Fråga från Henrik från Torekov, Båstad

Hej,
Bor i ett hus på landet från början på 1900-talet. Byggt på toroargrund. På 40-talet byggdes huset ut och under utbyggnaden grävdes en källare. Med 140 cm ståhöjd (inte så djup). Där förvaras numera ingenting eftersom vi har stora problem med vatten på golvet. Sista året har det blivit värre och vi måste dränera. Tror inte det finns någon dränering alls nu.
Frågan är: måste vi dränera runt hela huset eller räcker det med de tre väggar som har källare?
Marknivån är ca 20 cm högre längs sidan som har torpargrund. Där törs jag inte gräva. Men.
Om jag inte dränerar runt om: riskerar jag inte att vatten söker sig under huset och vill tränga in genom den ”gömda” väggen under huset?
PS. Vi har väldigt högt grundvatten (ca 70 cm).
Tack för alla bra råd på sidan men detta finner jag inget svar på.

Svar från Micke

Hej Henrik,

Dräneringen hjälper inte för grundvattnet om du inte samtidigt pumpar bort grundvattnet om detta höjs i linje med dräneringen.

Vilket schaktdjup/grundläggningsdjup har du?

Rörande dräneringen kan du absolut dränera på tre av fyra sidor även om det är bättre om hela huset dräneras. Detta kommer avlasta din kvarvarande sida, inte försämra den mer än nu, men var bara försiktigt med markarbetet på känsliga ställen.

I värsta fall får du dränera 4:e sidan också senare. Men inte pga att de andra tre sidorna påverkar denna sida negativt utan pga att dräneringen behövs helt enkelt.

Men du kan göra vad du kan för att minska denna sidas påfrestning genom att öka möjligheten av markens avrinning bort från huset alternativt skapa taksprång eller liknande så du avlastar husets vägg så mkt som möjligt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel