För dig som ska bygga ett attefallshus och funderar på att ha en krypgrund så är detta artikeln för dig. Missa dock inte hybridgrunden – grunden för dig som vill ha ett bärande bjälklag men med isolering under huset istället för ett kryputrymme. Den stora bulken av hus av typen Attefallshus kommer troligen byggas som färdiga moduler. En lastbil kommer ut med ett färdigt hus direkt från fabrik.

Det är detta som kommer gynna den traditionella krypgrunden. Vi tror därför att de allra flesta som ska ha en grund till Attefallshus väljer dessa grundelement eftersom merkostnaden är mycket låg jämfört med oisolerade grunder men funktionen för pengarna är hög.


Annons – klicka på bild för mer info.

Missa inte efterföljaren till krypgrunden – hybridgrunden – den isolerade varianten

Hybridgrunden är egentligen en krypgrund, men där man fyllt innanmätet, kryputrymmet med isolering. Du får därmed en mycket fuktsäker och välisolerad grund för dit attefallshus. Grunden blir lika välisolerad som betongplattan men du behöver ingen betong vilket många gillar för enklare hus såsom attefallshus.

Läs mer om hybridgrunden här.

Krypgrunden är bra för färdigtillverkade hus

Många av Attefallshusen kommer byggas på ett sätt som gör att de kan fraktas färdiga ut till kunden på lastbil och lyftas på plats med en kran. Ingen grund är mer lämpad för detta ändamål än krypgrunden (eller hybriden ovan).

Du genomför markarbetet som vanligt (se exempelvis här) ställer upp dina krypgrundsbalkar enligt en ritning och sedan är det bara att ställa upp huset.

I de fall lastbil kommer med huset

Om lastbilen kommer med ett Attefallshus så är det bara att lyfta huset på plats. Det är viktigt givetvis att måtten anpassats på ett bra sätt utifrån ritningarna både gällande grunden och huset. Med hus tillverkade i fabrik blir detta mer standardiserat.

Välj fuktsäkra alternativ som grundbalkar

Idag finns det isolerade krypgrundselement som bildar grundbalkar. Det gör att klimatet i krypgrunden både är gynnsamt ur isoleringsperspektiv men också för fukten. Fukt skapas i krypgrunder som är oisolerade.

Läs mer om fuktsäkra krypgrunder här

Fördelar med krypgrunder för Attefallshus

  • Bästa grunden om huset kommer från fabrik med färdigt bjälklag.
  • Mycket kostnadseffektiv grund.
  • Mycket låg arbetskostnad på plats för hantverkare. Mindre än exempelvis lecablock eller liknande lösningar.
  • Fuktsäker
    • Nackdelar med krypgrunder för Attefallshus

      • Mindre intressant om man ska ha vattenburen golvvärme i husgrunden.