Fråga från Daniel

Hej Micke

Vi har ett enplanshus i mexitegel från 1980 där grunden består av en oisolerad grovgjuten betongplatta. Ovanpå betongen ligger där c:a 90mm sandbädd följt av 50mm cellplast och ett flytande parkettgolv ovanpå det, bjälklag och syllar ligger således direkt i sanden med en plast mellan sand & cellplast. Då vi har märkt att det gått upp fukt genom syllarna vidare upp i golvet/innerväggarna så planerar vi att riva ut golvet på hela undervåningen och ta bort sanden för att komma till rätta med problemet. Frågan är vad som är en lämplig lösning att ersätta med, nivellgolv med mekanisk ventilation eller fylla upp med EPS-betong? Det hade även vart önskvärt om man kunde installera golvvärme i samband med att man byter golv, är detta något som är möjligt.

Mvh
Daniel

Svar från Micke

Hej Daniel ,

Det finns som alltid flera sätt att göra detta.
Man kan precis som du skriver riva fram allt. Det tycker jag du ska göra oavsett.

Sen hänger det lite på hur mycket isolering du får in med avseende på vattenburna golvvärmen. Detta då golvvärme kan vara lite tricky när man har för lite isolering. Har du möjlighet att lägga in 15 cm cellplastisolering eller mer så behövs inget ventgolv.

Här är ventilerade golv en mycket vanlig lösning precis som du skriver för att undvika omvänd fuktvandring.
Det bästa sättet är att prata med någon duktig som förstår dina problem
Sätter dig i kontakt med de jag jobbar med kring ventilerade golv och alla de frågeställningar däromkring. De är som sagt duktiga på alla de frågeställningar du beskriver.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel