Fråga från anonym från Stockholm

Hej Micke,

Jag är på väg att komplettera mitt bygge med trä-trall som går runt huset och undrar då hur jag ska fästa en bärlina i grunden. Min tanke är att skruvreglarna ställs på cementplattor, så syftet med fästet i huset är främst att skapa stabilitet. Inte att ta upp bärlasten. Grunden är byggd med L-element 400/110-510 och 300/110-510.

Kan jag använda vanliga plastplugg som fäster i fibercementen i kantelementen, eller måste jag in i kantbalken? Hur långt innanför ligger denna i så fall? Jag hittar inga mått på ritningen.

Mvh

Svar från Micke

Hej

Jag har den åsikten att man bör undvika att fästa saker i grunden, ju tyngre desto sämre. En altan, rätt gjord bör inte väga för mycket och då ska det gå fint.

Men om du har ett relativt dåligt utfört markarbete för altanen och den börjar sätta sig så kan det sluta med att altanen ”hänger” på grunden och det vill du inte. Så se till att du gjort markarbetet ordentligt.

Också lättare att justera en eventuell sättning i altanen om den ligger fritt från huset.
Om du ändå ska göra en förankring så ska den göras i betongen innanför cellplasten. Betongen ligger 50-100 mm in beroende på vilket kantelement du använt.
Precis som du säger är det viktigt att man inte tar upp bärlasterna på detta sätt.

Om man redan byggt altanen och den hänger på grunden behöver du inte riva upp allt. Försök istället stärka upp plintarna intill huset.

Med vänlig hälsning,
Micke

Fick du hjälp av denna artikel