Jag byggde pool för ungefär 10 år sedan, vilket då var den första poolen byggd med Tjälldens system. Sedan dess har denna artikel blivit väldigt populär. Följ med när jag går igenom hur jag byggde min Tjällden pool, en pool jag varit med och tagit fram.
Jag har kontakt med byggare runt om i Sverige för dig som vill bygga pool och söker en byggare för din pool. Och är du en byggare som vill lära dig Tjällden pool så är du välkommen att kontakta mig.
Men notera att jag inte är objektiv – detta är trots allt en pool jag varit med och produktutvecklat så jag är rätt partisk 🙂
Navigera enkelt med länkarna nedan
Navigera enkelt i artikeln med länkarna nedan.
- Kostnadsfri rådgivning
- Val av poolpaket – hur ska du bygga din swimmingpool?
- Fribärande/fristående pool eller nergrävd?
- Vilken storlek på poolen?
- Bygga pool – priser för material och kostnad för arbete
- Vad kostar det att bygga pool
- Poolkonstruktion – varför valde jag en isolerad gjuten pool
- Planera poolprojektet – dela upp jobbet över höst & vår t.ex.
- Planera hela poolområdet
- Behöver du göra en markundersökning
- Bygga poolen själv
- Mäta upp exakt var poolen ska gjutas
- Placering – vart ska poolen anläggas
- Placering – bygga pool nära tomtgräns
- Undvik att poolen får sättningar
- Bygglov för pooler – marklov – när behövs det?
- Kakel eller liner i poolen
- Välja liner – platssvetsad eller fabrikssvetsad liner
Markarbetet
- Montering av poolen – monteringanvisningar som download
- Beräkna mängden betong för betongplatta för pool
- Lägg ut markisoleringen – isolera poolen med frigolit/cellplast
- Kantelementen – vilka man använder, varför och hur man monterar grunden
- Placera armering på armeringsdistanser och förbered för väggarna
- Gjut en kantbalk och betongplattan för poolen
- Montera den isolerade poolväggen – isoleringen runt poolen
- Armera i hålrummen och gjut pelare mellan poolblocken
- Betongmängd för gjutning av pelarna
- Armera och gjut överkanten på poolen
- Pooltrappan – köpa en färdig trappa eller gjuta en pooltrappa med lecablock
- Pooltrappa eller stege?
Tillbehör såsom filter, pumpar mm samt ihopkoppling av dessa tillbehör
- Montering av poolliner
- Rördragning för poolen
- Sandfilter och poolpump
- Uppvärming av pool – poolvärmepump det vanligaste
- Poolrummet – bygga teknikrum i anslutning till poolen
Poolskydd
Bygga upp poolområdet
Offertförfrågan
Övrigt, generella frågor och svar
Kostnadsfri rådgivning
Jag har jobbat med marknära byggande sedan 2010. Och pooler har ökat kraftigt i Sverige bara under den tid jag har haft denna hemsida.
Ska du bygga pool och har frågor – tveka inte att kontakta mig för ett förutsättningslöst telefonmöte.
Val av poolpaket – Tjällden poolen

Därför är mina reflektioner över att välja poolstomme inte objektiva. Men jag vill ändå (för jag får många frågor om det) beskriva fördelarna med stommen och vad man ska tänka på när man bygger poolen.
Men ha det i åtanke att du kan ha andra preferenser än de jag har.
Vårt val gjordes med utgångspunkt ifrån att vi ville gjuta en rejäl pool med husgrundsliknande konstruktioner och material.
Dvs materialet som poolen byggs av måste stå emot vatten på ett bra sätt och vara väl beprövat i mark. Systemet har också tagits fram speciellt för pooler och är byggtekniskt genomtänkt. Poolen är den pool i Sveriges som är bäst isolerad (fortfarande 2021 har jag inte hittat en mer isolerad pool) och hittar du någon som är mer eller lika bra isolerad så återkom till mig. I efterhand visade sig detta vara klokt eftersom poolen känns varm länge och systemet har tagits fram med avsikt att minska mängden betong. Det gör att man kan hålla nere betongkostnaderna samtidigt som det är bra/bättre för miljön. Dvs betongen som användes vid själva byggandet av poolen är mindre än exempelvis thermopoolsystemet. Många andra liknande poolsystem har mycket mer betong istället för isolering. Det blir en win win. En fördel jag tänkt på är att när mindre värme läcker ur poolen så går poolvärmepumpen mindre i en isolerad pool. Många tänker inte på det, eftersom de inte haft en pool. Men en poolvärmepump kan vara lite störande faktiskt, då är det både bra för miljön men också för ljudnivån.
Fribärande/fristående pool eller nergrävd?

Vissa kallar det för fristående pool. Att gräva ner sin pool är dock det vanligaste.
Det man gör när man ska få Tjällden poolen fribärande är att man armerar de gjutna balkarna extra mycket med armeringsbalkar (typ I-balkar) som man förankrar ner i poolgrunden.
Man har också fler mindre block i känsliga områden (framförallt mitt på poolen) där man varvar 0,5 m block ihop med enmetersblock. Då får man fler gjutna pelare. Poolsystemet kan fås fribärande upp till 8×4. Sen går det nog (typ upp till 10×5) men då vill de helst förankra i altandäck eller liknande för att säkra poolen.
Det är således helt lugnt skulle jag säga (stäm gärna av med Tjälldens också – men mig veterligen) att:
- tömma poolen vid tillfälle, exempelvis vid problem med linern av någon anledning. Hade en vän som tappade ner tungt vinterstängningsskydd i poolen och repade linern. Då kan man tömma så långt man behöver (helt om man vill) och byta eller laga linern.
- fylla på poolen med vatten utan att återfylla.
- under byggets gång återfylla eller inte återfylla när det passar. Jag rekommenderar ju faktiskt att man INTE återfyller hela poolen utvändigt innan man startat igång poolen. Lämna t.ex. plats vid inlopp, bräddavlopp för att se om dessa droppar. Sparar myckt tid ifall det läcker någonstans. Annars märker man bara att poolens vatten sjunker. Själv varit med om slarvigt monterade/limmade/gängtejpade kopplingar som var nergrävda. Jobbigt att gräva upp dem igen.
Det är jätteviktigt att man följer monteringsanvisningarna så ex. betong får korrekt samverkan med armeringen. Viktigt som sagt att följa Tjälldens rekommendationer.
Relaterade frågor
Vad kostar det att bygga pool

Det kostar att bygga pool. Fokuset för vår artikel är den gjutna delen och markarbetet (vi handlar ju trots allt om grunder). Men vi har märkt av att personer vill veta vad det kostar. Vi hade tidigare en nedbruten variant av vår kalkyl för det vi betalade för blocken, poolvärmepumpar mm. Poolen byggdes 2012 och den nedbrutna kostnadsspecifikationen vi hade här tidigare visade sig snabbt bli inaktuell pga nedanstående.
- Prishöjningar av olika delar såsom cellplast, betong, armering mm.
- Poolen vi köpte inte kan jämföras med det som säljs av leverantören idag. Ett exempel är den skyddsduk under linern som kostar en slant men ger en grym komfort i poolen. Vi önskar att vi hade denna duk. Inte minst på trappan där man går eller sitter mest ger duken under linern en mycket härlig känsla. Denna duk måste vara fri från organiskt material annars kan detta bli ett problem på sikt. Därför kostar den lite.
- pooltrappan är ny
- poolblocken kommer nu med mycket smarta fabrikstillverkade hål för bräddavlopp, insprut och lampor. Det tog lång tid för mig att göra sånt, vi gjorde även fel och fick bryta upp armeringen ovanpå bräddavloppet. Nu behöver man inte bry sig om sånt.
- De olika ingående delarna i poolen (tillbehören) ökat och minskat i pris (vissa har gått upp, andra ner) från stora distributörer.
Vi hänvisar därför inte längre till de priser vi hade. Det är direkt missvisande.
Istället hänvisar vi till vår kalkylator jag gjort. Se kalkylatorn här.
Vilken storlek på poolen?
En av de mest kostnadsdrivande besluten man tar för en pool är att bestämma storleken på poolen. Det driver väldigt mycket inom inte minst entreprenaden. Men även schaktmassor som kan vara nog så dyrt att bli av med är direkt proportionerligt mot hur stor poolen är.
De vanligaste poolstorlekarna är följande.
- 6 x 3 m
- 7 x 3,5 m
- 8 x 4 m
- 10 x 5 m
Relaterade frågor
Poolkonstruktion – varför valde jag en isolerad gjuten pool

- Nära familjeband . Jag känner mycket mycket väl till Tjällden AB och hemsidan startades mer eller mindre tillsammans med dem. Så när de valde att ta fram ett nytt poolkoncept ville jag prova. Därför är jag inte objektiv och det ska man veta när man läser denna artikel. Samtidigt har jag ju byggt med poolen, så det är väl en eloge i sig 🙂 – jag har tummen mitt i handen, eller hade åtminstone.
- Genomtänkt byggsystem. Det finns massa poolprodukter och pooltyper. Men få system menar jag har tänkt igenom helheten. Tjälldens poolsystem har tänkt igenom varenda liten grej från snabbhet i montering till hur man minskar mängden betong och har bra monteringsanvisningar som vi vanliga dödliga förstår. Allt kan bli bättre även i deras system, men de jobbar hela tiden med att förbättra systemet.
- Hög hållfasthet i konstruktionen. Du får via den fiberbetongförstärkta cellplasten och den solida konstruktionen en hög hållfasthet i poolen. Det ska mycket till innan exempelvis betongplattan reser sig av grundvatten som andra pooler kan göra. Dessutom är lösningen kapillärbrytande så att och vatten inte tränger in i poolen. När poolen är full är ofta detta inte ett problem. Trycket från vattnet i poolen gör att vatten i marken hålls utanför poolen. Men vissa pool lösningar är helt enkelt inte gjorda för att vara tomma. Kolla upp att konstruktionen klarar att stå emot marktrycket. En gjuten pool står emot detta och blir därför vårt val.
- Hög hållfasthet i väggarnas ytskikt och grund. Den fiberbetongförstärkta cellplasten skyddar cellplaststommen mot sparkar och liknande så att man inte får avtryck när man sparkar ifrån väggarna. Detsamma gäller för grunden. Vissa poolsystem har bara en sandbotten. Det gör såklart att sanden rör sig under poolen när man går på den. Varje fall över tid. Det ville vi inte ha, även om det leder till en lite dyrare pool.
- Isolerar. Cellplasten isolerar poolen vilket gör att den håller värmen bättre. Det gör att poolens uppvärmningskostnader kan sänkas. Tjälldens poolstomme har 30 cm isolering vilket mig veterligen gör den till den mest isolerade poolen inom thermopool koncepten. Många av de isolerade pooler jag har sett har cirka 10 cm.
- Beständig. Precis som husgrunder så behöver pooler kunna vara beständiga över en lång tid. Därför bör man använda oorganiskt material i marken. Beständigheten kommer från att materialet är oorganiskt. Men konstruktionen ger också en god hållfasthet. Alla som jobbar med husgrunder vet om historiska problem med tryckimpregnerade lösningar och hus (se exempelvis problem med syllar här och ventgolv här).
Relaterade frågor
Planera poolprojektet – dela upp jobbet över höst & vår t.ex.

När man köper av Tjälldens så vet jag att man kan man välja att dela upp poolen i flera delar. Både leveransmässigt och faktureringsmässigt. Går utmärkt att köpa grund, armering, trappa och väggar (dvs första delsumman på offerten man får) på hösten. Sen sätter de både grunden och väggarna på hösten. När man väl gjort grunden är det bara 1-2 dagars arbete att få upp väggarna och då kan man komma vidare med markarbete mm runt omkring poolen då man kan återfylla utan att ha vatten i poolen.
Sedan fortsätter man projektet på våren. Ingen dum ide alls. Tänk bara på att kanske markera tydligt var de viktiga kopplingarna ligger i marken så du vid en eventuell läcka enkelt kan få fram dessa. Om du inte måste kan du till och med lämna marken öppen just där kopplingar ligger. Detta behöver man mest oroa sig för i början då poolen ska startas upp första gången. Läcker inte poolen då så fungerar de även sen. Varit med om poolläckage i mark som behövt grävas fram pga dåligt gängtejpade kopplingar.
Relaterade frågor
Planera hela poolområdet

- ska du ha altan eller sten runt poolen. Trenden går mer och mer mot stenliknande material såsom keramiska plattor (granitkeramik) som är lätta att hålla snyggt.
- ska du ha stensättning på gräsmattan som en eventuell gång
- du kan bygga upp en mur som ramar in poolområdet
Behöver du göra en markundersökning

Det finns också bra online tjänster att tillgå där du kan få fram ledtrådar om hur din mark ser ut. DEls om det föreligger sättningsrisk pga markens sammansättning men också grundvatten djup. Kontakta mig om du vill få hjälp med detta eller kontakta en geotekniker som får göra först en översiktsbedömning om din tomt. Det behöver inte kosta så mycket. Blir man sedan osäker kan man göra en markundersökning.
Om du vill göra en markundersökning – läs mer här.
Här har vi frågor och svar jag fått in kring markundersökningar rörande poolen.
Bygga poolen själv

Systemet vi använder lämpar sig extra väl för självbyggare. Och fördelarna med att köpa hela materialpaketet från Tjällden upplever jag som flerfaldig.
- Systemet är genomtänkt. Det märks på monteringsanvisningarna som är heltäckande.
- Grunden ingår i detta paket. Denna är dock enkel då man kan göra en standardgrund. Konstruktionen med hur väggarna samverkar med betongplattan är mycket genomtänkt.
- Armeringen från betongplattan fästs in i poolväggarna så man får en vägg som viker sig av marktryck eller vattentryck. Med denna lösning får man någon som tar ansvar för konstruktionen.
- Infästning av linern i poolsystemet är genomtänkt och ingår.
- Linern blir måttsydd i fabrik vilket gör att kostnaden minskar. Du kan dock platssvetsa systemet då blocken har ett fiberarmerat ytskikt som tål att svetsas på.
- Pooltrappan är genomtänkt och förankras på ett bra sätt i plattan så du inte får en pooltrappa som flyter upp (de flesta trappor väger mycket mindre än vatten).
Kommer fylla på listan ovan varför jag tycker om systemet jag valde utifrån perspektivet att bygga poolen själv.
Här är frågor och svar relaterat till sättningar av pooler.
Mäta upp exakt var poolen ska gjutas

De verktyg du behöver för att mäta upp detta är antingen några bräder, pinnar , miniräknare och en hammare (samt mycket tålamod) eller en riktigt bra lasermätare.
Om man går på den mer rudimentära metoden med bräder, pinnar osv så börjar man med att mäta ut ungefär var poolen ska stå. Börja med det hörnet som är ”mest givet” för dig. Det kan vara ett poolhörn som begränsas av ett hus eller liknande och som därför man vill utgå ifrån. Markera sedan denna gräns samt minst 50 cm ytterligare ut från positionen där poolväggen ska vara så att du får plats att jobba när du ska montera poolen.
Det finns all anledning att göra utmätningen noga. Du kan även komma på konstigheter vid utmätningen av din pool i detta skede. Du kanske ångrar placeringen och gäller att göra mindre justeringar. Eftersom det normalt sett inte krävs något bygglov så kan man i detta skede ändra sig.
Gör sedan följande för att mäta ut poolens innermått.
- Räta vinklar i hörnen. Finn något som ger dig en rät vinkel så du får räta hörn. Vi använde en dörrmatta (!) för att få ett hörn i 90 grader.
- Raka kort- och långsidor. I denna process använde vi ett långt mätband. Våra sidor va 6 m x 3,5 m. Vi använde måttband och plankor för att få raka sidor och lade plankan i linje med dörrmattan. Då fick vi ungefärliga positioner på ”nästa hörn”.
- Korta brädor med spik i toppen. Vi gjorde detta superrudimentärt. Vi måttade ut vart nästa hörn skulle stå, sedan tog vi en kort avsågad bräda på cirka 50 cm och slog ner den i marken där hörnen skulle stå. Det exakta hörnet mätte vi ut på brädan där vi slog ner en spik. Från denna spik mätte vi fortsättningsvis.
- Kontrollmät diagonalen.När du tycker du fått rätt på alla hörn så kontrollmäter du diagonalen. Diagonalen räknas ut med pytagoras sats. kortsida2 x långsida2 = diagonalen2. Därmed är diagonalen roten ur (kortsida2+långsida2). Vi fick göra om denna procedur några gånger innan vi diagonalerna helt rätt.
Eftersom grävmaskinen kommer gräva ganska mycket utöver den utmätta markeringen i alla riktningar så är det givetvis inte på millimetern. Med dessa mått som utgångspunkt har grävaren mer än väl vad han eller hon behöver för att göra ett bra jobb.
Placering – vart ska poolen anläggas
En rolig del av projektet, men också svårt är att bestämma placeringen av poolen på din tomt.
- Skyddad plats. på något ställe där det är lä så gör det. Alla har vi inte en skyddad plats på tomten men om du hittar denna plats så är det bättre
- Solig plats.Det andra givna kriteriet är att anlägga poolen på ett ställe som ligger i solen. Dels blir det varmare för den som badar i poolen men poolen värms också upp mer naturligt av solen givetvis.
- Skugga på uteplatsen.Samtidigt som alla är ute efter sol kring poolen är det bra om en del av uteplatsen som omger poolen kan ge skugga. Du vill ha både och.
- Var inte för snål med utrymmen. Faktum är att du är mycket mer på torra land än i poolen mätt i tid. Men många gör misstaget att inte tänka igenom ytorna runt poolen. Många som disponerar om sin trädgård för att få plats med en pool väljer aktivt att ha kvar större gräsmattor. En gräsmatta kräver ett större underhåll än vad ett trädäck gör och när väl trädäcket är på plats brukar man sällan ångra sig. Min åsikt är därför att du ska ha rikligt med altan eller trädäck runt poolen. Det kommer du inte ångra.
- Tänk på säkerheten. Placera poolen där du har klar sikt exempelvis från köket och kan ha en uppsikt över poolen. Om du har barn sparar det dig mycket spring – du kan bara kika ut genom fönstret och se att allt står bra till. Med det sagt så kan man inte lämna barn många sekunder ensamma i poolen.
När du väl placerat utpoolen på tomten så ska storleken bestämmas exakt. Vi rekommenderar pool med räta hörn av kostnadsskäl. Poolblock, tillval mm blir dyrare om man ska ha cirklade pooler.
När du sen ska placera din pool lite mer exakt, tänk på att poolens skyddstäcke kan behöva spännas bredare än poolen självt. Då kan du behöva lite bredare ytor kring poolen än du kanske tänkt först.
Placering – bygga pool nära tomtgräns

Men du får inte förstöra växter/staket eller liknande för grannen. Tänk på det så du inte gräver av rötter till träd eller liknande. Rent juridiskt vet jag inte vad som händer om ett träd dör för att man byggt en pool och därmed grävt av känsliga växters rötter.
När det gäller byggandet av din pool så är det min uppfattning att grannarna inte kan sätta emot så mycket om de inte gillar att du byggt en pool.
Här är frågor och svar relaterat till placering av poolen.
Undvik att poolen får sättningar
När man anlägger en pool kan det vara bra att ha i åtanke att poolen faktiskt har ganska höga laster på marken. Det är ganska många kubikmeter vatten som poolen är fylld med. Speciellt när pooler anläggs i sluttningar är det bra att tänka igenom konstruktionen. Där kan exempelvis L-stöd vara ett bra tips för att terassera tomten på ett sätt som gör konstruktionen stabilare.
Men när sättningen väl är framme så är det en fördel om du har en bra grund. Då kan du stabilisera marken med exempelvis geopolymer.
Här är frågor och svar relaterat till sättningar av pooler.
Bygglov för pooler – marklov – när behövs det?
Enlig boverket (se länk här) kan du behöva marklov om du gör stora markförändringar på din tomt. Detta gäller speciellt om man har poolen ovan mark eller förändrar markens beskaffenhet. Så här skriver boverket ”Inom ett område med detaljplan behöver du marklov om du vill ändra markens höjdläge avsevärt. ”
Ansökan om marklov sker till kommunens byggnadsnämnd
Precis som för bygglov så behöver man Du ansöker om marklov hos kommunens byggnadsnämnd. Det är viktigt, vid behov av marklov, att du inte påbörja grävandet för poolen innan du fått marklovet. Men det inte alla vet är att du också behöver ett startbesked från kommunen. Böterna kan vara ganska dryga för den som slarvar med detta.
Kolla också om det finns rör eller eldragningar
Det också vara bra att titta efter så man exempelvis inte har känsliga rör eller liknande som går där man ska bygga poolen. Det kan man kolla via den fiffiga tjänsten ledningskollen. Man gräver ganska djupt för en pool, så därför kan det vara bra att bra att kolla med kommunen också om din mark är prickad (se nedan) eller har rördragningar utmärkta på något sätt.
Prickad mark extra känsligt – marklov behövs
Detaljplanen specificerar om din mark är prickad. Jag tror du behöver marklov för pooler som ska byggas på prickad mark. Kolla med din kommun.
Här är frågor och svar relaterat till marklov/bygglov för pooler.
Kakel eller liner till poolen?

Dels kan du välja mellan kakel och liner. Kaklade pooler är knepigt i Sverige pga frost/frysrisken vilket gör att leverantörerna av poolerna inte vågar ta ansvar för att utförandet blir korrekt. Därför krävs det idag sk vattentät betong för kaklade pooler vilket gör att poolstommen blir jättedyr. Och det tar lång tid att torka så börja i god tid om du väljer denna lösning.
Om man på egen risk tar ansvar för kaklet, så är Tjälldens pool ett potentiellt alternativ. Men då får man ansvara för kaklet själv. Man kan teoretiskt lägga på t.ex. Weber EF-putsbruk 261 (eller liknande) som teoretiskt skyddar mot frostsprängning och sedan utföra kakelmonteringen enligt de förutsättningar som tillverkarna säger. Men då kakel är dyrt och även monteringen är kostsam så drar sig många för att riskera detta. Men det bör gå om man är noggrann och tar ansvar själv.
Välja liner – platssvetsad eller fabrikssydd?

En svetsad liner är mer än dubbelt så tjock som en fabrikssydd liner, men kostar också mer. Tips också att vara ute i god tid när du beställer detta för de som svetsar liners har mindre att välja på direkt från lager då de har färre liners på lager. Det är min erfarenhet att linersvetsarna försöker styra kunden lite för mycket att välja en linertyp som de har mycket av. Då slipper de ligga med så mycket olika sorter på lager.
Fördelar med platssvetsad liner jämfört med fabrikssvetsad liner
Fördelar tycker jag med platssvetsad liner jmf med fabrikssvetsad
- Tjockare kvalitet ger längre hållbarhet. Hållbarheten är kanske inte lika lång men ändå 10 år minst för fabrikssvetsad. Och efter 10 år har även den platssvetsade ledsnat lite i färgen (speciellt övre trappstegen och övre delen av poolen som angrips mer av solen)
- Snyggare passningsform kring trappa men framförallt hörnen (se bild nedan). Men med lite överhäng på t.ex. en sargsten kan man trolla bort dessa (så glipan i hörnen inte syns). Hörnen ser värst ut i början. Linern töjer sig med värme och tiden.

- En fabrikssvetsad liner har bättre fogar tycker jag. Men beror på hur duktig linersvetsaren är. En duktig linersvetsare gör bra fogar. Jag har inte sett perfekta fogar på en enda platssvetsad pool. Detta då det är svårt. Duken kommer ju på rullar som inte är oändligt stora/långa så det är ju ofrånkompligt med skarvar. Ibland hamnar de inte på perfekta ställen helt enkelt.
- Extrem brist på duktiga svetsare. Prova med takläggningsfirmor om de är sugna. Samma kompetens (svetsa material är de bra på)
- Personberoende. Har du en kass platssvetsare så blir det garanterat jättedåligt. Har sett såna exempel och då det är dyrt att platssvetsa kan detta bli en riktigt jobbig konflikt. En fabrikssvetsad liner via dels Tjällden (eller annan ÅF för den delen) samt fabriken så finns det 2 seriösa företag som tar ansvar för just kvaliten och för sömmar/fogar osv.
- Dyrare. Inte minst då man dessutom behöver en finare yta under den platssvetsade linern. Detta då platssvetsad liners oftast sätts dit med värmepistol. Det gör att man inte kan ha plastduk/skyddsduk under eftersom de smälter. Det gör att platssvetsade liners behöver en finare yta för att jämna av de ojämnheter man har i väggarna och på plattan. Därför putsar man hela poolen vilket gör den dyrare (om man inte bygger själv för då är det mest tid som går åt – ganska enkelt att putsa på Tjälldens väggar)
Men är man kinkig ska man gå på platssvetsad liner. Men som sagt det är inte alltid görbart om man inte hittar någon som kan det såklart.
Relaterade frågor
Markarbetet – schakta och gräva för poolen

Det är vår absoluta rekommendation att anlita en duktig grävare för jobbet att schakta för din pool. En duktig markentreprenör gör det enkelt för dig att genomföra de senare stegen.
Men visst hade det varit kul att hyra en bobcat och gå loss och gräva. Jag var sugen själv men hann inte med det.
När man ska gräva för en pool är det dock några saker som skiljer sig åt.
Lite kommentarer kring just att gräva och schakta för poolen.
- kontrollera grundläggningsdjupet och grundvattennivån. Ett av de stora problematiska stegen när man gräver så djupt är om man gräver ner så att poolgropen när den väl är grävd fylls med vatten (grundvattnet sipprar fram). Då kan man få ett betydligt tuffare poolprojekt än man trott från början. Då kan man exempelvis behöva gjuta vattenfast betong. Dvs man behöver gjuta betong som samtidigt är under vatten.
- planera för de stora schaktmassor som skapas av att gräva så djupt ner i marken. Kom ihåg att jord som grävs upp av en grävmaskin tar 25% större utrymme när schaktmassorna väl tagits ur marken.
- Betänk att en pool är ett betydligt större markarbete än vad en husgrund är. Detta beror på att en pool är djupare än vad man normalt behöver gräva för en husgrund. Normalt är dock en pool mycket mindre än en normalstor villagrund.
Kostnaden för att gräva poolen var uppdelad i två delar. Dels utgrävningen och sedan återfyllnad av jorden runt poolen. Till det kommer också kostnad för att få bort schaktmassor.
Relaterade frågor
Markduk underst

Man kan också lägga ett tjockare lager dränerande material men det blir definitivt dyrare. Att gardera sig med markduk är därmed inte fel inför poolbygget. Det beror framförallt på att du behöver gräva några extra centimeter.
Här är de frågor som är relevanta för markdukrelaterade frågor.
Val av dränerande material under pool – poolens underlag

Markunderlaget till pool bör bestå av dränerande material såsom singel, sand i viss mån eller makadam. Gör du det så får minskar risken med vatten som ligger mot poolen utifrån. Vi valde ett dränerande material som hade storleken 4/16. Dvs materialet hade siktats så att storleken på gruset var allt mellan 4 mm i diameter till 16 mm i diameter och allt däremellan.
Den dränerande bädden gjordes mellan 8 och 10 cm djup.
Det dränerande materialet har flera funktioner.
- Materialet dränerar. Dvs det kan regna ganska mycket och ändå inte påverkas. Då vi bygger en vattentät pool (dvs inte stomme av trä) utan gjuter vår pool så skulle vattnet kunna gå över denna dränerande nivå och ändå klara sig. Poolkonstruktionen klara det även om poolen är tom på vatten.
- Det dränerande materialet är lätt att väga av och jämna till. Du får efter schaktarbetet alltid ojämnheter i poolgropens botten. Det jämnar du lätt till så det blir absolut rakt.
Här är frågor jag fått in som är relevanta för dränerande materialet under poolen.
Markarbetet för poolområdet

Du har lite olika storlek och typ av projekt för poolområdet beroende på val av lösning kring poolen
- För markarbetet för en altan kan du läsa mer om här för plintar och här för markskruv.
- För markarbetet för en stensatt poolområde så lägger man ut ett bärlager under stenplattorna. Då skall först all matjord bort så du inte får sättningar. Bärlagret läggs sedan ut och består av sprängsten/makadam av fraktion 0/30 (0-3 cm i fraktion) underst lite olika tjockt lager beroende på hur mycket jord du behöver ta bort. Sedan stenmjöl 4-5 cm av fraktion 0/4.
Relaterade frågor
Montering av pool
Här finner du monteringsanvisningar för denna pool.
Beräkna mängden betong för betongplatta för pool
Poolen vi byggde var 6 x 3,5 meter. Det ger en yta på 21 kvadratmeter. Pooltillverkarna idag rekommenderar 10 cm för poolgrunder för att få en ordentlig grund att stå på. Det går åt lite mer än 3-4 kubik till en normal poolplatta.
Här har du en kalkylator för betong.
Konstruktion betongplattan för poolen
Detta systemet använde vi för vår pool. Jag tycker filmen beskriver hur enkelt det är.
Att ha en poolgrunden har några fördelar som jag ser det. Här är de jag kan komma på på rak arm.
- Blir inte märken i botten när man sparkar ifrån. Jmf med exempelvis vissa pooler som har sand i botten
- Förankrar poolens väggar på ett bra sätt
- Isoleringen under isolerar poolen och kan fås i olika dimensioner
- Rätt utfört stabiliserar det upp hela poolen. Om man som med Tjällden poolen (som denna artikel handlar om) gjuter in väggarnas armering ner i poolen.
Här finner du frågor och svar om poolgrunder och varför man ska ha den.
Lägg ut markisoleringen – isolera poolen med frigolit/cellplast

Här finner du frågor och svar om poolens isolering under grunden.
Kantelementen – vilka man använder, varför och hur man monterar grunden

Du kan absolut behandla en poolgrund precis som en villa eller garagegrund, dvs ha mer isolering och en tjockare kantbalk. Det fungerar finfint men är onödigt dyr och dessutom sämre för miljön då jag vill börja fokusera på mängden betong i det vi bygger. Betong/cement är ett energikrävande materialval och jag menar att man ska använda den lagom där så behövs.
Med den grunden vi lade så hade vi 10 cm isolering vilket gör kantelementen lite lägre (20 cm?).
Vi placerade ut kantelementen som består av L-element på det dränerande materialet. Dessa kantelement är som sagt specialtillverkade för pooler. De har inte lika hög sockel som kantelement för vanliga hus. Kantbalken existerar som sagt inte. I kanten där man gjuter plattan så är det dock viktigt att förankra armeringsjärnen i pelarna så de går ner genom pelarna och ner i poolgrunden. Då förankras väggarna på ett mycket bra sätt och klarar både marktrycket och trycket från vattnet.
Här finner du frågor och svar om kantelement för pooler.
Placera armering på armeringsdistanser och förbered för väggarna

Armera en normalstor nergrävd pool
För en vanlig pool (dvs ej fribärande och eller större pool > 8x4m) så kan man använda 12:or armeringsjärn som är förbockade från Tjällden. Det är en fördel att man får detta i ett materialpaket från Tjällden eftersom det inte är så lätt att få tag i förbockade armeringsjärn i en byggmaterialhandel i just den dimensionen du behöver för denna poolen.
Armera större eller en fribärande pool
Om du däremot vill ha en större pool eller en fribärande pool så kan man använda Tjälldens grova armering. Det är deras I-balk. Denna tillverkas så att man sätter ner den i kantelementet där pelarna kommer upp. Sedan gjuter man in denna i poolen. Det är viktigt att mäta så poolens armering hamnar på rätt ställe.
Gjut en kantbalk och betongplattan för poolen

Relaterade frågor
Montera hörnelementet till poolen

Dessa element är formade som ett L och är gjutna på båda utsidorna istället för bara det ena. Man börjar med att montera dessa element och sedan gäller det att mäta om och om igen med vattenpass och bärlinor så man får en rät och fin pool i våg.
Nu får man igen arbetet man lagt på markarbetet om man gjort det ordentligt. Och precis åt andra hållet. Har man slarvat med markarbetet får man en klart jobbigare montering.
Montera den isolerade poolväggen – isoleringen runt poolen

Det är relativt enkelt att montera poolblocken längs med den redan monterade och gjutna poolbottnen. Det som kan vara lite knepigt är att få dem i våg och du behöver gå över poolkanten ordentligt med ett vattenpass för att få hela poolen att bli rät och fin.
Man behöver också hela tiden se efter att poolblocken får plats mellan hörnen. Därför är allt förarbete med måttning och utplacering viktigt.
Färdiga väggelement för lampor, inlopp och bräddavlopp
Färdigt från fabrik kan man få färdiga väggelement där man redan i tillverkningsprocessen förberett för hål för lampor, inlopp och bräddavlopp. Det gör att hålen blir i rätt storlek och på en standardiserad höjd. Vill man göra hålen själv går såklart det bra.
Armera i hålrummen och gjut pelare mellan poolblocken

Blanda sedan betong och gjut armerade betongpelare. När vi gjöt pelarna mellan poolblocken så började poolblocken röra sig av trycket från betongen. Det som hände var att poolelementen lyfte när betongen fylldes på. Speciellt hörnen var utsatta för detta. Därför fixerade vi blocken med en träbräda som höll poolelementen på plats under gjutningsprocessen.
Poolen får genom betongpelarna en mycket rigid konstruktion som håller emot marktrycket och med hjälp av cellplastblocken så hålls även vatten från marken borta. En träkonstruktion släpper igenom vatten och då kan vatten komma in mellan träkonstruktionen och linern.
Betongmängd för gjutning av pelarna
Pelarna är 1,5 m höga med en meters mellanrum. Det ger cirka 20 pelare. Varje pelare är 10×10 cm. Det ger en total volym av cirka 300 liter.
Relaterade frågor och svar om betong för betongpelarna
Armera och gjut överkanten på poolen

Genom att armera överkanten på poolen får du en stabil gjuten konstruktion. Men genom att enbart gjuta pelare (i utrymmet mellan poolblocken), en tunn betongplatta samt överkanterna så gjuter du bara med så mycket betong som krävs. Att gjuta med samma typ av block som man använder för att gjuta källare är att ta i för mycket. Man behöver inte lika mycket betong för en pool som för en källargrund som ska ha en kraften på ett sutteränghus ovanpå sig. Vi gjöt dessutom betongen för hand då betongbilar skulle bli väldigt dyrt. Därmed gick det åt precis så mycket betong som behövdes. Det är mer jobb att gjuta själv men till en mycket lägre kostnad i vårt fall. Ska man gjuta en pool som är enorm så lönar det sig säkert att köpa in en betongbil istället.
Pooltrappan – köpa en färdig trappa eller gjuta en pooltrappa med lecablock

Att bygga en pooltrappa är givetvis inget måste och kan utformas på tusen olika sätt. Vi valde en pooltrappa med tre steg.
Varje steg är 20 cm högt och 30 centimeter djupt. Det understa steget var således beläget så att det blev 90 cm högt. Rörande trappor finns således inga rätt och fel och beror mycket på poolens design och utformning.
Vi gjöt en pooltrappa med traditionella lecablock. Det tog förvånansvärt lång tid tyckte jag att bygga med leca. Pooltrappan tog säkert en och en halv dag för en person att gjuta. Lecablocken armerades med så kallade b-järn. Dessutom väger leca jättemycket vilket gjorde att jag tyckte synd om byggarna. De slet som djur. Bara arbetskostnaden för att gjuta pooltrappan var 12 timmar x 450 kr/tim = 5 400 kr
Pooltrappa eller stege?
Om man inte har valt än mellan pooltrappa eller stege och undrar över hur jag resonerar kring detta så ser jag följande input till detta beslut.
Stänga poolen: Pooltrappa eller stege?
Om du har en stege är det svårt att stänga poolen. Stegen hamnar ivägen för pooltak och poolskydd. Det kan säkert lösas men detta är en klar fördel med pooltrappan.
Pris: Pooltrappa eller stege?
Stegen kostar någon tusenlapp medans en trappa börja på 10.000 (tjällden poolen) och uppåt.
Detta är fördel med stegen.
Utseende: Pooltrappa eller stege?
Jag älskar personligen pooltrappan. Tycker poolen blir jättesnygg med trappan. Tycke och smak men stegen gör inget för att göra poolen snyggare, om något tycker jag den stör.
Simlängd: Pooltrappa eller stege?
Pooltrappan tar plats i poolen. Det gör inte stegen. Det talar för stegen.
Enkelt att komma upp: Pooltrappa eller stege?
Trappan är enklare att ta sig i och ur än med stegen.
Hänga med barnen i poolen: Pooltrappa eller stege?
Pooltrappans största fördel tycker jag är att man hänger mer vid poolen. Dvs man går fram till poolen och kan gå ner ett trappsteg och hänga lite med en kaffe sittandes med fötterna i poolen. Detta gillar jag skarpt. Man bygger ändå poolen för att använda den. Doppa fötterna är att använda den tycker jag 🙂
Dessutom älskar barnen att hänga i poolen på trappans nedre steg. Trappan är menar jag poolens viktigaste del.
Relaterade frågor
Rördragning för poolen – koppla ihop alla tillbehör med poolstommen

När man beställer en pool av dem (eller andra märken skulle jag tro har samma) så ingår nästan alltid slangar/rör/rörkopplingar.
Det jag vet med dessa rör är att de är allt annat än mjuka att böja. De är superstyva så det är bra att planera sina rördragningar ordentligt innan man helt bestämt sig för hur alla rör ska gå. Diskutera också med Tjällden hur man bäst drar rören och vart. Ska du exempelvis ha ett teknikrum eller har du ett befintligt garage eller liknande dit du vill dra in rören. Jag rekommenderar INGEN att dra in poolvattnet in i bostadshuset. Har sett alltför många poolprylar gått sönder vilket fördärvat källare mm.
Man brukar säga att man inte bör ha mer än 10 meter rör från poolen till teknikrummet.
Det går bra att ha längre sträcka än 10 m men man kan behöva gå upp i pump och filterstorlek. Är inte så stor prisskillnad.
Det som normalt ingår är alla kopplingar, T-kopplingar där så behövs, rören för poolen (PVC rör) inloppen, klämkopplingar mm.
Ju längre dragningarna är desto större anledning att också isolera rören. Det ingår inte i normala paketet.
Relaterade frågor.
Montering av poolliner
Denna del har förändrats av Tjällden sen vi gjöt vår pool. Vi önskar att vi hade den skyddsduk som finns idag. Jag har gått i pooler som har denna duken under linern. Blir jättemjukt och skönt att gå på och jämnar ut eventuella små cement/betongrester på botten och i trappan. De vidareutvecklar systemet hela tiden.
Se film här för detta steg.
Som sagt så skiljer sig monteringen mellan dessa liner typer.
- platssvetsad liner
- fabrikssydd liner
Platssvetsad liner
Platssvetsad liner är som det låter en liner man svetsar på plats. Platssvetsa en liner är något man behöver ta hjälp med och kostar betydligt mer, men linern är också tjockare och håller längre.
Fabrikssydd liner
En fabrikssydd liner kommer som i en säck som man hänger i poolen. Den är billigare men du får också en liner som inte håller lika länge. Vi platssvetsade vår men idag hade jag nog gått på en fabrikssydd. Kolla filmen för att se hur du monterar linern.
Linern fästs i överkant med en så kallad snap-in list som håller linern på plats.
Relaterade frågor
Sandfilter och poolpump

Det finns ett antal olika lägen på sandfiltret. Ett av dem är backspolning. Sandfiltret behöver backspolas cirka en gång i veckan. När man backspolar så kör man vatten åt andra hållet för att spola rent sanden. Från sandfiltret leds vattnet ut till dagvattenledningarna och bort från poolen.
Man kan även spola utan att passera via reningsverket.
På vintern gäller det att tömma systemet på vatten så att det inte fryser sönder.
Uppvärming av pool – poolvärmepump det vanligaste

På bilden ser man också hur rördragningarna går in i huset där pumpen och reningsverket står.
Vårt val blev en gullberg jansson värmepump. Vi hade bara hört bra om dem innan. I efterhand har det visat sig vara ett lyckokast då de har fenomenal support (och garantier) och är ett familjeföretag som brinner för det de gör. Dvs de är mycket måna om sitt varumärke.
Relaterade frågor
Hur bygger du din pool billigt
Genom att bygga mer själv kan du få ner kostnaden på din pool. Använd något system som hjälper dig. Vi tyckte detta poolsystem va bra för att vi kunde göra så mycket själva.
Välja mellan olika poolskydd

Det finns mycket att säga om poolskydd. Efter ett par år har man lärt sig lite om poolen och man kan vilja uppgradera den. Så gör många poolägare. De tröttnar på sin covertäcke som börjar bli lite sliten.
Det var precis så vi kände när vi köpte detta pooltak. Vilka är de vanligaste poolskydden
- Poolöverdrag/Cover
- Lamelltäcke
- Pooltak
- Covrex
Prisskillnaden för dessa poolskydd är enorm. Och när man förstår funktionen bakom dessa olika typer så förstår man också varför.
Jag började min resa med min pool med ett poolöverdrag men bytte sen till ett pooltak. Detta minskade värmekostnaderna ytterligare eftersom ett pooltak håller värmen bättre. Där jag bor har vi också mycket träd som skapar mycket nedfall. Det har gjort att poolens skydd blev fult väldigt snabbt.
Jag köpte pooltaket Leia från Gullberg Jansson – se här. Det pooltaket kan man bada under men är fortfarande mycket vackert.
Relaterade frågor
Poolrummet – bygga teknikrum i anslutning till poolen

Många väljer att dra in alla pooltillbehören i exempelvis ett garage eller liknande. Här kan det finnas ytterligare ett alternativ om exempelvis garaget ligger för långt bort. Det kan vara att bygga ett nedsänkt poolrum i anslutning till poolen. Där placerar man således poolpumpen, rening (uv & sandfilter) mm. Då kan man lägga det så du dels hamnar i rätt höjd (sparar pumpen) och du får optimala dragningar på tomten.
Vissa väljer att dra in vattenrör in i huset för att exempelvis koppla på befintliga investeringar rörande uppvärmning såsom bergvärme anläggningar, fjärrvärme etc. Detta går absolut men betänk att du ska snurra runt många många kubik vatten och skulle något gå fel inne i huset (packningar mm) så är detta inte så roligt. Så det gör att jag rekommenderar att man överväger att sära på värmepump för pool och husets uppvärmning. Dvs du har en separat uppvärmning för poolen, skilt från huset.
Avståndet mellan poolen och där du har din pump, filter mm ska hållas så lågt som möjligt men upp mot 10-15 meter är ok. Kolla detta med ex Tjällden AB – de kan längderna bättre än mig men jag vet att under 10 är helt ok.
Relaterade frågor
Poolområdet runt poolen

Många passar på att bygga en altan, eller en betongterass. En mur som ramar in området osv. Här sorterar vi in de vanligaste frågeställningarna kring poolområdet.
Fästa altanen i poolkanten

Poolens gjutna betongkant fungerar utmärkt för att fästa altanreglarna.
För att kunna göra det behöver man avlägsna cellplasten som finns ut mot marken.
En mycket stor fördel med detta är att poolen låses fast i altanen vilket gör konstruktionen ”rock solid”. Vattentryck och marktryck tas upp av både poolkonstruktionen och altankonstruktionen. Det rekommenderar jag verkligen att man gör.
På bilden ser man även ett rör som cirkulerar vattnet i poolen.
Sten närmast poolen – poolsarg

Offert på pool från tillverkaren
Som jag varit ärlig med så jobbar jag nära Tjällden. Så jag kan enkelt ta in offert åt dig från dem.
Vill du ha en offert skicka in en offertförfrågan här.
Offert på pool från entreprenörer
Vill du ha offerten från en byggare, eller bara inleda en förutsättningslös dialog med en poolbyggare/markentreprenör.
Skicka in en offertförfrågan för byggare här.
Relaterade frågor
Frågor och svar om att bygga pool
Vi får löpande frågor in till mig om att bygga pooler. Här är de generella frågor som är relevanta för pooler.
- 4x8m pool på trädäck/betongplatta
- Bygga Tjällden pool
- Bygga pool
- Betong platta på plintgrund
- Tjälldenpool med högt grundvatten
- Pool & Attefallshus – markundersökning
- Måste man padda makadam under betongplatta för pool?
- Hjälp med pool
- Storlek
- Geoteknisk undersökning för poolbygge
- Kan man påbörja poolbygge på hösten?
- Hus med källare – risk för att ha pool?
- Gjuta platta ovan mark
- Ny pool
- Kontakt pool
- Bygga altan som håller för en pool
- Gräva ner betongplatta för uterum och pool?
- Val poolstomme stål eller Tjälldén
- Glasfiberpool eller linerpool