Låt mig hjälpa dig bygga pool. Jag byggde pool för 6-7 år sedan och sedan dess har denna artikel blivit väldigt populär. Följ med när jag går igenom hur jag byggde min Tjällden pool.

Navigera enkelt med länkarna nedan

Navigera enkelt i artikeln med länkarna nedan.

Kostnadsfri rådgivning

Jag har jobbat med marknära byggande nu i 10 år. Och pooler har ökat kraftigt i Sverige bara under den tid jag har haft denna hemsida.

Ska du bygga pool och har frågor – tveka inte att boka in dig på ett möte med mig här.

Val av poolpaket – Tjällden poolen

val av poolpaket
För mig var detta kanske det enklaste. Valet av poolsystem. Detta eftersom jag har ett mycket djupt samarbete med Tjällden AB och har familjeband till dem.
Därför är mina reflektioner över att välja poolstomme inte objektiva. Men jag vill ändå (för jag får många frågor om det) beskriva fördelarna med stommen och vad man ska tänka på när man bygger poolen.
Men ha det i åtanke att du kan ha andra preferenser än de jag har.

Vårt val gjordes med utgångspunkt ifrån att vi ville gjuta en rejäl pool med husgrundsliknande konstruktioner.
Dvs materialet som poolen byggs av måste stå emot vatten på ett bra sätt. Systemet har också tagits fram speciellt för pooler och är byggtekniskt genomtänkt. Poolen är den pool i Sveriges som är bäst isolerad och hittar du någon som är mer eller lika bra isolerad så återkom till mig. I efterhand visade sig detta vara klokt eftersom poolen känns varm länge och systemet har tagits fram med avsikt att minska mängden betong och därmed både betongkostnaderna och bra/bättre för miljön (dvs betongen som användes vid själva byggandet av poolen). Många andra liknande poolsystem har mycket mer betong istället för isolering. Det blir en win win. En fördel jag tänkt på är att när mindre värme läcker ur poolen så går poolvärmepumpen mindre i en isolerad pool. Många tänker inte på det, eftersom de inte haft en pool. Men en poolvärmepump kan vara lite störande faktiskt, då är det både bra för miljön men också för ljudnivån.

Fribärande/fristående pool eller nergrävd?

fristående fribärande pool
Ett av många många val man gör när man ska bygga sin pool är att avgöra om man ska gräva ner poolen eller ha en fribärande pool.
Vissa kallar det för fristående pool. Att gräva ner sin pool är dock det vanligaste.

Det man gör när man ska få Tjällden poolen fribärande är att man armerar de gjutna balkarna extra mycket med armeringsbalkar (typ I-balkar) som man förankrar ner i poolgrunden.
Man har också fler mindre block i känsliga områden (mitt på poolen) där man varvar 0,5 m block ihop med enmeters blocken. Då får man fler gjutna pelare.
Poolsystemet i sig är fribärande upp till 8×4. Sen går det nog (typ upp till 10×5) men då vill de helst förankra i altandäck eller liknande för att säkra poolen.

Det är således helt lugnt skulle jag säga (stäm gärna av med Tjälldens också – men mig veterligen):

 • tömma poolen vid tillfälle, exempelvis vid problem med linern av någon anledning. Hade en vän som tappade ner tungt vinterstängningsskydd i poolen och repade linern. Då kan man tömma så långt man behöver (helt om man vill) och byta eller laga linern.
 • fylla på poolen med vatten utan att återfylla.
 • under byggets gång återfylla eller inte återfylla när det passar. Jag rekommenderar ju faktiskt att man INTE återfyller överallt innan man startat igång poolen. Då ser man nämligen inte om det läcker någonstans – man märker bara att poolens vatten sjunker. Själv varit med om slarvigt monterade kopplingar nergrävda. Jobbigt att gräva upp dem igen.

Det är jätteviktigt att man följer monteringsanvisningarna så ex. betong får korrekt samverkan med armeringen. Viktigt som sagt att följa Tjälldens rekommendationer.

Frågor och svar om fribärande pool med detta poolsystemet
Här är frågor och svar relaterat till fribärande pooler.

 • Fristående pool – hur gör man?
  Hej Micke, Om man vill bygga en fristående pool med det systemet du byggt går det? Hur är hållbarheten om man jämför exempelvis med en thermo-pool. Ytan tänker jag mig att den blir bättre med denna lösningen, men det är ju betydligt mer betong och ar
  Läs mer

Bygga pool – priser för material och kostnad för arbete

Detaljerad kostnadsuppskattning

Poolkonstruktion – varför valde jag en isolerad gjuten pool

gjutet poolsystem
Här är anledningarna att vi valde att gjuta en pool (förutom att vi känner och samarbetar djupt med leverantören)
 • Nära familjeband (se ovan). Jag känner mycket mycket väl till Tjällden AB och hemsidan startades mer eller mindre tillsammans med dem. Så när de valde att ta fram ett nytt poolkoncept ville jag prova. Därför är jag inte objektiv och det ska man veta när man läser denna artikel. Samtidigt har jag ju byggt med poolen, så det är väl en eloge i sig 🙂 – jag har tummen mitt i handen, eller hade åtminstone.
 • Genomtänkt byggsystem. Det finns massa poolprodukter och pooltyper. Men få system menar jag har tänkt igenom helheten. Tjälldens poolsystem har tänkt igenom varenda liten grej från snabbhet i montering till hur man minskar mängden betong och har bra monteringsanvisningar som vi vanliga dödliga förstår. Allt kan bli bättre även i deras system, men de jobbar hela tiden med att förbättra systemet.
 • Hög hållfasthet i konstruktionen. Du får via den fiberbetongförstärkta cellplasten och den solida konstruktionen en hög hållfasthet i poolen. Det ska mycket till innan exempelvis betongplattan reser sig av grundvatten som andra pooler kan göra. Dessutom är lösningen kapillärbrytande så att och vatten inte tränger in i poolen. När poolen är full är ofta detta inte ett problem. Trycket från vattnet i poolen gör att vatten i marken hålls utanför poolen. Men vissa pool lösningar är helt enkelt inte gjorda för att vara tomma. Kolla upp att konstruktionen klarar att stå emot marktrycket. En gjuten pool står emot detta och blir därför vårt val.
 • Hög hållfasthet i väggarnas ytskikt och grund. Den fiberbetongförstärkta cellplasten skyddar cellplaststommen mot sparkar och liknande så att man inte får avtryck när man sparkar ifrån väggarna. Detsamma gäller för grunden. Vissa poolsystem har bara en sandbotten. Det gör såklart att sanden rör sig under poolen när man går på den. Varje fall över tid. Det ville vi inte ha, även om det leder till en lite dyrare pool.
 • Isolerar. Cellplasten isolerar poolen vilket gör att den håller värmen bättre. Det gör att poolens uppvärmningskostnader drastiskt kan sänkas. Tjälldens poolstomme har 30 cm isolering. Isolerade konkurrerande pooler är cirka 10 cm så det är stor skillnad.
 • Beständig. Precis som husgrunder så behöver pooler kunna vara beständiga över en lång tid. Därför bör man använda oorganiskt material i marken. Beständigheten kommer från att materialet inte är organiskt så materialet bryts inte ner när det kommer i kontakt med vatten. Men konstruktionen ger också en god hållfasthet. Alla som jobbar med husgrunder förstår att organiska material och vatten inte går så bra ihop (se exempelvis problem med syllar här och ventgolv här).

Här har jag samlat frågor och svar jag fått in om hur jag tänker kring att välja poolkonstruktion och poolsystem.

 • Poolkonstruktion – vilken rekommenderar du?
  Hej Micke, Hur ska man tänka kring val av poolkonstruktion. Jag förstår att du valde en typ av pool, hur tänkte du? Vilken poolkonstruktion rekommenderar du? vänliga hälsningar Stefan Hej Stefan, Detta är känsligt. Måste vara tydlig med det. Jag samv
  Läs mer

Planera poolprojektet – dela upp jobbet över höst & vår t.ex.

planera poolprojektet
Poolsäsongen när de flesta bygger pool är på våren och försommaren. Då är svårare att få tag i duktiga byggare och leveranstiderna i poolbranschen drar ut på tiden. Alla är stressade och priserna är högre. Därför kan du med lite framförhållning se till att INTE påbörja ditt poolprojekt i maj. Börja tidigare, varför inte på hösten?

När man köper av Tjälldens så vet jag att man kan man välja att dela upp poolen i flera delar. Både leveransmässigt och faktureringsmässigt. Går utmärkt att köpa grund, armering, trappa och väggar (dvs första delsumman på offerten man får) på hösten. Sen sätter de både grunden och väggarna på hösten. När man väl gjort grunden är det bara 1-2 dagars arbete att få upp väggarna och då kan man komma vidare med markarbete mm runt omkring poolen då man kan återfylla utan att ha vatten i poolen.

Sedan fortsätter man projektet på våren. Ingen dum ide alls. Tänk bara på att kanske markera tydligt var de viktiga kopplingarna ligger i marken så du vid en eventuell läcka enkelt kan få fram dessa. Om du inte måste kan du till och med lämna marken öppen just där kopplingar ligger. Detta behöver man mest oroa sig för i början då poolen ska startas upp första gången. Läcker inte poolen då så fungerar de även sen. Varit med om poolläckage i mark som behövt grävas fram pga dåligt gängtejpade kopplingar.

Här har jag samlat frågor och svar jag fått in om frågor, tips och svar kring att planera sitt poolprojekt.

Planera hela poolområdet

granitkeramik runt poolen
Projektet med att anlägga en pool är mycket mer än att bara bygga själva poolen. En pool ser väldigt ensam ut när man gräver ner den i en gräsmatta mitt på tomten. Planera därför inte hur du ska göra med poolområdet. Frågeställningar såsom
 • Ska du ha altan eller sten runt poolen. Trenden går mer och mer mot stenliknande material såsom keramiska plattor (granitkeramik) som är lätta att hålla snyggt.

Behöver du göra en markundersökning

bergkarta undersöka marken
Ofta vet du hur din mark ser ut och hur grundvattnet ligger där du vill bygga din pool eftersom du har ett hus. Försök därför gå tillbaka till gamla hushandlingar du har för att avgöra om dessa uppgifter räcker. Annars kan grannar och kommunen svara på en övergripande nivå.

Det finns också bra online tjänster att tillgå där du kan få fram ledtrådar om hur din mark ser ut. DEls om det föreligger sättningsrisk pga markens sammansättning men också grundvatten djup. Kontakta mig om du vill få hjälp med detta eller kontakta en geotekniker som får göra först en översiktsbedömning om din tomt. Det behöver inte kosta så mycket. Blir man sedan osäker kan man göra en markundersökning.

Om du vill göra en markundersökning – läs mer här.

Här har vi frågor och svar jag fått in kring markundersökningar rörande poolen.

 • Geoteknik för bygga pool i sluttning
  Hej Micke! Vi har funderat bygga pool på vår tomt som delar av sluttar sig. Vårt hus ligger på en kulle och det finns några hus under sluttningen. Vi vill utnyttja lutningen så att delar av poolen placeras inom denna del (Vår tomt är inte stor). Enli
  Läs mer
 • Geoteknisk undersökning på tomt inför poolbygge
  Hej Micke, Jag vill bygga en nergrävd simbassäng på min tomt, i närheten av min villa. Tomten är ett gammalt sjöbotten, och flera hus fick sättningar när de byggdes för ca 35 år sedan (inkl. mitt hus). Jag är orolig att grävarbeten för poolbygget kan
  Läs mer

Bygga poolen själv

bygga pool själv
Det finns en mycket stark drivande kraft att bygga poolen själv. Du kan spara in typ en halv årslön ut genom att lägga någon vecka på detta. Det jag rekommenderar att du lägger ut på entreprenad är grävning, schaktning och packning av makadam. Samt dragning och inkoppling av el såklart. Att koppla ihop systemet själv kan vara lite tricky men går om man bara ger sig den på det. Ta hjälp av en vvs firma annars.

Systemet vi använder lämpar sig extra väl för självbyggare. Och fördelarna med att köpa hela materialpaketet från Tjällden upplever jag som flerfaldig.

 • Systemet är genomtänkt. Det märks på monteringsanvisningarna som är heltäckande.
 • Grunden ingår i detta paket. Denna är dock enkel då man kan göra en standardgrund. Konstruktionen med hur väggarna samverkar med betongplattan är mycket genomtänkt.
 • Armeringen från betongplattan fästs in i poolväggarna så man får en vägg som viker sig av marktryck eller vattentryck. Med denna lösning får man någon som tar ansvar för konstruktionen.
 • Infästning av linern i poolsystemet är genomtänkt och ingår.
 • Linern blir måttsydd i fabrik vilket gör att kostnaden minskar. Du kan dock platssvetsa systemet då blocken har ett fiberarmerat ytskikt som tål att svetsas på.
 • Pooltrappan är genomtänkt och förankras på ett bra sätt i plattan så du inte får en pooltrappa som flyter upp (de flesta trappor väger mycket mindre än vatten).

Kommer fylla på listan ovan varför jag tycker om systemet jag valde utifrån perspektivet att bygga poolen själv.

Här är frågor och svar relaterat till sättningar av pooler.

 • Kan du hjälpa oss att bygga pool själv
  Hej, Tittade in på dun hemsida för att få prisuppgifter på att bygga pool. Vi hade tänkt att bygga lite själva dock vet vi inte hur man gör. Finns de möjlighet att kunna bli ”upplärd” för att sen kunna utför bygget själv. Då tänker vi på själva poolb
  Läs mer
 • Mura pool själv
  Hej Micke, Tänkte mura upp en pool själv. Har du monteringsanvisningar eller liknande hur man går till väga? Vad tror du om att genomföra detta projektet själv. //Daniel Hej Daniel, Jag tycker det låter som en lysande ide att bygga själv. Problemet m
  Läs mer

Mäta upp exakt var poolen ska gjutas

placering av poolen
Innan ni påbörjar själva markarbetet är det bra att veta exakt vart poolen ska grävas.
De verktyg du behöver för att mäta upp detta är antingen några bräder, pinnar , miniräknare och en hammare (samt mycket tålamod) eller en riktigt bra lasermätare.
Om man går på den mer rudimentära metoden med bräder, pinnar osv så börjar man med att mäta ut ungefär var poolen ska stå. Börja med det hörnet som är ”mest givet”. Det kan vara ett poolhörn som begränsas av ett hus eller liknande och som därför man kan utgå ifrån. Du bör ha planera så att utifrån poolens innervägg så behöver du gräva minst 50 cm ytterligare.

Det finns all anledning att göra utmätningen noga. Du kan även komma på konstigheter vid utmätningen av din pool i detta skede. Du kanske ångrar placeringen och gäller att göra mindre justeringar. Eftersom det normalt sätt inte krävs något bygglov så kan man i detta skede ändra sig.

Gör sedan följande för att mäta ut poolens innermått.

 • Räta vinklar i hörnen. Finn något som ger dig en rät vinkel så du får räta hörn. Vi använde en dörrmatta (!) för att få ett hörn i 90 grader.
 • Raka kort- och långsidor. I denna process använde vi ett långt mätband. Våra sidor va 6 m x 3,5 m. Vi använde måttband och plankor för att få raka sidor och lade plankan i linje med dörrmattan. Då fick vi ungefärliga positioner på ”nästa hörn”.
 • Korta brädor med spik i toppen. Vi gjorde detta superrudimentärt. Vi måttade ut vart nästa hörn skulle stå, sedan tog vi en kort avsågad bräda på cirka 50 cm och slog ner den i marken där hörnen skulle stå. Det exakta hörnet mätte vi ut på brädan där vi slog ner en spik. Från denna spik mätte vi fortsättningsvis.
 • Kontrollmät diagonalen.När du tycker du fått rätt på alla hörn så kontrollmäter du diagonalen. Diagonalen räknas ut med pytagoras sats. kortsida2 x långsida2 = diagonalen2. Därmed är diagonalen roten ur (kortsida2+långsida2). Vi fick göra om denna procedur några gånger innan vi diagonalerna helt rätt.

Eftersom grävmaskinen kommer gräva ganska mycket utöver den utmätta markeringen i alla riktningar så är det givetvis inte på millimetern. Med dessa mått som utgångspunkt har grävaren mer än väl vad han eller hon behöver för att göra ett bra jobb.

Placering – vart ska poolen anläggas

En rolig del av projektet, men också svårt är att bestämma placeringen av poolen på din tomt.

 • Skyddad plats. på något ställe där det är lä så gör det. Alla har vi inte en skyddad plats på tomten men om du hittar denna plats så är det bättre
 • Solig plats.Det andra givna kriteriet är att anlägga poolen på ett ställe som ligger i solen. Dels blir det varmare för den som badar i poolen men poolen värms också upp mer naturligt av solen givetvis.
 • Skugga på uteplatsen.Samtidigt som alla är ute efter sol kring poolen är det bra om en del av uteplatsen som omger poolen kan ge skugga. Du vill ha både och.
 • Var inte för snål med utrymmen. Faktum är att du är mycket mer på torra land än i poolen mätt i tid. Men många gör misstaget att inte tänka igenom ytorna runt poolen. Många som disponerar om sin trädgård för att få plats med en pool väljer aktivt att ha kvar större gräsmattor. Dessa är kräver större underhåll än ett trädäck och när väl trädäcket är på plats brukar man sällan ångra sig. Dessutom skräpar gräsmattorna ner poolen. Så ha rikligt med altan eller trädäck runt poolen. Det kommer du inte ångra.
 • Tänk på säkerheten. Placera poolen där du har klar sikt exempelvis från köket och kan ha en uppsikt över poolen. Om du har barn sparar det dig mycket spring – du kan bara kika ut genom fönstret och se att allt står bra till. Med det sagt så kan man inte lämna barn många sekunder ensamma i poolen.

När du väl placerat utpoolen på tomten så ska storleken bestämmas exakt. Vi rekommenderar pool med räta hörn av kostnadsskäl. Poolblock, tillval mm blir dyrare om man ska ha cirklade pooler.

När du sen ska placera din pool lite mer exakt, tänk på att poolens skyddstäcke kan behöva spännas bredare än poolen självt. Då kan du behöva lite bredare ytor kring poolen än du kanske tänkt först.

Placering – bygga pool nära tomtgräns

Även om det inte skulle behövas ett marklov för poolen så är det alltid lite känsligt med vad grannarna ska tycka om poolen. Tänk på att du behöver ha gott om utrymme för att sätta poolen. Mitt valda poolsystem krävde 1 meter i arbetsyta runt omkring poolen vid monteringen av poolen. Därmed behöver du minst 1 meter från tomtgräns i det fallet.

Men du får inte förstöra växter/staket eller liknande för grannen. Tänk på det så du inte gräver av rötter till träd eller liknande. Rent juridiskt vet jag inte vad som händer om ett träd dör för att man byggt en pool och därmed grävt av känsliga växters rötter.

När det gäller byggandet av din pool så är det min uppfattning att grannarna inte kan sätta emot så mycket om de inte gillar att du byggt en pool.

Här är frågor och svar relaterat till placering av poolen.

 • Pool avstånd till tomtgräns
  Hej Micke Hur nära tomtgräns får man bygga pool Vad är det avstånd till tomtgräns för pool som gäller? Hälsningar Paul Hej Paul, Pooler är bygglovsfria så länge du håller dig inom detaljplanens begränsningar. Annars behövs marklov för poolen. Detta h
  Läs mer

Verktyg du behöver för poolprojektet

hyra betongblandare
Vilka verktyg som du behöver beror på hur mycket du vill göra själv. Denna artikel är skriven för att du ska kunna göra poolen själv. Du kan givetvis leja ut i princip allt och då återstår det inte så mycket av listan nedan.

Du behöver följande när du ska gjuta din pool (listan kan komma att kompletteras)

 • hyra en grävmaskin (eller anlita markentreprenör)
 • hyra en betongblandare (modell mindre – se bilden ovan)
 • ett antal hinkar
 • borr för att blanda mindre mängd betong och fix

Undvik att poolen får sättningar

När man anlägger en pool kan det vara bra att ha i åtanke att poolen faktiskt har ganska höga laster på marken. Det är ganska många kubikmeter vatten som poolen är fylld med. Speciellt när pooler anläggs i sluttningar är det bra att tänka igenom konstruktionen. Där kan exempelvis L-stöd vara ett bra tips för att terassera tomten på ett sätt som gör konstruktionen stabilare.

Men när sättningen väl är framme så är det en fördel om du har en bra grund. Då kan du stabilisera marken med exempelvis geopolymer.
Här är frågor och svar relaterat till sättningar av pooler.

 • Hur fixera betongpool i sluttning som har satt sig?
  Hej. Jag har byggt en pool som har gjuten platta och armerade styropolväggar. Den står halvt nergrävd, så jag kommer åt undersidan på plattan på den sidan som är låg. Vi hade en översvämning förra vintern då vattnet steg i sjön 1.30 m över det normal
  Läs mer

Bygglov för pooler – marklov – när behövs det?

Enlig boverket (se länk här) kan du behöva marklov om du gör stora markförändringar på din tomt. Detta gäller speciellt om man har poolen ovan mark eller förändrar markens beskaffenhet. Så här skriver boverket ”Inom ett område med detaljplan behöver du marklov om du vill ändra markens höjdläge avsevärt. ”

Ansökan om marklov sker till kommunens byggnadsnämnd
Precis som för bygglov så behöver man Du ansöker om marklov hos kommunens byggnadsnämnd. Det är viktigt, vid behov av marklov, att du inte påbörja grävandet för poolen innan du fått marklovet. Men det inte alla vet är att du också behöver ett startbesked från kommunen. Böterna kan vara ganska dryga för den som slarvar med detta.

Kolla också om det finns rör eller eldragningar
Det också vara bra att titta efter så man exempelvis inte har känsliga rör eller liknande som går där man ska bygga poolen. Det kan man kolla via den fiffiga tjänsten ledningskollen. Man gräver ganska djupt för en pool, så därför kan det vara bra att bra att kolla med kommunen också om din mark är prickad (se nedan) eller har rördragningar utmärkta på något sätt.

Prickad mark extra känsligt – marklov behövs
Detaljplanen specificerar om din mark är prickad. Jag tror du behöver marklov för pooler som ska byggas på prickad mark. Kolla med din kommun.

Här är frågor och svar relaterat till marklov/bygglov för pooler.

 • Pool på prickad mark
  Hej Jag funderar på att bygga en pool (samma som din) på prickad mark. Vad gäller? Hej Ulrik, Ja det är knepigt. Läs mer om marklov för pooler här. Pooler är ju oftast inte bygglovspliktigt men för prickad mark är det bäst att verkligen kolla med kom
  Läs mer

Kakel eller liner till poolen?

kakel eller liner till poolen
De finns olika typer av beklädnad i poolen invändigt du kan välja på när du ska köpa pool.
Dels kan du välja mellan kakel och liner. Kaklade pooler är knepigt i Sverige pga frost/frysrisken vilket gör att leverantörerna av poolerna inte vågar ta ansvar för att utförandet blir korrekt. Därför krävs det sk vattentät betong för kaklade pooler vilket gör att poolstommen blir jättedyr. Och det tar lång tid att torka så börja i god tid om du väljer denna lösning.
Om man på egen risk tar ansvar för kaklet, så är Tjälldens pool ett potentiellt alternativ. Men då får man ansvara för kaklet själv. Man kan teoretiskt lägga på t.ex. Weber EF-putsbruk 261 (eller liknande) som teoretiskt skyddar mot tjälen och sedan utföra kakelmonteringen enligt de förutsättningar som tillverkarna säger. Men då kakel är dyrt och även monteringen är kostsam så drar sig många för att riskera detta. Men det bör gå om man är noggrann.

Välja liner – platssvetsad eller fabrikssydd?

fabrikssydd eller platssvetsad liner
De finns två olika typer av liner du kan köpa om du väljer liner för din pool. Fabrikssydd eller platssvetsad liner (vit fabrikssydd liner på bilden intill). Platssvetsad kräver att man har rätt underarbete gjort. Annars riskerar svetsen att påverka underlaget för mycket. I mitt fall så klarar Tjälldens pool att svetsa då poolsystemet har det ytskikt som krävs för att tåla svetsen.
fabrikssvetsad liner hörn
En svetsad liner är mer än dubbellt så tjock som en fabrikssydd liner, men kostar också mer. Tips också att vara ute i god tid när du beställer detta för de som svetsar liners har mindre att välja på direkt från lager då de har färre liners på lager. Det är min erfarenhet att linersvetsarna försöker styra kunden lite för mycket att välja en linertyp som de har mycket av. Då slipper de ligga med så mycket olika sorter på lager.

Markarbetet – schakta och gräva för poolen

Markarbetet för en pool påminner om mark och schaktarbetet för en husgrund.

Det är vår absoluta rekommendation att anlita en duktig grävare för jobbet att schakta för din pool. En duktig markentreprenör gör det enkelt för dig att genomföra de senare stegen.

Men visst hade det varit kul att hyra en bobcat och gå loss och gräva. Jag var sugen själv men hann inte med det.

När man ska gräva för en pool är det dock några saker som skiljer sig åt.
Lite kommentarer kring just att gräva och schakta för poolen.

 • kontrollera grundläggningsdjupet och grundvattennivån. Ett av de stora problematiska stegen när man gräver så djupt är om man gräver ner så att poolgropen när den väl är grävd fylls med vatten (grundvattnet sipprar fram). Då kan man få ett betydligt tuffare poolprojekt än man trott från början. Då kan man exempelvis behöva gjuta vattenfast betong. Dvs man behöver gjuta betong som samtidigt är under vatten.
 • planera för de stora schaktmassor som skapas av att gräva så djupt ner i marken. Kom ihåg att jord som grävs upp av en grävmaskin tar 25% större utrymme när schaktmassorna väl tagits ur marken.
 • Betänk att en pool är ett betydligt större markarbete än vad en husgrund är. Detta beror på att en pool är djupare än vad man normalt behöver gräva för en husgrund. Normalt är dock en pool mycket mindre än en normalstor villagrund.

Kostnaden för att gräva poolen var uppdelad i två delar. Dels utgrävningen och sedan återfyllnad av jorden runt poolen. Till det kommer också kostnad för att få bort schaktmassor.

Frågor och svar om markarbetet för en pool
Jag får löpande frågor in till mig om att bygga pooler. Här är de frågor som är relevanta för poolers markarbete.

 • Gräva i sandjord
  Vi tänker gräva själv 1 meter ner och sätta poolen delvis nersänkt. Men någon säger att det är farligt att gräva själv i sandjord att det är löst och grävaren kan ramla ner. Vad tror du om detta? Hej Maria , Stämmer. Man ska vara varsam när man gräve
  Läs mer
 • Markarbete för pool
  Vi har bestämt oss för att bygga en pool. Tänkte dela upp jobbet i olika delar, markarbetet tänkte vi börja med omedelbart när tjälen släpper. eftersom vi har bra kontakter i poolbranschen så vill vi sen ge oss på det separat sen. Vad kostar en grävn
  Läs mer

Markduk underst

Då marken längst ner i ”poolgropen” var ytterst lerig så valde vi att lägga dit en markduk. Detta för att förhindra att det dränerande materialet ska sjunka ner i leran och därmed försämra detta lagers funktion.
Man kan också lägga ett tjockare lager dränerande material men det blir definitivt dyrare. Att gardera sig med markduk är därmed inte fel inför poolbygget. Det beror framförallt på att du behöver gräva några extra centimeter.
Här är de frågor som är relevanta för markdukrelaterade frågor.

 • Markduk under pool
  Hej Micke, Jag står och dividerar med min markentreprenörsfirma. De menar att de vill lägga dit markduk under singel, jag har hört att man inte behöver det, vad tycker du? //A Hej Anders, När du ska bygga en pool som jag gjort så gjuter man en poolgr
  Läs mer

Val av dränerande material under pool – poolens underlag

När man ska bygga sin pool är det viktigt att man får ett bra underlag för sin pool.
Markunderlaget till pool bör bestå av dränerande material såsom singel, sand i viss mån eller makadam. Gör du det så får minskar risken med vatten som ligger mot poolen utifrån. Vi valde ett dränerande material som hade storleken 4/16. Dvs materialet hade siktats så att storleken på gruset var allt mellan 4 mm i diameter till 16 mm i diameter och allt däremellan.

Den dränerande bädden gjordes mellan 8 och 10 cm djup.

Det dränerande materialet har flera funktioner.

 • Materialet dränerar. Dvs det kan regna ganska mycket och ändå inte påverkas. Då vi bygger en vattentät pool (dvs inte stomme av trä) utan gjuter vår pool så skulle vattnet kunna gå över denna dränerande nivå och ändå klara sig. Poolkonstruktionen klara det även om poolen är tom på vatten.
 • Det dränerande materialet är lätt att väga av och jämna till. Du får efter schaktarbetet alltid ojämnheter i poolgropens botten. Det jämnar du lätt till så det blir absolut rakt.

Här är frågor jag fått in som är relevanta för dränerande materialet under poolen.

 • Vibbra makadam för pool
  Bygger nu en pool och ska ha en poolgrund. Vad för fraktion på makadamen tycker du att jag ska ha, och behöver jag vibbra makadamen. Hej Emil, Jag rekommenderar makadam för det packar bättre än exempelvis dräneringsgrus eller liknande. Men det går oc
  Läs mer

Markarbetet för poolområdet

stenmjöl
Markarbetet kring poolen kan vara lika stort som poolen själv, om inte mer.

Du har lite olika storlek och typ av projekt för poolområdet beroende på val av lösning kring poolen

 • För markarbetet för en altan kan du läsa mer om här för plintar och här för markskruv.
 • För markarbetet för en stensatt poolområde så lägger man ut ett bärlager under stenplattorna. Då skall först all matjord bort så du inte får sättningar. Bärlagret läggs sedan ut och består av sprängsten/makadam av fraktion 0/30 (0-3 cm i fraktion) underst lite olika tjockt lager beroende på hur mycket jord du behöver ta bort. Sedan stenmjöl 4-5 cm av fraktion 0/4.

Relaterade frågor

 • Bärlager ett måste?
  Hej Micke! Jag ska snart snygga till vår uteplats runt poolen. Ska lägga stenplattor 42 x 42. Underlaget är finkornig sand. Min fråga lyder: Behövs bärlager om jag packar sanden med en padda och därefter lägger ut stenmjöl cirka 5 cm tjock som sedan
  Läs mer

Beräkna mängden betong för betongplatta för pool

Poolen vi byggde var 6 x 3,5 meter. Det ger en yta på 21 kvadratmeter. Pooltillverkarna idag rekommenderar 10 cm för poolgrunder för att få en ordentlig grund att stå på. Det går åt lite mer än 3-4 kubik till en normal poolplatta.

Här har du en kalkylator för betong.

Konstruktion betongplattan för poolen

Detta systemet använde vi för vår pool. Jag tycker filmen beskriver hur enkelt det är.

Att ha en poolgrunden har några fördelar som jag ser det. Här är de jag kan komma på på rak arm.

 • Blir inte märken i botten när man sparkar ifrån. Jmf med exempelvis vissa pooler som har sand i botten
 • Förankrar poolens väggar på ett bra sätt
 • Isoleringen under isolerar poolen och kan fås i olika dimensioner
 • Rätt utfört stabiliserar det upp hela poolen. Om man som med Tjällden poolen (som denna artikel handlar om) gjuter in väggarnas armering ner i poolen.

Här finner du frågor och svar om poolgrunder och varför man ska ha den.

 • Sand i botten istf poolgrund
  Hej Förstått att du byggt en pool med poolgrund av betong (betongplatta). Tittat på en pool med sand i botten istället. Varför ska man ha en poolgrund med betongplatta tycker du? Hej Rickard, Att ha en poolgrund av en betongplatta har några fördelar
  Läs mer

Lägg ut markisoleringen – isolera poolen med frigolit/cellplast

isolering
Vi placerade ut cellplasten på det dränerande materialet. Poolen kommer med 10 cm isolering som standard men kan utökas om så önskas. Tänk på att man då behöver gräva djupare så du tar med det i kostnaden för grävaren. Blir mer jord att frakta bort och mer jobb för grävaren.

Här finner du frågor och svar om poolens isolering under grunden.

 • Isolering under pool
  Hej Micke, kan man ha mer isolering under Tjällden poolen. Det är ju bara 10 cm under poolen i standard, ser du några problem med att lägga till mer isolering. /Ulrik Hej Ulrik, Poolsystemet vi byggde med, Tjällden poolen, mår bara bra av mer isoleri
  Läs mer

Kantelementen – vilka man använder, varför och hur man monterar grunden

kantelement för pooler
Den stora skillnaden med en poolgrund är att lasterna inte kommer vara stora i kantbalken som för en villa. Där bär grunden upp villans största laster i kantbalken som gjuts i kantelementen. För en pool kan du egentligen ignorera lasterna från väggarna helt. Därför behövs ingen kantbalk. Det gör att kantelementen för en poolgrund ofta är lägre än en normal villagrund. Du kan lägga valfri mängd isolering under betongplattan för poolen precis som för en vanlig platta men behöver inte ta hänsyn till plattans kantbalk.

Du kan absolut behandla en poolgrund precis som en villa eller garagegrund, dvs ha mer isolering och en tjockare kantbalk. Det fungerar finfint men är onödigt dyr och dessutom sämre för miljön då jag vill börja fokusera på mängden betong i det vi bygger. Betong/cement är ett energikrävande materialval och jag menar att man ska använda den lagom där så behövs.

Med den grunden vi lade så hade vi 10 cm isolering vilket gör kantelementen lite lägre (20 cm?).

Monteringen av kantelementen
Vi placerade ut kantelementen som består av L-element på det dränerande materialet. Dessa kantelement är som sagt specialtillverkade för pooler. De har inte lika hög sockel som kantelement för vanliga hus. Kantbalken existerar som sagt inte. I kanten där man gjuter plattan så är det dock viktigt att förankra armeringsjärnen i pelarna så de går ner genom pelarna och ner i poolgrunden. Då förankras väggarna på ett mycket bra sätt och klarar både marktrycket och trycket från vattnet.

Här finner du frågor och svar om kantelement för pooler.

Placera armering på armeringsdistanser och förbered för väggarna

armeringsnät och armeringsjärn för pooler
Du behöver med Tjällden grunden säkra upp väggarna och det sker genom att väggarna och grunden samverkar. Man gjuter ner armeringen i poolen. Eftersom väggarna har en begränsad mängd betong jämfört med t.ex. thermopool så är det viktigt att man gör rätt i detta steg.

Armera en normalstor nergrävd pool
För en vanlig pool (dvs ej fribärande och eller större pool > 8x4m) så kan man använda ”normala tjocka armeringsjärn” som är förbockade från Tjällden. Det är en fördel att man får detta i ett materialpaket från Tjällden eftersom det inte är så lätt att få tag i förbockade armeringsjärn i en byggmaterialhandel i just den dimensionen du behöver för denna poolen.

Armera större eller en fribärande pool
Om du däremot vill ha en större pool eller en fribärande pool så kan man använda Tjälldens riktigt grova armering, dvs deras I-balk. Denna tillverkas så att man sätter ner den i kantelementet där pelarna kommer upp. Sedan gjuter man in denna i poolen. Det är viktigt att mäta så poolens armering hamnar på rätt ställe.

Här finner du frågor och svar om kantelement för pooler.
 • Betongplatta pool – vilket armeringsnät?
  Jag tittade på ritningen över tjälldens pool och blev lite förvånad över dels armeringen (som är 6×150) och att det inte är halvmeters block mellan pool och teknik med tanke på att där inte är något mottryck. Hur ska jag tänka kring armeringsnät
  Läs mer
 • Armera poolen – hur gör man?
  Hej Micke, Kanon sida detta. Byggde du poolen själv eller? Jag undrar lite om armeringen i plattan och väggarna och hur de samverkar. Poolen har ju mycket mindre betong än andra liknande koncept – håller det? Mvh Danne Hej Danne och tack för fe
  Läs mer

Gjut en kantbalk och betongplattan för poolen

Vi gjöt sedan kantbalken och betongplattan för poolen. Vi gjorde faktiskt detta själv, men för en normalplatta rekommenderar jag att man tar in en betongbil. Det blir ganska många kubikmeter betong till plattan så det blir väldigt mycket handblandande om man blandar själv. För väggarnas betong klarar man sig långt med handblandad betong.

Frågor och svar om betong för poolgrunden
När du ska gjuta poolen så går det åt en viss mängd betong.
Här är de frågor jag har fått om poolgrundens (och till viss del väggarnas) betong.

 • Betongmängd för 6×3 pool
  Hej Micke, Hur stor mängd betong går åt till en 6×3 meters pool gjuten pool (dvs den du har byggt med). //F Hej Fredrik, En 6×3 meters pool så går det åt enligt följande: mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, fr
  Läs mer
 • Hur mycket betong går åt till 8x4m pool?
  Hur mycket betong går åt till poolgrund resp. poolväggar för en 8×4 m pool med Tjällden poolen? Hej Anton, När du ska bygga en pool på det sätt som jag har gjort så går det åt följande mängd betong för en 8×4 m pool. Många brukar ta in beto
  Läs mer
 • Vilken betongsort till poolgrund?
  Hej Micke, Har en fråga vilken betong du rekommendera för en poolgrund / platta //Erik Hej Erik, För vår poolgrund så blandade vi faktisk själva, puhhhhh. Här har du vilken sorts betong vi använde. Betongsorter namnges på ett speciellt sätt. Där står
  Läs mer

Montera hörnelementet till poolen

Vi monterade de specialframtagna hörnelementen till poolen. Idag gjuter man 10 cm betongplatta. Vi testade att gjuta mindre i vår pool för att se om vi kunde minska mängden betong (därför ser bilderna lite lustiga ut). Det gick bra men 10 cm rekommenderas. Nackdelen som vi gjorde var också att pga att vi gjöt poolgrunden i rutnät så blev det onödigt mycket putsning och filning efteråt.

Dessa element är formade som ett L och är gjutna på båda utsidorna istället för bara det ena. Man börjar med att montera dessa element och sedan gäller det att mäta om och om igen med vattenpass och bärlinor så man får en rät och fin pool i våg.
Nu får man igen arbetet man lagt på markarbetet om man gjort det ordentligt. Och precis åt andra hållet. Har man slarvat med markarbetet får man en klart jobbigare montering.

Montera den isolerade poolväggen – isoleringen runt poolen

Montera upp poolväggen utifrån de redan monterade hörnen. De specialtillverkade poolblocken är normalt sett 1,5 meter höga och en meter breda. Poolblocken har en betongyta ut mot marken som ger en god hållfasthet i sig.

Det är relativt enkelt att montera poolblocken längs med den redan monterade och gjutna poolbottnen. Det som kan vara lite knepigt är att få dem i våg och du behöver gå över poolkanten ordentligt med ett vattenpass för att få hela poolen att bli rät och fin.

Man behöver också hela tiden se efter att poolblocken får plats mellan hörnen. Därför är allt förarbete med måttning och utplacering viktigt.

Frågor och svar om isolerade poolväggar runt poolen och dess montering
Här är frågor om poolväggar, isoleringen i dessa och hur man monterar dem.
 • Isolering runt poolen
  Vi håller på och funderar på att bygga med Tjällden pool som du gjort. Smidig lösning. Hur fungerar det med isoleringen runt poolen? Är isoleringen nödvändig. På webben finns det olika tankar om det. Hej Rickard, Jag är partisk – känner Tjällde
  Läs mer
 • Skydda frigolitvägg invändigt i pool
  Har gjutit pool med thermoblock. Frigolit invändigt och utvändigt. Finns sk förstyvningsskivor att köpa som ska limmas omlott med silvertejp över skarvar. Nu har monteringsfirman sagt att använd ej dessa skivor då skarvar syns samt att de skaver på l
  Läs mer

Armera i hålrummen och gjut pelare mellan poolblocken

För att skapa pelare som ger poolen en hållfasthet god nog att stå emot marktrycket så armerar man i hålrummen mellan poolblocken.

Blanda sedan betong och gjut armerade betongpelare. När vi gjöt pelarna mellan poolblocken så började poolblocken röra sig av trycket från betongen. Det som hände var att poolelementen lyfte när betongen fylldes på. Speciellt hörnen var utsatta för detta. Därför fixerade vi blocken med en träbräda som höll poolelementen på plats under gjutningsprocessen.

Poolen får genom betongpelarna en mycket rigid konstruktion som håller emot marktrycket och med hjälp av cellplastblocken så hålls även vatten från marken borta. En träkonstruktion släpper igenom vatten och då kan vatten komma in mellan träkonstruktionen och linern.

Betongmängd för gjutning av pelarna

Pelarna är 1,5 m höga med en meters mellanrum. Det ger cirka 20 pelare. Varje pelare är 10×10 cm. Det ger en total volym av cirka 300 liter.

Relaterade frågor och svar om betong för betongpelarna

 • Weber betong vilken sort pool
  Hej vilken sorts betong kan man använda du använde Weber det finns olika sorter jag ska blanda själv i en cementblandare. Jag kommer att använda Tjälldens pool system Hej Mats , När jag gjöt vår pool köpte vi betong på säck från alltibruk i malmö. Då
  Läs mer

Armera och gjut överkanten på poolen

För att skapa en stabil pool behöver man armera överkanten. De specialtillverkade poolblocken är fasade i överkant vilket gör att ”rännan” där du ska finns färdig och du kan placera armeringsjärnen i poolkanten.

Genom att armera överkanten på poolen får du en stabil gjuten konstruktion. Men genom att enbart gjuta pelare (i utrymmet mellan poolblocken), en tunn betongplatta samt överkanterna så gjuter du bara med så mycket betong som krävs. Att gjuta med samma typ av block som man använder för att gjuta källare är att ta i för mycket. Man behöver inte lika mycket betong för en pool som för en källargrund som ska ha en kraften på ett sutteränghus ovanpå sig. Vi gjöt dessutom betongen för hand då betongbilar skulle bli väldigt dyrt. Därmed gick det åt precis så mycket betong som behövdes. Det är mer jobb att gjuta själv men till en mycket lägre kostnad i vårt fall. Ska man gjuta en pool som är enorm så lönar det sig säkert att köpa in en betongbil istället.

Pooltrappan – köpa en färdig trappa eller gjuta en pooltrappa med lecablock

I efterhand hade vi valt den helt nya pooltrappan som Tjällden tagit fram (läs om pooltrappan här). Det hade sparat oss mycket pengar och tid i projektet.

Att bygga en pooltrappa är givetvis inget måste och kan utformas på tusen olika sätt. Vi valde en pooltrappa med tre steg.

Varje steg är 20 cm högt och 30 centimeter djupt. Det understa steget var således beläget så att det blev 90 cm högt. Rörande trappor finns således inga rätt och fel och beror mycket på poolens design och utformning.

Vi gjöt en pooltrappa med traditionella lecablock. Det tog förvånansvärt lång tid tyckte jag att bygga med leca. Pooltrappan tog säkert en och en halv dag för en person att gjuta. Lecablocken armerades med så kallade b-järn. Dessutom väger leca jättemycket vilket gjorde att jag tyckte synd om byggarna. De slet som djur. Bara arbetskostnaden för att gjuta pooltrappan var 12 timmar x 450 kr/tim = 5 400 kr

Pooltrappa eller stege?

Om man inte har valt än mellan pooltrappa eller stege och undrar över hur jag resonerar kring detta så ser jag följande input till detta beslut.

Stänga poolen: Pooltrappa eller stege?
Om du har en stege är det svårt att stänga poolen. Stegen hamnar ivägen för pooltak och poolskydd. Det kan säkert lösas men detta är en klar fördel med pooltrappan.

Pris: Pooltrappa eller stege?
Stegen kostar någon tusenlapp medans en trappa börja på 10.000 (tjällden poolen) och uppåt.
Detta är fördel med stegen.

Utseende: Pooltrappa eller stege?
Jag älskar personligen pooltrappan. Tycker poolen blir jättesnygg med trappan. Tycke och smak men stegen gör inget för att göra poolen snyggare, om något tycker jag den stör.

Simlängd: Pooltrappa eller stege?
Pooltrappan tar plats i poolen. Det gör inte stegen. Det talar för stegen.

Enkelt att komma upp: Pooltrappa eller stege?
Trappan är enklare att ta sig i och ur än med stegen.

Hänga med barnen i poolen: Pooltrappa eller stege?
Pooltrappans största fördel tycker jag är att man hänger mer vid poolen. Dvs man går fram till poolen och kan gå ner ett trappsteg och hänga lite med en kaffe sittandes med fötterna i poolen. Detta gillar jag skarpt. Man bygger ändå poolen för att använda den. Doppa fötterna är att använda den tycker jag 🙂

Dessutom älskar barnen att hänga i poolen på trappans nedre steg. Trappan är menar jag poolens viktigaste del.

Här finner du frågor och svar om pooltrappor.

 • Fördelar med pooltrappa, välja stege?
  Hej Micke Vi ska bygga pool funderar på en pooltrappa eller stege? Varför ska man ha en trappa tycker du? Hälsningar Stefan Hej Stefan, Om man inte har valt mellan pooltrappa eller stege och undrar över hur jag resonerar kring detta så ser jag följan
  Läs mer

Rördragning för poolen – koppla ihop alla tillbehör med poolstommen

Jag tycker Tjällden’s sida om tillbehör (se deras poolsida) är bra. De har en bra bild som jag med deras tillstånd publicerar här intill.

När man beställer en pool av dem (eller andra märken skulle jag tro har samma) så ingår nästan alltid slangar/rör/rörkopplingar.
Det jag vet med dessa rör är att de är allt annat än mjuka att böja. De är superstyva så det är bra att planera sina rördragningar ordentligt innan man helt bestämt sig för hur alla rör ska gå. Diskutera också med Tjällden hur man bäst drar rören och vart. Ska du exempelvis ha ett teknikrum eller har du ett befintligt garage eller liknande dit du vill dra in rören. Jag rekommenderar INGEN att dra in poolvattnet in i bostadshuset. Har sett alltför många poolprylar gått sönder vilket fördärvat källare mm.

Det som normalt ingår är alla kopplingar, T-kopplingar där så behövs, rören för poolen (PVC rör) inloppen, klämkopplingar mm.

Här är frågor och svar om rördragning för pool.

 • Rördragning pool
  Hej Micke, Bra sida du har för pooler och grunder. Jag har en fråga om hur du drar rören för poolen. Vi har huset ganska långt ifrån poolen. Och vilka rör använder man. Vad är det för typ. Hej Torbjörn, Jag tycker Tjällden’s sida om tillbehör (
  Läs mer

Montering av poolliner

Denna del har förändrats av leverantören sen vi gjöt vår pool. Vi önskar att vi hade den skyddsduk som finns idag för samma poolsystem. Jag har gått i pooler som har denna duken under linern. Blir jättemjukt och skönt att gå på och jämnar ut eventuella små cement/betongrester på botten och i trappan. De vidareutvecklar systemet hela tiden.
Se film här för detta steg.

Du kan välja mellan två olika typer av beklädnad av din pool. Antingen kan du köpa liner till din pool eller så kan du inreda den med klinker.

Poolliner kan beställas på två sätt. Antingen måttanpassad (billigare) eller så kan den monteras på plats. Vi hade en deadline och hann inte vänta på att få en måttanpassad eftersom poolen måste vara helt klar innan denna kunde beställas.

Klinker brukar avrådas i Sverige då det spricker lätt pga rörelser i marken, bland annat pga tjäle. Utan att garantera något så torde detta inte vara något problem med denna pool då den inte kommer röra sig ur fläcken pga den stabila konstruktionen.

Sandfilter och poolpump

Poolpumpen har som primär funktion att cirkulera vattnet. Det är bland annat poolpumpen som gör att poolbyggen kräver relativt mycket rördragningar. Från poolen leds vattnet in via breddavloppet till sandfiltret som renar poolen.

Det finns ett antal olika lägen på sandfiltret. Ett av dem är backspolning. Sandfiltret behöver backspolas cirka en gång i veckan. När man backspolar så kör man vatten åt andra hållet för att spola rent sanden. Från sandfiltret leds vattnet ut till dagvattenledningarna och bort från poolen.

Man kan även spola utan att passera via reningsverket.

På vintern gäller det att tömma systemet på vatten så att det inte fryser sönder.

Uppvärming av pool – poolvärmepump det vanligaste

Det finns värmepumpar som är speciellt anpassade för att värma upp pooler. Dessa poolvärmepumpar har ett annat temperatur spann där de ska vara som mest effektiva än värmepumpar som är avsedda för uppvärmning av hus. En poolvärmepump behöver bara värma upp poolen när den omgivande utetemperaturen är en bra bit över nollan. Därmed behöver man inte samma krav på dessa pumpar som för värmepumpar som ska värma upp huset, även när det är -10 ute.

På bilden ser man också hur rördragningarna går in i huset där pumpen och reningsverket står.

Vårt val blev en gullberg jansson värmepump. Vi hade bara hört bra om dem innan. I efterhand har det visat sig vara ett lyckokast då de har fenomenal support (och garantier) och är ett familjeföretag som brinner för det de gör. Dvs de är mycket måna om sitt varumärke.

Vad kostar det att bygga pool

Det kostar att bygga pool. Fokuset för vår artikel är den gjutna delen och markarbetet (vi handlar ju trots allt om grunder). Men vi har märkt av att personer vill veta vad det kostar. Vi hade tidigare en nedbruten variant av vår kalkyl för det vi betalade för blocken, poolvärmepumpar mm. Poolen byggdes 2012 och den nedbrutna kostnadsspecifikationen vi hade här tidigare visade sig snabbt bli inaktuell pga nedanstående.

 • Prishöjningar av olika delar såsom cellplast, betong, armering mm.
 • Poolen vi köpte inte kan jämföras med det som säljs av leverantören idag. Ett exempel är den skyddsduk under linern som kostar en slant men ger en grym komfort i poolen. Vi önskar att vi hade denna duk. Inte minst på trappan där man går eller sitter mest ger duken under linern en mycket härlig känsla. Denna duk måste vara fri från organiskt material annars kan detta bli ett problem på sikt. Därför kostar den lite.
 • pooltrappan är ny
 • poolblocken kommer nu med mycket smarta fabrikstillverkade hål för bräddavlopp, insprut och lampor. Det tog lång tid för mig att göra sånt, vi gjorde även fel och fick bryta upp armeringen ovanpå bräddavloppet. Nu behöver man inte bry sig om sånt.
 • De olika ingående delarna i poolen (tillbehören) ökat och minskat i pris (vissa har gått upp, andra ner) från stora distributörer.

Vi hänvisar därför inte längre till de priser vi hade. Det är direkt missvisande.

Istället hänvisar vi till vår kalkylator jag gjort. Se kalkylatorn här.

Hur bygger du din pool billigt

Genom att bygga mer själv kan du få ner kostnaden på din pool. Använd något system som hjälper dig. Vi tyckte detta poolsystem va bra för att vi kunde göra så mycket själva.

Välja Poolskydd

pooltak

Det finns mycket att säga om poolskydd. Efter ett par år har man lärt sig lite om poolen och man kan vilja uppgradera den. Så gör många poolägare. De tröttnar på sin covertäcke som börjar bli lite sliten.

Det var precis så vi kände när vi köpte detta pooltak. Vilka är de vanligaste poolskydden

 • Poolöverdrag/Cover
 • Lamelltäcke
 • Pooltak
 • Covrex

Prisskillnaden för dessa poolskydd är enorm. Och när man förstår funktionen bakom dessa olika typer så förstår man också varför.

Jag började min resa med min pool med ett poolöverdrag men bytte sen till ett pooltak. Detta minskade värmekostnaderna ytterligare eftersom ett pooltak håller värmen bättre. Där jag bor har vi också mycket träd som skapar mycket nedfall. Det har gjort att poolens skydd blev fult väldigt snabbt.

Jag köpte pooltaket Leia från Gullberg Jansson – se här. Det pooltaket kan man bada under men är fortfarande mycket vackert.

Poolrummet – bygga teknikrum i anslutning till poolen

Många väljer att dra in alla pooltillbehören i exempelvis ett garage eller liknande. Här kan det finnas ytterligare ett alternativ om exempelvis garaget ligger för långt bort. Det kan vara att bygga ett nedsänkt poolrum i anslutning till poolen. Där placerar man således poolpumpen, rening (uv & sandfilter) mm. Då kan man lägga det så du dels hamnar i rätt höjd (sparar pumpen) och du får optimala dragningar på tomten.

Vissa väljer att dra in vattenrör in i huset för att exempelvis koppla på befintliga investeringar rörande uppvärmning såsom bergvärme anläggningar, fjärrvärme etc. Detta går absolut men betänk att du ska snurra runt många många kubik vatten och skulle något gå fel inne i huset (packningar mm) så är detta inte så roligt. Så det gör att jag rekommenderar att man överväger att sära på värmepump för pool och husets uppvärmning. Dvs du har en separat uppvärmning för poolen, skilt från huset.

Avståndet mellan poolen och där du har din pump, filter mm ska hållas så lågt som möjligt men upp mot 10-15 meter är ok. Kolla detta med ex Tjällden AB – de kan längderna bättre än mig men jag vet att under 10 är helt ok.

Frågor och svar om teknikrum för pooler
Här är de frågor och svar som är relevanta för teknikrum till pooler.

 • Hur stort behöver teknikrummet för poolen vara?
  Vi bygger pool med tjälldens poolsystem. Vi tänker oss bygga ett teknikrum i anslutning (mot ena väggen) till poolen med samma typ av block.Hur stort ska teknikrummet vara? Hej Tove, Det beror lite på vad du vill ha i ditt teknikrum för poolen. Det b
  Läs mer
 • Hur långt till teknikrum för pool?
  Hej Micke! Vårt maskinrum kommer ligga en bit från poolen (ca 7-8m) och något högre än vattenytan, så vad jag förstår så kommer det behövas backventiler isåfall. Kan man dra alla PEM-slangar (2 utlopp & 2 inlopp) dit för att undvika att ha nergrä
  Läs mer

Fästa altanen i poolkanten

Genom att man gjutit poolkanten bildar den ett stabilt fundament utifrån vilken man kan bygga vidare på exempelvis en altan.

Poolens gjutna betongkant fungerar utmärkt för att fästa altanreglarna.
För att kunna göra det behöver man avlägsna cellplasten som finns ut mot marken.

En mycket stor fördel med detta är att poolen låses fast i altanen vilket gör konstruktionen ”rock solid”. Vattentryck och marktryck tas upp av både poolkonstruktionen och altankonstruktionen. Det rekommenderar jag verkligen att man gör.

På bilden ser man även ett rör som cirkulerar vattnet i poolen.

Offert på pool

Vill du ha en offert skicka in en offertförfrågan här.

Frågor och svar om att bygga pool

Vi får löpande frågor in till mig om att bygga pooler. Här är de generella frågor som är relevanta för pooler.

 • Beräkna mängd puts för Tjällden platssvetsad pool
  Tjena Micke Har du någon aning om ungefär hur mycket putsbruk det går åt till en Tjälldenpool där vi platssvetsar linern. Vi kommer ha en trappa? Poolstorleken är 6×4 Hej Daniel, När jag räknar får vi det till ca 90 liter så du kan börja med 8 s
  Läs mer
 • Poolfrågor – centrera bräddavlopp?
  Jag ska bygga poolen som kommer vara 40 cm under mark och 110 cm ovanför mark. Behövs det göras justering på Tjälldenpooler sida för att kompensera för detta? Halva poolen är under och halva är över men har mätt och inser att det inte blir exakt så.
  Läs mer
 • Misslyckad pooldränering?
  Precis klar med poolgrop, med dränering enl ”konstens alla regler”, trodde jag. Enligt schaktfirman så vad allt klart innan monsunregnet vilket fick mig att bli orolig. Stora pölar runt om, isolerplattor som flyter och ändå finns både isolerrör och b
  Läs mer
 • Pool för hästar
  Hej! Jag har en idé om att bygga en pool för att simma hästar i men då måste jag frångå de lite mer traditionella poolerna tänker jag… Har du ngn bra kontakt som kan tänka lite ”utanför boxen” både när det gäller pool och framförall
  Läs mer
 • Gjuta betongväggar direkt på berg för pool
  Hej! Vi har precis grävt upp för att anlägga en pool, då upptäckte vi underlaget är helt fantastiskt fint, berghäll av granit. Går det att gjuta väggar av betong? Hur får man det tätt? Mvh Mona Hej Mona, Rekommenderar inte att du använder berget som
  Läs mer
 • Hitta byggare till pool
  Hej, Vi är sugna på att anlägga en Tjällden pool på tomten (nedgrävd). Har du några kontakter i Kronoberg som man kan kontakta för att få hjälp med hela poolbygget? Jag känner inte att vi kan göra någon del av arbetet själva. Med vänlig hälsning Ther
  Läs mer
 • Gjut egen pool kit
  Hej Micke, Ser hur du / ni byggt er pool . Hur rekommenderar du att jag går vidare för att göra detta själv. Hej Minna, Kom ihåg- jag samarbetar med Tjällden AB. Så det ska vara tydligt. ÄR mycket färgad av deras produkter således. Läs mer om det här
  Läs mer
 • Hantverkare för poolbygge
  Hej, vill ha tips på hantverkare/poolbyggare i Blekinge. Vi har fått offert från Leif Tjällden AB och vill ha någon med erfarenhet att bygga dessa pooler. Endast för poolbygge, för trädäck och övrigt har vi anlitat snickarfirma, men de har inte ngn e
  Läs mer
 • Tips inför att bygga pool
  Hej Micke Vi ska bygga pool, ganska snar start. Vad har du för allmänna tips. Såg din artikel hur ni gjorde. Jag har en plan att bygga en 8×4 m pool, relativt påkostade grejor, inget skräp. /S Hej Sridar, Allmänna tips inför ditt poolbygge 1) Jä
  Läs mer
 • Kostnad poolbygge berg
  Hej! Vi ska bygga en pool på ett berg. Hur påverkar det kostnaden tror du. Hej Emil, Jag har skrivit en artikel om vårt poolbygge. Läs artikeln och gör även kalkylen som ligger på artikeln. Beroende på hur berget ligger så kan du bara gjuta grunden r
  Läs mer
 • Fuktspärr utvändigt vid Tjälldens poolstomme
  Rekommenderar du att vi lägger någon form av fuktspärr mot betongytan på cellplastblocken, innan vi fyller upp med singel? Vi bygger Tjälldens pooltyp. Hej Per Det behövs inte ! Poolstommen har en cellplastkärna som gör att du har ett kapillärbrytand
  Läs mer
 • Sand som fyll runt och under pool
  Hej. Vi håller på att gräva ner en pool. Den ska gjutas med torrbetong runt om ca 30 cm. Vår grävare skulle gräva ett hål som var ca 30 cm större än poolen. Han grävde (trots tydliga snören som han slet bort ett flertal gånger) 1,5-2m större hål. Vi
  Läs mer
 • Garage med pool på taket
  Vi har en terrasserad sluttande tomt där vi funderar på att bygga in ett garage i sluttningen och sen återfylla så att hela garaget utom portsidan hamnar under jord. Sen är tanken att även gjuta en pool på ”taket” på den bakre delen av ga
  Läs mer
 • Dimensionering av gjuten stödmur 2m hög för pool
  Hej Micke, Vi har planer på att bygga en pool och har titta på din artikel om att gjuta pool. Tack, det var jättebra information och tips! Vi ska bygga på ett sluttande berg där nivåskillnaden är som mest 2 m. Vi tänker oss en gjuten mur som stöd för
  Läs mer
 • Tjocklek på platta för poolgrund
  Hej Patrick, Jag har själv pool. Mitt intryck är att många underskattar värdet av att ha en stabil pool. Poolsystemet är mycket viktigt och Thermomur är ett stabilt system. Kanske lite väl stabilt då systemet kräver mer än dubbelt så mycket betong so
  Läs mer
 • Gjuta pool i befintlig pool
  Vi har en pool 10x 5,5 m , plåt ram plus liner. Vill istället gjuta pool. Kan man använda befintlig ram och gjuta pool istället, gjuta golv och använda ramen och sätta frigolitblock? Tacksam för svar Med vänlig hälsning Heidi Hej Vi byggde pool för n
  Läs mer
 • Gräva för pool
  Hej Micke, Jag ska bygga en pool och utvärderar olika lösningar. Tack också för en bra artikel om hur ni gjorde. Hur djupt behöver jag gräva för poolen? Hej Nicklas, Grattis till att du ska bygga en pool. Det kommer förgylla din vardag från maj till
  Läs mer
 • Ovanjordpool avstånd till min tomtgräns
  Hur nära min tomtgräns får mina nya grannar sätta upp en pool ovan jord? Det står ett vitt metallstativ c:a 3-4m x 1m bredvid där det nu gräves bort gräsmatta och fylls på med jord. Vi har hälsat och pratat lite men inget om bygget. Jag vill inte för
  Läs mer
 • Betongplatta för pool på berg som sprängts bort
  Hej, har med stor behållning läst er artikel om att gjuta platta för pool. Vi är precis i startgroparna för att dra igång ett sådant projekt, med platta och väggelement från Leif Tjällden. (red anmärkning – här är artikeln Stefan refererar till
  Läs mer