Grundelement för betongplatta för garage

Fråga från Jonathan från Ösmo

Hej
Vi ska bygga garage här under våren och har funderingar kring vilken typ av grundelement vi ska välja. vilka är fördelarna och nackdelarna kring de olika. Vi har tänk värma garaget med en luft/luft värmepump och ha ca 10-15 grader inne i garaget. Grundens yttermått är 4,98×9,89m och har en portöppning på 2,5m i ena gaveln och vill där ha kantjärn.

Svar från Micke

Hej Jonathan ,

En betongplatta på mark skiljer sig inte särskilt mycket från olika konstruktioner, dvs om man ska bygga garage, villor och attefallshus. Det som skiljer sig åt väldigt mycket är lasterna som huset utsätter betongplattan för, men i just fallet garage är det lite annorlunda.

Det finns olika höga kantelement – gäller inte bara garage

Du kan välja mellan olika höjd på kantelementen. Det beror t.ex. på om man vill trolla bort lite höjdskillnader på tomten, eller vill ha en högre grundsockel.

Speciella kantelement om du vill skölja av garaget?

Det finns en frågeställning kring just garage som är speciellt och det är om du vill ha möjlighet att kunna skölja av bilen inne i garaget. Då är det bra om syllen inte är i anslutning exakt till betongplattan.

För detta ändamål finns det speciellt antagna garagegrundelement och de grundelementen har en förhöjd sockel. De förhöjda sockeln på garagegrundelementen gör således möjligt att exempelvis spola av sitt garage.

Garagegrundelement har en förhöjd sockel

Ett garagegrundelement till skillnad från ett vanligt grundelement är högre. Om man i normala fall bara behövde exempelvis en 400mm högt kantelement så skulle ett garagegrundelement vara 600mm hög. Toppen av garagegrundelementet, d vs de 20cm extra består av en isolerande kärna precis som grundelementet, men man har gjutat en betongklack ovanpå cellplasten på toppen. Denna betongklacken gör att man även på insidan får en betongklädd yta när man gjutit sin betongplatta. Det sticker alltså upp på ytterväggarna och när betongplattan är klar så finns det redan en betongklack på betongplattans ytterkanter.
Det här gör ju då att man inte blir känslig för att fukt tränger in under syllarna. Väldigt många väljer därför höga kantelement för garage. Detta hade jag då rekommenderat beroende på vad du ska använda garaget till.
Om du exempelvis bara ska köra in en bil och aldrig göra ordning den eller liknande så kanske det räcker med vanliga kantelement.

Förstärker garagets portöppning

Sen är det just vid portöppningen som du beskriver att du ska använda kantjärn och jag vill bara säga att jag tycker att det är en väldigt bra ide.
Dessa kantjärn säljs ofta ihop som ett paket ihop med grunden och den möjliggör självklart då att man inte skadar grunden när man kör in och ut ur garaget, utan dem här kantjärnen gjuts in på bygget och skyddar grundets kanter när man flera gånger per dag kör in bilen i garaget. Därför tycker jag att det är en väldigt bra lösning.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel