Fråga från Lukas från kista

Hej Micke!

Jag vill först börja med att jag uppskattar oerhört att kunna ställa en fråga till en fackman. Jag själv läser faktiskt byggnadsingenjör men har läst 90 hp nu till sommaren så ska avsluta andra halvan av årskurs 2 nu till 2020/2021 men har fortfarande inte tillräckligt med kunskaper genom utbildningen för vi har inte läst konstruktionskurserna än☺

Du får sedan ursäkta mig att frågan kommer lite sent. Anledningen att svaret kommer lite sent är att jag sedan dess läst in mig och tagit mått på bärlagret för kommande grund.

Bärlagret, makadam är 4.5 meter i bredd och 4.5 meter i längd. Jag skickar med fotot för bärlagret. Jag har läst in mig och lärt mig så mycket jag kan innan jag ställer frågor.
Huvuddelen för mig har varit att läsa in mig om gjutning. Det är ett förråd för fritidshus jag ska bygga. Jag har tänkt att ha en tjocklek på betongplattan på 14.5 centimeter. Längd är tänkt att vara 4.5 meter och bredd 3.3 meter. En del av bärlagret av makadam är tänkt att endast fungera som markhöjande (vilken man får göra utanför detaljplan utan anmälan) och med 0/16 makadam med en liten trappa upp till förrådet så det är en liten stig upp till förrådet.

Bakgrunden till fråga 1:
Plastiska krympsprickor är kritiskt att uppstå dom första timmarna efter gjutning. Temperaturen är viktig och måste vara minst 5 grader. Det får inte heller vara för varmt, då ska man vattna betongen.

Fråga 1: När det exempelvis är 15 grader så kan det vara 5 grader på natten. Exempelvis kan det vara 20 grader och 10 på natten men vid vilka temperaturer behöver man vattna är väl funderingen. Om det exempelvis är 20 grader på dagen i maj och det blir kallare mot natten så är funderingen om vattning är nödvändigt.

Där jag ska gjuta är där jag har mitt fritidshus. Det var ett mindre ödehus som från början totalrenoverat. Indraget vatten har jag ej utan har en trädgårdspump som ger ganska lite vatten per gång och har inget trycksatt system. Jag kommer beställa en kranbil som kommer med betong och gjutformen har jag då gjort själv. Jag kan låna obegränsat vatten av grannen men det innebär lite merjobb givetvis:)
Därför ska jag försöka gjuta när det krävs så lite vattning som möjligt givetvis. Nu i Västra Götaland är det 5 grader dygnet i början av maj.

Bakgrunden till fråga 2:
Vid armeringsnät/lagernät/sprickarmering har jag läst att det ska vara minst 1 ruta överlappning. Jag tänker mig 3 rutor överlappning. Armeringsnätet jag kikar på säljs via Byggmax och är 6 mm i diameter och rutor på 150 mm. 150 mm verkar vara standard också för armeringsnät. Sprickarmeringen fördelar då sprickorna till många fina sprickor istället för färre grova sprickor.

Fråga 2: Utöver sprickarmering så har jag tänkt lägga 2 lager armeringsjärn på 12 mm diameter, i kanterna. Som jag förstått det är drag- och tryckkrafterna störst i kanterna . Det är 4.5 meter i längd dvs två sidor av rektangeln blir 4.5 meter och på dessa två sidor har jag tänkt ha en överlappning på 1.2 meter. På bredden (3.3 meter i bredd), två sidor har jag tänkt ha en överlappning på 0.9 meter.

Fråga 3: Jag har även tänkt att montera armeringsjärn i kanterna om det är behövligt – detta vet jag ej. Det är ett kallförråd där punktlaster på sin höjd kommer vara en fyrhjuling, åkgräsklippare i framtiden men inte tänkt för att förvara bilen.

Det är högst drag- och tryckspänningar i kanterna (högst som jag förstått det men exempelvis på Byggmax.se så tar dom inte upp att detta ska behövas för deras självguide vid gjutning av betongplatta.

Önskar allt gott!
Lukas

Svar från Micke

Hej Lukas,

Tack för feedback
Kul projekt.

Fråga 1:
Teori och praktik är mycket olika. Och i praktiken om man inte gjuter i minusgrader eller som du säger under 5 grader, så kan du vattna ymnigt. Man brukar säga vattendimma i början så betongen inte blir knottrig. Men igen gör det 😊.

Betong spricker sen. Så är det bara om man inte gör det varje dag då man kan få snits på det. Ofta lossnar översta lagret vilket inte påverkar hållfastheten men kan bli skitfult. Många blir dock besvikna då de ska ha golvet som synligt ”coolt” innegolv.

Sen behöver du inte gjuta 14,5. Om du inte ska ha en megatung maskin ovanpå eller nåt. 10 cm räcker gott för ett garage med bilar exempelvis.

Fråga 2:
Helt rätt. Vissa använder armeringsbyglar vilket är overkill om man vet vad man gör och går över med armeringsnätet in över grundens kantbalk. Tänk dock på att förstärka hörnen.

Fråga 3:
Du menar hörnen eller? Kanterna behandlade vi i fråga 2 tror jag

Ha en grym dag

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel