Källarrenoveringar är mycket vanliga idag. Detta då alltfler husägare vill få en större boyta. Denna artikel täcker in de delar som handlar om hur du undviker fukt framförallt underifrån med källargolv osv. En vanlig fråga vi får till mig är hur man ska tänka när man ska gräva ur sin källare och isolera den. Jag vill på en gång säga att inreda en källare inte är något alla kan eller bör göra. Har du rätt förutsättningar så kan man absolut göra det. Men vissa tror att man göra om alla källare enkelt, gärna utan att behöva gräva ur och isolera också men vill ändå ha golvvärme och det ska helst inte kosta något. Den ekvationen är svår att lösa. Och jag rekommenderar dig att anlita en konstruktör innan du börjar gräva.
Det finns två olika sätt att lösa problem med att göra sin källare bebolig. Du kan också kombinera dem så att ditt inneklimat blir så optimalt som möjligt.

Du kan också kombinera dessa metoder om du vill.
Kort kan man bara säga att det ventilerade golvet blir nödvändigt när du inte har möjlighet att förhindra fukten att ta sig in i källaren, t.ex. genom att dränera väl, gräva ur så du får plats med tillräcklig mängd isolering mm.

Projektmetod 1: Dränera, gräva ur och isolera källaren

Jag föredrar att man gräver ur källaren kombinerat med god isolering. Detta betyder att du får tillräcklig isolering (minst 15 cm cellplast) både ur värmesynpunkt och för att undvika omvänd fuktvandring i kombination med tillräckligt dimensionerad dränering som även ligger i rätt höjd.

Projektet att renovera en källare består av många olika delar. Klicka dig fram till de olika delarna i artikeln genom länkarna nedan.

Låt dig inspireras

Ingen bygger om källaren för att det är roligt. De flesta gör det för att öka sin boarea. Därför vill vi börja inspirera dig som ska renovera din källare så att du potentialen utnyttjas till fullo.

Här kan du hitta inspiration för din källare.

Klarar källargolvet att grävas ur?

Det är svårt för en konstruktör att i efterhand ge några garantier. Det måste man vara medveten om, men med det sagt bör man låta en konstruktör titta på det. Du kan t.ex. ha en för ostyv platta i källaren vilket en konstruktör inte kan veta något om.

Ta en kort betald konsultation med de geotekniker och huskonstruktörer jag har kontakt med. Jag rekommenderar dig att göra det innan man går vidare med detta projekt.

Relaterade frågor.

 • Ny grund inne i bod
  Hej, Vill göra boden från sekelskiftet fri från möss/råttor och med en åretruntvärme på minst 5-10grader. Grundsyllarna är ok och står på tunga granitblock. Grunden är sedan fylld med sten och jord. Tidigare varit trossbottnen med träspån och träplan
  Läs mer
 • Bila upp gjutet golv källare
  Hej! Vi planerar att riva/bila upp källargolvet 40/50 cm i våran 36kvm källare för att öka takhöjden. Isolera och lägga in vattenburengolvärme. Huset är från 1921. Dränerat 2010 med platon matta. Hela källaren förutom 50cm är under mark. källarväggar
  Läs mer

Vilka markförhållanden har du?

Det är svårt för en geotekniker att i efterhand ge några garantier kring markförhållandena under huset. Du kan t.ex. ha dåligt fyllmaterial, dåligt packat etc. Det måste man vara medveten om. Men med det sagt bör man låta en geotekniker titta på det (se ovan – samma firma jag har kontakt med gör både och).

Ta en kort betald konsultation med de geotekniker och huskonstruktörer jag har kontakt med. Jag rekommenderar dig att göra det innan man går vidare med detta projekt.

Relaterade frågor.

Planera och tänk noga igenom projektet

Det finns några fallgropar i detta projekt. Två av dessa är

 • dräneringen
 • fuktvandringen pga golvvärme
 • takhöjden

Dräneringen måste ligga på rätt höjd utvändigt

Du måste i din nya källare ha ett källargolv som ligger ”ovanför” din dränering. Dvs om du gräver ner i marken inifrån källaren och din nya källare hamnar under din utvändiga dränering, så är det stor risk att du får problem med vatten som tränger in i källaren eftersom dräneringen ligger ovanför källargolvet. Dräneringen ska ligga utvändigt i nivån under underkant källargolv inklusive isolering.

Här har du en fullständig artikel hur du ska tänka vid dränering av källare.

Frågor vi fått från besökare om dränering av källare vid källarrenovering
Vi får löpande frågor från våra besökare. Dessa frågor är relaterat till att dräneringen ska ligga rätt vid renovering av källare.

Golvvärme i källaren

Många av våra besökare vill veta hur man ska tänka när det kommer till vattenburen och elburen golvvärme i källaren. När det kommer till golvvärme i källaren så finns det många olika typer av golvvärme man kan välja mellan. Dels kan man välja mellan el och vattenburen golvvärme. Men inom vattenburen golvvärme kan man också välja på olika typer av lösningar som alla bygger olika mycket i höjd.

Köp golvvärme hos Byggmax, klicka här

Köp golvvärme hos Beijer, klicka här

Frågor vi fått från besökare om golvvärme vid källarrenovering
Vi får löpande frågor från våra besökare. Dessa frågor är relaterat till vattenburen golvvärme vid renovering av källare.

 • Hjälp att hitta skicklig konstruktör
  Hej Micke! Tack för en mycket nyttig hemsida! Jag är intresserad av att undersöka möjligheterna för golvvärme på nedervåningen i vårt suterränghus byg
  Läs mer
 • Byta ut källargolv
  Hej, Tack för an bra hemsida!!. Bor i ett hus byggt på 1926. Källaren är inredd (ca 85kvm). Funderar på att renovera badrummet (inkl tvättstuga) samt
  Läs mer
 • Värmegolv i källare, 50-tals hus
  Hej Micke. Vilken superhemsida du har. Här fann jag mycket lärorikt. Hittade dock en fråga som inte verkade fått något svar. Se länk. https://www.husg
  Läs mer
 • Reflecta plattor + t2 röd i suterrräng
  Hej! Jag har letat på din jättefina site, men har inte hittat riktigt samma fråga. Vi har ett rum i suterrängplan som är väldigt kallt på golvet. Huse
  Läs mer
 • Bila oisolerad platta
  Hoppas du kan hjälpa oss med ett svar på detta. Vårt hus byggt 1974 med källare som har grovgjuten oisolerad platta på mark med murad betong hålsten s
  Läs mer

Fuktvandring pga golvvärme – sk omvänd fuktvandring

Detta är ett mindre problem om du har en välisolerad betongplatta.
Med andra ord så minskar fuktvandringen in i en betongplatta ju mer isolering du använder.

Fenomenet uppstår om du lägger golvvärme i källaren och inte isolerar tillräckligt. Om du har uppvärmning på annat sätt än via golvet så är denna risk betydligt mindre. Risken för fuktvandring är speciellt stort om man har en oisolerad betongplatta underst mot marken som man sen isolerar ovanpå. Då tillåts fukt vandra in via betongen och den gör det speciellt under vissa omständigheter. Fenomenet är speciellt stort om man har golvvärme påslaget och sedan stänger av denna (som man ex gör i fritidshus). Då kan det bli så att det skapas en värmekudde under marken som gör att undergrunden blir varmare än den invändiga temperaturen. Då kan fuktvandring uppstå. Denna avbryts i princip helt om man har en cellplastisolering som är 15 cm eller högre. Cellplast är extra bra eftersom den är kapillärbrytande.

Frågor vi fått från besökare om fuktvandring

Vi får löpande frågor från våra besökare. Dessa frågor är relaterat till fuktvandring.

Bygga på en befintlig betongplatta

Om du ska utföra detta projekt utan att gräva ur först, dvs isolera direkt på betongplattan har du inte det kapillärbrytande skikt som behövs. Då behöver du vara mycket mer försiktig i ditt projekt. Du riskerar då att få in fukt genom isoleringen. Även om du använder plastfolie som ångspärr så kan fukten leta sig in i källaren. Denna fukt kan du förvisso hantera mha god isolering och ventilation men du har ändå fukten inne i källaren då. Ångspärren trycker ut fukten till väggarna.

Hur djupt behöver du gräva invändigt

Beroende på hur tjock isolering du vill ha, samt om du vill ha vattenburen golvvärme så behöver du olika djup på ditt betonggolv.
Du behöver följande lager för ditt källargolv.

MaterialTjocklekKommentar
Dränerande material – Makadam10 cmMed dränerande material under grunden så binds inte vatten under din grund.
Cellplast10 – 30 cmJu mer isolering desto mindre värme läcker ut i undergrunden. Ska man ha vattenburen golvvärme så rekommenderas mer isolering eftersom du annars riskerar att få stora värmeläckage ut ur källaren. Om du har golvvärme så rekommenderar jag minst 15 cm.
Betongplatta med armering och vattenburen golvvärme8-10 cmArmering och vattenburen golvvärme gjuts in i betongplattan.

Totalt sett behöver du således gräva ur så att du har mellan 30 och 50 cm. Nivån på väggarna hamnar som regel under väggarna då.

Vad för material behöver man invändigt

När man ska gräva ur sin källare behöver man

 • Kapillärbrytande isolering – cellplast. Precis som för vanlig standard platta på mark (se här) så använder man cellplast av nödvändig kvalitet (vanligast är s100)
 • Armering av betongplattan
 • Eventuell vattenburen golvvärme

Isolering – cellplast – räcker det?

För isolering till källargolv så är lämpligt att använda cellplast. Cellplast är kapillärbrytande och stoppar därför vatten från att komma in i källaren.

Material såsom isodrän är perfekt att ha på utsidan av källarväggarna när man vill att vattnet ska rinna ner längs källarväggen utvändigt.
För isolering ner mot marken så är cellplast att föredra för sin kapillärbrytande förmåga. Men det isolerande materialet är dessutom billigare än isodrän. Man har byggt husgrunder på detta sätt sedan 80 talet i platta på mark på det sättet och det är idag standard.

Om man står inför en renovering där man inte vill eller har råd att gräva ur betonggolvet så mycket som man skulle önska kan man med fördel välja en isolering med så hög isolerande nivå som möjligt. Då kan man komma undan med en lägre bygghöjd. Dessa isoleringsskivor är oftast lite dyrare men sett till hela projektet inte den avgörande kostnaden. Betänk att du slipper gräva ur.
Tyvärr är dessa svåra att hitta återförsäljare för. Har ingen relation med någon som säljer detta idag men vill gärna komma i kontakt med sådana tillverkare/återförsäljare då jag får mycket frågor på dessa.

Köp cellplast hos Byggmax, klicka här

Frågor från besökare om isolering i källaren

 • Renovera i källare
  Hej, vi skulle vilja renovera lite i vår källare, vi skulle vilja byta avloppsrören som är gamla och brukar täppa ofta och göra väggar och golv raka. kan du hjälpa oss? Hej Daniel! Jag ska leta upp en duktig entreprenör som kan hjälpa dig med renover
  Läs mer
 • Ersätta uppreglat golv i källare
  Hej Jag har ett 80-tals hus med uppreglat golv i källaren, det ska enligt ritning finnas ett rejält kapillärbrytande skikt under plattan, men ritningen är otydlig avseende isolering men verkar hur som helst inte vara större än 100mm och då troligen f
  Läs mer
 • Beskrivning material skikt källarrenovering
  Hej, Källargrund som ligger i Haninge (stockholm) Huset är byggt 1950 Ytterväggarna står på förgjuten sula. Ytterväggarna är av betong. Eftergjutning av golvet med 80mm betong. Under betonggolvet ligger sand/kross 15-30. (Fuktigt) Gräver vi ner 20 cm
  Läs mer
 • Fuktspärr vid urgrävd källare
  Hej Vi har grävt ur källaren och ska lägga in golvvärme. Min fråga är om det ska bara markplast eller markduk under makadamen? Finns det fördelar och nackdelar med båda varianterna? Har läst att det ibland rekommenderas markduk och sedan plast mellan
  Läs mer

Bryt köldbryggan

Genom att lägga en liten tunn cellplastskiva mot väggen så kan man bryta av köldbryggan så betongen i golvet inte står i direkt förbindelse med källarväggen.

Hur går det till att gräva ur och isolera källaren – steg för steg

Förutsatt att man säkrat förutsättningarna för husets källargrund (ingen risk för sättningar mm) så ser jag följande steg.

Steg nrBeskrivningKommentar
1.Gräva ur källarenHur nära väggarna?
2.Dränerande materialLägg ut makadam och packa det väl.
3.Isolering / CellplastLägg ut din isolering på markbädden.
4.Placera ut vattenburen golvvärmeLägg ut den vattenburna golvvärmen. Ansluts till ditt uppvärmningssystem.
5.Placera ut armeringenLägg ut armeringsnät i betonggolvet och använd armeringsnät i hörnen.
6.Gjut källargolvet med betongGjut källargolvet med betong. Du behöver ha minst 8 cm betonggolv om du ska ha armerad betongplatta. Du kan dock även använda flytgolv som alternativ om du vill ha ett tunnare betonggolv.
7.Låt betongen brinnaDet är viktigt att du när du gjuter betonggolvet inte bygger ovanpå golvet för tidigt. Du behöver låta betongen brinna i ett antal veckor upp mot en månad. Ju mindre ventilerat och ju mer vatten i betongblandningen desto längre behöver betongen brinna.

Hur nära väggarna ska man gräva?

Du kan i princip gräva hela vägen in till väggarna. Men var försiktig nära väggarna så att bärigheten inte ger sig. Du märker när du börjar gräva hur grundbalken ser ut. Är den solid och markförhållandena bra kan du gå oftast gå hela vägen ut. För att vara helt säker, ta dit en sakkunnig som kan kontrollera dina förhållanden. Är marken däremot dålig och din källargrund är av stenar mm så hade jag inte gått hela vägen ut utan att stärka upp grunden. Det kan man exempelvis göra med så kallad geopolymer men ska utföras med specialister.

Ska man förstärka väggarna och grunden

För att avgöra exakta förutsättningarna för din källarrenovering så behöver man göra en undersökning på plats. Så denna artikel är mer generell när du har goda förutsättningar för din grundläggning. Följande är viktigt att beakta.

 • Risk för sättningar. Är grunden och huset anlagd på bra mark. Att riva i en grund med porös dålig bärighet bör göras med försiktighet, speciellt utmed kantbalken.

Radon i källaren?

Om du har radon i huset och ändå planerar att göra om källaren så har du olika val.

Vi får löpande frågor från våra besökare om radon i källare. Dessa frågor är relaterat till denna artikel.

 • Renovera källare suterränghus från -63
  Hej! Vi har ett suterränghus från 60-talet där vi bilat bort och grävt ur golvet ca 30 cm djupt i lite mer än halva källarvåningen (hittills) och planerar nu att isolera och lägga in vattenburen golvvärme innan vi gjuter nytt golv. Har du tips på ent
  Läs mer
 • Val av isolering vid källarrenovering
  Hej vi renoverar en källare till 40 m2 bostadsutrymme. Huset har isolerats med Isodrän sedan några år och ligger inom radonutsatt område. Källaren är nu utgrävd och det visar sig att det är torr sand i hela utrymmet. Planen är nerifrån och upp: fiber
  Läs mer
 • Gjuta golv i källare med radon
  Hej Micke, funderar på vad det kan kosta att gjuta betonggolv i en Gillestuga på ca 26 m2, som idag är överbyggt med ett trägolv med grusberglag under (som hörde när vi köpte). I samma rum så finns det gjuten pool på 28 m2 som inte används. Ett ytter
  Läs mer

Hur tjock ska plattan vara?

Vi rekommenderar att betongplattan du gjuter är minst 8 cm. Detta för att armeringen skall ligga minst 4 cm under betongen.

Flytta väggar vid källarrenoveringen

När man ska renovera sin källare vill många ändra planlösningen. Då vill många flytta väggar.
Innan jag gör detta hade jag konsultat en duktig byggare och kanske en konstruktör. Samt försökt ta fram ritningar på huset om det finns några.
När man flyttar en vägg så kan potentiuellt lastfördelningen i huset ner på grunden att förändras.
Frågor vi fått från besökare om att flytta väggar i källare vid källarrenovering
Vi får löpande frågor från våra besökare. Dessa frågor är relaterat till att flytta väggar vid renovering av källare.
 • Flytta en leca vägg
  Vill flytta några vägger. Tar detta som exempel. Vill flytta ut (riva & bygga upp) innevägg av leca, se bif bild. Ut 80 cm, läng på vägg 4m500 m. Kan man återvinna material? Kan man riva själv? Vad kostar det om man anlitar firma? Hej Sinus, Leds
  Läs mer

Renovera gillestugan – samma sak

En gillestuga är ett rum i källaren som man kan tänka som ett extra vardagsrum. För mig renoverar man en gillestuga för att göra källaren bebolig.

Frågor vi fått från besökare om gillestugor
Vi får löpande frågor från våra besökare som är relaterade till att renovera gillestugor.

 • Försänkt golv i gillestuga
  Mitt golv i gillestugan är försänkt ca:15 cm med nergjutna reglar, regelverk isolering och spånskiva. Allt material (organiskt) är borttaget så vad är nu bästa sättet att återställa golvet? Mvh Janne Hej Janne, Menar du att ditt golv i gillestugan är
  Läs mer

Alla kan och bör INTE inreda sin källare – högt grundvatten är exempelvis en svår nöt att knäcka

Att inreda en källare kan påverka din källares ursprungliga klimat. Ofta har en källare fått stå länge länge helt orörd, oftast utan större problem. Någon gång har man fått lite vattengenomslag vid enorma skyfall osv. Då finns det en sägen som säger att pilla inte i det som fungerar, och detta gäller även för en källare. När du väl inreder din källare sätter du helt andra krav på källaren och dess klimat. Det betyder inte att man inte kan inreda sin källare. Jag säger bara att det är komplext.
Men projektet är inte heller något alla kan eller borde göra. Har du rätt förutsättningar i ditt hus och kan dränera om bra och gräva ur om så behövs så kan du absolut göra det. Men vissa tror att man kan göra om alla källare enkelt. Man vill gärna slippa gräva ur och vill därför inte heller isolera så mycket. Man vill ändå ha golvvärme och det ska helst inte kosta något och ventgolv vill man inte ha. Då säger jag sorry, att inreda källare är nog inget för dig.

Indikationer på att din källare blir svår/svårare att inreda är

 • du kan inte anlägga en bra dränering av någon anledning exempelvis pga närliggande berg. Detta går men gör det mycket svårare att lyckas
 • du kan inte gräva ur pga berg och därmed får du inte in tillräckligt med isolering
 • du inte vill sänka takhöjden men vill ändå inte gräva ur (du kanske inte kan)
 • du kan inte gräva ur pga berg
 • du kan eller vill inte ha ventgolv
 • du har en instabil grundmur
 • du har redan genomfört en renovering och vill inte förstöra denna
 • högt grundvatten i kombination med att du vill gräva ur för att få in mer isolering

Speciellt högt grundvatten är något jag har respekt för
Till att börja med vill jag vara tydlig med att jag INTE är en grundvattenexpert. Detta är mina åsikter. Ta dem för vad de är.
Med det sagt så är det något av de ovan ställda punkterna jag respekterar/fruktar så är det högt grundvatten. Om du ligger med källargolvet mycket nära (några centimeter) från grunden ner till grundvattnet så skulle jag vara nervös för att gräva ur golvet över huvudtaget. Grundvattennivån är mig veterligen är inget konstant. Nivån rör sig upp och ner.
Att därför bara ha någon centimeter kvar är en varningssignal att låta grunden vara. Då kan det mig veterligen kommer upp grundvatten genom golvet när det stiger och du kan i princip inte bli av med det. Kolla gärna med någon grundvattenexpert (har försökt hitta men de jobbar bara mot företag).

 • Källarrenovering cellplast – högt grundvatten
  Hej! Jag är i full gång att isolera källargolv. Där skiljer lite i höjd på sula yttervägg samt sula innervägg. Sula yttervägg går djupare ner i marken. Så frågan är hur djupt jag ska gräva. Är det normalt sätt okej att gräva till underkant sula och l
  Läs mer
 • Pumpbrunn i Källare
  Har högt grundvatten under källaren Går det att sätta en pumpgrop i källaren? Huset byggt 1973 endast sand under betongplattan. Händer det att själva grunder sätter sig? Dränering runt huset fungerar utmärkt. Betongplattan är 25cm tjock källaren är p
  Läs mer

Projekt metod 2: Mekaniskt ventilerat golv

Mekaniskt ventilerade golv passar om tillräcklig isolering inte är möjligt (pga takhöjd eller andra skäl). Då kan du behöva både hängslen och livrem. Då rekommenderar jag att man har en lösning som förutsätter att fukt kan uppkomma och som ventilerar ut denna fukt när den uppkommer. Detta är en sk ventilerad golvlösning. Det finns flera lösningar för detta men de jag jobbar med har valt en mekaniskt ventilerad platonmatta. Sedan så mycket isolering du får plats med, sen den golvlösning du önskar (inklusive golvvärme). Om du vill undvika risk för omvänd fuktvandring helt och hållet kan du använda vattenbaserade värmeelement eller liknande istället för golvvärme.

Det finns mycket att säga om dessa golv – därför har jag sammanfattat det i en helt egen artikel. Läs mer om mekaniskt ventilerade golv här.

Relaterade frågor

 • Renoveringsobjekt Ventilerade golv och dränering
  Vi har ett renoveringsobjekt som behöver allt. Vi har flera frågor kring både ventilation och dränering, fönster etc. Hej Maria, Jag har skickat dig ett bolag som är duktiga på just det du beskriver. Hälsa dem från mig och lycka till! (Klicka här för
  Läs mer
 • Källaren är dränerad men har svartmögel & fukt
  Hus 1939 med källare. Står på platta. Dränerat för två år sen. I källaren finns svartmögel. Vad göra? Hej Johan , Mögel får du enkelt bort via exempelvis Jape’s Mögelfri. Det man vill åstadkomma långsiktigt är ju dock att förbättra klimatet i d
  Läs mer
 • Värma upp oisolerat källargolv
  Hej. Vi funderar på vilken typ av golv vi ska använda oss av i källaren. Vi har ingen problem med fukt i källaren idag, varken i golv eller på väggarna. Golvet består av en ca 25 cm tjock betongplatta utan isolering. Vi vill att golvet ska bli varmt
  Läs mer
 • Källargolv – ventgolv ovanpå klinker?
  Kan man behålla ett redan lagt klinkergolv i på betongplattan i källare om man vill installera ett ventilerat golv typ Platon eller liknande lösning? (Ej organiskt) Eller blir man tvungen att bryta upp detta och flytspackla? Klinkergolvet är jämnt oc
  Läs mer
 • Platon matta i källare?
  Hej Micke, Vi flyttade in i vårat hus aug 2016 och började med det samma att bygga om och renover. Vi la om taket dränerade om med 2 lager isodrän då vi vill använda källaren till mera än en källare. Vi renovera hela övervåningen och passade på att m
  Läs mer

Frågor vi fått från besökare om renovera källare

Vi får löpande frågor från våra besökare. Dessa frågor är relaterat till denna artikel.

 • Åtgärder innan golvvärme oisolerad platta
  Hej! Vi har en oisolerad platta i källaren och plattans konstruktion gjorde att vi inte kunde gräva ur och isolera underifrån. Vilket lämnar oss med lite takhöjd att jobba med. Hur gör vi för att få bäst resultat rent energimässigt och minimera fuktr
  Läs mer
 • Gjuta golv i källare
  Hej Jag har en källardel (stå höjd 2,10 m) under mitt hus där det inte finns något golv. Tänkte gjuta ett golv där. Isolera med ca 5 cm cellplast och gjuta ca 5 cm betong. Är det ok eller ska man göra på ett annat sätt? Hej Peter, Ska du ha golvvärme
  Läs mer
 • Gjuta upp i befintlig källare
  Hej, Vi håller på att renovera källaren. Vi dränerade utvändigt och isolerade med isodrän för ca 1,5 år sedan. I två av rummen (lekrum, gillestuga) är det trägolv som har varit i samma nivå som betonggolvet i hallen, tvättstugan ja övriga källaren. N
  Läs mer
 • Hur tjock ska ny betongplatta i bef hus vara?
  Vi gräver ut golvet och sandgrunden på vår gamla skånelånga från 1870 då vi planerar att lägga in vattenburen golvvärme i betong. Inge fukt eller fuktskada på golvbjälklaget har identifierats, torra fina bjälkar som låg direkt i sanden. Grunden bestå
  Läs mer
 • Cellplast mellan sula och ny platta i källare?
  Hej Micke, Har precis köpt en 40 tals kåk där källaren är boyta. Är lite lågt till tak (2-2.10 beroende på om det är golvvärme och isolerat på ovansidan av plattan eller inte) och det finns fuktrelaterade problem o 2 rum som fortfarande har trägolv.
  Läs mer
 • Val av golv i källare
  Vi vill ev. inreda källaren (20-talshus) och jag blir lite förvirrad av alla olika råd och fakta om hur man ska göra med golvet. Jag har hittat tre metoder som verkar rekommenderas: 1. Bila ur, isolera, lägga golvvärme + klinkers. 2. Mekaniskt ventil
  Läs mer
 • Golv värme oisolerad platta – göteborgs platta
  Hej Micke, Jag har köpt ett hus med stort renoverings behov byggt 74 med oisolerad platta i källaren. Plattan är så kallad ”göteborgs platta” Dvs en ca 15-20 cm armerad betong platta som är grovt avstockad ,på denna platta är sedan alla b
  Läs mer
 • Gjuta ny platta på betonggolv
  Hej! Jag har en kompis som vill ha ett nytt golv i sitt källarutrymme där hon vill kunna vara rätt ofta. Hennes son bor i övrevåningen. Utrymmet ligger helt under marknivå och hade fuktskador pga ingen dränering på utsidan. Den är nu fixad. Väggar oc
  Läs mer
 • Renovera källarplan platta på mark
  Hej Micke! Jag undrar hur man ska göra med renovering av badrum/tvättstuga samt även ett allrum på motsatt sida i huset, vilken avgränsas av en liten hall där bl a matkällaren ligger an mot grundmuren, då denna del är gjuten på berg (50-tal) och den
  Läs mer
 • Diffisionsspärr eller inte under källargolv?
  Hej, Jag håller på och bygger ett nytt badrum i källaren. ”Källaren” är visserligen en källare men den har egenheten att det är ”bara” 10cm från sulan och uppåt som täcks av jordmassor på utsidan. Det är ett hus från 1941 där
  Läs mer
 • Behöver man armera EPS cement
  Hej! Vi har ett gammalt hus från 40-talet och vi håller på att bygga om i källaren. Vi dränerade om och la Isodrän-skivor på utsidan i våras, vilket gjort att det är torrare och varmare i källaren. Vi håller just nu på att bila upp källaren och plane
  Läs mer
 • Badrumsbrunn under avloppsnivå, pumpa ?
  Hej, jag har ett hus från 40talet, som har haft ett primitivt bad/duschrum i källaren. Det vill jag göra om till bättre. Håller på att gräva ur, sand (bilat färdigt). Gamla gjutjärn frilaggda, ska bort. Nu vill jag sänka golv för takhöjd, lägga kap.b
  Läs mer
 • Organiska material i källare
  hej Jag trodde inte organiska material ska vara i källare. Men du menar att cellplast, trägolv och fuktspärrsmatta går bra ihop utan att skapa fukt/mögelproblem? Jag antar att man lägger fuktspärrsmattan underst direkt på betonggolvet, cellplasten i
  Läs mer
 • Fylla hål under grundmur
  Hej I samband med utgrävning av min källare – hus från 20-talet – så framkommer det att grundmuren i största del står på berg. Men på en del ställen så är det större stenar med vissa tomrum mellan berg och grundmur. Tomrummet skulle jag v
  Läs mer
 • Flytspackla/gjuta golv i källare
  Hej Micke, Vi har en stuga med källare i Åkersberga som är byggd runt 1970. Vi har rivit ut golvet – trä som låg direkt mot betonggolvet under och därför fanns det fuktproblem. Jag skulle vilja antingen flytspackla eller gjuta nytt golv på det
  Läs mer
 • Renovera källargolv
  Hej Micke har börjat gräva ur min källare å då undrar jag om det räcker med 3 cm grus under cellplasten för att inte få för låg takhöjd? Eller kan man lägga första lagret isolering med Isodrän skivor? Tänkte ha 200mm isolering, 100mm betong? Tack på
  Läs mer
 • Tjocklek på betongen vid gjutning av källare
  Hej, Jag har grävt upp min källare (400mm) och ska lägga 100mm makadam, 200mm cellplast och ska ha vattenburen golvärme. Hur tjock måste gjutningen vara? (låg takhöjd) Mvh Jimmy Hej Jimmy, Då kan du komma ner mot 50 mm bygghöjd (bara betongen) för va
  Läs mer
 • Badrumsrenovering i källare
  Hej Micke ! Renoverar badrummet i källaren. Har bilat upp golvet och kommit fram till sand/jord. Vad ska jag lägga nu på sanden? Frigolit, markduk, makadam eller vad ? Jag ska ha golvvärme. Ska jag ha markduk innan jag lägger makadam om så ska vara o
  Läs mer
 • Renovera källare – hur gör jag
  Hej Micke, till en början tack för ditt engagemang med husgrunder.com, var får du all tid ifrån 😉 Vi håller just på och renoverar våran lilla egna hems villa i Bromma, byggd 1939. Vi har tagit bort de gamla betonggolven och grävt ner till underkant s
  Läs mer
 • Nålfiltsmatta ovanpå cellplast vid isolering av källargolv
  Kan man lägga en tjockare nålfiltsmatta ovanpå cellplasten om man vill isolera källargolvet? Hälsningar, Robban Hej Robert , Du behöver ett skivmaterial för att inte cellplasten ska få avtryck när du går på golvet. Således 1) cellplast 2) trägolv 3)
  Läs mer
 • Komprimering av makadam
  Hej, Har fyllt igen ett källarutrymme som hade 1500mm takhöjd. Då det tog in vatten. Frågan är, behöver jag padda makadamen innan jag lägger plast och cellplastisoleringen . Gjuter ca:10cm armerad platta med golvvärme . Hej Ingvar Freed, Återkommer m
  Läs mer
 • Ny betongplatta i källare med el- och vattenrör
  Hej , Jag har tänkt gjuta ett nytt källargolv efter att jag har grävt ut ca 400 mm lagt in 100 mm kapillärbrytande singel, minst 100 mm isodrän och sedan 100 betongplatta. Jag undrar: Hej John , Jag har tidigare skrivit en artikel om att gjuta nytt g
  Läs mer
 • Problem med fukt i källaren
  Hej Micke, Jag bor i ett hus från 1920-talet med en källare med jordgolv. Det är fuktigt i källaren. Tyvärr vill inte bostadsrättsföreningen dränera huset. Däremot vill jag försöka bli av med fukten själv och gjuta ett golv. I vilken ända skulle du b
  Läs mer
 • Gjuta platta i källare med berg
  Hej! Jag är inblandad i ett projekt där befintlig platta i källaren (stor byggnad) ska bilas bort och ny platta gjutas. Det är berg och ett relativt litet utrymme under plattan lokalt. Tänkt konstruktion där det endast är ca 100 mm mellan berg och ny
  Läs mer
 • Gräva ur och isolera källare
  Hej Micke, Jag undrar hur man gör när man ska gräva ur källaren för att sänka golvet och lägga golvvärme i ett gammalt hus, eller rättare sagt hur man gör när man bygger upp det igen. Har grävt ur ca 0,5m och nivån hamnar under väggarna då. Hur nära
  Läs mer
 • Isolering invändigt källare ovan mark
  Hej! Jag har en fråga angående isolering invändigt i källare. Huset är ett sutteränghus, 1m av väggen är under mark, och är isolerad på utsidan av isodrän. Men hur ska jag göra med väggen som är ovan mark? Innan jag rev ut allt i källaren så var det
  Läs mer
 • Specialproblem i gammal källare
  Skall sänka golvet i gammalt hus med naturstensmur. Nya golvets nivå under muren! Måste gjute en liten vägg av EPS-betong Varm under muren, ner mot nya golvet. Hur skall vi bryta kapillärkrafterna mot marken under muren mot EPS-betongen? Hur bryter m
  Läs mer
 • Byta avlopp i källare
  Vi håller på att byta ut delar av avloppet i golvet i källaren. En fråga om återfyllning, kan vi återanvända materialet som vi grävt ut? Eller bör vi ersätta det med nytt material? Jag skickar gärna några bilder till dig om det underlättar. Huset är
  Läs mer
 • Renovera källare – gräva ur
  Jag är intresserad av att veta vad det finns för möjligheter att gräva ur, sänka och isolera under källargolvet i vårt hus, och vad det isf skulle tänkas kosta. Huset är en 1½-plansvilla med källare i sutterängplan, byggt 1968. Sutterängplanet är 80
  Läs mer
 • Dränering: Fuktbubblor och kalkutfällning i väggar och golv
  Hej Vi har ett hus från 70-talet i suterräng på Berg. Längs två sidor mot parkering och berg har jag märkt några bubblor och mjuka utgjutelser i betongen. Osäker på om det är en täckande färg eller fuktgenomsläppande som målats där men även i golv i
  Läs mer
 • Ny grund inne i bod
  Hej, Vill göra boden från sekelskiftet fri från möss/råttor och med en åretruntvärme på minst 5-10grader. Grundsyllarna är ok och står på tunga granitblock. Grunden är sedan fylld med sten och jord. Tidigare varit trossbottnen med träspån och träplan
  Läs mer
 • Källare, betongplatta, fukt underifrån
  Hej Jag har ett hus med källare som jag gör om till bostadsdel. Vi bilade nya avlopp och de fylldes med vatten underifrån, inte helt men ett par cm. Vi har dränerat om precis nu så det är inte problemet utan det va sand direkt under betongen. Bila ut
  Läs mer
 • Ersätta uppreglat källargolv med ouppvärmt klinker
  Hej! Vi bor i ett enplanshus med källare från 1963 och har sedan vi köpte huset åtgärdat flera olika delar för att bli av med sk riskkonstruktioner. I vår iver att komma igång var det första vi gjorde att vi rev ut det uppreglade golvet i en av två g
  Läs mer
 • Använda lecakulor vid Renovering av källargrund
  Hej! Vi håller på att renovera vår källare och det är svåra beslut att ta och många olika bud från diverse hantverkare. Hoppas kunna få lite klarhet här på sidan i vad som blir bäst. Vi har nu bilat bort gamla plattan och grävt ur ca 30 cm. Det är my
  Läs mer
 • Cellplastisolering på betongplatta i källare?
  Hej Micke, Tack för en riktigt bra sida som har hjälpt mig och stillat min okunnighet vid tidigare projekt. 🙂 Jag har relativt nyligen renoverat en källare där vi gjorde enligt, vad jag tolkat, konstens alla regler dvs bilade ut tidigare ej isolerade
  Läs mer
 • Byte av avloppstam under källare
  Hej! Vi är nyinflyttade i ett hus i Norrköping och har upptäckt en fuktfläck, lokalt bredvid murstocken i källaren. Då avloppen löper där misstänktes detta och rören filmades. Firman som filmade såg inga tydliga tecken på ”hål” på avloppet dock var d
  Läs mer
 • Renovera källare/golv
  Hej, Här kommer bilder angående projektet källare hus byggt 1965 i Skellefteå. Hur ska man, kan man göra för att få ett så bra golv som möjligt? Med vänlig hälsning, Anders Berglund Hej Andreas, Jag hade singlat upp med makadam. Lagt cellplast sen gj
  Läs mer
 • Minsta tjocklek cellplast gjutet golv
  Har grävt ut grunden, vill ha takhöjd ca2.8m.lagt ut ca 5-10 cm makadam.Räcker det med 25 cm cellplast?Skall man täcka över makadamen med plastfolie för att förhindra att fukt kommer uppåt.Räknar med att gjuta i Oktober. Tacksam för svar. Mvh Tomas H
  Läs mer
 • EPS eller betong i källare
  Hej, Vi skall ge oss på att renovera stora delar av vår källare. Huset är från 1936 och ligger i sluttning. Källaren upplevs som relativt torr och inga av de yttre väggarna har några större fukt insläpp trots gammal dränering. Vi har tagit ner några
  Läs mer
 • Tips på leverantörer sänka golv i källaren
  Hej, jag har surfat runt på din sida och vill i alla fall önska hjälp med tips på leverantörer för att sänka golv i min källare som enligt ritning borde gå att göra. Bor i ett gammalt hus från 1925 i Duvbo. i källaren har en tidigare ägare gjutit på
  Läs mer
 • Bila upp gjutet golv källare
  Hej! Vi planerar att riva/bila upp källargolvet 40/50 cm i våran 36kvm källare för att öka takhöjden. Isolera och lägga in vattenburengolvärme. Huset är från 1921. Dränerat 2010 med platon matta. Hela källaren förutom 50cm är under mark. källarväggar
  Läs mer
 • Ny grund i befintlig källare
  Hej. Hus fr 1927, fd jordgolv i källaren men tunt betonggolv ligger idag. Vid dörrkarmarna är det otätt och idag, ca 12 h efter ihållande regn, trycks det upp vatten så det blir översvämning i källaren. Går det att anlägga en modern tät grund i detta
  Läs mer
 • Kan man täta en isolerad betongplatta i källaren?
  Vi ska renovera källaren och inreda spartanskt. Faktiskt med plastmatta. Grunden är urgrävd och är isolerad nu med 15 cm isolering. Kan vi täta med plastmattan utan att riskera fuktproblem Hej , Du kan absolut ”täppa till” en isolerad pla
  Läs mer
 • Golvvärme i källare byggt på berg.
  Hej! Är i färd att riva upp en gammal betongplatta i en källare som är byggd på berg. Huset byggt 1922 med granitgrund som står på berg. När vi drog bort betongplattan i källare var det kraftig granit som är svår att få väck för att kunna få minst 30
  Läs mer
 • Golv källare
  Hej Micke, vi har tagit del av din eminenta hemsida. Tack! Vi har ett hus byggt 1913 där vi vill göra om källaren till bostad. Huset står direkt på berg med gammalt betonggolv på några centimeter. Källaren är 75% sutteräng. Vi bedömer inte att det gå
  Läs mer
 • Rasrisk dränera sutteränghus från insidan
  Min fråga är om de finns rasrisk om man gräver från insidan tänkte gräva ca 50 cm ner lägga dräneringsrör,makadam, filt och gjuta nytt golv med golvvärme. Marken är lera och har sett vatten ca 50 cm ner. Gjorde ett hål och ser att platan ligger på jo
  Läs mer
 • Betong i källare
  Hej, Vi har köpt ett gammalt hus med källaren som enbart används till förvaring. Ingen Isolering i grund eller väggar dock betonggolv. Jag vill försäkra mig mot fukt i grunden. Jag hade tänkt bila upp betongen. Min fråga är då: När jag tagit bort gam
  Läs mer
 • Kantisolering mot vägg källargolv
  Hej! Jag är i färd med att bila upp mitt källargolv och isolera och lägga golvvärme. Har kommit så långt att jag bilat upp och grävt ur och fått dit mellan 15 och 25 cm (beroende på hur mycket det gick att gräva i de olika rummen) grafit cellplast. J
  Läs mer
 • Grundvatten i matkällare under hus
  Har problem med att grundvatten tränger in i källaren under huset och ibland kan det stå 30-40 cm vatten på golvet. Huset är byggt 30 och man går in i källaren utifrån. En liten del av källaren är av jord, resten betong. Med tanke på att detta proble
  Läs mer
 • Källarvägg för nyttjande som förråd
  Jag har tänkt att göra något åt min vägg. Jag har ett utrymme i källaren som jag kränkte nyttja som ett förrådsrum. Men skulle vilja veta vad det är för material. Om man ska putsa eller hur man går tillväga. Med vänlig hälsning, Hej , Så här svarar m
  Läs mer