Fråga från Mats från Kungsbacka

Hej Micke,

Jag har köpt ett hus med stort renoverings behov byggt 74 med oisolerad platta i källaren.
Plattan är så kallad ”göteborgs platta”

Dvs en ca 15-20 cm armerad betong platta som är grovt avstockad ,på denna platta är sedan alla bärande väggar i källan uppmurade. Där efter har man gjutit med ett sämre bruk ca 10 cm som är det färdiga golvet.

Min plan är att bila bort det ”mjuka” 10 cm lagret med betong och isolera med 10 cm frigolit därefter gjuta ett nytt golv med golvvärme, ca 7 cm med vattenburen värme och armering.

Min fråga är då ,räcker det med 10 cm isolering när man gör såhär eller måste jag tänka om?

Fukt spärr?
Tacksam för alla sorters tips och råd.

MVH Mats

Svar från Micke

Hej Mats,

Några viktiga punkter.

  • När man ska renovera källaren är det alltid jätteviktigt att man ser över sin dränering i källaren. Denna dränering måste ligga under underkant betongplattan.
  • Du behöver tillräckligt bra isolering i källaren om du ska ha den inredd och framförallt om du ska ha golvvärme. Om du inte har tillräcklig isolering (>15 cm cellplast) så behöver du säkra för så kallad omvänd fuktvandring.

Så du har två val.
1) Mindre isolering men satsa på ventilerat golv. Då rekommenderar jag att man lägger in någon typ av mekaniskt ventilerat golv, ala platon matta eller liknande. Jag kan sätta dig i kontakt med de som jag tycker kan sånt bäst (de som lärt upp mig inom detta). Läs mer om det här.
2) Mer isolering genom att bila ut ännu mer av källargolvet så du får in nödvändig isolering utan att sänka takhöjden. Du kan även satsa på mer högisolerande isolering för att tjäna några centimeter. Läs mer om det här.

Återkom som sagt om du vill ha mina kontakter inom båda dessa ovanstående.

mvh
Micke

Fick du hjälp av denna artikel