Fråga från Sandra från Hässleholm

Hej,

Vilken fantastisk sida! Vi har påbörjat renovering av vår källare/gillestuga. En del av källaren består idag av uppreglat golv med trägolv på som vi ska ta bort då det blivit dåligt pga att några reglar blivit fuktskadade. Vi ska istället gjuta ett golv där. Behöver vi lägga cellplast i botten innan vi gjuter eller det spelar ingen roll eftersom vi inte ska lägga golvvärme? Vi har rivit en vägg som binder samman gillestugan med en liten ”hall” där trappen upp till entréplan finns. Där har förra ägarna gjutit nytt betonggolv och har då använt sig av cellplast i botten.
När vi har gjutit nytt golv i gillestugan ska ska vi lägga golv på betongen, vi funderar antingen på ett vinylgolv eller laminatgolv. Kan vi lägga det direkt på betongen (med golvfoam) eller där behöver vara något annat typ av mellanlägg?
Mvh Sandra

Svar från Micke

Hej Sandra,
Tack för feedback 😊
Några saker som kan vara bra att tänka på:

1.Cellplasten är inte bara för fuktstopp, utan också för isoleringen såklart. Så du inte läcker värme ut i den cirka 4 grader året rund varma marken. Man bör räkna med att marken har 100% RF, dvs är fuktig. Så cellplasten håller såklart ute fukten men ”värmer också”/”skyddar mot kyla”.

2. Man kan lägga laminat på betong, men då ska betongen verkligen ha fått torka ur. Sen kan det ju vara en poäng att ha ett golv som andas bättre menar jag i källaren. Något som faktiskt släpper igenom den fukten som ändå kan ta sig in. Man kan annars överväga ett ventilerat golv om man ändå ska bygga om allt.

Hoppas detta gav lite tankar åt ditt projekt och stort lycka till!

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel