Fråga från Christian från Edsele

Hej
Jag ska timra ett hus på 60m2 och går i tankarna om vilket grund jag ska göra.
Huset kommer väga bra mycket. Inte bara för att det blir byggt i solit rundtimmer, men också för att vi ska lägga torvtak och här kan det även komma stora mängder snö.

Jag har hela tiden tänkt plintgrund, men är rädd för sättningar och vet inte riktigt på vilket djup jag måste sätta plintarna.
Det är lättgrävt här och jag kommer med lätthet ned på djup på 1,2m
Där nere är det väldigt finkornig sand. Som en sandstrand, typ mo sand.
Jag tänker att det måste dräneras mycket väl när det är sådana jordar, och att tjälen inte borde vara några större problem pga det. Vilket djup kan jag sätta plintarna på? Räcker 1,2-1,5m djup? Om man gräver ut lite extra och sätter en betongplatta med större diameter i botten? Behöver jag makadam i botten när det är såhär sandigt?

Vill inte bygga krypgrund då vi är rädda för fukten. Läser om hybridgrunden och funderar också på denna metod.. det är inte lätt att bestämma sig.
Tacksam för svar!

Mvh
Christian

Svar från Micke

Hej Christian ,

Har erbjudit dig tid för telefonmöte. Har flera uppslag för grund till timmerstuga.
Nu är jag partisk. Så ta mina råd för var de är – denna site är framtagen för de som vill ha en ordentlig grund.

Och plintgrunden är bra för grunder på lutande berg. Annars menar jag att hybriden, eller faktiskt betongplattan för självbyggare lysande.
Plintgrunden måste ner till tjälfritt djup så vill man vara säker på att undvika sättningar så måste man ner djupt och då är det väldigt mycket markjobb ändå.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel