Fråga från Roger från Lycksele

Hej.
Min ladugård har brunnit och nu ska vi bygga en maskinhal,genom försäkringsbolaget.Grundfirman säger att det går bra att gjuta och få en fin yta( glätta?),fast det är minusgrader,men jag har hört att det inte går.Vad ska jag tro,är det risk för hållfastheten med?Är lite lätt orolig….
Vore väldigt tacksam för svar

Svar från Micke

Hej Roger,

Att gjuta sin betongplatta för garaget i minusgrader behöver planeras för – men går. Och temperaturen spelar roll givetvis.

  • Vid någon minus bara. Man kan ganska enkelt gjuta kring nollan om man blandar i speciella tillsatser så betongen kan gjutas i minusgrader. Men konsekvensen om det blir svinkallt kan bli stora. Man ska inte heller glömma att betongen avger värme när den brinner.
  • Vid riktigt låga temperaturer. Jag vet att entreprenörer som sätter en tältliknande konstruktion över sin grund och värmer grunden när grunden härdar. Men här får du också problem med tjäle men det ska markentreprenören känna till.
mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel