När man ska anlägga husgrunder är det sällan att marken är helt perfekt. Markarbetet kan således bli dyrt om man behöver spränga mycket på tomten på ett säkert. I större skala kan man behöva spränga för att bygga ett hus, men om du vill jämna till en bergknalle och har gott om tid kan du på ett mycket billigt och säkert sätt lösa det själv. Stora stenar är givetvis inget ett problem för en person med tålamod. Det finns flera lösningar på detta problem.

Nackdelar med sprängning kan undvikas med alternativa metoder

Förutom att sprängning är väldigt dyrt så behöver man också göra besiktningar av husen i närområdet. Därför är det ofta mycket enklare och billigare alternativ att använd alternativa metoder. Det är det denna artikel handlar om.

Olika lösningar att ta bort sten och berg utan att spränga

När man bygger hus och framförallt grunden till ett hus så kan man ofta behöva spränga bort sten eller berg. Det är nämligen ytterst sällan som en tomt är perfekt och som man kan börja bygga på direkt, det finns för det mesta alltid några stora stenar som är svåra att få bort om man inte spränger dem.

Det finns flera lösningar du kan använda för att få bort stenar och berg som ligger känsligt till, ofta nära fastigheter. Den här artikeln går igenom hur du gör för att få bort berg och sten.

Lösningar

DARDA – en metod som bygger på hydraulik

darda spränga sten och berg
Precis som med snigeldynamit så är denna metod helt ofarlig och bygger mer på spräckning än sprängning. Jag menar att metoden är den säkraste spräckningsmetoden på marknaden utifrån hur effektiv den är. Jämfört med snigeldynamit så är den mer lämplig för berg där snigeldynamit blir väldigt drygt och tidsinnefektivt.

Metoden lämpar sig för borttagning av sten och till och med berg som ligger dumt till nära hus eller bebyggelse. Metoden är helt oförstörande för omliggande bebyggelse vilket gör att du inte ens behöver besikta byggnaderna innan eller efter. Det gör att du sparar stora kostnader för komplexa projekt.

Här är frågor som är relaterade till DARDA.
 • Darda metoden
  Hej Jag skall bygga garage 40 och en förråd under garaget 65 samt bredvid ett attefallt hus med källare. Det behövs att grävas på sten och berg nästa 60 kubik under garaget alltså djupt ca 1.2 meter ska vara berg som måste tas bort. Är darda metoden
  Läs mer
 • Darda ta bort berg?
  Hej Har en bergsknalle på 10×6 M och 1 M hög Har 3 st hus i närheten som behöver besiktigas vid sprängning , kan darda metoden vara ett alternativ för mig här ? Mvh Håkan Hej Håkan, 60 kubik låter lite väl mycket i mina öron för darda-metoden. M
  Läs mer
 • Darda-entreprenör i Gbg?
  Hej! Har sökt efter entreprenör som jobbar med darda i Gbg, men ej hittat någon. Har du tips? Hej Louise , Skickar en entreprenör som jobbar med DARDA till dig. mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar p
  Läs mer
 • Dardaspräckning av berg i källare
  Hej, jag undrar vad kostnaden för en dardautrustning bör vara per dag och hur många dagar det bör ta för att spräcka 20 kvm 30-40 cm? Tack på förhand! Hej Erik , Sätter dig i kontakt med DARDA experter i ditt område. mvh Micke PS: Här är villkoren kr
  Läs mer

Diamantsåg – ta bort berg och sten med klinga

diamantsåg diamantklinga - ta bort sten och berg
Diamantsågen är inget nytt. Den har funnits länge men har på sistone blivit mer populärt. Speciellt när man ska ta bort sten och berg i känsliga områden, såsom i villakvarter där man inte vill spränga pga närhet till grannar.

Diamantsågen är inte jättebilligt men är ett alternativ om man vill “hyvla ner” en bergknalle eller liknande. Man kan ta bort hela berg men det tar lång tid och därmed kan det bli dyrt.

Relaterade frågor
 • Diamantklinga för borttagning av berg
  Hej Har hört att det ska finnas metoder för att ta bort berg utan att spränga mha diamantsåg? Stämmer det? Mvh Jonas Hej jonas, Stämmer. Skriver om att ta bort sten och berg med diamantsåg här. Sätter dig i kontakt med företag som gör sånt i ditt omr
  Läs mer

Snigeldynamit för enkla stenar

Borra hål i berget eller i den stora stenen

Så här gör du för att spränga med snigeldynamit.

 • Borra hålen i berget. Gör hålen minst 3,5 cm i diameter. Helst större eftersom sprängkraften blir större ju större hålet är.
 • avståndet mellan hålet ska vara mer c:a 35 – 40 cm mellan hålen.
 • borrhålen ska vara så djupa som möjligt men minst 3 decimeter.

Applicera snigeldynamit i hålen

Det är viktigt att tänka på säkerheten när du ska applicera snigeldynamit i borrhålen.
Man ska inte underskatta kraften i snigeldynamiten, den spränger ju berg som sagt. Använd därför alltid skyddsglasögon och skyddshandskar när du ska applicera snigeldynamiten.
Undvik sedan att befinna dig precis ovanför borrhålen efter att du applicerat snigeldynamiten. Det som kan hända är att snigeldynamiten expanderar kraftfullt om berget är varmt, eller om snigeldynamitmassan du blandat har haft för varmt vatten.

Var försiktig och anlita proffs om du är osäker

När det kommer till sprängning så är det även vid enkla och små sprängladdningar viktigt att tänka på säkerheten. Se till att du följer leverantörens instruktioner och ta hjälp av proffs om du är osäker.

Simplex är enkelt

Den utvecklade metoden Simplex är både enkel, lätt, säkert och verktyget är även lätthanterligt. Sönderdelningen av stenen börjar med att ett hål borras i stenen, viktigt är att hålets storlek alltid anpassas till den patron som ska användas. Man bör tänka på att borrhålet ska vara 3 mm större än själva diametern på patronen.

Nästa steg är att sätta in tändenheten i patronen och här kan man ta hjälp av exempelvis lappkäpp som kan hjälpa till att nå botten. Med hjälp utav fuktig sand packar man nu inne patronen och detta görs tills hålet är helt fullt. Förutom att belasta hålet med sanden kan det vara en fördel att man även lägger på en sten på 10-20 kilo.

Patronen har en kabel som ska kopplas ihop med förlängningskabeln och denna kabel kopplas i sin tur in i en tändapparat. Nu börjar förhoppningsvis krutet i patronen att brinna och även gas utvecklas. Denna gas stängs inne och det är just när trycket stiger som stenen delas/sprängs.