Låt mig hjälpa dig bygga pool. Jag bygger med Tjälldens poolsystem då jag är ingift i Tjällden släkten. Nu hösten 2020 har de levererat ut fler än 950 pooler sedan starten och 2021 ser ut att bli fullbokat till sommaren inom kort (de sålde 300 pooler under 2020). Men siffran ökar med cirka 10 per vecka så denna siffra blir snabbt inaktuell.
Jag byggde pool för ungefär 10 år sedan, vilket då var den första poolen byggd med Tjälldens system. Sedan dess har denna artikel blivit väldigt populär. Följ med när jag går igenom hur jag byggde min Tjällden pool, en pool jag varit med och tagit fram.

Jag har kontakt med byggare runt om i Sverige för dig som vill bygga pool och söker en byggare för din pool. Och är du en byggare som vill lära dig Tjällden pool så är du välkommen att kontakta mig.

Men notera att jag inte är objektiv – detta är trots allt en pool jag varit med och produktutvecklat så jag är rätt partisk 🙂

Navigera enkelt med länkarna nedan

Navigera enkelt i artikeln med länkarna nedan.

Kostnadsfri rådgivning

Jag har jobbat med marknära byggande sedan 2010. Och pooler har ökat kraftigt i Sverige bara under den tid jag har haft denna hemsida.

Ska du bygga pool och har frågor – tveka inte att kontakta mig för ett förutsättningslöst telefonmöte.

Val av poolpaket – Tjällden poolen

val av poolpaket
För mig var detta kanske det enklaste. Valet av poolsystem. Detta eftersom jag har ett mycket djupt samarbete med Tjällden AB och har familjeband till dem.
Därför är mina reflektioner över att välja poolstomme inte objektiva. Men jag vill ändå (för jag får många frågor om det) beskriva fördelarna med stommen och vad man ska tänka på när man bygger poolen.
Men ha det i åtanke att du kan ha andra preferenser än de jag har.

Vårt val gjordes med utgångspunkt ifrån att vi ville gjuta en rejäl pool med husgrundsliknande konstruktioner och material.
Dvs materialet som poolen byggs av måste stå emot vatten på ett bra sätt och vara väl beprövat i mark. Systemet har också tagits fram speciellt för pooler och är byggtekniskt genomtänkt. Poolen är den pool i Sveriges som är bäst isolerad (fortfarande 2021 har jag inte hittat en mer isolerad pool) och hittar du någon som är mer eller lika bra isolerad så återkom till mig. I efterhand visade sig detta vara klokt eftersom poolen känns varm länge och systemet har tagits fram med avsikt att minska mängden betong. Det gör att man kan hålla nere betongkostnaderna samtidigt som det är bra/bättre för miljön. Dvs betongen som användes vid själva byggandet av poolen är mindre än exempelvis thermopoolsystemet. Många andra liknande poolsystem har mycket mer betong istället för isolering. Det blir en win win. En fördel jag tänkt på är att när mindre värme läcker ur poolen så går poolvärmepumpen mindre i en isolerad pool. Många tänker inte på det, eftersom de inte haft en pool. Men en poolvärmepump kan vara lite störande faktiskt, då är det både bra för miljön men också för ljudnivån.

Fribärande/fristående pool eller nergrävd?

fristående fribärande pool
Ett av många många val man gör när man ska bygga sin pool är att avgöra om man ska gräva ner poolen eller ha en fribärande pool.
Vissa kallar det för fristående pool. Att gräva ner sin pool är dock det vanligaste.

Det man gör när man ska få Tjällden poolen fribärande är att man armerar de gjutna balkarna extra mycket med armeringsbalkar (typ I-balkar) som man förankrar ner i poolgrunden.
Man har också fler mindre block i känsliga områden (framförallt mitt på poolen) där man varvar 0,5 m block ihop med enmetersblock. Då får man fler gjutna pelare. Poolsystemet kan fås fribärande upp till 8×4. Sen går det nog (typ upp till 10×5) men då vill de helst förankra i altandäck eller liknande för att säkra poolen.

Det är således helt lugnt skulle jag säga (stäm gärna av med Tjälldens också – men mig veterligen) att:

 • tömma poolen vid tillfälle, exempelvis vid problem med linern av någon anledning. Hade en vän som tappade ner tungt vinterstängningsskydd i poolen och repade linern. Då kan man tömma så långt man behöver (helt om man vill) och byta eller laga linern.
 • fylla på poolen med vatten utan att återfylla.
 • under byggets gång återfylla eller inte återfylla när det passar. Jag rekommenderar ju faktiskt att man INTE återfyller hela poolen utvändigt innan man startat igång poolen. Lämna t.ex. plats vid inlopp, bräddavlopp för att se om dessa droppar. Sparar myckt tid ifall det läcker någonstans. Annars märker man bara att poolens vatten sjunker. Själv varit med om slarvigt monterade/limmade/gängtejpade kopplingar som var nergrävda. Jobbigt att gräva upp dem igen.

Det är jätteviktigt att man följer monteringsanvisningarna så ex. betong får korrekt samverkan med armeringen. Viktigt som sagt att följa Tjälldens rekommendationer.

Relaterade frågor

 • Bygga egen pool
  Hej Har kollat på tjällden poolen och begärt in en offert. Offerten var tydlig och bra tycker jag :). Men offertn verkar gälla för en nedgrävd pool. Jag tror inte jag kan bygga ner den i mark mer än kanske så att det sticker upp 70-80 cm. Hur mycket
  Läs mer
 • Stabil poolstomme
  Hej Peter, För tusan, Tjällden poolen är stabil. Du kan tömma den, garanterat av Tjällden AB. Fråga dem gärna men jag vet att det går. Poolen är dimensionerad för det. För pooler som är fristående (ovanmarkpooler) så är det viktigt att man har förstä
  Läs mer
 • Anlägga pool ovan mark
  Hej Kan från din artikel se att du verkar kunna endel om pooler. Förstått på det poolsystem du använder Kjelldenpoolen(?) så har jag två frågor 1) Du kan bygga poolen ovan mark. Pga tomten vi har så kommer vi behöva ha åtminstone delar av poolen ovan
  Läs mer
 • Upphöjd pool
  Vi tänkte använde en sluttning som var på vår tomt men utanför vår häck, så att säga. Tanken är att det skulle kunna bli en ny gratis yta – vad tror du om det? Vi tror att vi kommer hänga på den upphöjda altanen i ena änden av poolen om vi får
  Läs mer

Bygga pool – priser för material och kostnad för arbete

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”23″] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”kvmpoolstomme10x5″ value=”1139″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”kvmpoolstomme8x4″ value=”1465″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”kvmpoolstomme3x6″ value=”2087″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”kostnadbetongm3″ value=”2490″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”fraktkostnad” value=”2000″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”kostnadfabrikstillverkadkvm” value=”625″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”kostnadfabrikstillverkadtrappa” value=”9000″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”kostnadtrappa” value=”10000″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”kostnadstege” value=”2000″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”kostnadplatssvetsadkvm” value=”1875″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”rostfriatillbehorextra” value=”4000″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”kostnadtillbehor” value=”46000″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”putsplusbetongtillvaggar” value=”100″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”hyrabetongmaskiner” value=”2000″ from=”session”] [CP_CALCULATED_FIELDS_VAR name=”gravningkvm” value=”780″ from=”session”]

Vad kostar det att bygga pool

kostnad pool

Det kostar att bygga pool. Fokuset för vår artikel är den gjutna delen och markarbetet (vi handlar ju trots allt om grunder). Men vi har märkt av att personer vill veta vad det kostar. Vi hade tidigare en nedbruten variant av vår kalkyl för det vi betalade för blocken, poolvärmepumpar mm. Poolen byggdes 2012 och den nedbrutna kostnadsspecifikationen vi hade här tidigare visade sig snabbt bli inaktuell pga nedanstående.

 • Prishöjningar av olika delar såsom cellplast, betong, armering mm.
 • Poolen vi köpte inte kan jämföras med det som säljs av leverantören idag. Ett exempel är den skyddsduk under linern som kostar en slant men ger en grym komfort i poolen. Vi önskar att vi hade denna duk. Inte minst på trappan där man går eller sitter mest ger duken under linern en mycket härlig känsla. Denna duk måste vara fri från organiskt material annars kan detta bli ett problem på sikt. Därför kostar den lite.
 • pooltrappan är ny
 • poolblocken kommer nu med mycket smarta fabrikstillverkade hål för bräddavlopp, insprut och lampor. Det tog lång tid för mig att göra sånt, vi gjorde även fel och fick bryta upp armeringen ovanpå bräddavloppet. Nu behöver man inte bry sig om sånt.
 • De olika ingående delarna i poolen (tillbehören) ökat och minskat i pris (vissa har gått upp, andra ner) från stora distributörer.

Vi hänvisar därför inte längre till de priser vi hade. Det är direkt missvisande.

Istället hänvisar vi till vår kalkylator jag gjort. Se kalkylatorn här.

Vilken storlek på poolen?

En av de mest kostnadsdrivande besluten man tar för en pool är att bestämma storleken på poolen. Det driver väldigt mycket inom inte minst entreprenaden. Men även schaktmassor som kan vara nog så dyrt att bli av med är direkt proportionerligt mot hur stor poolen är.

De vanligaste poolstorlekarna är följande.

 • 6 x 3 m
 • 7 x 3,5 m
 • 8 x 4 m
 • 10 x 5 m

Relaterade frågor

 • Standard pool mått
  Hejsan Jag inväntar ett par offerter och ligger sedan i startgroparna för att kunna lägga en beställning från olika leverantörer, bl.a. Tjällden som du bygger med. Jag har lite beslutsångest när det kommer till poolstorleken. För oss finns det plats
  Läs mer

Poolkonstruktion – varför valde jag en isolerad gjuten pool

gjutet poolsystem
Här är anledningarna att vi valde att gjuta en pool
 • Nära familjeband . Jag känner mycket mycket väl till Tjällden AB och hemsidan startades mer eller mindre tillsammans med dem. Så när de valde att ta fram ett nytt poolkoncept ville jag prova. Därför är jag inte objektiv och det ska man veta när man läser denna artikel. Samtidigt har jag ju byggt med poolen, så det är väl en eloge i sig 🙂 – jag har tummen mitt i handen, eller hade åtminstone.
 • Genomtänkt byggsystem. Det finns massa poolprodukter och pooltyper. Men få system menar jag har tänkt igenom helheten. Tjälldens poolsystem har tänkt igenom varenda liten grej från snabbhet i montering till hur man minskar mängden betong och har bra monteringsanvisningar som vi vanliga dödliga förstår. Allt kan bli bättre även i deras system, men de jobbar hela tiden med att förbättra systemet.
 • Hög hållfasthet i konstruktionen. Du får via den fiberbetongförstärkta cellplasten och den solida konstruktionen en hög hållfasthet i poolen. Det ska mycket till innan exempelvis betongplattan reser sig av grundvatten som andra pooler kan göra. Dessutom är lösningen kapillärbrytande så att och vatten inte tränger in i poolen. När poolen är full är ofta detta inte ett problem. Trycket från vattnet i poolen gör att vatten i marken hålls utanför poolen. Men vissa pool lösningar är helt enkelt inte gjorda för att vara tomma. Kolla upp att konstruktionen klarar att stå emot marktrycket. En gjuten pool står emot detta och blir därför vårt val.
 • Hög hållfasthet i väggarnas ytskikt och grund. Den fiberbetongförstärkta cellplasten skyddar cellplaststommen mot sparkar och liknande så att man inte får avtryck när man sparkar ifrån väggarna. Detsamma gäller för grunden. Vissa poolsystem har bara en sandbotten. Det gör såklart att sanden rör sig under poolen när man går på den. Varje fall över tid. Det ville vi inte ha, även om det leder till en lite dyrare pool.
 • Isolerar. Cellplasten isolerar poolen vilket gör att den håller värmen bättre. Det gör att poolens uppvärmningskostnader kan sänkas. Tjälldens poolstomme har 30 cm isolering vilket mig veterligen gör den till den mest isolerade poolen inom thermopool koncepten. Många av de isolerade pooler jag har sett har cirka 10 cm.
 • Beständig. Precis som husgrunder så behöver pooler kunna vara beständiga över en lång tid. Därför bör man använda oorganiskt material i marken. Beständigheten kommer från att materialet är oorganiskt. Men konstruktionen ger också en god hållfasthet. Alla som jobbar med husgrunder vet om historiska problem med tryckimpregnerade lösningar och hus (se exempelvis problem med syllar här och ventgolv här).

Relaterade frågor

 • Barnpool
  Kan man bygga en grund pool i marken för barn och lekfulla vuxna? Å vad kan det kosta? Ska vara sikta 1 meter ljup Hej Daniel. Vi har poolsystem som är 1,5 och 1 meter djup. Man behöver välja antingen eller. Man kan inte blanda 1,5 meters block med 1
  Läs mer
 • Poolkonstruktion – vilken rekommenderar du?
  Hej Micke, Hur ska man tänka kring val av poolkonstruktion. Jag förstår att du valde en typ av pool, hur tänkte du? Vilken poolkonstruktion rekommenderar du? vänliga hälsningar Stefan Hej Stefan, Detta är känsligt. Måste vara tydlig med det. Jag samv
  Läs mer

Planera poolprojektet – dela upp jobbet över höst & vår t.ex.

planera poolprojektet
Poolsäsongen när de flesta bygger pool är på våren och försommaren. Då är svårare att få tag i duktiga byggare och leveranstiderna i poolbranschen drar ut på tiden. Alla är stressade och priserna är högre. Därför kan du med lite framförhållning se till att INTE påbörja ditt poolprojekt i maj. Börja tidigare, varför inte på hösten?

När man köper av Tjälldens så vet jag att man kan man välja att dela upp poolen i flera delar. Både leveransmässigt och faktureringsmässigt. Går utmärkt att köpa grund, armering, trappa och väggar (dvs första delsumman på offerten man får) på hösten. Sen sätter de både grunden och väggarna på hösten. När man väl gjort grunden är det bara 1-2 dagars arbete att få upp väggarna och då kan man komma vidare med markarbete mm runt omkring poolen då man kan återfylla utan att ha vatten i poolen.

Sedan fortsätter man projektet på våren. Ingen dum ide alls. Tänk bara på att kanske markera tydligt var de viktiga kopplingarna ligger i marken så du vid en eventuell läcka enkelt kan få fram dessa. Om du inte måste kan du till och med lämna marken öppen just där kopplingar ligger. Detta behöver man mest oroa sig för i början då poolen ska startas upp första gången. Läcker inte poolen då så fungerar de även sen. Varit med om poolläckage i mark som behövt grävas fram pga dåligt gängtejpade kopplingar.

Relaterade frågor

Planera hela poolområdet

granitkeramik runt poolen
Projektet med att anlägga en pool är mycket mer än att bara bygga själva poolen. En pool ser väldigt ensam ut när man gräver ner den i en gräsmatta mitt på tomten. Ställ gärna frågeställningar såsom
 • ska du ha altan eller sten runt poolen. Trenden går mer och mer mot stenliknande material såsom keramiska plattor (granitkeramik) som är lätta att hålla snyggt.
 • ska du ha stensättning på gräsmattan som en eventuell gång
 • du kan bygga upp en mur som ramar in poolområdet

Behöver du göra en markundersökning

bergkarta undersöka marken
Ofta vet du hur din mark ser ut och hur grundvattnet ligger där du vill bygga din pool eftersom du har ett hus. Försök därför gå tillbaka till gamla hushandlingar du har för att avgöra om dessa uppgifter räcker. Annars kan grannar och kommunen svara på en övergripande nivå.

Det finns också bra online tjänster att tillgå där du kan få fram ledtrådar om hur din mark ser ut. DEls om det föreligger sättningsrisk pga markens sammansättning men också grundvatten djup. Kontakta mig om du vill få hjälp med detta eller kontakta en geotekniker som får göra först en översiktsbedömning om din tomt. Det behöver inte kosta så mycket. Blir man sedan osäker kan man göra en markundersökning.

Om du vill göra en markundersökning – läs mer här.

Här har vi frågor och svar jag fått in kring markundersökningar rörande poolen.

 • Ny undersökning av mark inför poolbygge
  Hej Micke, Har varit många diskussioner hemma angående pool och nu har vi äntligen bestämt oss för att bygga en pool. Innan vi börjar projektet så vill jag veta hur marken där vi tänkt bygga poolen är. För ca 10 år sedan gjorde vi en undersökning av
  Läs mer
 • markundersökning pool
  Hej Vi Funderar på att bygga pool där jag är osäker på markförhållanden. Det är troligen sprängsten en bit men jag vet inte hur djupt. Under det kan det det nog vara berg. Skulle vara bra att veta förutsättningarna innan vi går vidare. Mvh/Mats Hej M
  Läs mer
 • Markundersökning för poolbygge
  Vad kostar markundersökning för poolbygge.? Hej Kenneth , Satt dig i kontakt med markundersökningsföretag. De kan ge dig ett pris. mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer o
  Läs mer
 • Geoteknik för bygga pool i sluttning
  Hej Micke! Vi har funderat bygga pool på vår tomt som delar av sluttar sig. Vårt hus ligger på en kulle och det finns några hus under sluttningen. Vi vill utnyttja lutningen så att delar av poolen placeras inom denna del (Vår tomt är inte stor). Enli
  Läs mer

Bygga poolen själv

bygga pool själv
Det finns en mycket stark drivande kraft att bygga poolen själv. Du kan spara in typ en halv årslön ut genom att lägga någon vecka på detta. Det jag rekommenderar att du lägger ut på entreprenad är grävning, schaktning och packning av makadam. Samt dragning och inkoppling av el såklart. Att koppla ihop systemet själv kan vara lite tricky men går om man bara ger sig den på det. Ta hjälp av en vvs firma annars.

Systemet vi använder lämpar sig extra väl för självbyggare. Och fördelarna med att köpa hela materialpaketet från Tjällden upplever jag som flerfaldig.

 • Systemet är genomtänkt. Det märks på monteringsanvisningarna som är heltäckande.
 • Grunden ingår i detta paket. Denna är dock enkel då man kan göra en standardgrund. Konstruktionen med hur väggarna samverkar med betongplattan är mycket genomtänkt.
 • Armeringen från betongplattan fästs in i poolväggarna så man får en vägg som viker sig av marktryck eller vattentryck. Med denna lösning får man någon som tar ansvar för konstruktionen.
 • Infästning av linern i poolsystemet är genomtänkt och ingår.
 • Linern blir måttsydd i fabrik vilket gör att kostnaden minskar. Du kan dock platssvetsa systemet då blocken har ett fiberarmerat ytskikt som tål att svetsas på.
 • Pooltrappan är genomtänkt och förankras på ett bra sätt i plattan så du inte får en pooltrappa som flyter upp (de flesta trappor väger mycket mindre än vatten).

Kommer fylla på listan ovan varför jag tycker om systemet jag valde utifrån perspektivet att bygga poolen själv.

Här är frågor och svar relaterat till sättningar av pooler.

 • Bygga nedgrävd pool
  Hej Ska bygga pool 8×4. Nergrävd. Vad gör jag? Hej Jonas Antingen bygger du själv eller så har vi kontakt med flera byggare här nere i skåne. Åt vilket håll lutar ni? Gå in här och ta in en offert på poolsystemet. Prisförfrågan – Ladda ner
  Läs mer
 • Pool kostnader
  Hej! Jag kollar på att bygga en thermopool, och gör det själva. Kan du summera för/nackdelar mellan Tjälldens thermoblock, väggelement och andra thermopool på marknad som man måste bygga upp med mindre block och fylla mer med betong. För en pool 4
  Läs mer
 • Bygga swimmingpool själv
  Hej Mike Jag är ute efter bra tips och har kanske hamnat rätt…hur kan jag bygga min swimmingpool på bästa sätt, prismässigt men också så det är genomförbart för mig som inte byggt förut. Det jag inte tänker ge mig på är grävningen, och el och s
  Läs mer
 • Kan du hjälpa oss att bygga pool själv
  Hej, Tittade in på dun hemsida för att få prisuppgifter på att bygga pool. Vi hade tänkt att bygga lite själva dock vet vi inte hur man gör. Finns de möjlighet att kunna bli ”upplärd” för att sen kunna utför bygget själv. Då tänker vi på själva poolb
  Läs mer
 • Mura pool själv
  Hej Micke, Tänkte mura upp en pool själv. Har du monteringsanvisningar eller liknande hur man går till väga? Vad tror du om att genomföra detta projektet själv. //Daniel Hej Daniel, Jag tycker det låter som en lysande ide att bygga själv. Problemet m
  Läs mer

Mäta upp exakt var poolen ska gjutas

placering av poolen
Innan ni påbörjar själva markarbetet är det bra att veta exakt vart poolen ska grävas.
De verktyg du behöver för att mäta upp detta är antingen några bräder, pinnar , miniräknare och en hammare (samt mycket tålamod) eller en riktigt bra lasermätare.
Om man går på den mer rudimentära metoden med bräder, pinnar osv så börjar man med att mäta ut ungefär var poolen ska stå. Börja med det hörnet som är ”mest givet” för dig. Det kan vara ett poolhörn som begränsas av ett hus eller liknande och som därför man vill utgå ifrån. Markera sedan denna gräns samt minst 50 cm ytterligare ut från positionen där poolväggen ska vara så att du får plats att jobba när du ska montera poolen.

Det finns all anledning att göra utmätningen noga. Du kan även komma på konstigheter vid utmätningen av din pool i detta skede. Du kanske ångrar placeringen och gäller att göra mindre justeringar. Eftersom det normalt sett inte krävs något bygglov så kan man i detta skede ändra sig.

Gör sedan följande för att mäta ut poolens innermått.

 • Räta vinklar i hörnen. Finn något som ger dig en rät vinkel så du får räta hörn. Vi använde en dörrmatta (!) för att få ett hörn i 90 grader.
 • Raka kort- och långsidor. I denna process använde vi ett långt mätband. Våra sidor va 6 m x 3,5 m. Vi använde måttband och plankor för att få raka sidor och lade plankan i linje med dörrmattan. Då fick vi ungefärliga positioner på ”nästa hörn”.
 • Korta brädor med spik i toppen. Vi gjorde detta superrudimentärt. Vi måttade ut vart nästa hörn skulle stå, sedan tog vi en kort avsågad bräda på cirka 50 cm och slog ner den i marken där hörnen skulle stå. Det exakta hörnet mätte vi ut på brädan där vi slog ner en spik. Från denna spik mätte vi fortsättningsvis.
 • Kontrollmät diagonalen.När du tycker du fått rätt på alla hörn så kontrollmäter du diagonalen. Diagonalen räknas ut med pytagoras sats. kortsida2 x långsida2 = diagonalen2. Därmed är diagonalen roten ur (kortsida2+långsida2). Vi fick göra om denna procedur några gånger innan vi diagonalerna helt rätt.

Eftersom grävmaskinen kommer gräva ganska mycket utöver den utmätta markeringen i alla riktningar så är det givetvis inte på millimetern. Med dessa mått som utgångspunkt har grävaren mer än väl vad han eller hon behöver för att göra ett bra jobb.

Placering – vart ska poolen anläggas

En rolig del av projektet, men också svårt är att bestämma placeringen av poolen på din tomt.

 • Skyddad plats. på något ställe där det är lä så gör det. Alla har vi inte en skyddad plats på tomten men om du hittar denna plats så är det bättre
 • Solig plats.Det andra givna kriteriet är att anlägga poolen på ett ställe som ligger i solen. Dels blir det varmare för den som badar i poolen men poolen värms också upp mer naturligt av solen givetvis.
 • Skugga på uteplatsen.Samtidigt som alla är ute efter sol kring poolen är det bra om en del av uteplatsen som omger poolen kan ge skugga. Du vill ha både och.
 • Var inte för snål med utrymmen. Faktum är att du är mycket mer på torra land än i poolen mätt i tid. Men många gör misstaget att inte tänka igenom ytorna runt poolen. Många som disponerar om sin trädgård för att få plats med en pool väljer aktivt att ha kvar större gräsmattor. En gräsmatta kräver ett större underhåll än vad ett trädäck gör och när väl trädäcket är på plats brukar man sällan ångra sig. Min åsikt är därför att du ska ha rikligt med altan eller trädäck runt poolen. Det kommer du inte ångra.
 • Tänk på säkerheten. Placera poolen där du har klar sikt exempelvis från köket och kan ha en uppsikt över poolen. Om du har barn sparar det dig mycket spring – du kan bara kika ut genom fönstret och se att allt står bra till. Med det sagt så kan man inte lämna barn många sekunder ensamma i poolen.

När du väl placerat utpoolen på tomten så ska storleken bestämmas exakt. Vi rekommenderar pool med räta hörn av kostnadsskäl. Poolblock, tillval mm blir dyrare om man ska ha cirklade pooler.

När du sen ska placera din pool lite mer exakt, tänk på att poolens skyddstäcke kan behöva spännas bredare än poolen självt. Då kan du behöva lite bredare ytor kring poolen än du kanske tänkt först.

Placering – bygga pool nära tomtgräns

Även om det inte skulle behövas ett marklov för poolen så är det alltid lite känsligt med vad grannarna ska tycka om poolen. Tänk på att du behöver ha gott om utrymme för att sätta poolen. Mitt valda poolsystem krävde 1 meter i arbetsyta runt omkring poolen vid monteringen av poolen. Därmed behöver du minst 1 meter från tomtgräns i det fallet.

Men du får inte förstöra växter/staket eller liknande för grannen. Tänk på det så du inte gräver av rötter till träd eller liknande. Rent juridiskt vet jag inte vad som händer om ett träd dör för att man byggt en pool och därmed grävt av känsliga växters rötter.

När det gäller byggandet av din pool så är det min uppfattning att grannarna inte kan sätta emot så mycket om de inte gillar att du byggt en pool.

Här är frågor och svar relaterat till placering av poolen.

 • Pool – avstånd till krypgrund
  Hej! Vi vill bygga en pool som är 4×5. Går det med Tjälldens produkter? Området vi kan lägga poolen på är från huskropp till plank 9,5m. Vårt hus har krypgrund och är ett Modulenthus från 80talet. Vi är rädda för att vi behöver gräva för nära kr
  Läs mer
 • Hur nära måste man leverera poolgrejorna
  Hej Jag bor på såsätt att vi har poolområdet bakom huset. OCh det gör att det kommer vara en bit från poolområdet där jag tänker bygga till uppfarten där leveranserna av mina poolgrejor kommer lastas av. Med Tjälldens paket – blir detta ett pro
  Läs mer
 • Går det att bygga pool var som helst
  Hej Mickem Då avser vi att bygga en Tjälldenpool i Täby, med start nu och med fortsättning till våren. Just nu vill vi därför beställa Poolstomme för nedgrävd pool enligt offert 20190926 inklusive rakjärnen till ett belopp av 59882 kronor inkl moms.
  Läs mer
 • Pool avstånd till tomtgräns
  Hej Micke Hur nära tomtgräns får man bygga pool Vad är det avstånd till tomtgräns för pool som gäller? Hälsningar Paul Hej Paul, Pooler är bygglovsfria så länge du håller dig inom detaljplanens begränsningar. Annars behövs marklov för poolen. Detta h
  Läs mer

Undvik att poolen får sättningar

När man anlägger en pool kan det vara bra att ha i åtanke att poolen faktiskt har ganska höga laster på marken. Det är ganska många kubikmeter vatten som poolen är fylld med. Speciellt när pooler anläggs i sluttningar är det bra att tänka igenom konstruktionen. Där kan exempelvis L-stöd vara ett bra tips för att terassera tomten på ett sätt som gör konstruktionen stabilare.

Men när sättningen väl är framme så är det en fördel om du har en bra grund. Då kan du stabilisera marken med exempelvis geopolymer.
Här är frågor och svar relaterat till sättningar av pooler.

 • Hur fixera betongpool i sluttning som har satt sig?
  Kontakta sättningsexpertLåt mig sätta dig i kontakt med de bästa sättningsexperterna jag träffat på.Besök sättningsföretag[/one_half_last] Hej. Jag har byggt en pool som har gjuten platta och armerade styropolväggar. Den står halvt nergrävd, så jag k
  Läs mer

Bygglov för pooler – marklov – när behövs det?

Enlig boverket (se länk här) kan du behöva marklov om du gör stora markförändringar på din tomt. Detta gäller speciellt om man har poolen ovan mark eller förändrar markens beskaffenhet. Så här skriver boverket ”Inom ett område med detaljplan behöver du marklov om du vill ändra markens höjdläge avsevärt. ”

Ansökan om marklov sker till kommunens byggnadsnämnd
Precis som för bygglov så behöver man Du ansöker om marklov hos kommunens byggnadsnämnd. Det är viktigt, vid behov av marklov, att du inte påbörja grävandet för poolen innan du fått marklovet. Men det inte alla vet är att du också behöver ett startbesked från kommunen. Böterna kan vara ganska dryga för den som slarvar med detta.

Kolla också om det finns rör eller eldragningar
Det också vara bra att titta efter så man exempelvis inte har känsliga rör eller liknande som går där man ska bygga poolen. Det kan man kolla via den fiffiga tjänsten ledningskollen. Man gräver ganska djupt för en pool, så därför kan det vara bra att bra att kolla med kommunen också om din mark är prickad (se nedan) eller har rördragningar utmärkta på något sätt.

Prickad mark extra känsligt – marklov behövs
Detaljplanen specificerar om din mark är prickad. Jag tror du behöver marklov för pooler som ska byggas på prickad mark. Kolla med din kommun.

Här är frågor och svar relaterat till marklov/bygglov för pooler.

 • Pool på prickad mark
  Hej Jag funderar på att bygga en pool (samma som din) på prickad mark. Vad gäller? Hej Ulrik, Ja det är knepigt. Läs mer om marklov för pooler här. Pooler är ju oftast inte bygglovspliktigt men för prickad mark är det bäst att verkligen kolla med kom
  Läs mer

Kakel eller liner till poolen?

kakel eller liner till poolen
De finns olika typer av beklädnad i poolen invändigt du kan välja på när du ska köpa pool.
Dels kan du välja mellan kakel och liner. Kaklade pooler är knepigt i Sverige pga frost/frysrisken vilket gör att leverantörerna av poolerna inte vågar ta ansvar för att utförandet blir korrekt. Därför krävs det idag sk vattentät betong för kaklade pooler vilket gör att poolstommen blir jättedyr. Och det tar lång tid att torka så börja i god tid om du väljer denna lösning.
Om man på egen risk tar ansvar för kaklet, så är Tjälldens pool ett potentiellt alternativ. Men då får man ansvara för kaklet själv. Man kan teoretiskt lägga på t.ex. Weber EF-putsbruk 261 (eller liknande) som teoretiskt skyddar mot frostsprängning och sedan utföra kakelmonteringen enligt de förutsättningar som tillverkarna säger. Men då kakel är dyrt och även monteringen är kostsam så drar sig många för att riskera detta. Men det bör gå om man är noggrann och tar ansvar själv.

Välja liner – platssvetsad eller fabrikssydd?

fabrikssydd eller platssvetsad liner
De finns två olika typer av liner du kan köpa om du väljer liner för din pool. Fabrikssydd eller platssvetsad liner (vit fabrikssydd liner på bilden intill). Platssvetsad kräver att man har rätt underarbete gjort. Annars riskerar svetsen att påverka underlaget för mycket. I mitt fall så klarar Tjälldens pool att svetsa då poolsystemet har det ytskikt som krävs för att tåla svetsen.
En svetsad liner är mer än dubbelt så tjock som en fabrikssydd liner, men kostar också mer. Tips också att vara ute i god tid när du beställer detta för de som svetsar liners har mindre att välja på direkt från lager då de har färre liners på lager. Det är min erfarenhet att linersvetsarna försöker styra kunden lite för mycket att välja en linertyp som de har mycket av. Då slipper de ligga med så mycket olika sorter på lager.

Fördelar med platssvetsad liner jämfört med fabrikssvetsad liner
Fördelar tycker jag med platssvetsad liner jmf med fabrikssvetsad

 • Tjockare kvalitet ger längre hållbarhet. Hållbarheten är kanske inte lika lång men ändå 10 år minst för fabrikssvetsad. Och efter 10 år har även den platssvetsade ledsnat lite i färgen (speciellt övre trappstegen och övre delen av poolen som angrips mer av solen)
 • Snyggare passningsform kring trappa men framförallt hörnen (se bild nedan). Men med lite överhäng på t.ex. en sargsten kan man trolla bort dessa (så glipan i hörnen inte syns). Hörnen ser värst ut i början. Linern töjer sig med värme och tiden.
Nackdelar med platssvetsad liner jämfört med fabrikssvetsad liner
fabrikssvetsad liner hörn
Som med allt annat. Det finns saker för och emot. Det som talar för en fabrikssvetsad liner är.
 • En fabrikssvetsad liner har bättre fogar tycker jag. Men beror på hur duktig linersvetsaren är. En duktig linersvetsare gör bra fogar. Jag har inte sett perfekta fogar på en enda platssvetsad pool. Detta då det är svårt. Duken kommer ju på rullar som inte är oändligt stora/långa så det är ju ofrånkompligt med skarvar. Ibland hamnar de inte på perfekta ställen helt enkelt.
 • Extrem brist på duktiga svetsare. Prova med takläggningsfirmor om de är sugna. Samma kompetens (svetsa material är de bra på)
 • Personberoende. Har du en kass platssvetsare så blir det garanterat jättedåligt. Har sett såna exempel och då det är dyrt att platssvetsa kan detta bli en riktigt jobbig konflikt. En fabrikssvetsad liner via dels Tjällden (eller annan ÅF för den delen) samt fabriken så finns det 2 seriösa företag som tar ansvar för just kvaliten och för sömmar/fogar osv.
 • Dyrare. Inte minst då man dessutom behöver en finare yta under den platssvetsade linern. Detta då platssvetsad liners oftast sätts dit med värmepistol. Det gör att man inte kan ha plastduk/skyddsduk under eftersom de smälter. Det gör att platssvetsade liners behöver en finare yta för att jämna av de ojämnheter man har i väggarna och på plattan. Därför putsar man hela poolen vilket gör den dyrare (om man inte bygger själv för då är det mest tid som går åt – ganska enkelt att putsa på Tjälldens väggar)

Men är man kinkig ska man gå på platssvetsad liner. Men som sagt det är inte alltid görbart om man inte hittar någon som kan det såklart.

Relaterade frågor

 • Platsvetsad liner till Tjällden pool
  Hej. Fått offert på en Tjällden pool och väldigt intresserad men önskar platssvetsad liner för att få den så snygg o hög kvalitet som möjligt. Dock svårt att hitta någon som utför detta i Norrland och i Umeå.. Har du tips på någon svetsare? Eller är
  Läs mer

Markarbetet – schakta och gräva för poolen

Markarbetet för en pool påminner om mark och schaktarbetet för en husgrund.

Det är vår absoluta rekommendation att anlita en duktig grävare för jobbet att schakta för din pool. En duktig markentreprenör gör det enkelt för dig att genomföra de senare stegen.

Men visst hade det varit kul att hyra en bobcat och gå loss och gräva. Jag var sugen själv men hann inte med det.

När man ska gräva för en pool är det dock några saker som skiljer sig åt.
Lite kommentarer kring just att gräva och schakta för poolen.

 • kontrollera grundläggningsdjupet och grundvattennivån. Ett av de stora problematiska stegen när man gräver så djupt är om man gräver ner så att poolgropen när den väl är grävd fylls med vatten (grundvattnet sipprar fram). Då kan man få ett betydligt tuffare poolprojekt än man trott från början. Då kan man exempelvis behöva gjuta vattenfast betong. Dvs man behöver gjuta betong som samtidigt är under vatten.
 • planera för de stora schaktmassor som skapas av att gräva så djupt ner i marken. Kom ihåg att jord som grävs upp av en grävmaskin tar 25% större utrymme när schaktmassorna väl tagits ur marken.
 • Betänk att en pool är ett betydligt större markarbete än vad en husgrund är. Detta beror på att en pool är djupare än vad man normalt behöver gräva för en husgrund. Normalt är dock en pool mycket mindre än en normalstor villagrund.

Kostnaden för att gräva poolen var uppdelad i två delar. Dels utgrävningen och sedan återfyllnad av jorden runt poolen. Till det kommer också kostnad för att få bort schaktmassor.

Relaterade frågor

 • Grävning inför poolbygge
  Hej! Vi behöver hjälp med markarbete och grävning för en pool vi hade tänkt bygga. Kan du vänligen återkomma till oss för offert på detta. Mvh Rickard Hej Rickard, Vad kul att ni ska bygga pool. Självklart ska jag hjälpa dig med detta, jag har mailat
  Läs mer
 • Gräva för pool- berg?
  Hej Jag ska gräva för pool och tror att jag kommer att stöta på lite berg i ena kanten av gropen. Jag undrar om ni spräcker med egna anställda eller om ni hyr ut utrustning för det….och vad det ungefär rör sig om för pengar? MVH Hej anders, Sät
  Läs mer
 • Gräva i sandjord
  Vi tänker gräva själv 1 meter ner och sätta poolen delvis nersänkt. Men någon säger att det är farligt att gräva själv i sandjord att det är löst och grävaren kan ramla ner. Vad tror du om detta? Hej Maria , Stämmer. Man ska vara varsam när man gräve
  Läs mer
 • Markarbete för pool
  Vi har bestämt oss för att bygga en pool. Tänkte dela upp jobbet i olika delar, markarbetet tänkte vi börja med omedelbart när tjälen släpper. eftersom vi har bra kontakter i poolbranschen så vill vi sen ge oss på det separat sen. Vad kostar en grävn
  Läs mer

Markduk underst

Då marken längst ner i ”poolgropen” var ytterst lerig så valde vi att lägga dit en markduk. Detta för att förhindra att det dränerande materialet ska sjunka ner i leran och därmed försämra detta lagers funktion.
Man kan också lägga ett tjockare lager dränerande material men det blir definitivt dyrare. Att gardera sig med markduk är därmed inte fel inför poolbygget. Det beror framförallt på att du behöver gräva några extra centimeter.
Här är de frågor som är relevanta för markdukrelaterade frågor.

 • Markduk under pool
  Hej Micke, Jag står och dividerar med min markentreprenörsfirma. De menar att de vill lägga dit markduk under singel, jag har hört att man inte behöver det, vad tycker du? //A Hej Anders, När du ska bygga en pool som jag gjort så gjuter man en poolgr
  Läs mer

Val av dränerande material under pool – poolens underlag

När man ska bygga sin pool är det viktigt att man får ett bra underlag för sin pool.
Markunderlaget till pool bör bestå av dränerande material såsom singel, sand i viss mån eller makadam. Gör du det så får minskar risken med vatten som ligger mot poolen utifrån. Vi valde ett dränerande material som hade storleken 4/16. Dvs materialet hade siktats så att storleken på gruset var allt mellan 4 mm i diameter till 16 mm i diameter och allt däremellan.

Den dränerande bädden gjordes mellan 8 och 10 cm djup.

Det dränerande materialet har flera funktioner.

 • Materialet dränerar. Dvs det kan regna ganska mycket och ändå inte påverkas. Då vi bygger en vattentät pool (dvs inte stomme av trä) utan gjuter vår pool så skulle vattnet kunna gå över denna dränerande nivå och ändå klara sig. Poolkonstruktionen klara det även om poolen är tom på vatten.
 • Det dränerande materialet är lätt att väga av och jämna till. Du får efter schaktarbetet alltid ojämnheter i poolgropens botten. Det jämnar du lätt till så det blir absolut rakt.

Här är frågor jag fått in som är relevanta för dränerande materialet under poolen.

 • Hur mycket makadam ovanpå berg för pool?
  Hej, Jag tänkte bygga en fristående tjällden pool. När jag nu grävt ut visar det sig att berget formar sig som en ovalgryta där jag har tänkt att ha poolen. Just nu står det vatten i grytan men jag kommer kunna dränera ur det allra mesta. Gör det någ
  Läs mer
 • Vibbra makadam för pool
  Bygger nu en pool och ska ha en poolgrund. Vad för fraktion på makadamen tycker du att jag ska ha, och behöver jag vibbra makadamen. Hej Emil, Jag rekommenderar makadam för det packar bättre än exempelvis dräneringsgrus eller liknande. Men det går oc
  Läs mer

Markarbetet för poolområdet

stenmjöl
Markarbetet kring poolen kan vara lika stort som poolen själv, om inte mer.

Du har lite olika storlek och typ av projekt för poolområdet beroende på val av lösning kring poolen

 • För markarbetet för en altan kan du läsa mer om här för plintar och här för markskruv.
 • För markarbetet för en stensatt poolområde så lägger man ut ett bärlager under stenplattorna. Då skall först all matjord bort så du inte får sättningar. Bärlagret läggs sedan ut och består av sprängsten/makadam av fraktion 0/30 (0-3 cm i fraktion) underst lite olika tjockt lager beroende på hur mycket jord du behöver ta bort. Sedan stenmjöl 4-5 cm av fraktion 0/4.

Relaterade frågor

 • Bärlager ett måste?
  Hej Micke! Jag ska snart snygga till vår uteplats runt poolen. Ska lägga stenplattor 42 x 42. Underlaget är finkornig sand. Min fråga lyder: Behövs bärlager om jag packar sanden med en padda och därefter lägger ut stenmjöl cirka 5 cm tjock som sedan
  Läs mer

Montering av pool

Här finner du monteringsanvisningar för denna pool.

Beräkna mängden betong för betongplatta för pool

Poolen vi byggde var 6 x 3,5 meter. Det ger en yta på 21 kvadratmeter. Pooltillverkarna idag rekommenderar 10 cm för poolgrunder för att få en ordentlig grund att stå på. Det går åt lite mer än 3-4 kubik till en normal poolplatta.

Här har du en kalkylator för betong.

Konstruktion betongplattan för poolen

Detta systemet använde vi för vår pool. Jag tycker filmen beskriver hur enkelt det är.

Att ha en poolgrunden har några fördelar som jag ser det. Här är de jag kan komma på på rak arm.

 • Blir inte märken i botten när man sparkar ifrån. Jmf med exempelvis vissa pooler som har sand i botten
 • Förankrar poolens väggar på ett bra sätt
 • Isoleringen under isolerar poolen och kan fås i olika dimensioner
 • Rätt utfört stabiliserar det upp hela poolen. Om man som med Tjällden poolen (som denna artikel handlar om) gjuter in väggarnas armering ner i poolen.

Här finner du frågor och svar om poolgrunder och varför man ska ha den.

 • Sand i botten istf poolgrund
  Hej Förstått att du byggt en pool med poolgrund av betong (betongplatta). Tittat på en pool med sand i botten istället. Varför ska man ha en poolgrund med betongplatta tycker du? Hej Rickard, Att ha en poolgrund av en betongplatta har några fördelar
  Läs mer

Lägg ut markisoleringen – isolera poolen med frigolit/cellplast

isolering
Vi placerade ut cellplasten på det dränerande materialet. Poolen kommer med 10 cm isolering som standard men kan utökas om så önskas. Tänk på att man då behöver gräva djupare så du tar med det i kostnaden för grävaren. Blir mer jord att frakta bort och mer jobb för grävaren.

Här finner du frågor och svar om poolens isolering under grunden.

 • Isolering under pool
  Hej Micke, kan man ha mer isolering under Tjällden poolen. Det är ju bara 10 cm under poolen i standard, ser du några problem med att lägga till mer isolering. /Ulrik Hej Ulrik, Poolsystemet vi byggde med, Tjällden poolen, mår bara bra av mer isoleri
  Läs mer

Kantelementen – vilka man använder, varför och hur man monterar grunden

kantelement för pooler
Den stora skillnaden med en poolgrund är att lasterna inte kommer vara stora i kantbalken som för en villa. Där bär grunden upp villans största laster i kantbalken som gjuts i kantelementen. För en pool kan du egentligen ignorera lasterna från väggarna helt. Därför behövs ingen kantbalk. Det gör att kantelementen för en poolgrund ofta är lägre än en normal villagrund. Du kan lägga valfri mängd isolering under betongplattan för poolen precis som för en vanlig platta men behöver inte ta hänsyn till plattans kantbalk.

Du kan absolut behandla en poolgrund precis som en villa eller garagegrund, dvs ha mer isolering och en tjockare kantbalk. Det fungerar finfint men är onödigt dyr och dessutom sämre för miljön då jag vill börja fokusera på mängden betong i det vi bygger. Betong/cement är ett energikrävande materialval och jag menar att man ska använda den lagom där så behövs.

Med den grunden vi lade så hade vi 10 cm isolering vilket gör kantelementen lite lägre (20 cm?).

Monteringen av kantelementen
Vi placerade ut kantelementen som består av L-element på det dränerande materialet. Dessa kantelement är som sagt specialtillverkade för pooler. De har inte lika hög sockel som kantelement för vanliga hus. Kantbalken existerar som sagt inte. I kanten där man gjuter plattan så är det dock viktigt att förankra armeringsjärnen i pelarna så de går ner genom pelarna och ner i poolgrunden. Då förankras väggarna på ett mycket bra sätt och klarar både marktrycket och trycket från vattnet.

Här finner du frågor och svar om kantelement för pooler.

Placera armering på armeringsdistanser och förbered för väggarna

armeringsnät och armeringsjärn för pooler
Du behöver med Tjällden grunden säkra upp väggarna och det sker genom att väggarna och grunden samverkar. Man gjuter ner armeringen i poolen. Eftersom väggarna har en begränsad mängd betong jämfört med t.ex. thermopool så är det viktigt att man gör rätt i detta steg.

Armera en normalstor nergrävd pool
För en vanlig pool (dvs ej fribärande och eller större pool > 8x4m) så kan man använda 12:or armeringsjärn som är förbockade från Tjällden. Det är en fördel att man får detta i ett materialpaket från Tjällden eftersom det inte är så lätt att få tag i förbockade armeringsjärn i en byggmaterialhandel i just den dimensionen du behöver för denna poolen.

Armera större eller en fribärande pool
Om du däremot vill ha en större pool eller en fribärande pool så kan man använda Tjälldens grova armering. Det är deras I-balk. Denna tillverkas så att man sätter ner den i kantelementet där pelarna kommer upp. Sedan gjuter man in denna i poolen. Det är viktigt att mäta så poolens armering hamnar på rätt ställe.

Här finner du frågor och svar om kantelement för pooler.
 • Betongplatta pool – vilket armeringsnät?
  Jag tittade på ritningen över tjälldens pool och blev lite förvånad över dels armeringen (som är 6×150) och att det inte är halvmeters block mellan pool och teknik med tanke på att där inte är något mottryck. Hur ska jag tänka kring armeringsnät
  Läs mer
 • Armera poolen – hur gör man?
  Hej Micke, Kanon sida detta. Byggde du poolen själv eller? Jag undrar lite om armeringen i plattan och väggarna och hur de samverkar. Poolen har ju mycket mindre betong än andra liknande koncept – håller det? Mvh Danne Hej Danne och tack för fe
  Läs mer

Gjut en kantbalk och betongplattan för poolen

Vi gjöt sedan kantbalken och betongplattan för poolen. Vi gjorde faktiskt detta själv, men för en normalplatta rekommenderar jag att man tar in en betongbil. Det blir ganska många kubikmeter betong till plattan så det blir väldigt mycket handblandande om man blandar själv. För väggarnas betong klarar man sig långt med handblandad betong.

Relaterade frågor

 • Hur mycket betong i pool
  Hej Micke, ska bygga en utomhuspool 6x3m,1,5 m djup.vilka prel kostnader för betong bör vi räkna med? Hej Mikael, Vi har ju en egen poolstomme – Tjälldenpoolen som är en ultraisolerad variant av Thermopoolen som levererats till cirka 1700 kunder. Med
  Läs mer
 • Betongmängd för 6×3 pool
  Hej Micke, Hur stor mängd betong går åt till en 6×3 meters pool gjuten pool (dvs den du har byggt med). //F Hej Fredrik, En 6×3 meters pool så går det åt enligt följande: mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, fr
  Läs mer
 • Hur mycket betong går åt till 8x4m pool?
  Hur mycket betong går åt till poolgrund resp. poolväggar för en 8×4 m pool med Tjällden poolen? Hej Anton, När du ska bygga en pool på det sätt som jag har gjort så går det åt följande mängd betong för en 8×4 m pool. Många brukar ta in beto
  Läs mer
 • Vilken betongsort till poolgrund?
  Hej Micke, Har en fråga vilken betong du rekommendera för en poolgrund / platta //Erik Hej Erik, För vår poolgrund så blandade vi faktisk själva, puhhhhh. Här har du vilken sorts betong vi använde. Betongsorter namnges på ett speciellt sätt. Där står
  Läs mer

Montera hörnelementet till poolen

Vi monterade de specialframtagna hörnelementen till poolen. Idag gjuter man 10 cm betongplatta. Vi testade att gjuta mindre i vår pool för att se om vi kunde minska mängden betong (därför ser bilderna lite lustiga ut). Det gick bra men 10 cm rekommenderas. Nackdelen som vi gjorde var också att pga att vi gjöt poolgrunden i rutnät så blev det onödigt mycket putsning och filning efteråt.

Dessa element är formade som ett L och är gjutna på båda utsidorna istället för bara det ena. Man börjar med att montera dessa element och sedan gäller det att mäta om och om igen med vattenpass och bärlinor så man får en rät och fin pool i våg.
Nu får man igen arbetet man lagt på markarbetet om man gjort det ordentligt. Och precis åt andra hållet. Har man slarvat med markarbetet får man en klart jobbigare montering.

Montera den isolerade poolväggen – isoleringen runt poolen

Montera upp poolväggen utifrån de redan monterade hörnen. De specialtillverkade poolblocken är normalt sett 1,5 meter höga och en meter breda. Poolblocken har en betongyta ut mot marken som ger en god hållfasthet i sig.

Det är relativt enkelt att montera poolblocken längs med den redan monterade och gjutna poolbottnen. Det som kan vara lite knepigt är att få dem i våg och du behöver gå över poolkanten ordentligt med ett vattenpass för att få hela poolen att bli rät och fin.

Man behöver också hela tiden se efter att poolblocken får plats mellan hörnen. Därför är allt förarbete med måttning och utplacering viktigt.

Relaterade frågor.
 • Justera pooldjup
  Hej Micke, Kan man justera djupet på poolen? Hur djup/grund kan man få den? Hej Lars, Blocken finns endast i 1500 mm, men det går ju att kapa dem till lägre. Hur grund du vill ha den beror ju på hur du väljer att gjuta botten. Vill du ha poolen djupa
  Läs mer
 • Gjuts väggarmeringsjärnen med plattan
  Hej. Micke! Gillar verkligen er poolkonstruktion.Men gjuts väggarmeringsjärnen tillsammans med plattan? Har du någon instruktion för alla steg då jag tänkte göra den själv. Vet du om någon bra och prisvärd grävare i Örebro? Hls, Claes! Hej Claes, Kul
  Läs mer
 • Isolering runt poolen
  Vi håller på och funderar på att bygga med Tjällden pool som du gjort. Smidig lösning. Hur fungerar det med isoleringen runt poolen? Är isoleringen nödvändig. På webben finns det olika tankar om det. Hej Rickard, Jag är partisk – känner Tjällde
  Läs mer
 • Skydda frigolitvägg invändigt i pool
  Har gjutit pool med thermoblock. Frigolit invändigt och utvändigt. Finns sk förstyvningsskivor att köpa som ska limmas omlott med silvertejp över skarvar. Nu har monteringsfirman sagt att använd ej dessa skivor då skarvar syns samt att de skaver på l
  Läs mer

Färdiga väggelement för lampor, inlopp och bräddavlopp
Färdigt från fabrik kan man få färdiga väggelement där man redan i tillverkningsprocessen förberett för hål för lampor, inlopp och bräddavlopp. Det gör att hålen blir i rätt storlek och på en standardiserad höjd. Vill man göra hålen själv går såklart det bra.

Armera i hålrummen och gjut pelare mellan poolblocken

För att skapa pelare som ger poolen en hållfasthet god nog att stå emot marktrycket så armerar man i hålrummen mellan poolblocken.

Blanda sedan betong och gjut armerade betongpelare. När vi gjöt pelarna mellan poolblocken så började poolblocken röra sig av trycket från betongen. Det som hände var att poolelementen lyfte när betongen fylldes på. Speciellt hörnen var utsatta för detta. Därför fixerade vi blocken med en träbräda som höll poolelementen på plats under gjutningsprocessen.

Poolen får genom betongpelarna en mycket rigid konstruktion som håller emot marktrycket och med hjälp av cellplastblocken så hålls även vatten från marken borta. En träkonstruktion släpper igenom vatten och då kan vatten komma in mellan träkonstruktionen och linern.

Betongmängd för gjutning av pelarna

Pelarna är 1,5 m höga med en meters mellanrum. Det ger cirka 20 pelare. Varje pelare är 10×10 cm. Det ger en total volym av cirka 300 liter.

Relaterade frågor och svar om betong för betongpelarna

 • Gjutning pool
  Hej Micke, Måste man gjuta plattan i ett svep, eller kan man dela upp gjutningen i omgångar? Hej Karin, Det går att dela upp men det bästa just för plattan är nog att gjuta på en gång. Det är vanligast att man tar ut betongbil till plattan men sedan
  Läs mer
 • Weber betong vilken sort pool
  Hej vilken sorts betong kan man använda du använde Weber det finns olika sorter jag ska blanda själv i en cementblandare. Jag kommer att använda Tjälldens pool system Hej Mats , När jag gjöt vår pool köpte vi betong på säck från alltibruk i malmö. Då
  Läs mer

Armera och gjut överkanten på poolen

För att skapa en stabil pool behöver man armera överkanten. De specialtillverkade poolblocken är fasade i överkant vilket gör att ”rännan” där du ska finns färdig och du kan placera armeringsjärnen i poolkanten.

Genom att armera överkanten på poolen får du en stabil gjuten konstruktion. Men genom att enbart gjuta pelare (i utrymmet mellan poolblocken), en tunn betongplatta samt överkanterna så gjuter du bara med så mycket betong som krävs. Att gjuta med samma typ av block som man använder för att gjuta källare är att ta i för mycket. Man behöver inte lika mycket betong för en pool som för en källargrund som ska ha en kraften på ett sutteränghus ovanpå sig. Vi gjöt dessutom betongen för hand då betongbilar skulle bli väldigt dyrt. Därmed gick det åt precis så mycket betong som behövdes. Det är mer jobb att gjuta själv men till en mycket lägre kostnad i vårt fall. Ska man gjuta en pool som är enorm så lönar det sig säkert att köpa in en betongbil istället.

Pooltrappan – köpa en färdig trappa eller gjuta en pooltrappa med lecablock

I efterhand hade vi valt den helt nya pooltrappan som Tjällden tagit fram (läs om pooltrappan här). Det hade sparat oss mycket pengar och tid i projektet.

Att bygga en pooltrappa är givetvis inget måste och kan utformas på tusen olika sätt. Vi valde en pooltrappa med tre steg.

Varje steg är 20 cm högt och 30 centimeter djupt. Det understa steget var således beläget så att det blev 90 cm högt. Rörande trappor finns således inga rätt och fel och beror mycket på poolens design och utformning.

Vi gjöt en pooltrappa med traditionella lecablock. Det tog förvånansvärt lång tid tyckte jag att bygga med leca. Pooltrappan tog säkert en och en halv dag för en person att gjuta. Lecablocken armerades med så kallade b-järn. Dessutom väger leca jättemycket vilket gjorde att jag tyckte synd om byggarna. De slet som djur. Bara arbetskostnaden för att gjuta pooltrappan var 12 timmar x 450 kr/tim = 5 400 kr

Pooltrappa eller stege?

Om man inte har valt än mellan pooltrappa eller stege och undrar över hur jag resonerar kring detta så ser jag följande input till detta beslut.

Stänga poolen: Pooltrappa eller stege?
Om du har en stege är det svårt att stänga poolen. Stegen hamnar ivägen för pooltak och poolskydd. Det kan säkert lösas men detta är en klar fördel med pooltrappan.

Pris: Pooltrappa eller stege?
Stegen kostar någon tusenlapp medans en trappa börja på 10.000 (tjällden poolen) och uppåt.
Detta är fördel med stegen.

Utseende: Pooltrappa eller stege?
Jag älskar personligen pooltrappan. Tycker poolen blir jättesnygg med trappan. Tycke och smak men stegen gör inget för att göra poolen snyggare, om något tycker jag den stör.

Simlängd: Pooltrappa eller stege?
Pooltrappan tar plats i poolen. Det gör inte stegen. Det talar för stegen.

Enkelt att komma upp: Pooltrappa eller stege?
Trappan är enklare att ta sig i och ur än med stegen.

Hänga med barnen i poolen: Pooltrappa eller stege?
Pooltrappans största fördel tycker jag är att man hänger mer vid poolen. Dvs man går fram till poolen och kan gå ner ett trappsteg och hänga lite med en kaffe sittandes med fötterna i poolen. Detta gillar jag skarpt. Man bygger ändå poolen för att använda den. Doppa fötterna är att använda den tycker jag 🙂

Dessutom älskar barnen att hänga i poolen på trappans nedre steg. Trappan är menar jag poolens viktigaste del.

Relaterade frågor

 • Kostnad för pooltrappa på långsidan
  Hej! Vad kostar det att få trappan på ”utsidan” på långsidan? Hej Danne , Att få trappan utvändigt istället för i poolen behöver inte kosta mer per automatik. Det brukar faktiskt bli billigare till och med för du byter ofta väggblock mot trappa. Extr
  Läs mer
 • Hörntrappa med tjälden system?
  Hej Micke, Vi planerar att börja ett poolbygge under hösten och vi har fastnat för Tjällden poolsystem. Jag undrar därav om ni har auktoriserade företag för Tjälldensystemet i Linköpingstrakten vilka kan hjälpa till under poolbyggnationen. Du har en
  Läs mer
 • Hörntrappa till poolen
  Hej Micke, Ska bygga med Tjälldens. Jag har en fråga om hur man gör med trappan. Vi vill ha en hörntrappa. Vet du , har Tjälldens hörntrappor till sitt poolsystem? Hej Gunnar, Ska kolla med Tjälldens. Har för mig att de har en hörntrappa till sin poo
  Läs mer
 • Pooltrappa på halva kortsidan?
  Hej Micke. Funderar på att beställa en Tjällden pool med rak trestegstrappa. Kan man trestegstrappan utmed halva kortsidan eller delar av kortsidan eller måste trappan ansluta till en vägg? Tack för all bra info och alla tips 🙂 Magnus Hej Magnus, Tac
  Läs mer

Rördragning för poolen – koppla ihop alla tillbehör med poolstommen

Jag tycker Tjällden’s sida om tillbehör (se deras poolsida) är bra. De har en bra bild som jag med deras tillstånd publicerar här intill.

När man beställer en pool av dem (eller andra märken skulle jag tro har samma) så ingår nästan alltid slangar/rör/rörkopplingar.
Det jag vet med dessa rör är att de är allt annat än mjuka att böja. De är superstyva så det är bra att planera sina rördragningar ordentligt innan man helt bestämt sig för hur alla rör ska gå. Diskutera också med Tjällden hur man bäst drar rören och vart. Ska du exempelvis ha ett teknikrum eller har du ett befintligt garage eller liknande dit du vill dra in rören. Jag rekommenderar INGEN att dra in poolvattnet in i bostadshuset. Har sett alltför många poolprylar gått sönder vilket fördärvat källare mm.

Avstånd från poolteknikrum till poolen
Man brukar säga att man inte bör ha mer än 10 meter rör från poolen till teknikrummet.

Det går bra att ha längre sträcka än 10 m men man kan behöva gå upp i pump och filterstorlek. Är inte så stor prisskillnad.

Det som normalt ingår är alla kopplingar, T-kopplingar där så behövs, rören för poolen (PVC rör) inloppen, klämkopplingar mm.
Ju längre dragningarna är desto större anledning att också isolera rören. Det ingår inte i normala paketet.

Relaterade frågor.

 • Förlängda plastinloppen igenom trappan?
  Hej Micke, Hur förlänger man plastinloppen så man får dem in genom trappan? De inlopp jag har sett är mycket kortare än delar av trappan samt väggen. Hur gör ni där? Mvh Jonas Hej Jonas, Tack för en bra fråga. Det är mycket enklare än vad man tror. N
  Läs mer
 • Sätta upp pool – rördragningar
  Hej Micke Tittar på tjällden poolen . Jag läste nu i deras monteringsanvisningarna att ”Avståndet mellan bräddavlopp och pump ska vara så kort som möjligt (max 10 m)”. Vi funderade på att ha pumpen i vårt garage som är ca 15 m från poolen
  Läs mer
 • Rördragning pool
  Hej Micke, Bra sida du har för pooler och grunder. Jag har en fråga om hur du drar rören för poolen. Vi har huset ganska långt ifrån poolen. Och vilka rör använder man. Vad är det för typ. Hej Torbjörn, Jag tycker Tjällden’s sida om tillbehör (
  Läs mer

Montering av poolliner

Denna del har förändrats av Tjällden sen vi gjöt vår pool. Vi önskar att vi hade den skyddsduk som finns idag. Jag har gått i pooler som har denna duken under linern. Blir jättemjukt och skönt att gå på och jämnar ut eventuella små cement/betongrester på botten och i trappan. De vidareutvecklar systemet hela tiden.
Se film här för detta steg.

Som sagt så skiljer sig monteringen mellan dessa liner typer.

 • platssvetsad liner
 • fabrikssydd liner

Platssvetsad liner
Platssvetsad liner är som det låter en liner man svetsar på plats. Platssvetsa en liner är något man behöver ta hjälp med och kostar betydligt mer, men linern är också tjockare och håller längre.

Fabrikssydd liner
En fabrikssydd liner kommer som i en säck som man hänger i poolen. Den är billigare men du får också en liner som inte håller lika länge. Vi platssvetsade vår men idag hade jag nog gått på en fabrikssydd. Kolla filmen för att se hur du monterar linern.

Linern fästs i överkant med en så kallad snap-in list som håller linern på plats.

Relaterade frågor

 • Hur ska man montera väggplåten/skyddsduken/linern?
  Hej, Jag undrar också över vilket man gör först av att sätta plåten och snap-in listen eller väggmattan? Det är lite otydligt i beskrivningen. Mvh Nicke Hej Nicke, Bra fråga! Du sätter bläckplåten med t ex skruv eller popnit i krönbalken. Väggduken k
  Läs mer
 • Snap-in list pool
  Hejsam, Ska bygga en pool själv tänkte jag. Letar nu efter någon som kan erbjuda en helhetslösning materialmässigt så jag kan bygga själv. Vill inte gräva så har du en grävare så är det också intressant. Just nu har jag förstått att man behöver en sk
  Läs mer

Sandfilter och poolpump

Poolpumpen har som primär funktion att cirkulera vattnet. Det är bland annat poolpumpen som gör att poolbyggen kräver relativt mycket rördragningar. Från poolen leds vattnet in via breddavloppet till sandfiltret som renar poolen.

Det finns ett antal olika lägen på sandfiltret. Ett av dem är backspolning. Sandfiltret behöver backspolas cirka en gång i veckan. När man backspolar så kör man vatten åt andra hållet för att spola rent sanden. Från sandfiltret leds vattnet ut till dagvattenledningarna och bort från poolen.

Man kan även spola utan att passera via reningsverket.

På vintern gäller det att tömma systemet på vatten så att det inte fryser sönder.

Uppvärming av pool – poolvärmepump det vanligaste

Det finns värmepumpar som är speciellt anpassade för att värma upp pooler. Dessa poolvärmepumpar har ett annat temperatur spann där de ska vara som mest effektiva än värmepumpar som är avsedda för uppvärmning av hus. En poolvärmepump behöver bara värma upp poolen när den omgivande utetemperaturen är en bra bit över nollan. Därmed behöver man inte samma krav på dessa pumpar som för värmepumpar som ska värma upp huset, även när det är -10 ute.

På bilden ser man också hur rördragningarna går in i huset där pumpen och reningsverket står.

Vårt val blev en gullberg jansson värmepump. Vi hade bara hört bra om dem innan. I efterhand har det visat sig vara ett lyckokast då de har fenomenal support (och garantier) och är ett familjeföretag som brinner för det de gör. Dvs de är mycket måna om sitt varumärke.

Relaterade frågor

 • Värma utrymme med poolvärmepumpen
  Hej Micke, Jag undrar om man kan värma vårt poolhus på vintern med en Gullberg Jansson poolvärmepump? Vi sneglar på en X 20 9,1 kW inverter. Så frågan jag har är om man använder värmepumpen för att värma upp poolen på sommaren när poolen är igång, oc
  Läs mer

Hur bygger du din pool billigt

Genom att bygga mer själv kan du få ner kostnaden på din pool. Använd något system som hjälper dig. Vi tyckte detta poolsystem va bra för att vi kunde göra så mycket själva.

Välja mellan olika poolskydd

pooltak

Det finns mycket att säga om poolskydd. Efter ett par år har man lärt sig lite om poolen och man kan vilja uppgradera den. Så gör många poolägare. De tröttnar på sin covertäcke som börjar bli lite sliten.

Det var precis så vi kände när vi köpte detta pooltak. Vilka är de vanligaste poolskydden

 • Poolöverdrag/Cover
 • Lamelltäcke
 • Pooltak
 • Covrex

Prisskillnaden för dessa poolskydd är enorm. Och när man förstår funktionen bakom dessa olika typer så förstår man också varför.

Jag började min resa med min pool med ett poolöverdrag men bytte sen till ett pooltak. Detta minskade värmekostnaderna ytterligare eftersom ett pooltak håller värmen bättre. Där jag bor har vi också mycket träd som skapar mycket nedfall. Det har gjort att poolens skydd blev fult väldigt snabbt.

Jag köpte pooltaket Leia från Gullberg Jansson – se här. Det pooltaket kan man bada under men är fortfarande mycket vackert.

Relaterade frågor

 • Låga pooltak
  Hej på dig Jag ska komplettera min pool som jag byggde för några år sedan och letar efter det bästa låga pooltaket. Vilket tak tycker du är bäst. Vh Mikael Hej Micke, Jag gillar Gullberg Janssons pooltak & jag gillar företaget – de är seri
  Läs mer

Poolrummet – bygga teknikrum i anslutning till poolen

teknikrum pool

Många väljer att dra in alla pooltillbehören i exempelvis ett garage eller liknande. Här kan det finnas ytterligare ett alternativ om exempelvis garaget ligger för långt bort. Det kan vara att bygga ett nedsänkt poolrum i anslutning till poolen. Där placerar man således poolpumpen, rening (uv & sandfilter) mm. Då kan man lägga det så du dels hamnar i rätt höjd (sparar pumpen) och du får optimala dragningar på tomten.

Vissa väljer att dra in vattenrör in i huset för att exempelvis koppla på befintliga investeringar rörande uppvärmning såsom bergvärme anläggningar, fjärrvärme etc. Detta går absolut men betänk att du ska snurra runt många många kubik vatten och skulle något gå fel inne i huset (packningar mm) så är detta inte så roligt. Så det gör att jag rekommenderar att man överväger att sära på värmepump för pool och husets uppvärmning. Dvs du har en separat uppvärmning för poolen, skilt från huset.

Avståndet mellan poolen och där du har din pump, filter mm ska hållas så lågt som möjligt men upp mot 10-15 meter är ok. Kolla detta med ex Tjällden AB – de kan längderna bättre än mig men jag vet att under 10 är helt ok.

Relaterade frågor

 • Ska poolmaskinrummet vara uppvärmt?
  En fråga, behöver poolmaskinrum vara isolerat och uppvärmt vintertid? /Andreas Hej Andreas, Nej det behövs inte men då behöver du tömma cirkulationspump och sandfilter på vatten (vanligtvis bär man in pumpen i ett garage då den inte är så stor) mvh M
  Läs mer
 • Hur stort behöver teknikrummet för poolen vara?
  Vi bygger pool med tjälldens poolsystem. Vi tänker oss bygga ett teknikrum i anslutning (mot ena väggen) till poolen med samma typ av block.Hur stort ska teknikrummet vara? Hej Tove, Det beror lite på vad du vill ha i ditt teknikrum för poolen. Det b
  Läs mer
 • Hur långt till teknikrum för pool?
  Hej Micke! Vårt maskinrum kommer ligga en bit från poolen (ca 7-8m) och något högre än vattenytan, så vad jag förstår så kommer det behövas backventiler isåfall. Kan man dra alla PEM-slangar (2 utlopp & 2 inlopp) dit för att undvika att ha nergrä
  Läs mer

Poolområdet runt poolen

poolområde
Poolen kostar en hel del. Men jag har flera exempel på personer i min närmaste omgivning där området kring poolen kostat mer än själva poolen, inklusive tekniken och arbetet med själva poolen.

Många passar på att bygga en altan, eller en betongterass. En mur som ramar in området osv. Här sorterar vi in de vanligaste frågeställningarna kring poolområdet.

 • Betongplatta terass runt pool
  Hej, Hur tjock betongplatta bör man för en terass runt en pool. Terassen är ca 140m2. Vilket armeringsnät skall man ha? Kan jag få en offert? Med vänlig hälsning, Charlie Hej Charlie , Som med alla markarbeten är det viktigt med underarbetet. Hade kö
  Läs mer

Fästa altanen i poolkanten

fästa pool i altan
Genom att man gjutit poolkanten bildar den ett stabilt fundament utifrån vilken man kan bygga vidare på exempelvis en altan.

Poolens gjutna betongkant fungerar utmärkt för att fästa altanreglarna.
För att kunna göra det behöver man avlägsna cellplasten som finns ut mot marken.

En mycket stor fördel med detta är att poolen låses fast i altanen vilket gör konstruktionen ”rock solid”. Vattentryck och marktryck tas upp av både poolkonstruktionen och altankonstruktionen. Det rekommenderar jag verkligen att man gör.

På bilden ser man även ett rör som cirkulerar vattnet i poolen.

Sten närmast poolen – poolsarg

poolsarg - sten
Många tycker att det blir snyggt med poolsarg. Då har man sten närmast poolen.

Offert på pool från tillverkaren

Som jag varit ärlig med så jobbar jag nära Tjällden. Så jag kan enkelt ta in offert åt dig från dem.

Vill du ha en offert skicka in en offertförfrågan här.

Offert på pool från entreprenörer

Vill du ha offerten från en byggare, eller bara inleda en förutsättningslös dialog med en poolbyggare/markentreprenör.

Skicka in en offertförfrågan för byggare här.

Relaterade frågor

 • Gjuta väggelement
  Hej Eva, Kan man gjuta väggelementen i omgångar? Mvh Eva Hej Eva, Ja det går bra att gjuta väggelement i omgångar. Mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar
  Läs mer
 • Byggare av Tjällden pool Stockholm?
  Hej! Har 2 frågor till dig: Byggare av Tjällden pool Stockholm? Hur kontrollerar jag grundläggningsdjupet och grundvattennivån på min tomt? Hälsningar Maria Hej Maria , Vart i Stockholm. Har olika kontakter på byggare beroende på södra/norra/roslagen
  Läs mer
 • Företag som bygger Tjälldenpool i Linköping?
  Hej! Tack för bra sida med ovärderliga tips. Vi funderar på att starta upp ett poolbygge i Linköpingstrakten som planeras vara klart till sommar 2021. Tjällden-pool verkar gediget och genomtänkt och är ett av alternativen. Kan du rekommendera ett för
  Läs mer
 • Tjällden pool 3*6
  Hej Micke, jag har fått en offert av Anna och letar nu efter en entreprenad som kan hjälpa oss att förverkliga vår pooldröm. Behöver eventuellt helentreprenad men definitivt hjälp med grävning, bortforsling, dränering och markbädd. Kan du ringa mig ?
  Läs mer

Frågor och svar om att bygga pool

Vi får löpande frågor in till mig om att bygga pooler. Här är de generella frågor som är relevanta för pooler.

 • Sjöbotten anlägga pool pålning?
  Hej Micke! Jag planerar att anlägga en pool till barnen. Problemet är att tomten består av gammal sjöbotten = 2m jord, sen 9m lera innan berggrunden kommer. Hus och garage är pålat. Enligt Geotekniska undersökningen ligger grundvattnet på +8.6m och o
  Läs mer
 • Spräcka berg för pool och markarbete för husbygge
  Jag behöver hjälp att spräcka berg för pool, samt schakta jord där det skall byggas krypgrund (ca 100kvm) Hej Jonas, Jag har mailat dig ett bolag du kan kontakta för både markarbetet och spräckning för poolen. Har du sen ingen byggare så bygger de äv
  Läs mer
 • 4x8m pool på trädäck/betongplatta
  Hej Micke, Vi planerar för att bygga pool nu under vår/försommar och har bestämt oss för plåtpool från miami pool. Eftersom vi inte kan gräva neråt så rekomenderar de oss att gjuta en betongplatta men det vi undrar är ifall man iställen skulle kunna
  Läs mer
 • Hejsan, jag har idag en linerpool 4x8m som ligger mitt i altan 215kvm. Den är belagd med komposit och jag är allt i från nöjd då hela skiten rört på sig och skjutit iväg. Funderar nu på att lyfta undan allt och gjuta en pool och altan. Slå gärna en s
  Läs mer
 • Bygga Tjällden pool
  Hejsan Micke, Är inne på en Tjälldens pool efter att ha läst lite på din sajt. Att du är part i målet förutsätter jag men uppskattar att du är ärlig😉. 3x6m fyller önskad funktion. Är uppvuxen med stege i poolen och ser bara nackdelar med trappa, så s
  Läs mer
 • Bygga pool
  Jag funderar på att bygga en pool,gräva ner marken och gjuta platta 4×8 själv,resten behöver jag hjälp.?! Med vänlig hälsning, Hej Ivar, Jag har satt dig i kontakt med en skicklig byggare som kan Tjällden pooler. mvh Micke PS: Här är villkoren k
  Läs mer
 • Betong platta på plintgrund
  Hej Micke, Jag har en lite knepig tomt jag tänkt anlägga en tjälden pool på. Huset är byggt på ett berg och platsen där poolen tänkt vara på är sluttande och består delvis av berg/sprängsten. Hade först tänkt fylla ut ytan men det är svårt att få sch
  Läs mer
 • Tjälldenpool med högt grundvatten
  Hej, Vi håller på att titta på att anlägga en pool i trädgården, 3,6 meter med gaveltrappa. I dagsläget har vi offerter på en träkonstruktion och en stålkonstruktion. Vi har tidigare tittat efter ovanmarkspooler då vi har högt grundvatten (ca 1 meter
  Läs mer
 • Pool & Attefallshus – markundersökning
  Hej, jag skulle vilja ha pris på en geotekniskundersökning på en tomt på 873 kvm Där kommer vi bygga villa, pool samt Attefallshus. hör gärna av dig för mer info. mvh Ahmad Hej Ahmad, Har satt dig i kontakt med en geofirma. Säg till om jag ska ta fra
  Läs mer
 • Måste man padda makadam under betongplatta för pool?
  Vi står i valet och kvalet – padda eller inte padda makadammen innan vi häller på betongplattan. Vad säger du? Tack på förhand! // Malin Hej Malin, Tack för frågan Padda alla dagar i veckan. Lycka till med din pool Mvh Micke PS: Här är villkore
  Läs mer
 • Hjälp med pool
  Tjena Micke. Är inne på att bygga pool och hade behövt lite hjälp med en introduktion. Vad gäller? Hej Petter, Ska försöka hjälpa dig hitta en bra lösning på pool. Det består av två delar – Poolsystemet – Markentreprenör för att bygga poo
  Läs mer
 • Storlek
  Hej Micke. Skulle det på något sätt att med Tjäldens konstruktion bygga 15*3,5 m med förankring i trädäcket eller är det omöjligt.Mvh Matsa Hej Mats, Är det förankring av altan i pool eller mot ett hus (dvs mot vanlig grund)? Med vänlig hälsning Mick
  Läs mer
 • Geoteknisk undersökning för poolbygge
  Hej! Vi har köpt en tomt med postglacial lera och funderar på om vi behöver göra en geoteknisk undersökning för att bygga villa och pool. Har du tips på bra företag för detta i norra Stockholm. Mvh Karin Hej Karin, Jag har skickat uppgifter till dig
  Läs mer
 • Kan man påbörja poolbygge på hösten?
  Hej, Vi planerar att påbörja bygget i höst. Kan man färdigställa stommen i höst och sedan göra färdigt till våren? Mvh Oliver Hej Oliver, Ja det går jättebra att påbörja bygget nu. mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tip
  Läs mer
 • Hus med källare – risk för att ha pool?
  Hej! Vi tittar just nu på ett hus med källare. Vi vill kunna bygga pool på tomten. Är det något särskilt man behöver tänka på när man bygger en pool i anslutning till ett hus med källare? Med vänlig hälsning, Pernilla Hej Anna, Nej inget speciellt fa
  Läs mer
 • Gjuta platta ovan mark
  Hej! Vi behöver gjuta en platta som är 1.5m ovan mark. På den ska vi anlägga en pool 8x4m typ tjällden. Tänkte mura lecamurar som stöd under plattan. Frågan är hur tätt behöver de muras för en platta på 15cm och med ett armeringnät i. Tänkte mig ca 1
  Läs mer
 • Ny pool
  Hej, Skickade in en prisförfrågan på ny pool via denna sidan under semestern men saknar svar. Tänkte bara kolla om ni hade mottagit den eller inte. Annars blir jag gärna uppringd på telefon eller kontaktad på mail för vidare diskussion. Mvh, Robert H
  Läs mer
 • Kontakt pool
  Vi har talats vid angående offert på pool. Bara poolväggar samt grund. En 11* 5 m med trappa i kortsida. Vi har inte fått offerten ännu och vi är nyfikna på det. Hej Kim , Skickat dig en offert på 10×5 m. Hoppas den ser bra ut. Men tjälldenpoole
  Läs mer
 • Bygga altan som håller för en pool
  Hej, hur rekommenderar du att man bygger en altan som håller tyngden för en ovanmarkspool som är i stl 3,7 omkrets och 135 hög. Det är en sluttande bergstomt. Plintar och rejäla reglar men hur tätt ska man sätta plintar i berget? Tacksam för proffs r
  Läs mer
 • Gräva ner betongplatta för uterum och pool?
  Hej Huset har en krypgrund. Kan man gräva ner en betongplatta för uterum utan att riskera sättningar i huset? Om man inte gräver ner plattan så måste man ändå gräva ut och förbereda med makadam men då borde inte husets syll påverkas. Poolen är tänkt
  Läs mer