Fråga från Stefan från Nacka

Hej, har med stor behållning läst er artikel om att gjuta platta för pool. Vi är precis i startgroparna för att dra igång ett sådant projekt, med platta och väggelement från Leif Tjällden. (red anmärkning – här är artikeln Stefan refererar till)
Min fråga är som följande, vi har en bergig tomt och har sprängt upp ett hål för poolen, tyvärr var väl inte sprängaren den skarpaste kniven i lådan för att lämna ett par bergsklackar i botten så i dagsläget har vi en liten lutning i gropen (hålet är ca 9x6m – vi tänkte bygga en 3,5×6,5m pool) på ca 20-25 cm från en kortsidan till den andra.
Så alternativet är då förstås att jämna av med singel el likn. för att få det helt i våg, eller – och nu till min huvudfråga.

1. Skulle det fungera att bygga en gjutform som följer lutningen istället? Tänkte inte använda L-stöd i botten utan bygga en gjutform i plyfa.

2. Hur bred bör kantbalken, alltsp avståndet från gjutformen till isoleringen vara, räcker 4cm även där?

3. På den här bilden:

… ser det inte ut som ni gjutit någon betong ovanpå frigolitskivorna – eller är det en synvilla? Det ser även ut som nu har gjutit mellan skivorna – stämmer det?

Tack för en väldigt utförlig artikel, man blir verkligen helpeppad på att komma igång med gjutandet! 🙂

Mvh
/Stefan

Svar från Micke:

Tack för din feedback 🙂

Svar på fråga 1:
Tror jag förstår problemet.
Tycker singel låter bäst. Hade lagt singel som undergrund för att få det i våg. Det andra låter konstigt och mycket special.

Svar på fråga 2:
Angående hur bred kantbalken bör vara så rekommenderar jag att du ställer frågan till Tjällden direkt, du verkar ändå ha dem i tankarna – det är nämligen dem jag tänkt ställa frågan till.

Svar på fråga 3:
Tyvärr är betongsträngen resultatet av ett test. Det var ett experiment vi gjorde med vår platta som vi inte rekommenderar. Gjut en vanlig platta på mark istället.
Vi testade att försöka få ner mängden betong i betongplattan. Testet föll ut bra men kräver att man verkligen vet vad man gör. En rejäl betongplatta skapar en stabilare pool helt enkelt.

Hoppas detta svarar på dina frågor.

Hälsningar Micke