Betongplatta för tillbyggnad

Priser och kostnader för din platta

Idag är det fler och fler husägare som väljer att bygga till sitt hus. Precis som när man ska bygga ett nytt hus så är det en förutsättning att man lägger en grund för sin tillbyggnad. Valet av husgrundsleverantör och typ av husgrund kan därmed ske på samma premisser som för byggandet av en normal villagrund. Det som skiljer en tillbyggnad från en gjuten villagrund är flerfaldig. Denna artikel hanterar de fall där du vill gjuta en betongplatta som lösning för din tillbyggnad. Tillbyggnader har också ofta ingen färdig konstruktion då det är så anpassat till just din tillbyggnad. Det gör att du bör fokusera på konstruktion av tillbyggnaden tidigt så du inte får strul med det senare. Missa inte vår kalkylator nedan.

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 1 av 3 - Välj typ av byggnad

Tillbaka

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 2 av 3 - Välj det län/ort som passar dig bäst

Tillbaka

Räkna ut ungefärlig kostnad för platta på mark.

Steg 3 av 3 - Välj entreprenadsform

Tillbaka

Kostnaden för en tillbyggnad varierar kraftigt, det gäller även grunden

Det är extremt olika hur mycket en betongplatta för en tillbyggnad kostar. Det kan bero på hur hög sockel man vill ha, vilken typ av husgrund du har i ditt befintliga hus, konstruktionen på det befintliga huset mm mm.
Vi kommer utveckla en platta på mark kalkylator som ännu mer tar in i beräkningen hur komplex en husgrund till en tillbyggnad kan vara. Tills dess , använd vår generella kalkylator här ovan.

Fokusera på konstruktionen tidigt

Det är bra att fokusera tidigt på din konstruktion. Detta då tillbyggnader oftast inte har en färdig konstruktion. Det beror på att konstruktionen beror mycket på hur din tillbyggnad ska se ut och hur ditt befintliga hus ser ut. Med en nyproducerad villa skulle jag säga att du undantagslöst får en färdig konstruktion med lastnedräkningar mm från tillverkaren. Så fokusera tidigt på konstruktionen av din tillbyggnad tidigt så du inte får strul med det senare.

Betongplatta för tillbyggnaden – ett bra val

De flesta som ska bygga till idag använder platta på mark tekniken för sin husgrund. Det är standard idag och möjliggör god isolering med få problem.
Men alla kan inte bygga till med en betongplatta helt rakt upp och ner. Det kan behövas rejäla anpassningar på plats.

Viktigt att betongplattan för tillbyggnaden inte vilar på befintliga huset

När du ska bygga till är det viktigt att din husgrund för tillbyggnaden bär lasterna från tillbyggnaden utan att lasta på ytterligare laster mot det befintliga huset. Gör man inte det kan påverkan bli stor på det befintliga huset.

Gjuta platta mot befintlig grund

När man gjuter en betongplatta mot en befintlig grund så finns det ett antal intressanta frågeställningar

 • ska du ha plattan i samma höjd som den befintliga plattan
 • behöver du ha någon kantbalk mot den befintliga grunden
 • hur fäster du den nya grunden i den befintliga grunden

Plattan i samma höjd som den befintliga plattan

Frågan om plattans höjd är enklast. Du kan göra både och. Dvs du kan antingen ha betongplatta i samma höjd eller i en annan höjd. Det är mer estetiska frågor såsom om det totala utseendet kommer se bra ut eller inte med olika nivåer på grundsockeln.

Det behövs normalt inte en kantbalk mot den befintliga grunden

När det kommer till kantbalken så beror det mycket på om du har en bärande vägg precis vid tillbyggnadens övergång till tillbyggnaden. Detta är relativt ovanligt. Man kan ta upp lasterna i den nya tillbyggnadens kantbalk för ytterväggarna samt den befintliga väggen som man bygger för.
Detta leder till att man för tillbyggnader inte behöver kantelement mot det befintliga husets vägg. Så har man en tillbyggnad om 3×5 meter och har en tillbyggnad som sticker ut 3 meter och löper 5 meter längs det befintliga huset så behövs bara 3+3+5 meter kantbalk/kantelement.

Här finns frågor och svar om kantbalk intill befintligt hus.

Hur fäster du den nya grunden i den befintliga grunden – en rörelsefog

När du bygger tillbyggnaden till ett hus så är det viktigt att man tänker igenom så att huset och tillbyggnaden inte ”sitter ihop”. Detta kan leda till sprickbildningar och sättningar. Speciellt om din grund HÄNGER PÅ det befintliga huset. Därför ska du ha en mjukfog som läggs mellan huset och tillbyggnaden.

Här har vi samlat frågor och svar om tillbyggnader rörande rörelsefog.

Pris för att bygga grund till din utbyggnad

Här kan du se ett prisexempel för byggmaterialet för att gjuta en betongplatta för villor. En tillbyggnad skiljer sig inte avsevärt annat än i antal kvadratmeter. Speciellt om det är en enkel betongplatta på mark. Är det en tillbyggnad i sutteräng kan det skilja sig mycket.

Tjockleken på min platta

En betongplatta för en tillbyggnad gjuts normalt med en tjocklek på 10 cm. Det är samma som för en normal platta på mark. Då gjuter man in armering och eventuell vattenburen golvvärme betongplattan.

Här är relaterade frågor till tjocklek på betongplatta för din tillbyggnad.

Hur bygger man platta på mark

tillbyggnad betongplatta

Se hur man bygger en gjuten platta på mark. De flesta stegen i denna artikel gäller även för tillbyggnader.

Mängden kantelement för tillbyggnaden mindre än omkretsen av tillbyggnaden

Intill byggnaden behövs normalt inga kantelement. Det gör att det inte behövs lika många kantelement som för en normal grund. Dvs omkretsen på tillbyggnaden behöver inte normalt vara synonymt med antal meter kantelement. Undantaget är om det hamnar bärande delar av tillbyggnaden precis intill huset. Då kan man behöva en kantbalk även intill det befintliga huset.

När uppstår rasrisk vid tillbyggnad

Rasrisk uppstår om du gräver ner under befintliga byggnadens betongsula. Om man har en källare är således risken betydligt mindre om man anlägger en betongplatta i markhöjd.

Vattenburen golvvärme i tillbyggnaden

När man ska gjuta en betongplatta väljer många att gjuta in golvvärme i tillbyggnaden. Då kan det behövas köpas till olika tillval för att möjliggöra golvvärmen i tillbyggnaden så att man kan koppla på eventuell befintlig golvvärme.

Här är relaterade frågor till golvvärme i tillbyggnad.

 • Värmerör under plattan
  Hej, Det är så att VVS killen har dragit ett värmerör LK PE-X (ej isolerat) från grunden av bef hus ca 1m ner och 1m från nya platta (se bild vid rege
  Läs mer
 • Vattenburen golvvärme i tillbyggnad
  Hej, Vi planerar att bygga till vår villa. Vi har ett Thermotech golvvärmesystem med en fördelare som sitter i mitten av huset. Tillbyggnaden kommer a
  Läs mer

Tillbyggnader för relativt höga hus

tillbyggnad byggställning
Att bygga till hus med fler än 2 våningar skiljer sig inte så mycket med att bygga till ett enplans eller tvåplans hus. Lasterna kan vara lite större. Men genom att dimensionera för detta ska det inte vara några problem. Men kostnaden drar lätt iväg så fundera igenom om du inte kan ha en snygg tillbyggnad som har en våning lägre i just tillbyggnaden. Samtidigt är det mycket enklare att bygga en extra våning innan man byggt taket. Svårt och dyrt att ångra sig efteråt.

Här är relaterade frågor till tillbyggnader av lite högre hus.

Tillbyggnader för hus med källare

Många som vänder sig till mig ska bygga till hus med källare. Då har man valet att anlägga husets tillbyggnad med källare eller utan.

Här är relaterade frågor till tillbyggnader med källare.

Tänk på helheten vid tillbyggnader

tillbyggnad byggställning
Många som bygger till behöver också se över sin fasad så den smälter ihop med orginalhuset. Här finns några råd kring hur du ska tänka kring detta.
 • Rörelsefog: Du behöver en rörelsefog mellan tillbyggnaden och orginalhuset. Inte bara i grunden utan också mellan orginalhusets fasad och tillbyggnadens fasad. Då kan huset röra sig lite lite grann utan att fasaden spricker (vid putsad fasad)
 • Byggställningar: Om du för din tillbyggnad behöver en byggställning så samarbetar vi med ett av de mer professionella och seriösa bolagen. Med över 25 år i branschen kan de erbjuda branschens bästa service för ställningar och tillbehör. Läs mer om byggställning från ABC Ställningar
 • Höjd på sockeln: Grundsockeln på orginalhuset och tillbyggnadens grundsockel behöver tänkas igenom. Om du har hus med källare behöver du ofta ha en högre höjd på tillbyggnaden än om du har en krypgrund eller platta på mark grund. Ställ frågan till din grundleverantör hur du ska lösa detta.

Special för gjuta betongplatta till hus med torpargrund

Se hur man bygger en gjuten platta på mark på befintligt hus med krypgrund/torpargrund

Fler frågor och svar om betongplatta för tillbyggnader

Här är ett antal generella frågor och svar om betongplatta för tillbyggnader.

 • Ny grund med gamla grundstenar
  Vi vill bygga ut vårt sekelskifteshus med en större glasveranda på baksidan (36 kvm) och vill helst använda gamla grundstenar från gården för att matcha själva huset som har krypgrund med avluftning. (Vi fick fukt i grunden när vi isolerade den och l
  Läs mer
 • Förankra gjuten platta för tillbyggnad med hus med krypgrund
  Vi är igång att bygga ut vårt hus och efter att ha pratat med vår byggare så tycker han att det lämpligaste är att förankra den nya grunden (gjuten platta med 300 mm isolering) mot huset med en sidan som är krypgrund o andra sidan som är [...]
  Läs mer
 • Tillbyggnad mot hus med källare
  Hej, Jag funderar på en tillbyggnad på ca 30 kvm som ska byggas med en platta på mark. Huset är ett 30 -tals hus med befintligt källargolv cirka 1 meter under marknivå. Jag tänkte bygga en kantbalk 400 hög och gräva ner i leran cirka 700 mm. [...]
  Läs mer
 • Gjuta platta runt hörn
  Hej, Vi vill göra en tillbyggnad till vårt 20-talshus som har en källare med väggar av stora granitblock. Oisolerat betonggolv i källaren. Tillbyggnaden ska primärt ansluta mot befintligt hus vid ena kortsidan, men sträcker sig även in både framför o
  Läs mer
 • Vilket djup på grunden för tillbyggnad ?
  Vi ska bygga ut vårt hus med 3 x 12 kvm och undrar vilket djup vi behöver ha för att kunna gjuta platta. Om vi utgår från det ursprungliga golvet i vårt hus. Vi ska inte ha rör, avlopp eller vattenburen värme i den nya delen. Dvs. [...]
  Läs mer
 • Bottenplatta på mark för ny tillbyggnad till hus
  Jag skall bygga till ett hus och behöver en ny bottenplatta på mark. Måttet på plattan är 14,5 x 3,25= 47 m2. Golvvärme skall läggas in i 3 slingor. Inget vatten eller avlopp. den nya plattan ansluter mot den gamla plattan på en sträcka av 12,7 m. [.
  Läs mer
 • Gjuten platta för en utbyggnad om 5m2
  Hej Jag skall bygga ut en ”farstu” för att sammanfoga 2 befintliga entréer. 2,7m x 1,8 m. I byggvaruhuset fick jag rådet att inte mindre än 10 cm cellplast skall användas. När jag läser din beskrivning skriver du 30 cm cellplast. Min fråg
  Läs mer

Artiklar

Micke svarar

Vision Husgrunder.com

Vår vision är att svara på de frågor som våra läsare har. Tveka därför inte att kontakta oss och meddela oss era frågor så tar vi upp dem här. Vi är dock inget forum. Husgrunder.com ska vara platsen på internet dit du vänder dig när du vill ha svar på frågor - inte bli förvirrad med fler frågor!