara ”rört om i marken när det dragit sig undan” utan grundvattnet i sig har en ganska hög bärighet. När vattnet då sjunker undan så minskar markens bärighet.

Oavsett anledningen så har jag märkt av en skenande mängd sättningar runt om i Sverige i form av frågor och aktiva förfrågningar om hjälp från mina expertkontakter.

Läs mer om sättningar här

Jag har skrivit utförligt om sättningsproblematik i min artikel här.

Exempel på frågor som kommit senaste dagarna

Här är lite frågor som kommit senaste dagarna bara (dvs i tidspannet när denna artikeln publicerades).

 • Sättning pga låg grundvattennivå
  september 7, 2018 by Micke
  Kontakta sättningsexpertLåt mig sätta dig i kontakt med de bästa sättningsexperterna jag träffat på.Besök sättningsföretag[/one_half_last] Hej, jag ska värdera en fastighet från 2004 som fått en sättning vid ett hörn pga låg grundvattennivå i sommar.
  Läs mer
 • Sättning källargolv flerfamiljshus.
  september 6, 2018 by Micke
  Hej, vi har noterat sättning i källargolv,med ej bärande innerväggar som lossnat i tak. Kan man tex,borra för att se om det är grundvattnet som sjunkit ? Hej , Den varma sommaren har varit dålig för många hus i Sverige. Sätter dig i kontakt med föret
  Läs mer
 • Sättning i grundmuren på Villa
  september 6, 2018 by Micke
  Kontakta sättningsexpertLåt mig sätta dig i kontakt med de bästa sättningsexperterna jag träffat på.Besök sättningsföretag[/one_half_last] Hej, bor i villa med familjen och nu har en spricka uppkommit i lecastenen alltså grunden. Huset har inga invän
  Läs mer
 • Sättning i hörn
  september 5, 2018 by Micke
  hej det har funnits en sättning i vårt hus som lär ha uppstått när det byggdes 1978. jag tror att det har ökat. Inga yttre förändringar. dock lutande golv, ca 10 cm. vi har lagt nytt tak som kanske kan ha påverkat. hur får vi en oberoende bedömning?
  Läs mer