Fråga från Johan från Stockholm

Hej,
Vi funderar på att köpa en tomt för att bygga hus högst upp i ett område, dvs högst upp på berget. Själva tomten är väldigt platt med mycket träd och mossa. Det är mycket stora stenar som ligger överallt och på vissa ställen sticker berget upp. Är det väldigt svårt och dyrt att lägga grunden till ett hus här. Tänker på att det är mycket berg, det är som sagt ganska platt men jag tror inte man kan gräva speciellt mycket innan man kommer ner till berget. Är det pålning som gäller då eller kan man gjuta en betong platta på berget? Jag undrar även om det är en stor kostnad med mycket stora träd som vi måste ta ner? Tack på förhand.

husgrund på berg
husgrund på berg

Svar från Micke

Hej Johan,

Att bygga på berg som INTE har stora höjdskillnader innebär normalt perfekta förutsättningar för en grund. Berg är det perfekta underlaget om berget bara är ”platt” eftersom risken för sättningar är mycket låg.

Du får lägga ut makadam på det platta berget – ovanpå vilken du sen lägger du grunden. Möjligen se till att huset verkligen inte rör sig (dvs med l-stöd eller liknande).

På bilderna du skickade är det svårt att uppfatta det platta berget dock.

Kostnader för att frakta bort träd varierar såklart. Har hört efter lite och hittat priser från
1 000 – 3 000 kr per träd för jobbet och ungefär lika mycket för bortförsel av trädet. Gör man många träd kan du säkert komma ner i pris och är man ute i god tid verkar man kunna hitta personer som gör det billigt. Sen är stockholm alltid speciellt i dessa tider så räkna inte för lågt.

Är inte expert på trädfällning men om jag förstått det rätt är det viktigt att det företag du anlitar är ordentligt försäkrad. Det kan annars finnas en fara för att du blir ansvarig för kostnader annars. Jag tycker det låter konstigt men kolla upp detta (eller bara ställ det kravet när de som kommer ska ge anbud).

mvh
Micke