
Navigera i artikeln nedan genom att klicka på länkarna

- Vilket typ av växthus ska du bygga?
- Betongplatta som grund för växthus
- Grund för växthus utan gjutning
- Markarbetet
- Växthusets användningsområde och krav styr val av grund
- Växthus utan bjälklag
- Växthus med bjälklag
- Priser och kostnader för växthusgrunden
- Dränera växthuset
- Isolering och växthus
- Växthus för odling på industrinivå
- Höga laster från växthuset
Inspiration och fina bilder på växthus
Från en av mina partners, Swedengreenhouse, så har jag fått lite fina bilder.




Vilket typ av växthus ska du bygga? Uterumsinspirerat med betongplatta eller växthusgolv utan gjutning

Om växthuset däremot mer är en odlingsyta och du vill kunna komma åt marken för odling inne i växthuset så kan jordgolv vara att föredrag.
En vanlig sockelhöjd som själva växthuset monteras på 40 cm (sett till betongplattan eller jordgolvet). Balkarna i sig är 50 cm höga.
Betongplatta som grund för växthus orangeri för att användas som ett uterumsinspirerat växthus

Innanför denna isolerade balk kan man enkelt gjuta en 10 cm betongplatta med armering, eventuell golvvärme osv. Men du kan även flytspackla ett tunnare golv om så önskas.
Denna grund har tillkommit på senare tid och bygger på en liknande balklösning med isolerade lättflyttade grundbalkar (om cirka en meter långa) men där man kan lägga en betongplatta ovanpå cellplasten. Fördelen är att du får en grundbalk som ger dig en sockel som sticker upp ovanför golvet, även kallad förhöjd sockel.
Du kan då välja att antingen ha ett betonggolv eller bara lägga ut ett enklare golv ovanpå den stabila cellplasten. Eftersom du inte har några stora laster i ett växthus behövs i princip inget betonggolv. Cellplast, med rätt golv ovanpå, är förvånansvärt starkt. Speciellt med ett golv som fördelar lasterna brett. Ska du därmed ha öppen spis eller riktigt tunga krukor och liknande är absolut betongplattan att föredra. Kolla med grundleverantörens konstruktör kring vilka laster du kommer ha så kan ni komma fram till en bra lösning.
Här är frågor och svar rörande växthus och isolering.
Grund för växthus utan gjutning – innegolv av t.ex. singel och marksten

Du kan också lägga ut någon typ av tjälisolering utanför grunden så att du skyddar marken lite grann från kylan och därmed även skapar en lite högre temperatur invändigt.
Läs mer om att isolera grunden utvändigt här – sk tjälisolering.

Fördelen med denna lösning är att du kan
- få önskad höjd på sockeln då de både kan staplas på höjden för extra hög sockel och även kan användas under mark för att få lägre sockel.
- få en isolerad grundbalk/sockel
- få en mycket stabil grundbalk som klarar stora laster
- spara pengar jämfört med att mura då dessa grundbalkar snabbt och enkelt kan ställas ut på makadamen
- bära elementen med två personer för hand. Du behöver således inte en dyr kranbil för att flytta omkring balkelementen
Relaterade frågor
Markarbetet för att anlägga växthus skiljer sig mellan lösningarna

Markarbetet skiljer sig åt mellan de två olika lösningarna ovan.
- Betongplatta. Du behöver förbereda marken för hela grunden. Läs mer om markarbetet för en grund här.
- Jordgolv. Du behöver bara förbereda marken under grundens balkar. Men många passar på och förbereder så jordgolvet också blir fint och slätt så därmed kan de båda grundtyperna jämföras. Men en betongplatta har vid 20 cm isolering ett grundläggningsdjup på 400 mm ungefär. Det behövs inte inne i växthuset.
Växthusets användningsområde och krav styr val av grund
Idag används växthus inte bara för att odla i, många använder växthus även som en plats att umgås och koppla av i, som en plats för njutning. Det går absolut att använda den för båda ändamålen samtidigt då ett grönt och frodigt växthus har många positiva effekter på vårt fysiska och psykiska välmående. Att bygga ett café eller fikaplats bland blommor och växter kan verkligen rekommenderas!
Beroende på hur du vill använda växthuset påverkar det förstås en massa olika saker.
- Vilken storlek och form på växthuset som du behöver
- Vilken temperatur växthuset ska hålla
- Om du ska isolera och vad du kan tjäna på det
Växthus UTAN bjälklag

Du använder således en grundbalk bara för att bära upp huset och sedan låter du exempelvis makadam eller annat dränerande material utgöra golvet. Eller använder en betongplatta Eller så lägger du en stengång eller liknande inne i växthuset. Många är ju inte ute efter att ha ett riktigt golv. Vi har många av våra besökare som gjort så.
Du ställer växthuset på grundbalken med en syll (helst stålsyll) emellan. Markarbetet går till så att du gräver en grävskopa bred och ett djup som går till frostfritt djup precis som för krypgrundsgrundläggningen.
Många väljer att mura upp denna grundmur med leca vilket också är möjligt. Men detta murarbete kostar också pengar. Där kan du spara pengar om du köper färdiga isolerade element som är enkla att ställa upp.
Här hittar du företag som säljer dessa grundbalkselement.
Frågor och svar relaterat till växthusgrund utan bjälklag
Vi får in frågor rörande att välja grund till växthus utan bjälklag. Dessa finner du här.
Växthus på grundbalk MED bjälklag (krypgrund)
Som vi tidigare berättat här, så är krypgrunden i första hand avsedd för hus där man vill ha ett golvbjälklag ner mot grunden. Därför lämpar sig denna grundtyp extra bra när det kommer till prefabricerade hus. Men vi har också märkt ett ökat behov av grundläggning på tomter där en betongbil kan ha svårigheter att nå fram. Då behövs ett golvbjälklag med en bärande kantram som bär mellan balkarna. Det du får är alltså ett kryputrymme under huset.
Tillvägagångssättet för markarbetet är ungefär som det för att gjuta platta på mark. Skillnaden ligger i
- att du bara behöver gräva för grunden på en bredd som motsvarar en grävskopa. Därför blir markarbetet billigare för krypgrunder. Med en betongplatta behöver du gräva ner till frostfritt djup under HELA plattan.
- att du på det dränerande materialet (makadam) placerar ut grundelementen som alltså kan vara gjutna i ett stycke där cellplast gjuts in i fiberarmerad betong, istället för att platsgjuta. Använd helst isolerade element och uteluftsventilerad krypgrund med en inspektionslucka för att slippa eventuella problem med fukt som annars är vanligt.
Du kan välja höjden på grundsockeln mer flexibelt än för betongplattan.
Växthus på gjuten betongplatta
Det är förhållandevis enkelt att gjuta platta till växthus. Fördelen med en platta är flera, men de största är att du får ett bra undergolv och att du kan ha vattenburen golvvärme.
Läs mer här om att gjuta platta till ditt växthus.
Vad kostar en växthusgrund
Vad en växthusgrund kostar beror på vart du köper materialet och om du kommer lägga grunden själv. När det handlar om att gjuta platta på mark är det något du ganska enkelt kan göra på egen hand. När du gör det själv drar det förstås ner priset på grunden och arbetet. Följ länken för att läsa mer om material och pris för husgrunder.
Behöver du dränera en växthusgrund?

Dränerande material under grundmuren behövs alltid för att undvika tjäle. Då är det bra om dräneringsrören ligger nära schaktbotten i dräneringsbädden och för bort det vatten som kommer som nederbörd framförallt. Det säkrar växthuset och dess grund från att skadas av tjäle. Läs mer om tjälisolering här.
Frågor och svar om dränering av växthus
Här samlar jag frågor och svar om just dränering av växthus.
Isolera runt eller under växthuset

Du kan behöva isolera runt eller under grunden på växthuset beroende på vad du vill göra med växthuset.
Isolera runt växthuset – tjälisolering och isolerade balkar

Dessa kantbalkar är relativt kostnadseffektiva och har både bra hållfasthet och kan användas som grundsockel (ersätta den murade sockeln), nergrävd eller delvis (eller helt) ovan mark. Balkarna är enkla att ställa ut och behöver knappt någon murning alls. Du behöver nästan ingen betong alls och därmed kan du till och med utföra grundläggningen på en ö eller annat ställe dit det är svårt att frakta “färsk betong i betongbil”. Du kan gjuta det lilla som behövs på plats.
Genom att isolera runt grunden får du ett skydd mot tjäle.
Om du vill hålla en relativt god temperatur inne i växthuset rekommenderar jag att du isolerar under växthuset av flera skäl.
- Isolering stoppar markfukten från att tränga in i växthuset.
- Isolering håller värmen från att ta vägen genom marken
- Rätt cellplastisolering kan vara ett bra underlag för ex. plattor som man kan ha i växthuset. Sk flytande golv
När man väljer ett grusgolv eller liknande som invändigt golv i växthuset är det många som INTE isolerar golvet. Detta då många ser det som en overkill för sitt växthus. Jag menar att det är bra med isolering även om du har exempelvis grus som golv invändigt.
Växthus för odling på industrinivå

Frågor rörande växthusgrunder för industribruk finner du här.
Höga laster från växthuset

Misstänker man att man kommer få höga laster ner i grunden på dessa ställen är det bra att kontrollera detta med en grundkonstruktör.
Läs mer om denna typ av grund här.
Frågor om att välja grund för växthus
Vi får in frågor rörande att välja grund till växthus. Dessa finner du här.
Andra frågor och svar om växthus och grunder
Vi får löpande frågor in till oss om grunder för växthus. Här är de frågor som är relevanta.
- Isolerat växthusgolv
- Golvvärme till Vinterträdgården
- Bygga grund till växthus
- Cellplast eller isodrän för växthus
- Bygg eget växthus med grund
- Väggventilation fukt konsult lösning växthus
- Grund växthus/ orangeri
- Grundläggning av växthus
- Nödvändigt att gräva under växthus
- Markarbete vid gjuten sula
- Behövs betongplatta till växthuset
- Mura tegelsockel för växthus