Fråga från anonym från Stockholm

Hej! Jag och sambon ska på visning av ett hus, 1 1/2 plans byggt -76, krypgrund. Syllen är impregnerad och inte tryckt med grundisoleringspapp mellan syll och grundmur. Är detta ett byggfel? Är det farligt att bo i ett sådant hus? Om man ska åtgärda detta, hur mycket kommer det ungefär att kosta?

Svar från Micke

Hej

För att kunna förklara om det är farligt med syllar behöver man förstå när syllarna är farliga och varför.

Det miljöfarliga och cancerframkallande tryckimpregneringsmedlet PCP (Pentaklorfenol) och andra farliga träskyddsmedel användes flitigt vid tillverkning av hus ända fram till 1980 talet. PCP förbjöds redan 1978 för användning men det tog ett antal år innan det helt slog igenom på den svenska byggmarknaden. Därför kan man återfinna ”tryckta syllar” på hus en bra bit in på 80 talet.

Det kan vara farligt att bo länge i ett sådant hus OM det är syllar som är impregnerade av något typ av impregneringsmedel som i sig är farligt OCH gränsvärdena för vad som är hälsovådligt överskrids. För att dessa hälsovådliga gaser ska uppkomma behöver dessutom det farliga tryckimpregneringsmedlet i träet komma i kontakt med vatten så att virket blir fuktigt och en mikrobiell aktivitet initieras. Då kan så kallade pentakloranisoler (PCA) bildas. Pentakloranisol luktar kraftigt, har en mycket säregen doft och tränger ofta in i huset och sätter sig i kläder och möbler.

Eftersom dofterna uppstår tidigare än när gränsvärdena överstigs så behöver de farliga gaserna automatiskt inte vara på farliga nivåer för att man känner en lukt. För att avgöra det bör man koppla in experter som ofta mäter fukthalten i syllen. Om denna överstiger en viss nivå så rekommenderar man att byta ut syllarna.

Jag kommer komplettera denna artikel med ytterligare länkar och resurser till forskning i ämnet då det ändå är ett problem som funnits sedan 70 talet så forskning börjar komma kring PCP.

Här finns en länk till forskning om PCP’s farlighet för människan.

Med vänlig hälsning,
Micke

Fick du hjälp av denna artikel