Detta är en inspirationsartikel som är en fördjupande artikel om inspiration för källarrenoveringar.

I mediarummets fokus – film, TV, musik och spel

Familjer använder ofta mediarummet i källaren som en plats där man tillsammans kan umgås och njuta av olika typer av familjeunderhållning. Det kan handla om exempelvis filmer, tv, spel, musik och dessa utrustningar innebär därmed tekniska utrustningar. Vilken teknisk utrustning som behöver i mediarummet beror självklart på vilka behov man har och vad som önskas. Idag är det populärt att välja att inreda källaren/mediarummet och dess elektronik och utrustning i ett centralt läge, så att man får möjlighet till utrymme för annat om så skulle önskas. Nedan följer exempel på vanliga tekniska utrustningar i ett mediarum. Det man alltid bör tänka på när det gäller all teknisk utrustning är att man kan hitta samtliga utrustningar i olika storlekar, stilar, former, färger och kvalitet. Som mycket annat bör man först och främst tänka igenom vad man själv önskar för att sedan välja rätt typ av teknisk utrustning.

TV – fortfarande en central del av mediarummet

TV mediarum
Tv-apparater – Det här är en traditionell teknisk utrustning som majoriteten av husägare har i sitt mediarum. Marknaden erbjuder ett brett utbud av tv-apparater och ibland kan man kanske till och med känna sig vilsen i tv-djungeln. Det finns tv-apparater som i stort sett passar alla behov. Man kan skaffa den storlek och form man själv önskar. En platt TV med 55 tum är idag ett populärt alternativ, men mängderna varierar och du kan välja helt efter egna önskemål och personlig smak. Man kan också installera en större projektor och inreda källaren som hemmabio. Kanske önskas surroundhögtalare?

DVD och Blu – ray – för den med stort film intresse

blu-ray källare
Det kan för vissa låta som dåtid att prata om DVD. Men även om strömmad media tar över alltmer så har inte minst Blu -ray spelaren kommit att bli allt viktigare för de riktigt inbitna filmentusiasterna. Med 3D och HD kvalitets krav som många inbitna är så är strömmad media fortfarande inte ett alternativ.

DVD-spelare, Blu-ray-spelare – För den filmintresserade kan man installera en DVD-spelare eller en Blu-ray-spelare. Det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan dessa två olika format, men vid valet bör man först och främst tänka igenom och välja en spelare som passar ens egna önskemål och behov. Det kan vara viktigt att komma ihåg att den viktigaste skillnaden mellan dessa två sorter av spelare är att en DVD-spelare endast kan läsa DVD-skivor, medan en Blu-ray-spelare både kan läsa av DVD och Blu-ray. Denna skillnad påverkar självfallet priset. Rent tekniskt är Blu-ray-skivan något bättre och snabbare en DVD-skivan.

Musik – en allt viktigare del av våra liv

blu-ray källare
Musikanläggning – Är man musikintresserad kan man installera en musikanläggning i mediarummet. Kanske är man med och spelar i ett band? Varför inte förvandla källaren till din egna musikstudio eller inspelningsvideo? Det är det faktiskt många som gör idag. Även här kan valet variera och man kan välja alltifrån en radio, stereo till större musikanläggningar.

Är man intresserad av diverse instrument och vill inreda en egen hemmastudio och nedan följer goda tips på tekniska utrustningar för din hemmastudio;

  • Dator – Bärbar? Stationär? PC eller MAC? Idag används datorer i mycket större utsträckning jämfört med förr. Vilken dator passar just dina behov? Fundera över vad datorn ska användas till? Tänk på att bildskärmar med en större storlek ger bättre upplösning och tänk också på att välja en dator som kan hantera all programvara och hårdvara som du kommer att köra in i datorn
  • Mjukvara, ljudkort
  • Mikrofon och mikrofonstativ för den som tycker om att sjunga och spela in
  • Hörlurar, monitorer, keyboard