Fråga från Anders

Vi har tagit över en sportstuga där vi skulle behöva åtgärda grunden på huset.
Det har sjunkit ned och plintarna som det står på har blivit sneda/ramlat.
Det som behövs nu är att stötta upp hela huset och se över sättningarna. Även murstocken har satt sig något.

Huset har också hasat ned lite. Hur ska vi göra för att få upp huset på ordentliga plintar igen? Under en stor del av huset är det en utgrävd källare.

Svar från Micke

Hej Anders,

Utav bilderna att döma har husets ena långsida (eller om det är kortsida, spelar ingen roll) satt sig vilket fått plintar mm under huset att vika sig. Ser inte särskilt bra ut om du frågar mig. Jag hade utrett markförhållandena till att börja med.
T.ex. genom att betala en geotekniker en liten slant (tror de tar cirka 2 500 kr för konsultation/rådgivning fastpris på telefon, facetime etc). Så jag har skickat dig kontaktinformation till en bra geotekniker. Första samtalet kostar inget.

Då får man förhoppningsvis se om du egentligen behöver påla ner till berg eller hur djupt dina plintar måste gå. I Västernorrland går tjälen djupt så det kan vara en anledning att plintarna satt sig. Vet inte men det är väl en av de saker en geotekniker får svara på. Hur djupt plintarna måste gå. Eventuellt måste även en konstruktör göra en lastplan för att definiera vilka laster huset genererar.

När man sedan konstaterat vad som orsakat detta behöver du hitta en firma som vill hjälpa dig att
1) Grundlägga nya plintar som är fastslaget står på stabil undergrund enligt geoteknikern & konstruktörens rekommendationer. Dvs vart ska plintarna stå för att ta upp lasterna, och hur grundläggs de.
2) Med domkraft eller andra former av tunga lyft så får man sedan lyfta upp huset så du kan återställa huset på dessa nya ”säkrade plintar”.

Har tyvärr inga entreprenörer med denna expertisen i mitt ”stall av entreprenörer”. De är mer markentreprenörer (grävare/schaktning/platta på mark osv). Men börja med bolaget jag skickat, har även konstruktörer ifall det behövs.

Lycka till.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel