Fråga från anonym från Järfälla

Hejsan! Vi ska bygga ett garage och har spräckt bort en hel del berg. I de gropar som blir, ska man packa igen dessa med bergkross? När marken är plan har vi tänkt oss ett dränerande skikt på ca 200mm, sedan 200mm isolering och slutligen 100mm platta. är det något speciellt att tänka på gällande markduk eller det bärande lagret (berget är väl tillräckligt i sig?) Mvh Oscar

Svar från Micke

Hej,

Som jag har förstått det så har du ett berg som du ska spränga bort och garaget kommer ligga på en yta som delvis är på berg. Med berget som underlag och efter att du sprängt bort det så ligger det på det dränerande materialet.

Dränerande material

Groparna kan du fylla igen med bergkross som är ett av flera möjliga val av dränerande material. 200 mm dränerande material och 200 mm isolering är en bra lösning anser jag.

Jag tycker därför att din lösning låter bra och 200mm dränerande material anser jag vara fullt tillräckligt.

Markduk eller inte

Du behöver inte tänka på markduk när du har berg. Markduk används när det finns risk för att det dränerande materialet trycks ner i det underliggande materialet som det t ex kan göra vid lera.

Markduken skulle möjligen behövas på där du bygger på den delen som inte är berg om du har lermark som du inte vill ska penetrera in i det dränerande materialet. Nu ska du ju ha 20cm och det är fullt tillräckligt och därmed behöver du inte något markduk är min bedömning.

All matjord ska alltid bort

Du måste däremot se till att du tar bort all matjord på den delen som inte är på berg. När du har lagt 200mm dränerande material så är det viktigt att ordentligt packa detta så att du får en packning mot berget. Detta ska inte vara några som helst problem och det gäller även om det är vanlig mark. Makadam på vanlig mark där du gräver bort matjord och anledningen till varför man har en markduk är för att man inte vill blanda materialet med den kringliggande jorden. Det är framförallt om man vill spara in lite på det dränerande materialet exempelvis vid pooler, eller om man vill hålla ogräs borta men jag tycker inte att det låter som att du behöver någon markduk.

Lutar berget?

En viktig poäng är att berget inte lutar för då kan du behöva ett L-stöd eller liknande som håller uppe och skapar en terrass på vilken man bygger. Men det låter som att du kommer spränga och få en rak och slät yta ihop med marken och då ska det inte vara några problem. Annars finns det en stor risk att huset glider på berget, så tänk på det.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel