Välkommen till webbplatsen om husgrunder & marknära byggande

Varmt välkommen ska du vara till husgrunder.com. Webbplatsen som vill svara på frågor som kan tänkas vara förknippade med husgrundsprojekt eller andra marknära projekt. Jag vill alltid utvecklas så tveka inte att kontakta mig om du inte hittar den information du söker eller om du inte håller med mig om det som står här. Det händer ibland att jag får rätta upp artiklar då andra experter uttalar sig och det gör jag mer än gärna om det för vår hemsida framåt. Marknära byggande är komplext och min kompetens växer hela tiden. Då händer det att jag får gå tillbaka till 7 år gamla artiklar och rätta upp det jag och mina dåvarande partners visste då. Detta gäller inte minst fuktbiten där jag fått en helt annan förståelse och kunnande de senaste 2 åren. Det tar dock ett tag innan man rättar upp alla artiklar, vilket jag gör löpande.

Behoven från besökarna styr mig – så långt att jag tagit fram en ny självbyggargrund

Jag har ständigt anpassat denna hemsida efter besökarnas frågor och behov.

Under 2018 gick detta så långt att jag tog fram en nytt grundsystem för självbyggare tillsammans med Tjällden AB (läs mer om detta samarbete nedan). Jag har stått för viktigt input från mina besökare och Tjällden för produktutvecklingen.

Läs mer om denna grunden här.

Antalet samarbeten ökar kraftigt

Någonting har hänt.
Det senaste åren har jag, utan att anstränga mig, knutit till mig mängder av duktiga byggare och företag som vill samarbeta med mig. Det är jättekul. Men det gör mig också lite mer kräsen. Jag vill bara jobba med de bästa byggarna och de bästa byggprodukterna.

Det som kännetecknar dessa är ofta att de till mina besökare ger råd som ibland gör att de INTE får ett uppdrag. Tjällden AB som exempel säger ofta till mig att ”här passar det bättre att kunden väljer en plintgrund”, då kunden kanske har begränsad budget och ska bygga på sluttande berg exempelvis. De styr därmed bort en potentiell kund från dem, för kundens bästa. Sådant imponerar på mig och också på mina besökare. Jag har sett att detta är en röd tråd hos de företag jag valt ut.
Så representerar du ett sådant företag som tänker på liknande sätt så tveka inte att kontakta mig. Det är tydligt att min hjälpande ”approach” attraherar inte bara de som jag hjälper utan också företag som gillar sättet man når ut med sina produkter. Återigen vill jag bara lyfta fram de företag och produkter som verkligen adderar värde till mina besökare.

Denna sida har funnits sen 2010

Jag har nu jobbat aktivt med husgrunder.com sedan 2010. Det har varit extremt lärorikt. Sedan dess har jag intervjuat ledande experter i branschen, brytt mig om besökares frågor mm. Det har gjort mig till en av Sveriges ledande inom husgrunder. Mitt kontaktnät är också mycket gott tack vare detta och som jag nämner ovan så har denna trend förstärkts under den senare tiden.

Min vision hjälpa besökare med marknära projekt

Från början var min vision att svara på alla typer av frågor om husgrunder från själva grundläggningen (gjuta platta) till att dränera och åtgärda fuktproblem i olika typer av grunder. Nu har denna vision breddats till att behandla alla marknära byggprojekt. Dvs enskilt avlopp, dagvatten, pooler, källarrelaterade problem, ventilerade golv, fukt i krypgrunder mm mm.

Hur finansieras hemsidan

Jag arbetade till en början hårt för att vara en annonsfinansierad webbplats. Detta har dock visat sig vara mindre potential än att dra till sig samarbetspartners och hjälpa dem att synas på internet. Så husgrunder.com har blivit min ”läroplats”, där jag testar allt jag lär mig om digitala kanaler såsom Facebook, Youtube och Google. Mina samarbetspartners och jag lever i symbios med varandra och jag får ut deras kompetens och får skäligt betalt för att mina partners syns och får kunder. Genom att visa hur jag kan få besökare att komma till mig åter och åter kan jag visa mina andra kunder hur de ska göra vilket de också värderar högt.

Samarbetspartners

Jag vill också vara tydlig och säga att jag lever idag har direkta intäkterna från denna sida. Inte sällan är det i form av konsultuppdrag där jag hjälper dem att synas på liknande sätt som jag gör. Denna erfarenhet är något jag lärt mig under åren.

Min relation till samarbetspartners är därför inte helt objektiv. Det ska man veta om när man läser mina råd. MEN det är också något jag försöker vara extremt tydlig med, och i mina råd också berätta om. Jag har valt att bara jobba med seriösa företag som jag har god erfarenhet av. Dessa företag är kunniga och jag jobbar med dem för att de är professionella. Jag följer upp dessa samarbeten hela tiden. Jag syns idag för miljontals besökare varje år, får 1 000 tals mail och har svarat på 1000 tals frågor och förmedlat ännu fler uppdrag åt mina partners. Man ska därför veta att jag inte kan gå i god för alla projekt och åtaganden som alla mina partners är inblandade i. Det händer därför tyvärr att vissa samarbeten måste avslutas. Tveka inte att återkomma om något jag sagt eller pekat ut till dig som besökare inte fungerar eller inte stämmer. Min ambition är att de jag samarbetar med ska vara Sveriges bästa inom deras niche.

Det är också viktigt att poängtera att de ALLA adderar värde till min hemsida.
Jag tar nämligen hjälp av mina samarbetspartners i de frågor där de har expertiskunskap och i de fallen då mina besökare vill ha råd och tips men även för prisuppgifter på specifikt material eller arbete.

Samarbetspartners som jag både hjälper och får hjälp av är för närvarande

Då dessa företag valt att samarbeta med mig är jag givetvis färgad av deras produkter. Därför ska man ta mina råd och tips med detta i beaktande. Jag har alltid för ambition att vara ärlig och transparent kring dessa samarbeten. Jag har absolut för avsikt att alltid vara rak med detta i min kommunikation med mina besökare där så krävs/är relevant. Samtidigt får jag flera frågor om dagen och sitter och svarar på dessa oavlönat. Och med tusen och åter tusen frågor och svar i bagaget så är det klart att jag någonstans glömt informera om detta perfekt i alla lägen. Ser du något sådant – kontakta mig så ska jag redigera dessa frågor så de blir tydliga.

Jag vill samtidigt också betona att även om jag samarbetar med dessa företag så kan även dessa företag göra misstag och exempelvis inte lyckas med alla projekt osv. De kan ha konkurrenter som givetvis är arga på att jag valt just dem. Men så länge jag står för dem jag jobbar med och det finns ett ömsesidigt förtroende oss emellan är jag trygg med detta.

Objektivitet

Mot bakgrund av ovanstående så är jag inte en objektiv part på nätet. Men läs gärna några av mina frågor och svar och fatta själv bedömningen om jag verkligen vill hjälpa mina besökare. Det är min absoluta vilja som driver mig för det har varit otroligt framgångsrikt hittills. Vissa av besökarna kan jag hjälpa med etablerade kontakter, andra lyckas jag inte med då de efterfrågar något jag inte kan eller inte jobbar med idag. Men tro mig, finns det problem som företag kan lösa där ute så försöker jag hitta dessa och jobba ihop med dem för att hjälpa mina besökare.

Men som sagt – jag är inte objektiv och det vill jag vara tydlig med. Tvärtom faktiskt. Är nästan ”kär” i mina samarbetspartners och vill verkligen slåss för dem. Men på ett professionellt och seriöst sätt där deras kompetens och produkter är rätt för kunden. Inte annars.

Jag vill inte heller att mina partners ska konkurrera med varandra om detta inte gynnar kunden. Därför tackar jag inte sällan nej till vissa propåer om samarbeten.

Vill du samarbeta med mig?

Vill du lära känna mig mer och vill veta hur vi får våra kunder att lyckas på internet – tveka inte att kontakta mig.

Ansvar för informationen och råden

Allt information på denna hemsida ska ses som råd och inspiration på saker som kan vara komplexa för den enskilde.
Det är omöjligt för mig att i alla projekt som mina besökare genomför ansvara för att allt blir rätt. Dessa råd och tips ska därför ses mot bakgrund av detta.
Se här för vad som gäller kring ansvar för mina råd och tips.


Jag vill ha frågor från besökarna

Jag har egentligen bara svarat på frågor och sen har det växt på av sig självt. Bra kontakter har ju hjälpt mig igång givetvis.

Tveka inte att kontakta mig om du har en fråga om marknära byggande.
Ställa frågor till mig gör du enklast här.

Detta går jag igång på 🙂

Positiv eller konstruktiv feedback är något jag tycker mycket om. Dessa är bara feedbacken som kommit in via min frågespalt. Utöver detta får jag också mycket feedback direkt via mail som jag inte lagt ut givetvis.
Tveka inte att kontakta mig för detta så ska jag bättra mig eller fortsätta göra det ni gillar.

 • Fukt i krypgrund Älvsbyhus
  november 20, 2018 by Micke
  Hej! Tack för en riktigt bra sida! Vi ska köpa ett hus byggt 2008 (Älvsbyhus) i havsnära område där det redan efter 10 år blivit mögelpåväxt och bitvis begynnande rötskador i krypgrunden, enligt besiktningsmannen. Dålig täckning av plasten på makadam
  Läs mer
 • Besikta krypgrunden – vilken renovering rekommenderas
  november 18, 2018 by Micke
  Hej Micke, stor tack för en jätteinformativ sida som du bedriver. Vi har precis (för 3 mån sedan) köpt ett hus som är från slutet av 50-talet med en nyare tillbyggnad (`09). Det är en krypgrund under hela huset. Det finns mycket organisk material (ga
  Läs mer
 • Gjuta platta i befintligt carport
  oktober 21, 2018 by Micke
  Hej Micke Tack för en bra sida! Bjussigt! Jag har en överbyggd carport (fyra väggar med takskjutport) med asfalt som golv. Väggarna står på en betongsten. Tanken är att gjuta en platta och isolera upp väggarna och taket och sätta in en luftvärmepump
  Läs mer
 • Osäker både på mark och grundläggning
  oktober 19, 2018 by Micke
  Hej Micke Jag har läst nästan allt på din hemsida. Tack! – jättepedagogiskt och tydligt. Vårt hus från 3o-talet har en tillbyggnad från tidigt sjuttiotal som vi är lite osäkra på grundläggningen av. Nu står vi inför renovering av källare. Samti
  Läs mer
 • Mellanbjälklag källare golvvärme
  oktober 12, 2018 by Micke
  Hej Micke Jag skall bygga nytt hus med en källare på en platta med vatten buren golvvärme. Jag önskar att få mellanbjälklag med vatten buren golvvärme på över källare och hade gärna fått det i betong och golvvärme då det ger en så god värme samt en s
  Läs mer
 • Syllbyte, risker och priser
  oktober 4, 2018 by Micke
  Hej, fantastiskt bra och informativ sida du har! Jag har läst igenom större delen av alla inlägg som publicerats om husgrunder, och hittar ingen helt liknande fråga – och skulle verkligen behöva din hjälp, så ber dig snälla om du kunde hjälpa m
  Läs mer
 • Hål i husgrund från fd oljetanker
  oktober 3, 2018 by Micke
  Hej Micke! Tack för en bra sida med mkt info. Har en 30 tals villa som vi nu dränerat, men efter tagit bort olje tanken blev det stora hål i hus grunden. Mina frågor till dig är hur jag bäst fyller igen dessa hål? Kan jag blanda betongen med leika ku
  Läs mer
 • Oberoende expert sättningar
  september 21, 2018 by Micke
  Hej Micke, Tack för en mycket bra sida! Vi har, som många andra, drabbats av sättningar under sommaren och är nu lite rådvilla. Var bör man vända sig för att få oberoende experthjälp innan man sätter igång att kontakta firmor för utförande av eventue
  Läs mer
 • Sätt mig i kontakt med ventgolvexpert
  september 13, 2018 by Micke
  Hej, bra sida – tack för det! Planerar att ordna boende i källare. Dränerat 8 år sedan. Ingen lukt i källare. Betonggolv utan isolering (platta på mark från 1958. Planerar ett mekaniskt ventilerat golv. I första hand utan golvvärme eftersom jag
  Läs mer
 • Info brist, Mekaniskt ventilerade golv
  augusti 23, 2018 by Micke
  Hej Micke Jag är ett stort fan av dig och din sida och har lärt mig mycket av den. Så det är i all välmening jag undrar om inte infon här är bristfällig. Det står ”Egentligen är min syn på konstruktion att får man in vatten i huset så är det in
  Läs mer
 • Sättning pålning/geopolymer
  augusti 3, 2018 by Micke
  Hej! Vi har fått sättning i ett hörn på vår villa (lerjord). Jag har hittat din utmärkta sida som belyser olika sätt att åtgärda detta, tack för det! Jag har googlat och hittat flera företag som gör geopolymer-tekniken, men jag har inte hittat något
  Läs mer
 • Vattenpöl i källare
  juli 30, 2018 by Micke
  Hej Bor i kedjehus med källare. Idag upptäckte vi att vi hade en stor pöl i ena rummet i källaren. Det regnade rejält för 1.5 dag sedan efter flera veckors torka. Det jag undrar är var kommer vatten in från (förutsatt att det kommer från regnet)? Jag
  Läs mer
 • Pålplintar – en plintgrund på pålar?
  juli 25, 2018 by Micke
  Hej! Tack för en intressant hemsida! Min dotter har köpt en tomt på Runmarö i Stockholms skärgård, Dit är det färja, och vägen fram till tomten har begränsad framkomlighet. Problemet är att tomten utgörs av gammal sjöbotten. Det är ca 30-40 cm relati
  Läs mer
 • Hur omfattande är ett syllbyte
  juli 3, 2018 by Micke
  Hej Micke! Som de flesta andra som skriver till dig är vi spekulanter på ett 70tals hus. I besiktningen står det -Vid provhålstagningen som utfördes i vardagsrummets ytterväg noterades en tydligt kemisk lukt från den tryckinpregnerade ytterväggssylle
  Läs mer
 • Ska makadamen packas med vibrator
  maj 13, 2018 by Micke
  Hej Micke, Jag har en entreprenör som just nu anlägger min nya husgrund. Marken består utav sand som kommer beläggas med markduk och 20 cm 8-32 makadam under frigoliten. Nu till min fråga: Enligt entreprenören ska inte makadamen vibreras under hela g
  Läs mer
 • Tillbyggnad på platta till hus på plintgrund?
  maj 7, 2018 by Micke
  Hej! Fin sida! Vi planerar att göra en tillbyggnad till vårt hus. Huset står på plintgrund och är från 1940-talet. Tillbyggnaden är planerad att vara på platta. Finns det några risker med detta? Borde tillbyggnaden stå på plint den med? Vi har redan
  Läs mer
 • Ingenstans att leda högt grundvatten.
  maj 4, 2018 by Micke
  Hej Micke! Vill först tacka för en väldigt intressant sida med mycket matnyttigt! Jag har fått ett oväntat bekymmer på halsen, vi har kommit att inse att huset vi köpte för två år sedan får grundvatten en halvmeter upp på väggarna vissa tider om året
  Läs mer
 • Eftermontera golvvärme sutteränghus (isolerat källarplan)
  april 11, 2018 by Micke
  Hej Micke, Vi har ett sutteränghus från 1990 som vi funderar på att installera vattenburen golvvärme i och ha det som primärt värmesystem i kombination med FTX (värmer idag via varmluftsaggregat + FTX). I bygglovet har jag hittat följande: Grund: 
  Läs mer
 • Utbyggnad om 60 kvadratmeter bredvid hög torpargrund
  mars 27, 2018 by Micke
  Hej! Din hemsida verkar ha fyllt ett tomrum. Vi vill låta utgöra en geoteknisk undersökning då vi ska göra en större utbyggnad med källare och även inreda del av torpargrunden. Utbyggnaden är även tänkt att vara två plan. Det är lite svårt tycker vi
  Läs mer
 • Förminska redan gjuten betongplatta på mark
  mars 8, 2018 by Micke
  Hej. Vilken trevlig hemsida. Jag står i köpartankar där jag funderar på att köpa en tomt i med redan gjuten platta, med vattenburen golvvärme. Problemet är att plattan blev för stor för detaljplanen och nu undrar jag om det är möjligt att kapa ner pl
  Läs mer
 • Lukt i hus
  februari 27, 2018 by Micke
  Hej! Vi letar hus och jag försöker lära mig så mycket det bara går om luktar och fukt i hus. De flesta husen i vår prisklass är från 70-80. I ett av husens ena rum känns en syrlig, stickig doft, lite som kemikalier eller otrevligt rengöringsmedel lik
  Läs mer
 • Hur gjuta syll på betongplatta?
  februari 20, 2018 by Micke
  Hej Micke! Jag planerar bygga en carport med gjuten platta och förråd i bakkant. Plattan blir av enklare sort och anläggs ungefär så här: Matjord schaktas bort tills bara sand återstår. På med markduk och i med dränering/markrör etc. På med makadam c
  Läs mer
 • Uppreglat golv källare
  februari 14, 2018 by Micke
  Hej! Bra sida med mycket bra info. Är i fas med att köpa hus och har fastnat för ett souterränghus från -75 dock med delvis uppreglat golv i källaren. Då jag vet att detta kallas riskkonstruktion så tänkte jag ta med i beräkningarna att byta detta mo
  Läs mer
 • Bygga på befintlig grund – behövs ventgolv?
  januari 23, 2018 by Micke
  Hej! Vi bor i ett hus från 1961 byggt på berg med halv källare, delvis krypgrund samt platta på mark. Huset är byggt med källare ett halvplan ner (se sektionsritning). Vi funderar på att riva huset och bygga ett nytt men för att få ekonomi i det skul
  Läs mer
 • När motiveras gjuta igen krypgrund istf avfuktare
  januari 16, 2018 by Micke
  Hej Micke, Tack för en mycket bra hemsida! Vi är spekulanter på ett fritidshus vid Hjälmaren, men problemet är att vid den besiktning som gjordes så kunde inte krypgrunden inspekteras eftersom inspektionslucka saknades. Huset byggdes 1969 och byggdes
  Läs mer
 • Länka till din sida?
  januari 15, 2018 by Micke
  Hej, Jag håller på att starta en e-handel och undrar om det är OK att länka till din sida då den har mycket bra info 🙂 /Johan Hej Johan , Tack för det – bara länka på 🙂 mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frå
  Läs mer
 • Osäker på hur stor risk det är med syllar inför husköp
  januari 14, 2018 by Micke
  Hej! Först och främst, mycket bra sida! Vi vill köpa ett trähus från 1982, 1,5 plan, platta på mark, där besiktningsprotokoll visar risk för skada pga syllar. Fuktkvot 12-14 %, ingen dålig lukt, mätt i oktober. Min fråga är hur omfattande risken/prob
  Läs mer
 • Val grund mot hög torpargrund
  januari 13, 2018 by Micke
  Hej Micke, Jag har sökt bland tidigare läsarfrågor men inte riktigt hittat någon med mina förutsättningar. Vi önskar göra en utbyggnad 40kvm mot hög torpargrund om 80 cm. Önskar är att nya golvet skall ligga i nivå med det befintliga. Bästa lösning f
  Läs mer
 • Ventilerade golv med golvvärme i oisolerad källare
  januari 9, 2018 by Micke
  Hej Micke! Jag har ett hus byggt -67. Det är dränerat förra året. Då jag valde att lägga dubbla pordränskivor 200mm. Vi fick ett mycket lyckat resultat. En helt annan lukt i källaren. Väggarna är nu torra och fina. Nu håller vi på med att lägga ner n
  Läs mer
 • Geoteknisk undersökning – berg i dagen
  januari 9, 2018 by Micke
  Hej Micke, Tack för en bra hemsida! Vi ska bygga ett fritidshus med plintgrund. Betongplintarna av varierande höjd 0,5-2,5 m står alla på berg i dagen. Huset byggs på samma plats som ett mindre hus som vi river. Kommunen efterfrågar en geoteknisk und
  Läs mer
 • Desperat – kemisk lukt i hus
  januari 9, 2018 by Micke
  Hej Micke, Har ägnat mycket tid åt att leta runt efter svar på en omöjlig fråga… Jag har nyligen köpt ett fritidshus som har en mycket besvärande lukt inomhus. Jag kan inte sätta fingret på vad det är men Anticimex som besiktigade huset menar a
  Läs mer
 • Huset sätter sig – vad göra?
  december 29, 2017 by Micke
  Hej Micke, bor i ett hus sedan 3 år tillbaka, byggt ’94, som har satt sig lite men det verkar bli värre eller åtminstone inte sluta under de åren vi bott här. Sprickor har uppkommit inomhus i vissa rum och tapetskarvar har förskjutits och spruc
  Läs mer
 • Val av bjälklag mot oisolerad torpargrund
  december 19, 2017 by Micke
  Hej. Läste igenom dina beskrivningar av olika val av grunder för olika ändamål. Riktigt proffsigt. Jag själv bygger badrum och står inför en liten oklarhet. Gammalt hus typ 1930 Torpargrund/ krypgrund ( murad sinnersten ) oisolerad. Jag ska : Byta ut
  Läs mer
 • Plintgrund dränering
  november 30, 2017 by Micke
  Hej Micke Jätte bra hemsidan med bästa förklaringar och råd. Se gärna bifogat bild med fråga och funderingar kring dränering för plintgrundläggning. Tack på förhand! Mvh Imanovic Hej Imanovic, Återkommer med svar så fort jag kan. mvh Micke PS: Här är
  Läs mer
 • Rimligt pris betongbil?
  november 29, 2017 by Micke
  Hej, Ska påbörja bygget av en betongplatta 33 kvm för garage (tack för tips och råd på denna sida). Sätter själv ut kantelement 300 med 200 mm isolering. Beräknar att jag behöver ca 4m3 betong. Fick prisuppgift av en leverantör på 45000kr för betong,
  Läs mer
 • Avstånd mellan berg och kantelement
  november 23, 2017 by Micke
  Hej Vi planerar att bygga ett en och ett halvplanshus. Ena hörnet kommer att stå på berg, resten på pinnmo. Hur mycket makadam behöver man ha mellan berget och kantelementet i det hörnet som kommer nära berget? Tack för en fantastisk sida. Ove Hej Ov
  Läs mer
 • Gräva fiber
  november 6, 2017 by Micke
  Hej, du har en mkt bra hemsida. Tyvärr är jag redan klar, ville bara kolla om jag var lurad. Dock skall jag gräva för fiber. Ngt du kan fixa? Ca 30 meter Ha en underbar helg Peter Hej Peter , Sätter dig i kontakt med duktig markentreprenör för att gr
  Läs mer
 • Källargrund, isolering och spackel
  oktober 21, 2017 by Micke
  Hej, Tack för många bra svar på andras frågor. Jag håller på att gräva ut grunden på mitt hus (byggt -52) för att isolera och lägga elgolvvärme i en del av källaren. Läste att man ska juta in rören i minst 8 cm betong. Är detta enbart för värmefördel
  Läs mer
 • Uterum på plintgrund nära marken
  oktober 4, 2017 by Micke
  Hej Micke, Tack för en mycket bra sida! Har läst många av de frågor och svar som står där, men inte hittat något som helt liknar den grund jag nu själva ska anlägga. Vi har sedan tidigare en balkong som stöttas upp av tre stycken pelare, som var och
  Läs mer
 • Avtal platta för att specificera grundprojektet
  september 30, 2017 by Micke
  Hej Micke, Tack för utmärkt information om husgrunder! Bilden visar platsen för ett kommande fritidshus ca 79 kvm. Jag har prelimärt valt entreprenör och platta som grund för huset. Det som pågår just nu är arbete med att specificera grundprojektet i
  Läs mer
 • bygga hus med källare
  Nybygge källare eller inte
  september 19, 2017 by Micke
  Vi planerar just nu för husbygge och jag försöker reda ut vad det kostar att bygga källare som jag har haft hela tiden. Vi har stor tomt utanför planerat område så att få yta är inga problem men jag gillar källare :). Alla hustillverkare som vi har p
  Läs mer
 • Sprickor i fasad o källare
  september 8, 2017 by Micke
  Hej liten kollonistuga nyss köpt byggt 1944 verkar torr o fin i källaren frågor Ska jag oroa mig för dessa sprickor/se bilder, en spricka syns även framtill på husgrunden Hur skall jag åtgärda dem Tack för bra sida Hej irene , Du bör utreda om du har
  Läs mer
 • Pris på dränering
  augusti 30, 2017 by Micke
  Hej Micke! Tack för en riktigt bra info sida om hus, Lite nyfiken. Jag gjorde ”testet” på din sida,fyllde i alla uppgifter. Rätt så korrekt uti från vad jag har kunnat läsa mig till. Har fått 1 offerter från 1 firma, men har varit i konta
  Läs mer
 • Fukt i krypgrund ger dålig lukt på somrarna
  augusti 29, 2017 by Micke
  Hej Micke! Suverän hemsida – precis vad vi letat efter! Läste en fråga från en husägare i Stockholms skärgård, rörande krypgrund. Samma gäller för oss,vi har ett gammalt (ca tidigt 1800-tal) hus i Stockholms skärgård med mycket låg krypgrund/to
  Läs mer
 • Avlopp och markduk i platta
  augusti 23, 2017 by Micke
  Hej! Vi är på gång och ska bygga ett enplanshus och jag har några frågor som lyder: 1. Ska man först packa bärlager och sedan lägga duk och till sist makadam, eller bör duken ligga underst? I så fall, riskerar då inte 0-fraktionen att med tiden bland
  Läs mer
 • Grundtyp nytt sommarhus nära havet
  augusti 14, 2017 by Micke
  Hej. tack för jättebra sida med information om grundtyper. Vi ska bygga nytt sommarhus i Bohuslän. Tomten är lågt belägen 1.5m över havsnivå och det är bara 30 meter till vattnet. Vi har bygglov att lägga huset på 2.5 möh samt höja marknivån för att
  Läs mer
 • Konvertera från krypgrund till betongplatta
  augusti 14, 2017 by Micke
  Hej. Har läst många frågor kring att byta sin krypgrund till gjuten platta, men saknar ett riktmärke på vad det ”bör” kosta? Kanske ett kvm pris som ett riktmärke? Vi har nyss köpt ett 150 år gammalt hus där halva huset är utbytt men nu v
  Läs mer
 • Konvertera torpargrund till platta
  juli 30, 2017 by Micke
  Hej Micke, Snubblade över din fina hemsida och hittade till min glädje svar på flera frågor som vi nu brottas med. Vi har ett sommarställe med torpargrund som är från 20-talet. Vi har alltid haft en viss lukt i stugan som sätter sig i kläder och allt
  Läs mer
 • Lägga ventilerat golv
  juli 22, 2017 by Micke
  Hej Micke! Vi har ett 70-tals suterränghus med lukt från impregnerade syllar i bottenplattan vilka vi bytt ut. Har rivit och bytt ut gipsväggarna,isoleringen och byggplasten i hela rummet men lukt finns kvar. Nu vill vi lägga ventilerat golv och klin
  Läs mer
 • Hur löser jag mitt krypgrundsproblem?
  juli 8, 2017 by Micke
  Hej Micke, Tack för en inspirerande sida! Jag har tänkt köpa ett 1 1/2 planshus byggt 1923 grundlagt på krypgrund. Huset ligger på en höjd men marken lutar mot huset från väster. Markytan är lokalt fuktig med jordlukt i grunden. Rötskador och insekts
  Läs mer
 • Göra om garage i souterräng till boyta
  juli 7, 2017 by Micke
  Hej Micke! Grym sida och initiativ!! Vi har en 70tals villa med garage i undre planet (souterräng plan) som vi vill göra om till boyta och undrar hur/vad vi kan/måste göra med golvet. själva garaget ligger inte under marknivå (souterräng) och golvet
  Läs mer
 • Renovera (dålig) torpargrund
  juli 4, 2017 by Micke
  Hej Micke! Tack för denna fantastiska hemsida! Jag har lärt mig mycket genom att läsa här. Hur som helst, jag bor i ett gammalt timmerhus från 1800-talet (eller ja, första delen är byggd 1809 och utbyggnad tillkom 1919). Huset har torpargrund och lig
  Läs mer
 • Tillbyggnad källarhus grund?
  april 27, 2017 by Micke
  Hej Micke! Vi går i tankar att bygga till och bor i ett putsat 50-tals hus med oinredd källare. Tillbyggnad cirka 40 kvm, vilken grund rekommenderar du mark sand/lera. Hur ska vi tänka för/nackdelar med respektive grund. Ska inte bygga till med källa
  Läs mer
 • Tillbyggnad entre – infästning mot befintlig källarmur?
  mars 18, 2017 by Micke
  Hej Micke, tack för fantastisk sida. Den gör att jag vågar mig på att göra plattan själv. Jag bor i en 20-tals villa i Enskede och ska bygga en 10 kvm stor entré och plattan kommer ligga mot befintlig källarmur. Har fått många ”råd” från
  Läs mer
 • Nya sättningar i befintlig villa
  mars 15, 2017 by Micke
  Hej Micke Mina föräldrars villa i Norrköping från 50-talet har börjat sätta sig igen. Nya sprickor har uppkommit i väggar osv. Det initiala problemet för oss är att vi inte vet vem vi ska rådfråga avseende sättningarna. Jag undrar om du kan rekommend
  Läs mer
 • Grund på lecablock eller gjuten platta för uterum
  mars 4, 2017 by Micke
  Hej Fantastisk bra sida som har all info inför planeringen av grunder. Håller på och velar vilken typ jag ska välja. Hoppas på råd från dig. Vi är på gång att bygga uterum i aluminium och glas , vårt hus har en krypgrund där trösklar till utgångar är
  Läs mer
 • Färdig betong pris per kubik
  mars 1, 2017 by Micke
  Hej på dig, gu va mycket bra info! Har du en aning om hur mycket betong kostar per kubik Mvh Ginger Hej Ginger, tack för feedback! jag har gjort en kalkylator för att beräkna betongpriset. Du hittar den här. Priser är som alltid svårt, speciellt för
  Läs mer
 • Hur skapar du en förhöjd sockel till ditt garage med kantelement
  augusti 22, 2016 by Micke
  Hej Micke, tack för en bra hemsida! Jag undrar hur du ska göra för att skapa en förhöjd sockel för garaget. Tänkte använda vanliga kantelement (U eller L element). Har du några bra tips. Mvh Jocke Hej Jocke, Om jag uppfattar det rätt så vill du ha en
  Läs mer
 • Sektionsritning grund
  mars 17, 2016 by Micke
  Tack för en bra hemsida. Vi kommer att börja förbereda vårt arbete för bygglovet för vårt nya garage. I det har vi förstått att det är bra om man kan bilägga så kallade sektionsritningar för grunden till bygglovet. Iallafall under tiden så att kontro
  Läs mer
 • Förskjuta grunder vid bygge av fristående garage/vinterträdgård
  mars 9, 2016 by Micke
  Hej, fantastisk informativ sida! Ska bygga ett fristående garage och förråd/vinterträdgård ca 2*50m2 fråga ett: har tänkt att förskjuta grunderna 50-70cm i höjd men ändå sitta ihop, hur gör jag bäst? fråga två: vilken uppvärmning är att rekommendera
  Läs mer
 • Djup grundläggning och dränering plintar
  februari 15, 2016 by Micke
  Hej, i alla handböcker och vid fråga till KA (konstruktionsansvarig) får jag rådet att grundlägga plintgrund till sommarstuga på frostfritt djup. Hittar dock aldrig någon bild eller utförandebeskrivning med dessa djup. Oftast är plintarna bara ca 600
  Läs mer

Ni kan få tillgång till dessa personer – de är mina referenser kan man säga. Detta sker dock bara efter godkännande från dem innan givetvis där jag mailar och frågar dem innan om de vill tala med er. Men jag lägger bara ut referenser som kommit in till mig som jag kan backa upp.