Fråga från anonym från Stockholm

Ska gjuta platta på mark för ett vår/höst uterum (U-värde 1,1 på väggar och tak). Plattan kommer vara 95 mm tjock och ha 6150 armingsmatta. Tänker gjuta den i tre steg då jag själv kommer blanda egen betong på plats, plattan blir på en innergård med access endast genom en 90cm bred dörr.

Plattan kommer att bli 8,6 m lång (mot hus och befintlig putsad lecamur) och 3,4 m bred mot befintlig husgrund . Formen utgörs av L-stöd samt 50 mm cellplast mot kortsida hus och lecamur och 45×95 mm regel mot grunden (för att kunna riva den jämn).

Vid första gjutningen (8600×1500) mot huset kommer jag att armera enligt standardplatta 6150 nät och höjden blir 95 mm, då formvirke består av 45x95mm regel. Första och andra gjutningen blir 1500 mm breda. Dessa plattor kommer enbart att utsättas för möbler och personlaster. Jag hade inte tänkt att armera ihop dessa betongplattor, borde jag lägga geotextil eller isolering mellan dem för att undvika dragspänningar?

Slutgjutningen blir voten 200×300 mm med 4 st längsgående 10 mm armeringsjärn. Takets bärlina kommer att belastas enbart på voten, i bakkant monteras bärlinan på befintlig fasad (27,5 m2 taket har 4 graders lutning). Mellan voten och plattan skulle jag vilja använda 100 mm isolering för som köldbrygga mot plattan. Slutligen kommer jag att plattsätta hela plattan med klinkers. Kan man göra på detta sätt? Ser du något fel i att dela upp gjutningarna i ca 1,3 m3 och 0,5 m3 etapper?

Markförutsättningarna under är goda.

Bygglov är inskickat och under behandling. Planerad byggstart för detta är mitten/slutet på mars.

Tacksam för återkoppling

Svar från Micke

Hej ,

Lite svar.
1) Bra att du gör en rörelsefog för uterumsplattan mot det befintliga huset. 50 mm cellplastskiva blir bra!
2) Armeringsnätet du använder, dvs 6×150, är det jag rekommenderar för garage. Ska betonggolvet vara synligt? Då kan det vara bra med grövre armering. Annars klarar du dig på 5×150 nät.
3) Jag har lärt mig att du bör lägga armeringsnäten omlott. Så det tror jag talar för att du bör ha “typ kantelement” eller liknande mellan plattorna och betrakta dem därefter. Men ska annars kolla med en byggare hur det är att att gjuta i omgångar om det inte bara är att gjuta på. Det jag däremot vet är att det måste vara separata plattor om du har olika temperaturer i plattorna. D.v.s. vid användning. Och det har väl inte du?
4) En köldbryggebrytare är bra med gör den fasad. Dvs upp mot plattan är den 0 mm bred och ned mot cellplasten kan du ha normal bredd.

Och en fråga – du menar att du använder L-element eller? Blir lite osäker på “formvirket?”. Varför inte kantelement?

Här finner du en artikel om betongplatta för uterum.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel