Åtta sätt att skapa en vacker och barnvänlig trädgård

När någon säger “barnvänlig trädgård” föreställer sig de flesta en utemiljö bestående av enbart gräsmatta och några utspridda, färgglada leksaker och barnmöbler. Det finns dock många sätt att få en vacker och spännande trädgård som dina barn kan leka i. En steril och tråkig utemiljö är inte nödvändig för att skapa en säker plats för barn!
Det går att anlägga en trädgård som är en fröjd för ögat samtidigt som den lämpar sig för lek och är trygg för de allra minsta. Och det bästa är att du inte behöver spendera en förmögenhet för att göra detta möjligt!

Här är våra bästa idéer för hur du kan skapa en vacker trädgård som både är barnsäker och lekvänlig.

Våga kompromissa

Du själv älskar kanske vältrimmade buskar och gräsmattor, men dina barn kommer garanterat inte tycka att det är lika kul. De flesta barn är väldigt aktiva utomhus – de cyklar, sparkar boll, brottas, bygger kojor eller klättrar i träd – vilket garanterat kommer medföra att dina välvårdade rosenbuskar för eller senare råkar illa ut!
Om du vill ha en trädgård som är attraktiv för såväl barn som vuxna måste du vara flexibel. Hitta en lösning som funkar för alla familjemedlemmar. Du kan exempelvis avgränsa och dedikera en del av tomten till dina barn, och samtidigt få plats för dina ömtåliga blomsterrabatter. Oavsett vad du gör gäller det att nyttja ytan på ett optimalt sätt.

Sätt säkerheten först

Om du har en trädgård som innehåller potentiella faror för barn blir du tvungen att hålla ständig uppsikt över dem, vilket självklart är en stressfaktor. Barn i olika åldrar kräver olika säkerhetsåtgärder, vilket är något du måste ha i åtanke. Planera ordentligt i förväg och lita på dina instinkter om vad som är säkert eller ej.

Här är några grundläggande tips och saker att tänka på:

  • Täck över större vattendrag. Om du har en pool sedan tidigare – eller planerar att bygga en – måste den vara inhägnad eller övertäckt. Om du har små barn ska du se till att de inte har tillgång till några vattendrag alls. Detta inkluderar dammar, tunnor, och till och med hinkar med vatten som alla kan utgöra en fara.
  • Hägna in delar av trädgården. Hinder såsom höga staket och täta häckar minskar risken att barnen rör sig i olämpliga delar av trädgården, exempelvis i en rosenträdgård med vassa taggar.
  • Skapa fallsäkra ytor. Aktiva barn skadas lätt. Se till att de kan landa mjukt genom att plantera gräsmattor och andra mjuka ytor.
  • Ta bort giftiga växter. Många vanliga trädgårdsväxter kan vara giftiga eller rentav livsfarliga för barn. Identifiera växtarterna i din trädgård och ta bort alla plantor som kan utgöra en fara, i synnerhet om du har småbarn.
  • Ställ undan vassa trädgårdsredskap. Dina redskap bör förvaras säkert i ett skjul eller utom räckhåll för små barn. Om de gärna vill testa att använda dem kan du ge dem egna trädgårdsredskap som är säkrare och anpassade för små barnhänder.

Dela in trädgården i zoner

De flesta vuxna kommer vilja ha en plats för avslappning och lugn medan barnen leker. Skapa en trädgård med olika zoner, där ditt hus utgör mittpunkten. Den första zonen som är närmast huset bör vara den säkraste, ett område som kan hägnas in med staket och där allt är inom synhåll.
I nästa zon kan du anlägga en lekplats för barnen, med rutschkanor, gungor och liknande. Inred en plats med bekväma sittytor eller rentav ett lusthus eller paviljong där du kan ha översikt över barnens lek samtidigt som du är skyddad från väder och vind.

Glöm inte dina tonåringar

tonaring-tradgard
Även tonåringar kan få en plats i din barnvänliga trädgård. De kräver förstås mindre uppsikt än yngre barn, och därför kan du skapa ett område för dem i zonen som är längst bort från huset. Ge dem avskildhet genom att plantera snabbväxande växtarter som bildar en häck och sätt dit en bänk eller trädgårdsstolar för att göra platsen mer inbjudande. Glöm för all del inte att kolla så att wifi-täckningen når ända dit!

Bygg små lekplatser i trädgården

barn-leker
Dina barn kommer garanterat uppskatta föremål som de kan leka med. Införskaffa eller bygg klätterställningar, lekborgar, gungor, racketnät, eller annan utrustning som passar i barnens zon. Kom ihåg att komplettera platsen med fallsäkert material som mjuk bark eller gräsmatta.

Välj billigare alternativ eller bygg själv

Att köpa en komplett, färdig lekplats är inte billigt. Dessutom tar det inte så lång tid innan barnen växer ifrån de lekprylar du införskaffat. Om du inte har väldigt gott om pengar blir det därför svårt att hålla jämna steg med dina barns behov.
Undvik att införskaffa nya saker och leta efter fynd på andrahandsmarknaden istället. Många familjer säljer sina prylar när barnen växt ifrån dem, och det finns verkligen chans att göra prisvärda fynd!

Skapa barnvänliga ytor

tradgard-layout

Plattor och plana gångar eller uppfarter passar bra för cyklar, sparkcyklar, skateboards eller inlines. Bark och gräs utgör bra underlag vid klätterställningar eller andra platser där det finns fallrisk.
Försök så gott du kan att undvika grus – det går inte att köra på, det gör ont när barnen trillar på det, och det har dessutom en irriterande tendens att spridas till andra delar av trädgården.

En plats att utforska och växa på

Det finns många sätt att anlägga en barnvänlig trädgård utan att behöva kompromissa med dess skönhet. Det bästa du kan göra är att hitta kreativa lösningar och att involvera dina barn från början för att ta reda på vad de kommer få mest glädje av i trädgården.
Bara för att du har ont om plats behöver det inte betyda att du måste göra dig av med alla fina växter för att göra plats för en lekyta. Erbjud dina barn andra sätt att roa sig på istället. De kan klättra i träd, hjälpa till att sköta ett trädgårdsland, göra kullerbyttor i gräset, eller vad de nu kan tänkas hitta på.
Överväg att installera foderautomater för att locka in vilda fåglar och smådjur i din trädgård. Detta ger dem en spännande möjlighet att lära sig mer om naturen samtidigt som de får uppleva den på nära håll. Så länge den är säker och barnen har tillräckligt utrymme för att leka och utforska kan en trädgård bli ett barnvänligt paradis!

Attefallshus

tradgard-attefallshus
Ett roligt tillägg till din trädgård kan vara ett attefallshus. Hösten 2014 infördes attefallslagen, som möjliggör att man bygglovsfritt kan upprätta en ny byggnad på ens mark, så länge den inte är större än 30kvm. Detta då Attefallslagen står över detaljplanen. Därmed kan man bygga poolhus, gästhus, förråd, garage eller ett växthus bygglovsfritt. Ett bra alternativ för dig med äldre barn eller vid besök av gäster.