Är du mån om att ha ett åretrunt bonat attefallshus med så högt i tak som det går, då är platta på mark tekniken bäst. Eftersom attefallshus har en stor begränsning i takhöjd så blir platta på mark tekniken attraktiv då den bygger på att isoleringen grävs ner. Detta till skillnad från plintgrunden gör att du inte slösar på värdefull takhöjd. Nackdelen är dels kostnaden men också att den inte lämpar sig för färdiga modulhus på bjälklag vilket är vanligt idag. Då är krypgrunden ett möjligt alternativ.
Källa: Tjällden AB

Nyhet: Betongplattan för självbyggare – ett alternativ med mindre betong

balkgrunden
Jag har tillsammans med Tjällden AB tagit fram ett nytt grundsystem för självbyggare med en betongplatta som är enkel att förstå och kräver mindre betong. Kontakta mig om du är intresserad av detta grundsystem. Jag bygger just nu med detta system själv. Fördelarna om du bygger med detta själv är mycket lägre kostnader, kortare byggtid och mindre miljöpåverkan.

Läs mer om självbyggargrunden. En betongplatta med mindre betong.

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 1 av 3 - Välj typ av byggnad

Tillbaka

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 2 av 3 - Välj det län/ort som passar dig bäst

Tillbaka

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 3 av 3 - Välj entreprenadsform

Tillbaka

Navigera enkelt i artikeln med länkarna

Navigera nedan med länkarna som jag lagt in så du enkelt kan klicka dig fram till det stycke som intresserar dig.

Platta på mark för attefallshus – för den långsiktige

Platta på mark är en lite mer avancerad grund som lämpar sig för den som vill vara lite mer långsiktig med sitt hus och framförallt göra allt för att motverka sättningar.
För den som vill ha ett platsbyggt attefallshus som är vinterbonat och med golvvärme så lämpar sig platta på mark speciellt bra. Med platsbyggt menas att huset byggs av byggmaterial på byggplatsen och kommer inte färdigt med bjälklag och allt. Har man ett färdigbyggt hus från fabrik så lämpar sig krypgrunden bättre då grunden skapar färdiga grundbalkar.

För platta på mark har vi skrivit en utförlig artikel här.

Betongplattan – mindre betong och lägre laster

betongplatta attefallshus
Ett Attefallshus har begränsade laster och får därför inte samma komplexa konstruktion som en betongplatta med höga laster. Du kan därför armera lite mindre och gjuta en lite tunnare betongplatta om du vill (minst 8 cm). Men du behöver åtminstone ha en 8 cm betongplatta om du ska ha armering och golvvärme.

Attefallshus med källare

Det är många som väljer att bygga sitt Attefallshus med källare. Det gör att man får extra yta.
Väggarna kan vara enkla och grunden har begränsade laster. Men tänk på.

 • Betongbjälklag kan göra att lasterna blir högre
 • Dränera källarväggen ordentligt. Läs mer om dränering av källarvägg här.
 • Att källaren ändå bygger i höjdled litegrann vilket gör att det övre planet får lite mindre takhöjd.
 • Att alla tomter inte lämpar sig för att bygga källare.

Läs mer om Attefall med källare här.

Självbyggargrunden – ett bra alternativ

lätta prefabricerade kantbalkar
Denna betongplatta har tagits fram med syftet att förenkla monteringen av plattan. En effekt av den prefabricerade kantbalken är att den inte behöver någon armering i kantbalken.

Läs mer om detta här.

Behövs det en kontrollansvarig för attefallshus

Svaret är att boverket i denna artikel skriver att det inte ska behövas, men att det kan variera från kommun till kommun.
Läs artikel här (öppnas i nytt fönster – pdf).

Fördelar med platta på mark för Attefallshus

Fördelarna med en betongplatta är många som jag ser det. De största fördelarna är
 • Den grunden som ger dig högst takhöjd. Detta då grunden ger störst möjlighet till en låg sockel. Detta ökar den invändiga volymen och takhöjden i huset. En plintgrund exempelvis behöver minst 200 mm UNDER huset. Det gör att med isolering så går mycket bohöjd bort.
 • Ett av de bästa valen för platsbyggda hus där man vill ha året runt standard. Även krypgrund ger bra året runt standard.
 • Bästa valet för platsbyggda hus där man vill ha vattenburen golvvärme.
 • Bästa valet för platsbyggda hus där man vill ha en välisolerad grund.
 • Bästa (eller enda) valet för Attefallshus med källare.
 • Fuktsäker då cellplasten är kapillärbrytande
Sammantaget är betongplattan för attefallshus en rejäl grund och om man bara gör rätt så får man en beständig grund.

Nackdelar med platta på mark för Attefallshus

Att gjuta en betongplatta för attefallshus har enligt mig följande nackdelar

 • Mindre kostnadseffektivt än krypgrunden och framförallt plintgrunden vid små hus pga markarbetet
 • Mindre lämpligt när ett hus kommer från fabrik med färdigt bjälklag.
 • Mer betongåtgång
Summa summarum så tror jag på en renessäns för krypgrunden nu i och med att Attefallshusen inte är lika påkostade som vanliga villor. Använder man således bra isolerade krypgrundselement så får man inte heller några fuktproblem som äldre krypgrundslösningar har förknippats med. Isolerade krypgrunder har inte alls haft samma problem som icke isolerade krypgrunder.

Relaterade frågor
Här har jag försökt samla de frågor jag har fått kring för och nackdelar med att välja betongplatta för sitt attefallshus.

Sätta ut attefallshuset – fasadyttermått & grundyttermått

sätta ut grunden och huset
Ett attefallshus behöver, trots sin frihet kring bygglov, ändå sättas ut.
Då mäter man ut husets fasadyttermått genom att man i de tänkta hörnen av attefallshuset placerar ut träpinnar som man sedan monterar en ställning. På denna ritar man sedan ut en cirkel med en prick i som man sedan utgår ifrån.
När man sedan vet hur stort utstick fasaden har jämfört med grunden kan man rita in en linje där grunden ska gå. Ett vanligt sådant mått är att fasadyttermåttet ligger 2 cm utanför grundyttermåttet. Här fäster man sedan en murarlina mellan de två punkterna som markerar vart grunden ska stå i ”vertikal led”.

Minst lika viktigt är det att veta i vilken höjd grunden ska ha när den är klar. Dvs se till att hela grunden är på rätt höjd.
Det finns toleranser som styr hur fint detta måste justeras (se här).
Även här spelar ”murarsnöret in” och du kan med laser, och massa nogrannhet se till att denna hamnar i nivå.

Hur djupt ska du gräva för attefallshus platta på mark

Grävdjupet för en Attefallsgrund av typen betongplatta på mark bestäms av vilken mängd isolering du vill ha, typ av mark du ska bygga på samt höjden på sockeln över marken.
Tyvärr är det så att all matjord ska bort. Det gör att du får en sättningsokänslig mark.

Relaterade frågor
Här har jag försökt samla de frågor jag har fått kring grävdjup attefallshus.

 • Grävdjup för gjuten platta
  Vi ska bygga ett Attefallshus, 6×4 m. Vi har grävt bort ett lager, ca 15 cm, översta jordlagret. Hur djupt behöver vi gräva för plattan och hur djupt för ytterkanten (ramen) av plattan? Hur bred ska den vara? Behöver vi gräva frostfritt? Djup fö
  Läs mer

Tjocklek på betongplattan för Attefallshus

Standardtjockleken för betongplattans betong är 10 cm. Jag menar att man kan hålla sig till denna standard även för ett Attefallshus. Det är inte fel.

Betongplattan kan, pga de lite mindre lasterna vara ner mot 8 cm tjock. Men inte mindre , då får man strul med att få till armeringen på ett bra sätt.

För vattenburen golvvärme är det 10 cm som gäller.

Relaterade frågor
Här kommer frågor och svar vi fått över tid som är relaterat till attefallshus och tjockeleken på betongen.

 • Tjocklek platta till Attefallshus
  Hej, Tänkte bygga ett attefallshus med källare dvs 2 våningar (plattan hamnar ca 190 cm under marknivå). Jag har några frågor. 1) Hur mycket isolering bör jag ha under plattan? 2) Hur tjock bör plattan vara? 3) Om jag bygger in golvvärme, behöver jag
  Läs mer

Mängd isolering för ett Attefallshus

Tjockleken på isoleringen bör vara 300 mm för ett åretruntboende när man bygger hus idag. Därmed blir den totala tjockleken på din grund 400 mm ovanpå det dränerande materialet. Val av tjocklek på cellplastisolering är också ett val man gör. Dvs hur välisolerad vill man ha sin betongplatta. Jag menar att man bör ta i när det gäller isoleringen. Låg extrakostnad. Men 200 mm isolering fungerar också ok.

Allt vanligare med Attefallsgarage

Uppsvinget för att bygga attefallshus har fört med sig att det också byggs alltmer attefallshus som används som garage. De flesta av dessa har en grund där man gjuter en platta på mark.
Läs mer om garageplatta här.

Frågor från besökare om betongplatta för attefallshus

Här kommer frågor och svar vi fått över tid som är relaterat till attefall och betongplatta på mark.

 • Vattenrör till ett nytt Attefallshus via huset
  Hej. Vill koppla på ett nytt vattenrör via vattenmätaren i befintlig hus till ett nytt Attefallshus. Hur går man smidigast tillväga när man vill komma åt vattenledningen (mätaren) i huset för att koppla på nya vattenrör som jag vidare drar till Attef
  Läs mer
 • Jag vill ha grävning för en grund till Attefallshus
  Grunden ligger 25 m in i trädgården. Vi ska gjuta en platta. Bifogar innehåll för en offert. Vi behöver även gräva för vvs ca 30 m. Utgräving för attefalls hus – Hand arbete bredvid grävmaskin – Makadam samt dränering runt grund – E
  Läs mer
 • Offert önskas pool Attefallshus trädäck
  Letar efter en duktig entreprenör som kan bygga attefallshus och pool. Det är en sluttande tomt. Hej John , Skickar duktiga entreprenörer din väg 🙂 Lycka till med din pool och Attefallshus. mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för
  Läs mer
 • Gjuta platta till ett litet hus 15 kvadrat
  Hej! Vi ska bygga ett hus på landet. Mot bygglov skulle man kunna hävda att det är en gammal friggebodslösning. Inom dagens regler är det attefallshus som vi tänker åberopa. Vi känner att vi skulle behöva lite information och ber kött på benen vad gä
  Läs mer