Bygga attefallshus

med platta på mark

Källa: Tjällden AB
Är du mån om att ha ett åretruntbonat attefallshus med så högt i tak som det går, då är platta på mark tekniken bäst. Eftersom attefallshus har en stor begränsning i takhöjd så blir platta på mark tekniken attraktiv då den bygger på att isoleringen grävs ner, vilket till skillnad från plintgrunden gör att du inte slösar på värdefull takhöjd. Nackdelen är dels kostnaden men också att den inte lämpar sig för färdiga modulhus på bjälklag vilket är vanligt idag. Då är krypgrunden bättre.

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 1 av 3 - Välj typ av byggnad

Tillbaka

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 2 av 3 - Välj det län/ort som passar dig bäst

Tillbaka

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 3 av 3 - Välj entreprenadsform

Tillbaka

För den som vill ha ett platsbyggt attefallshus som är vinterbonat och med golvvärme så lämpar sig platta på mark speciellt bra. Med platsbyggt menas att huset byggs av byggmaterial på byggplatsen och kommer inte färdigt med bjälklag och allt. Har man ett färdigbyggt hus från fabrik så lämpar sig krypgrunden bättre då grunden skapar färdiga grundbalkar.

För platta på mark har vi skrivit en utförlig artikel här – betongplatta.

Betongplattan – mindre betong och lägre laster

betongplatta attefallshus
Ett Attefallshus har begränsade laster och får därför inte samma komplexa konstruktion som en betongplatta med höga laster. Du kan därför armera lite mindre och gjuta en lite tunnare betongplatta om du vill (minst 8 cm). Men du behöver åtminstone ha en 8 cm betongplatta om du ska ha armering och golvvärme.

Betongplattan vid attefallshus med källare

Det är många som väljer att bygga sitt Attefallshus med källare. Det gör att man får extra boyta.
Väggarna kan vara enkla och grunden har begränsade laster. Men tänk på.

Läs mer om Attefall med källare här.

Fördelar med platta på mark för Attefallshus

Fördelarna med en betongplatta är många som jag ser det. De största fördelarna är
 • Den grunden som ger dig högst takhöjd. Detta då grunden ger störst möjlighet till en låg sockel. Detta ökar den invändiga volymen och takhöjden i huset. En plintgrund exempelvis behöver minst 200 mm UNDER huset. Det gör att med isolering så går mycket bohöjd bort.
 • Ett av de bästa valen för platsbyggda hus där man vill ha året runt standard. Även krypgrund ger bra året runt standard.
 • Bästa valet för platsbyggda hus där man vill ha vattenburen golvvärme.
 • Bästa valet för platsbyggda hus där man vill ha en välisolerad grund.
 • Bästa (eller enda) valet för Attefallshus med källare.
 • Fuktsäker då cellplasten är kapillärbrytande
Sammantaget är betongplattan för attefallshus en rejäl grund och om man bara gör rätt så får man en beständig grund.

Nackdelar med platta på mark för Attefallshus

Att gjuta en betongplatta för attefallshus har enligt mig följande nackdelar

 • Mindre kostnadseffektivt än krypgrunden vid små hus
 • Mindre lämpligt när ett hus kommer från fabrik med färdigt bjälklag.
Summa summarum så tror jag på en renessäns för krypgrunden nu i och med att Attefallshusen inte är lika påkostade som vanliga villor. Använder man således bra isolerade krypgrundselement så får man inte heller några fuktproblem som äldre krypgrundslösningar har förknippats med. Isolerade krypgrunder har inte alls haft samma problem som icke isolerade krypgrunder.

Frågor och svar om för och nackdelar kring att välja betongplatta för attefallshus
Här har jag försökt samla de frågor jag har fått kring för och nackdelar med att välja betongplatta för sitt attefallshus.

Hur djupt ska du gräva för attefallshus platta på mark

Grävdjupet för en Attefallsgrund av typen betongplatta på mark bestäms av

Frågor och svar grävdjup för attefall med platta på mark
Här har jag försökt samla de frågor jag har fått kring grävdjup attefallshus.

 • Grävdjup för gjuten platta
  Vi ska bygga ett Attefallshus, 6×4 m. Vi har grävt bort ett lager, ca 15 cm, översta jordlagret. Hur djupt behöver vi gräva för plattan och hur djupt för ytterkanten (ramen) av plattan? Hur bred
  Läs mer

Tjocklek på betongplattan för Attefallshus

Standardtjockleken för betongplattans betong är 10 cm. Jag menar att man kan hålla sig till denna standard även för ett Attefallshus. Det är inte fel.

Betongplattan kan, pga de lite mindre lasterna vara ner mot 8 cm tjock. Men inte mindre , då får man strul med att få till armeringen på ett bra sätt.

För vattenburen golvvärme är det 10 cm som gäller.

Frågor från besökare om betongtjocklek för Attefallshus
Här kommer frågor och svar vi fått över tid som är relaterat till attefallshus och tjockeleken på betongen.

Mängd isolering för ett Attefallshus

Tjockleken på isoleringen bör vara 300 mm för ett åretruntboende när man bygger hus idag. Därmed blir den totala tjockleken på din grund 400 mm ovanpå det dränerande materialet. Val av tjocklek på cellplastisolering är också ett val man gör. Dvs hur välisolerad vill man ha sin betongplatta. Jag menar att man bör ta i när det gäller isoleringen. Låg extrakostnad. Men 200 mm isolering fungerar också ok.

Allt vanligare med Attefallsgarage

Uppsvinget för att bygga attefallshus har fört med sig att det också byggs alltmer attefallshus som används som garage. De flesta av dessa har en grund där man gjuter en platta på mark.
Läs mer om garageplatta här.

Frågor från besökare om betongplatta för attefallshus

Här kommer frågor och svar vi fått över tid som är relaterat till attefall och betongplatta på mark.

 • Jag vill ha grävning för en grund till Attefallshus
  Grunden ligger 25 m in i trädgården. Vi ska gjuta en platta. Bifogar innehåll för en offert. Vi behöver även gräva för vvs ca 30 m. Utgräving för attefalls hus – Hand arbete bredvid grävmaskin – Makadam samt dränering runt grund – E
  Läs mer
 • Offert önskas pool Attefallshus trädäck
  Letar efter en duktig entreprenör som kan bygga attefallshus och pool. Det är en sluttande tomt. Hej John , Skickar duktiga entreprenörer din väg 🙂 Lycka till med din pool och Attefallshus. mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för
  Läs mer
 • Gjuta platta till ett litet hus 15 kvadrat
  Hej! Vi ska bygga ett hus på landet. Mot bygglov skulle man kunna hävda att det är en gammal friggebodslösning. Inom dagens regler är det attefallshus som vi tänker åberopa. Vi känner att vi skulle behöva lite information och ber kött på benen vad gä
  Läs mer

Vision Husgrunder.com

Vår vision är att svara på de frågor som våra läsare har. Tveka därför inte att kontakta oss och meddela oss era frågor så tar vi upp dem här. Vi är dock inget forum. Husgrunder.com ska vara platsen på internet dit du vänder dig när du vill ha svar på frågor - inte bli förvirrad med fler frågor!