Är du mån om att ha ett åretrunt bonat attefallshus med så högt i tak som det går, då är platta på mark tekniken bäst. Eftersom attefallshus har en stor begränsning i takhöjd så blir platta på mark tekniken attraktiv då den bygger på att isoleringen grävs ner. Detta till skillnad från plintgrunden gör att du inte slösar på värdefull takhöjd. Nackdelen är dels kostnaden men också att den inte lämpar sig för färdiga modulhus på bjälklag vilket är vanligt idag. Då är krypgrunden ett möjligt alternativ.


Annons – klicka på bild för mer info.

Källa: Tjällden AB

Navigera enkelt i artikeln med länkarna

Navigera nedan med länkarna som jag lagt in så du enkelt kan klicka dig fram till det stycke som intresserar dig.

Platta på mark för attefallshus – för den långsiktige

Platta på mark är en lite mer avancerad grund som lämpar sig för den som vill vara lite mer långsiktig med sitt hus och framförallt göra allt för att motverka sättningar.
För den som vill ha ett platsbyggt attefallshus som är vinterbonat och med golvvärme så lämpar sig platta på mark speciellt bra. Med platsbyggt menas att huset byggs av byggmaterial på byggplatsen och kommer inte färdigt med bjälklag och allt. Har man ett färdigbyggt hus från fabrik så lämpar sig krypgrunden bättre då grunden skapar färdiga grundbalkar.

För platta på mark har vi skrivit en utförlig artikel här.

30 kvm attefallshus från mars 2020

Den 1:a mars utökas antalet kvadratmeter från 25 kvm till 30 kvm för sk komplementbostadshus. Dvs för garage och så kallade komplementbyggnader så gäller de gamla attefallsreglerna. Jag tror att det skulle bli stor skillnad i antalet attefallshus som byggs. Läs mer om detta och se många olika modeller på attefallshus.

Betongplattan – mindre betong och lägre laster

betongplatta attefallshus
Ett Attefallshus har begränsade laster och får därför inte samma komplexa konstruktion som en betongplatta med höga laster. Du kan därför armera lite mindre och gjuta en lite tunnare betongplatta om du vill (minst 8 cm). Men du behöver åtminstone ha en 8 cm betongplatta om du ska ha armering och golvvärme.

Attefallshus med källare

Det är många som väljer att bygga sitt Attefallshus med källare. Det gör att man får extra yta. Då är betongplatta det enda man kan välja menar jag.
Väggarna kan vara enkla och grunden har begränsade laster. Men tänk på.

 • Betongbjälklag kan göra att lasterna blir högre
 • Dränera källarväggen ordentligt. Läs mer om dränering av källarvägg här.
 • Att källaren ändå bygger i höjdled litegrann vilket gör att det övre planet får lite mindre takhöjd.
 • Att alla tomter inte lämpar sig för att bygga källare.

Läs mer om Attefall med källare här.

Attefallshus som byggs på sutterängtomt

markarbete sutteränghus
Många hus som byggs idag byggs i sluttningar. Då behöver man gräva ur marken (kanske spränga till och med) beroende på hur mycket tomten lutar. Om det är bra underlag kan man gräva bort matjord bara och sedan fylla ut med makadam.

Rörande höjden som du får bygga på när det är ett sutteränghus så är det i regel snittet på entreplanet och upp till utvändigt tak inklusive takkupor, skorstenar etc.

Är din tomt bergig och lutar mycket? Då kan det tala för plintgrund av kostnadsskäl. Jag menar att plintgrunder är mindre bra på ”bra platt mark” för där kan man bygga platta/krypgrund enkelt. Men på kombinationen bergig och lutande tomt talar det för plintgrund.

Relaterade frågor.
 • Grundmaterial Attefallshus
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Skall bygga ett Attefallshus delvis nergrävt i sandbacke på tre sidor och träkonstruktion på framsidan(sutteräng). Gjuta isolerad platta och tänkte använda Thermomu
  Läs mer

Isolerat vinterbonat attefallshus

För att få huset vinterbonat så behöver man ha god isolering.
Isoleringen jag rekommenderar är följande när man vill göra huset välisolerat.

Tjocklek isolering

 • Grunden: 300 mm
 • Väggar: Mer än 200 mm
 • Tak: 400 mm

Bygg attefallshus själv

Ska du bygga attefallshuset själv. Missa inte min artikel där jag bygger ett komplementhus själv.
Läs mer här.

Självbyggargrunden – ett bra alternativ

lätta prefabricerade kantbalkar
Denna betongplatta har tagits fram med syftet att förenkla monteringen av plattan. En effekt av den prefabricerade kantbalken är att den inte behöver någon armering i kantbalken.

Läs mer om detta här.

Påla attefallshuset?

påla attefallshuset
Pålning av en byggnad kan behövas om marken inte klarar belastningen från huset.
Läs mer om pålning här.
Vet du inte om du behöver påla, då kan du behöva göra en markundersökning. Läs mer om markundersökningar här.

Relaterade frågor.
 • Pålning kostnad,? nödvändigt? Attefallare 30kvm
  Ska bygga attefallare, vi upplever att marken där den ska byggas känns sank/blöt. När det regnar ligger det ofta vatten kvar på gräset/mossan. Gått in på sgu och vi har postglacialsand. Grannens hus på ena sidan av oss har pålat 100m, grannen på andr
  Läs mer

Behövs det en kontrollansvarig för attefallshus

Svaret är att boverket i denna artikel skriver att det inte ska behövas, men att det kan variera från kommun till kommun.
Läs artikel här (öppnas i nytt fönster – pdf).

Pris för grunden – vad kostar den

Det är olika vad en grund kostar. Vad ska du göra själv.
Men här är en kalkylator jag tagit fram. Den är ett par år gammal nu och jag jobbar för att få in priser från mina byggare som grund för kalkylatorn istf som idag att den är ”mer teoretiskt” framräknad baserat på input jag fått över åren.

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 1 av 3 - Välj typ av byggnad

Tillbaka

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 2 av 3 - Välj det län/ort som passar dig bäst

Tillbaka

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 3 av 3 - Välj entreprenadsform

Tillbaka

Relaterade frågor

 • Betongplatta på 25 kvm pris
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hejsan, Ska sätta attefallshus på tomten. 25 kvm med framtida tänk att bygga ut till 30 (när det blir tillåtet och jag får råd…). Tomten lutar. Troligen bergg
  Läs mer
 • Kostnad markarbete attefallshus
  Hej Micke Representerar ett bolag som bygger attefallshus till kunder. Skulle vara intressant att veta ungefärlig kostnad för markarbetet (exklusive montering av grunden – den kan vi nog göra själva), dvs mest grävningen. Mvh Jocke Hej Joakim,
  Läs mer
 • Pris på grund till Attefallshus
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hej, Kan man fråga dig om rimligheten i en prissättning på ett grundarbete för ett Attefallshus? Mvh Stefan Hej Stefan, självklart – skicka över den info du h
  Läs mer

Få offert

Jag samarbetar med attefallshus.se och kan sätta er i kontakt med bra attefallstillverkare.
Kontakta mig här förutsättningslöst för offert på attefallshus.
Relaterade frågor

 • Ungefärlig kostnad för 30 kvm platta
  Hej Micke, tack för råden ang Attefallsgrund! Jag har nu gått vidare och fått in två offerter på en 30 kvm platta inkl allt VA-jobb. Tomten är platt och berglös och lättillgänglig. VA-jobbet ca 23 meter. Den ena offerten slutar på 173 TKR ink moms oc
  Läs mer
 • Material till 24kvm stor grund
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hej! Jag har tänkt och bygga ett typ av attefallshus 6m x 4m = 24kvm stort. Det jag skulle vilja ha hjälp med är vad jag behöver för material och hur mycket materia
  Läs mer

Fördelar med platta på mark för Attefallshus

Fördelarna med en betongplatta är många som jag ser det. De största fördelarna är

 • Den grunden som ger dig högst takhöjd. Detta då grunden ger störst möjlighet till en låg sockel. Detta ökar den invändiga volymen och takhöjden i huset. En plintgrund exempelvis behöver minst 200 mm UNDER huset. Det gör att med isolering så går mycket bohöjd bort.
 • Snyggaste grunden menar jag. Detta då den är så låg.
 • Ett av de bästa valen för platsbyggda hus där man vill ha året runt standard. Även krypgrund ger bra året runt standard.
 • Bästa valet för platsbyggda hus där man vill ha vattenburen golvvärme.
 • Bästa valet för platsbyggda hus där man vill ha en välisolerad grund.
 • Bästa (eller enda) valet för Attefallshus med källare.
 • Fuktsäker då cellplasten är kapillärbrytande
Sammantaget är betongplattan för attefallshus en rejäl grund och om man bara gör rätt så får man en beständig grund.

Relaterade frågor

 • Fördelar med platta för ett attefallshus?
  Hej Micke, Står inför beslut, nu när det blir 30kvm (dvs början av nästa år), att bygga ett attefallshus. Förvirrad kring grunden. Vilka är fördelarna ser du med att lägga lite mer pengar på grunden och gjuta en betongplatta. Hej Tor, Fördelarna med
  Läs mer

Nackdelar med platta på mark för Attefallshus

Att gjuta en betongplatta för attefallshus har enligt mig följande nackdelar

 • Mindre kostnadseffektivt än krypgrunden och framförallt plintgrunden vid små hus pga markarbetet
 • Mindre lämpligt när ett hus kommer från fabrik med färdigt bjälklag.
 • Mer betongåtgång
Summa summarum så tror jag på en renessäns för krypgrunden nu i och med att Attefallshusen inte är lika påkostade som vanliga villor. Använder man således bra isolerade krypgrundselement så får man inte heller några fuktproblem som äldre krypgrundslösningar har förknippats med. Isolerade krypgrunder har inte alls haft samma problem som icke isolerade krypgrunder.

Relaterade frågor
Här har jag försökt samla de frågor jag har fått kring för och nackdelar med att välja betongplatta för sitt attefallshus.

Sätta ut attefallshuset – fasadyttermått & grundyttermått

sätta ut grunden och huset
Ett attefallshus behöver, trots sin frihet kring bygglov, ändå sättas ut.
Då mäter man ut husets fasadyttermått genom att man i de tänkta hörnen av attefallshuset placerar ut träpinnar som man sedan monterar en ställning. På denna ritar man sedan ut en cirkel med en prick i som man sedan utgår ifrån.
När man sedan vet hur stort utstick fasaden har jämfört med grunden kan man rita in en linje där grunden ska gå. Ett vanligt sådant mått är att fasadyttermåttet ligger 2 cm utanför grundyttermåttet. Här fäster man sedan en murarlina mellan de två punkterna som markerar vart grunden ska stå i ”vertikal led”.

Minst lika viktigt är det att veta i vilken höjd grunden ska ha när den är klar. Dvs se till att hela grunden är på rätt höjd.
Det finns toleranser som styr hur fint detta måste justeras (se här).
Även här spelar ”murarsnöret in” och du kan med laser, och massa nogrannhet se till att denna hamnar i nivå.

Hur djupt ska du gräva för attefallshus platta på mark

Grävdjupet för en Attefallsgrund av typen betongplatta på mark bestäms av vilken mängd isolering du vill ha, typ av mark du ska bygga på samt höjden på sockeln över marken.
Tyvärr är det så att all matjord ska bort. Det gör att du får en sättningsokänslig mark.

Relaterade frågor
Här har jag försökt samla de frågor jag har fått kring grävdjup attefallshus.
 • Grävdjup för gjuten platta
  Vi ska bygga ett Attefallshus, 6×4 m. Vi har grävt bort ett lager, ca 15 cm, översta jordlagret. Hur djupt behöver vi gräva för plattan och hur djupt för ytterkanten (ramen) av plattan? Hur bred ska den vara? Behöver vi gräva frostfritt? Djup fö
  Läs mer

Tjocklek på betongplattan för Attefallshus

Standardtjockleken för betongplattans betong är 10 cm. Jag menar att man kan hålla sig till denna standard även för ett Attefallshus. Det är inte fel.

Betongplattan kan, pga de lite mindre lasterna vara ner mot 8 cm tjock. Men inte mindre , då får man strul med att få till armeringen på ett bra sätt.

För vattenburen golvvärme är det 10 cm som gäller.

Relaterade frågor
 • Tjocklek platta till Attefallshus
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hej, Tänkte bygga ett attefallshus med källare dvs 2 våningar (plattan hamnar ca 190 cm under marknivå). Jag har några frågor. 1) Hur mycket isolering bör jag ha un
  Läs mer

Mängd isolering för ett Attefallshus

Tjockleken på isoleringen bör vara 300 mm för ett åretruntboende när man bygger hus idag. Därmed blir den totala tjockleken på din grund 400 mm ovanpå det dränerande materialet.
Val av tjocklek på cellplastisolering är också ett val man gör. Dvs hur välisolerad vill man ha sin betongplatta. Jag menar att man bör ta i när det gäller isoleringen.
Det är en låg extrakostnad att lägga ut själva cellplasten. Men det blir ju mer att gräva ur. Men 200 mm isolering fungerar också ok.

Relaterade frågor
 • Vilken isolering till grund för attefallshus?
  Hej Vi ska bygga ett 25 kvm stor Attefallshus i vår trädgård. Tänkte ha det ganska välisolerat, kanske inte som en villa men nära på. Vilken isolering till grund för attefallshus rekommenderar du? Hej Yngve, Här kan du läsa om hur jag tänker kring is
  Läs mer
 • Isolering i betonggrund för attefallshus
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Jag har tänkt att uppföra ett attefallshus i anslutning till vårt torp. Huset skall användas som förråd/verkstad/hobbyrum. Det skall inte vara uppvärmt på vintern m
  Läs mer

Attefallsgarage

Uppsvinget för att bygga attefallshus har fört med sig att det också byggs alltmer attefallshus som används som garage.
De flesta av dessa har en grund där man gjuter en platta på mark. Det finns inte riktigt något alternativ som jag ser det till att gjuta en platta just för garage. Några tankar jag har.

 • Storleken för attefallshus är perfekt för garage. Du få plats med två bilar på 25 kvm. Jag har skrivit lite om det här.
 • Lasterna är högre på plattan inne i garaget/byggnaden än för en villa. Detta beror såklart på att garaget har en, ofta ganska tung, bil inne i byggnaden. Då behöver grunden dimensioneras för dessa laster. Vill du ha hjälp dimensionera ditt garage.

Läs mer om garageplatta här.

Relaterade frågor
 • Pris för grund
  hej , Vad kostar en attefallsgrund tror du? Jag ska ha en platta på mark och vill ha den nergrävd. Marken är ganska lerig här. Mvh Tobbe Hej Tobbe, Här har jag svarat lite på det. Rörande markförhållandena – har du en markundersökning? Annars k
  Läs mer
 • Attefallsgarage?
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hej På dig, Schysst service du har med dina frågor. Har du några tankar kring att bygga garage i attefallshuset, ur ett grundperspektiv. Hej Gunnar, Självklart. Här
  Läs mer

Växthus

Det som särskiljer sig för attefallshus mot andra hustyper rörande betongplattan är att växthuset ofta har en sockel. Denna byggs med fördel in i grunden.

Här är en bra grund att använda vid dessa tillfällen.

Med WC / toalett

avloppsdragning i markbädd
För attefallshus med WC / toalett som byggs med betongplatta så gjuter man in avloppet i plattan. Man drar först in avloppsrören in i huset i markbädden.
Relaterade frågor
 • Dra VVS till Attefallshus
  Hej! Drar man vatten från sitt eget hus till Attefallshus? Vad kostar det? Hej C3, Återkommer med svar så fort jag kan. Här är artiklar om attefallshus tills vidare. mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och s
  Läs mer

Frågor från besökare om betongplatta för attefallshus

Här kommer frågor och svar vi fått över tid som är relaterat till attefall och betongplatta på mark.

 • Bygga attefallshus själv
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hej Micke, Jag har länge velat bygga ett attefallshus på min tomt och nu ska jag äntligen påbörja bygget. Har läst en hel del och insett vikten av att gjuta betongp
  Läs mer
 • Platta på mark till attefallshus
  Hej Micke! Jag ska bygga nytt attefallshus och skulle behöva komma i kontakt med någon som kan hjälpa mig med grunden. Hej Kalle, Jag har skickat dig en kontakt du kan prata med. Hälsa från mig! Som alltid med entreprenörer så är det viktigt att ta i
  Läs mer
 • Flytta gjuten platta en halvmeter
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Jag har byggt ett attefallshus med gjuten platta enligt konstens alla regler. Denna ligger nu 0,6m fel vilket kommunen inte tillåter. Om jag inte kan flytta den kan
  Läs mer
 • Ungefärlig kostnad för 30 kvm platta
  Hej Micke, tack för råden ang Attefallsgrund! Jag har nu gått vidare och fått in två offerter på en 30 kvm platta inkl allt VA-jobb. Tomten är platt och berglös och lättillgänglig. VA-jobbet ca 23 meter. Den ena offerten slutar på 173 TKR ink moms oc
  Läs mer
 • Betongplatta på 25 kvm pris
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hejsan, Ska sätta attefallshus på tomten. 25 kvm med framtida tänk att bygga ut till 30 (när det blir tillåtet och jag får råd…). Tomten lutar. Troligen bergg
  Läs mer
 • Vad menas med att bygga attefall på ofri grund
  Hej Angående bygga attefallshus så har jag kommit i kontkat med begreppet ofri grund. Dvs att bygga på ofri grund. Vad menas med det? Hej Erik, Inte expert, men jag är ganska säker på att man bygger ett hus på mark som du sedan inte äger. Du typ arre
  Läs mer
 • Pris för grund
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer hej , Vad kostar en attefallsgrund tror du? Jag ska ha en platta på mark och vill ha den nergrävd. Marken är ganska lerig här. Mvh Tobbe Hej Tobbe, Här har jag svar
  Läs mer
 • Attefallsgarage?
  Hej På dig, Schysst service du har med dina frågor. Har du några tankar kring att bygga garage i attefallshuset, ur ett grundperspektiv. Hej Gunnar, Självklart. Här kan du läsa mer om den frågan. Fyller på där regelbundet – för tankarna kommer
  Läs mer
 • Vilken isolering till grund för attefallshus?
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hej Vi ska bygga ett 25 kvm stor Attefallshus i vår trädgård. Tänkte ha det ganska välisolerat, kanske inte som en villa men nära på. Vilken isolering till grund fö
  Läs mer
 • Fördelar med platta för ett attefallshus?
  Hej Micke, Står inför beslut, nu när det blir 30kvm (dvs början av nästa år), att bygga ett attefallshus. Förvirrad kring grunden. Vilka är fördelarna ser du med att lägga lite mer pengar på grunden och gjuta en betongplatta. Hej Tor, Fördelarna med
  Läs mer
 • Grundmaterial Attefallshus
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Skall bygga ett Attefallshus delvis nergrävt i sandbacke på tre sidor och träkonstruktion på framsidan(sutteräng). Gjuta isolerad platta och tänkte använda Thermomu
  Läs mer
 • Isolering i betonggrund för attefallshus
  Jag har tänkt att uppföra ett attefallshus i anslutning till vårt torp. Huset skall användas som förråd/verkstad/hobbyrum. Det skall inte vara uppvärmt på vintern men med frostvakt och möjlighet att värma upp tillfälligt med typ byggfläkt eller gasol
  Läs mer
 • Kostnad markarbete attefallshus
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hej Micke Representerar ett bolag som bygger attefallshus till kunder. Skulle vara intressant att veta ungefärlig kostnad för markarbetet (exklusive montering av gr
  Läs mer
 • Vattenrör till ett nytt Attefallshus via huset
  Hej. Vill koppla på ett nytt vattenrör via vattenmätaren i befintlig hus till ett nytt Attefallshus. Hur går man smidigast tillväga när man vill komma åt vattenledningen (mätaren) i huset för att koppla på nya vattenrör som jag vidare drar till Attef
  Läs mer