Här går jag igenom hur jag tänker kring finansiering av ditt nya byggprojekt eller bostadsprojekt. Här ger jag dig mina bästa råd för hur du bör gå tillväga.

Använd länkarna nedan för att enkelt klicka dig till rätt stycke

Jag har försökt göra det enkelt för dig att hitta rätt stycke i denna artikel. Använd då länkarna nedan så hoppar du ned till rätt stycke.

Konkurrensutsätt jättarna och spara pengar

Idag finns det 4 svenska storbanker som delat upp den svenska lånemarknaden mellan sig på ett tycker jag för oligopolistiskt sätt. Det har nu börjat komma uppstickare som jag anser bör uppmärksammas (se nedan).

Uppstickarna introducerar jag här

Här är några hungriga bolag som kan hjälpa dig som är ute efter lån för ditt byggprojekt.

  • Norwegian Bank
  • Zmarta

Om du har betalningsanmärkning kan denna tjänst vara bra för dig.

Finansiera köp av hus

När du köper hus är det ofta via banken man går. Jag menar att här vill man ha tryggheten att köpa huset och sitta på banken som har ett bankkontor och genomföra transaktionen på ett säkert sätt.

Finansiera köp av fritidshus

Jag tycker att fritidshus, extra lägenhet samt de projekt jag tar upp här i artikeln är mer föremål för att konkurrensutsätta sin första bank. Dvs för huvudbostaden/det befintliga huset kan det vara bra att ha en bank man haft länge. Så förutsatt att lånegivaren godkänner panterna och säkerheten i projektet så kan t.ex. ett fritidshus köp göra att du kan ta in en andra bank eller institution.

Finansiera till att bygga garage

finansiera garagebygge
Kring garaget finns det också möjlighet till en andra finansieringslösning jämfört med din nuvarande bank.
Beloppet är mindre och du bör kunna få lån hos uppstickarna som täcker in stora delar av garagets kostnad.

Läs mer om att välja grund till attefallshus här

Låna till att bygga nytt hus

Jag jobbar mest med husgrunder. Men det är å andra sidan det första man behöver tänka på. Det är dock så att husaffärerna handlar om så stora belopp att utmanarna inte riktigt kan ge sig in i matchen om dessa lån till att börja med.

Läs mer om att bygga hus här.

Låna till attefallshus

Attefallshus står inför en renässans ifall reglerna om attefallshus görs om mars 2020 till 30 kvm. Det är nämligen på regeringens bord att utöka reglerna för Attefallshus till att inbegripa 30 kvm istället för 25 kvm. Det kan låta lite men dessa sista 5 kvm gör mycket procentuellt i storleksökningen. Det är 20% större hus som man får bygga med dessa regler. Och många går också och väntar på dessa nya regler. Att hyra ut attefallshuset är också en stor potential för många som vill utöka sin ekonomi. Då kan det vara extra intressant att se över sin finansiering av attefallshuset. Hur mycket blir då över efter att huset är klart?

Läs mer om att välja grund till attefallshus här

Finansiera tillbyggnad av hus

En tillbyggnad är ett mindre men ofta fristående projekt. Jag menar att en uppstickare skulle kunna hjälpa till med finansieringen där.

Läs mer om att välja grund till tillbyggnad här

Finansiera köp och bygge av pool

finansiera köp av pool med lån
Fler och fler bygger pool. Det man kan tänka på när det kommer till finansiering av poolen är att du vill ha en hållhake på den som ska bygga din pool. Dvs du vill inte bara vara beroende av en byggfirma som eventuellt gör konkurs efter nåt år (tro mig – många byggare går i konkurs varje år). Så se till att ha direktrelation med de som säljer poolen från början (i mitt fall Tjällden AB). Då kan de hjälpa till även om poolbyggaren som genomför entreprenaden går i konkurs. Om du köper t.ex. ett UV-ljus av poolbyggaren så menar jag att du bör fundera igenom hur vad som händer den dagen entreprenören inte vill hjälpa dig längre. Om du köper av tillverkarna (återförsäljaren) direkt och det är ett seriöst poolföretag så kommer de vara rädda om sitt renome och hjälpa dig mer än om du köper av byggaren. Så mitt stalltips är att köpa direkt från återförsäljaren och inte av byggaren.

Läs mer om att bygga pool här.

Slå ihop lån och spara pengar

Ju äldre man blir och desto längre man verkat på bostadsmarknaden desto mer olika lånelösningar kan man få. Speciellt om man har fritidshus eller extra boende. Men även om du bara har ett boende eller fastighet/lägenhet så kan man sitta med en lånelösning som blir komplex med åren. Därför kan det vara bra att se över sina lån då och då och slå ihop de som löpt på ett tag. Jag gjorde detta själv nyligen och sparade några hundralappar per månad på det på ett enda lån som var ganska litet och som slogs ihop med det större.

Även om du inte har ett bolån kan du samla dina befintliga lån och krediter i ett och samma privatlån. Att lösa flera mindre lån och krediter sänker oftast din månadskostnad och förbättrar din kreditvärdighet. Med en bra kreditvärdighet ökar dina chanser att i framtiden sänka dina räntor ytterligare och även få en bra bolåneränta. Det mest effektiva sättet att jämföra lån är genom en låneförmedlare på grund av att du får chansen att jämföra flera långivare med endast en kreditupplysning. Ett exempel på långivare är bland annat Lendo som är den låneförmedlare som jämför flest långivare i Sverige.

Låna pengar på huset – baka in privatlån eller blancolån i bolånet

Det är inget “einsteintips” att föreslå att man bakar in privata kreditkortslån och blancolån på bolånet för att få en bättre ränta. Har du sett lyxfällan så vet du vad jag menar. Men man förvånas över vilka kreditlösningar många drar på sig med åren.

Generella frågor om att finansiera byggprojekt och köp av hus

Här har jag samlat de frågor och svar jag fått om finansiering av byggprojekt som är av mer generell karaktär.