Fråga från anonym

Hej!
Vi är i köpartaget av hus och har precis fått tillgång till besiktningsprotokollet. Huset är från 1976. Där är en av syllbrädorna intill garage samt under grovköksgolv blottad och den ena syllen vi garageporten är genomrutten.

Besiktningsmannen har skrivit att man bör se över hela plan 1 med syllar. När de tog prover på ytterväggarna upptäcktes det att syllen ligger nersänkt men det går inte att se om det finns något underliggande fuktskydd. Fuktmätningen uppmättes i ena väggen till 12% i provhål åt öster och 9% i andra provhålet åt väster. I provhål öster noterades en avvikande lukt. vad är det vi ska tänka på här? Vågar man köpa huset, vad kan det kosta att göra?

Sedan är ventilationen kass i huset som gjort att det blivit mikrobiell påväxt på undertak samt sidovind. problemet är att ventilationen gått upp på vinden och stannat där, all fukt och liknande. Det verkar även finns lite otätheter i vinden där uteluften tränger igenom.

De verkar även missat att ha en frånluft i badrummen samt i några andra sovrum/rum. Och i vissa av rummen har de ingen ventil alls, varken frånluft eller självdrag. Vad påverkar detta? Är det lätt fixat att själv sätta dit?

Vad ska vi tänka på? Är det något man ska vara riktigt försiktig med.

Vi är första köpare.

Stort tack för all hjälp!

Svar från Micke

Hej ,

Syllbyten är ett av de vanligaste problemet med hus. Så det finns bra företag som specialiserat sig på det.
Känner också igen problemen med vindar.

Det är dock två olika firmor.
Ger dig kontakter för företag som är specialiserade på vindar, samt specialister på syllar.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS