Fråga från Oskar

Hej! Har ett fritidshus från början på 70-talet med en ca.1,5 hög murad krypgrund som ligger ca 80cm under marknivå. Grunden har några ventiler och även utslängd betong på marken. Problemet är att det aldrig blev dränerat vilket leder till att när det regnat mycket så trycks vatten upp som lägger sig i små sjöar under huset. Jag har tänkt att jag därför behöver dränera men har märkt att det verkar finnas två skolor här där många föresprågar en ev kapillärbrytande grusning med inplastning av grunden samt installering av avfuktare. Det ska då avhjälpa problemet. Tycker själv att en riktig dränering verkar bättre och sen installera avfuktare om det behövs. Men det är klart att om endast inplastning räcker är det ju billigare och enklare. Vad är ditt tips? Tacksam för svar!

Svar från Micke

Hej Oskar,

Tack för frågan.

Hus ska enligt mig ALLTID dräneras. Har inget med vilken grund det är. En grund, oavsett vilken ska aldrig tillåtas bada i vatten. Men ett dräneringssystem kan heller inte ta hand om dagvatten, det har man dagvattensystemet till. Avrinning bort från huset och bra dagvattensystem är nyckeln där. Sen kan vissa marker vara naturligt dränerande och då kan man klara sig. Men det är inget man bör chansa på. Isåfall bör man kolla med en geotekniker eller liknande hur marken du bygger på ser ut.

Sedan när det kommer till krypgrunder och eventuella fuktproblem som inte har med inträngande vatten att göra. Där behöver man enligt mig utvärdera hur klimatet i krypgrunden blir. Isolerade krypgrunder klarar sig bra. För att uppfattas som en välisolerad krypgrund så behöver du
1) Ha plast på marken inne i grunden (stoppar markfukt)
2) Ha en välisolerad grundbalk
3) Markisolering (typ 10 cm).

Där hade jag börjat. Räcker inte detta får man se om man behöver en krypgrundsavfuktare. Har du en dåligt isolerad grundmur kommer du troligen behöva en avfuktare.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel