När man ska anlägga husgrunder är det sällan att marken är helt perfekt. Markarbetet kan således bli dyrt om man behöver spränga mycket på tomten på ett säkert. I större skala kan man behöva spränga för att bygga ett hus, men om du vill jämna till en bergknalle och har gott om tid kan du på ett mycket billigt och säkert sätt lösa det själv. Stora stenar är givetvis inget ett problem för en person med tålamod. Det finns flera lösningar på detta problem.

Olika lösningar att ta bort sten och berg utan att spränga

När man bygger hus och framförallt grunden till ett hus så kan man ofta behöva spränga bort sten eller berg. Det är nämligen ytterst sällan som en tomt är perfekt och som man kan börja bygga på direkt, det finns för det mesta alltid några stora stenar som är svåra att få bort om man inte spränger dem.

Det finns flera lösningar du kan använda för att få bort stenar och berg som ligger känsligt till, ofta nära fastigheter. Den här artikeln går igenom hur du gör för att få bort berg och sten.

Lösningar

DARDA – en metod som bygger på hydraulik

darda spränga sten och berg
Precis som med snigeldynamit så är denna metod helt ofarlig och bygger mer på spräckning än sprängning. Jag menar att metoden är den säkraste spräckningsmetoden på marknaden utifrån hur effektiv den är. Jämfört med snigeldynamit så är den mer lämplig för berg där snigeldynamit blir väldigt drygt och tidsinnefektivt.

Metoden lämpar sig för borttagning av sten och till och med berg som ligger dumt till nära hus eller bebyggelse. Metoden är helt oförstörande för omliggande bebyggelse vilket gör att du inte ens behöver besikta byggnaderna innan eller efter. Det gör att du sparar stora kostnader för komplexa projekt.

Här är frågor som är relaterade till DARDA.
 • Ny dörr i sutteräng – hur nära vågar man spränga
  Hej Micke! Vi har tittat på ett sutteränghus byggår -69 där västra sidan är entresida i sutterängplan, på östra sidan är det bara övre plan som är ovan jord och ”gavlarna” till hälften i dagen och till hälften i berg. Kan man spränga/karv
  Läs mer
 • Råd om spränga nära grannar
  Vi behöver spränga bort ca 130 m3 berg för att bygga ett nytt souteräng-plan/källare invid vårt befintliga sekelskifteshus (vi gör alltså en tillbyggnad). Vi bor i detaljplanerat område, med grannars hus ca 15-20 m bort från vårt hus och runtomkring.
  Läs mer

Snigeldynamit för enkla stenar

Borra hål i berget eller i den stora stenen

Så här gör du för att spränga med snigeldynamit.

 • Borra hålen i berget. Gör hålen minst 3,5 cm i diameter. Helst större eftersom sprängkraften blir större ju större hålet är.
 • avståndet mellan hålet ska vara mer c:a 35 – 40 cm mellan hålen.
 • borrhålen ska vara så djupa som möjligt men minst 3 decimeter.

Applicera snigeldynamit i hålen

Det är viktigt att tänka på säkerheten när du ska applicera snigeldynamit i borrhålen.
Man ska inte underskatta kraften i snigeldynamiten, den spränger ju berg som sagt. Använd därför alltid skyddsglasögon och skyddshandskar när du ska applicera snigeldynamiten.
Undvik sedan att befinna dig precis ovanför borrhålen efter att du applicerat snigeldynamiten. Det som kan hända är att snigeldynamiten expanderar kraftfullt om berget är varmt, eller om snigeldynamitmassan du blandat har haft för varmt vatten.

Vänta tills snigeldynamiten expanderar

Snigeldynamiten reagerar sedan och expanderar i hålen.